Numarul persoanelor care nu mai pot rambursa creditele luate de la bancile comerciale a ajuns in luna noiembrie a anului trecut la 352.394, dupa ce in luna octombrie numarul rau-platnicilor atinsese un maxim de 354.044, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In luna noiembrie, numarul rau-platnicilor a urcat cu 27,41% comparativ cu finele anului 2006.

In luna ianuarie a anului trecut, numarul datornicilor rau-platnici era de 288.242 persoane, pentru ca la mijlocul anului sa se inregistreze 296.254 rau-platnici.

Valoarea creditelor restante la finele lunii noiembrie era de 573,2 milioane de lei. Creditele acordate in moneda europeana reprezentau echivalentul a 81,82 milioane de lei, iar cele in dolari reprezentau 1,52 milioane de lei.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro - BBC realizat la sfarsitul lunii trecute ca numarul datornicilor rau platnici este in crestere, dar situatia este "tolerabila".

Cu toate acestea, Lazea sustine ca este "un semnal". "Nu numai ca se da credit mult, dar se da din ce in ce mai mult in niste conditii din ce in ce mai relaxate, catre un public care are sau nu prea are capacitatea de a rambursa", a explicat economistul sef al BNR.