Drepturile românilor rezidenți în Marea Britanie la momentul Brexitului vor fi păstrate, această poziție fiind acceptată politic de ambele părți, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Marea BritanieFoto: Hotnews

„Noi avem, în momentul de față, între 235.000-240.000 de români care trăiesc în Marea Britanie. Prioritatea zero a Guvernului României trebuie să fie securizarea drepturilor cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, cetățeni care au mers să trăiască în alt stat membru al UE și s-au trezit peste noapte, fără voia lor și fără a fi întrebați, în afara Uniunii Europene. Fără a fi întrebați deoarece nu au avut dreptul să participe la referendumul privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea a Europeană”, a spus Mureșan, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, drepturile tuturor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români, rezidenți la momentul Brexitului trebuie păstrate în mod identic ca și cum ar exista în alt stat membru al UE.

„Noi am spus că dorim ca rezidența cetățenilor români din Marea Britanie să fie prelungită în mod clar și automat, deci o recunoaștere automată a dreptului de reședință fără cheltuieli, fără taxe la autoritățile publice. Acest „automat” era necesar pentru a evita ambuteiajul la acele autorități. Aceasta a fost poziția comună a Uniunii Europene, a celor 27 de state. Ne-am impus cu această poziție politic, în sensul că Marea Britanie a acceptat politic această poziție. Acceptul final îl vom avea doar la momentul la care tratatul de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie va fi semnat și ratificat în Parlamentul European și în cel al Marii Britanii”, a precizat deputatul european.