SIF5 Oltenia a vândut deținerea sa la BCR pentru că este vorba despre o societate închisă, cu un acționar majoritar ce are o politică de control a companiilor sale, susține Tudor Ciurezu, președinte al SIF5.

SIF5 OlteniaFoto: Site-ul SIF5 Oltenia

"Sumele obtinute din valorificarea participației deținute la BCR se vor utiliza către noi investiții în societăți listate, lichide, cu randamente de piață superioare. Investițiile se vor realiza în special pe piața de capital din România pentru că, în opinia noastră, există încă multi emitenți subevaluați și vor avea ca scop consolidarea și maximizarea valorii de piață a portofoliului administrat”, a declarat Ciurezu, pentru HotNews.ro.

El susține că portofoliul SIF Oltenia, care a fost restructurat și optimizat, cât și coordonatele generale de administrare a Fondului, care au fost agreate cu acționarii, nu erau în armonie deplină cu o deținere importantă într-o societate închisă, cu un acționar majoritar care avea, la rândul său, o politică de control a companiilor sale.

  • Știu că bursa românească oferă oportunități de investiții foarte bune, lichide, care pot suplini această investiție (a BCR - n.r.).

„Pozitia de acționar minoritar al BCR nu a constituit un avantaj pentru SIF Oltenia, ci ar fi putut deveni, în anumite momente, un factor de presiune asupra negocierilor din perspectiva noastră. Știm cu toții că pozitia de actionar minoritar într-o companie controlată de un investitor puternic poate fi destul de inconfortabila uneori. Nu ne-am raportat la istoricul acționariatului băncii, nici la alte tranzacții încheiate, ci doar la valoarea contabilă și la perspectivele băncii și, bineînteles, interesul societar și asteptările acționarilor SIF Oltenia”, a precizat oficialul SIF5.

  • Din estimările noastre, dacă toate acordurile și aprobările vor fi obtinute conform planificării, în al doilea semestru al anului în curs am putea finaliza tranzacția și încasa prețul stabilit.

El consideră că prețul negociat este cel corect atât din perspectiva sumei absolute, cât și pentru faptul că tranzacția se realizează exclusiv în cash, o singură tranșă, fiind eliminat riscul de variație al prețului în piață.

„În condițiile în care suma obținută din valorificarea investiției în BCR este cu 17% mai mare decât prețul de retragere stabilit în 2017 cu ocazia fuziunii dintre BCR și două dintre subsidiarele sale și cu peste 40% mai mare decât prețul stabilit în 2011-2012 pentru tranzactionarea pachetelor deținute de celelalte SIF-uri, considerăm că prețul negociat este corect, atât din perspectiva SIF Oltenia, cât și pentru actionarul majoritar al BCR. În plus, în actualul context macroeconomic, existența unui nivel ridicat de cash al SIF Oltenia va permite efectuarea de investiții importante”, a mai arătat Ciurezu.

Citește și: