Inundațiile teribile din India, haosul din Venezuela, băncile chineze care sunt obligate de banca lor centrala să crească volumul creditelor și sa-i sprijine pe exportatori, acestea sunt subiectele primelor pagini din presa străină de luni. Francezii publică un text despre concurența furnizorilor de energie care nu prea e concurență și de aceea nu scad tarifele. Elvețienii din cantonul Vaud interzic utilizarea faxului. Tot în presa de azi mai putem afla despre un halocinogen care imită efectele morții clinice. Și multe altele. Ziarele monitorizate: Wall Street Journal, Financial Times, Handelsblatt, Le Temps (Elveția), Les Echos și altele.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • FINANCIAL TIMES- Daunele provocate de inundațiile din Kerala au urcat la 2,7 miliarde de dolari

Inundațiile teribile din statul sudic Kerala din India au provocat daune de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, distrugând case, drumuri și terenuri uriașe de terenuri agricole, chiar înaintea sezonului turistic lucrativ din regiune.

Inundațiile severe - despre care se spune că sunt cel mai puternice din ultima suta de ani- au ucis până acum 324 de persoane și au provocat evacuarea altor peste 700.000. În cursul săptămânii, armata, armata și forțele aeriană indiene au folosit elicoptere și bărci într-o operațiune masivă de evacuare a zecilor de mii de săteni blocați în zone îndepărtate. Pescarii locali din Keralan s-au alăturat eforturilor de salvare, folosindu-și bărcile proprii pentru salvarea oamenilor.

"Eforturile sunt în plină desfășurare pentru a salva chiar și ultima persoană blocată", au declarat autoritățile.

De asemenea, guvernul a transportat în zonă alimente, apă, medicamente, bărci de salvare. Aeroportul internațional din Cochin va rămâne închis până în 26 august, deși unele zboruri către oraș ar putea fi reluate luni, cu avioane mai mici care să aterizeze la o bază aerianaă.

Primul ministru Narendra Modi, în weekend, a declarat că New Delhi va oferi 71 de milioane de dolari pentru a ajuta Kerala în eforturile sale de ajutorare, deși autoritățile locale au solicitat asistență financiară imediată de 285 de milioane de dolari.

Având în vedere magnitudinea dezastrului, contribuția mică a autorităților indiene a declanșat critici din partea partidului Congresului, care a acuzat premierul că face un "joc politic partizan", oferind doar atât de puțin întrucât regiunea e condusă de oponenții săi politici.

Cu toate acestea, alte state dar și mulți cetățeni indieni trimit fonduri și ajutoare pentru cetățenii sinistrați, finanțând cele 3500 de tabere improvizate, înființate în școli, colegii și alte instituții publice. Qatar a donat 5 milioane de dolari efortului de salvare.

Oficialii din domeniul sănătății și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitățile de declanșare a bolilor, având în vedere condițiile sanitare slabe și contaminarea a apei potabile. Din fericire, meteorologii estimează încetinirea ploilor abundente care au afectat statul.

Kerala este una dintre cele mai prospere state din India, dar acum se confruntă cu perspectiva unui drum lung și dificil spre ceea ce era înainte. Autoritățile au declarat că inundațiile au distrus 20.000 de case, au acoperit 40.000 de hectare de teren agricol - inclusiv culturile de ceai, cauciuc și au distrus 83.000 km de drumuri, inclusiv 16.000 km de artere majore.

  • Beijingul ordonă băncilor să sporească împrumuturile către exportatori

Negocierile comerciale dintre China și SUA vor fi conduse de Wang Shouwen, ministrul adjunct al comerțului, vor avea loc la Washington pentru două zile de discuții începând de miercuri, primele astfel de discuții, deoarece SUA au impus luna trecută taxe punitive asupra exporturilor chineze pentru furtul de proprietate intelectuală.

Din 6 iulie, de când s-a declanșat războiul taxelor intre cele două state, moneda și piețele bursiere din China au suferit scăderi, reflectând nervozitatea investitorilor în ceea ce privește încetinirea creșterii economice și impactul pe termen lung al războiului comercial între cele două mari economii din lume.

Indicele CSI 300, care urmărește evoluția celor mai mari companii listate la bursele din Shanghai și Shenzhen, a scăzut cu peste 15%.

Presiunea apasă de asemenea, și pe renminbi, care în aceeași perioadă a scăzut cu aproape 7% față de dolar , până la un nivel al Rmb de 6.93 pe 15 august. Moneda a mai revenit ușor de atunci, în baza măsurilor luate de Banca Populară a Chinei.

Într-o declarație emisă în week-end, Comisia bancară și de reglementare a asigurărilor din China a cerut băncilor țării, majoritatea aflate în proprietatea statului, să sprijine proiectele de infrastructură și companiile care se confruntă cu "dificultăți temporare". Autoritatea de reglementare a adăugat că instituțiile financiare ar trebui să "promoveze în mod eficient locuri de muncă stabile și să stabilizeze comerțul exterior și investițiile".

"În 2015 și 2016, problemele guvernului chinez au fost provocate de propriile greșeli", a declarat un strateg de investiții sub protecția anonimatului. "De data aceasta problemele cu care se confruntă sunt determinate de mediul economic intern și de fricțiunea comercială, nu de greșelile politice".

Până acum, aproximativ 10% din exporturile anuale ale Chinei către SUA au fost lovite de tarifele punitive, dar președintele american Donald Trump a amenințat recent că va continua să facă presiuni asupra Chinei.

Oameni apropiați factorilor de decizie chinezi spun că Beijingul are așteptări slabe de la discuțiile dlui Wang din această săptămână cu subsecretarul Trezoreriei SUA, David Malpass, după ce cele trei runde anterioare de negocieri s-au soldat cu un eșec.

Rezervele valutare ale Chinei au crescut în luna iulie pentru a doua oară consecutiv la 3,12 mld. Dolari, ceea ce înseamnă că PBoC sa abținut să intervină pentru a susține renminbi luna trecută.

  • LES ECHOS- O întoarcere din vacanță sub semnul negocierii bugetului

Miercuri după-amiază, la prima ședință a Consiliului de Miniștri din această toamnă, Emmanuel Macron va prezida o întâlnire la Palatul Elysee pentru a decide,împreună cu Edouard Philippe și miniștrii săi, ultimele negocieri privind bugetul pe 2019. Discuțiile ar putea fi mai complicate din cauza unei creșteri economice mai mici decât cea estimată inițial. "Emmanuel Macron dorește un buget axat pe prioritățile sale", spun oamenii de la Elysee. Aceasta înseamnă creșteri la învățământ, apărare și securitate, precum și pentru dezvoltarea durabilă. Guvernul trebuie de cealaltă parte să țină serios în frâu cheltuielile, dacă dorește să-și mențină ținta de deficit de 2,4% din PIB anul viitor.

După o vacanță petrecută Fort de Brégançon, marcată de agendă diplomatică susținută (vizita Theresei May, discuții telefonice cu Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel ), Macron revine cu o agendă europeană densă. El va vizita Danemarca și Finlanda la sfârșitul lunii august, iar la începutul lunii septembrie se va vedea cu Angela Merkel. Alegerile europene din mai 2019 vor fi primul test electoral pentru șeful statului, care vrea să unească progresiștii europeni. La un an de la discursul de la Sorbona, va fi și momentul unui bilanț.

În plan politic intern, Macron trebuie să repună pe tapet problema reformelor, întrerupte de afacerea Benalla, care a suspendat dezbaterile privind reforma constituțională în Adunarea Națională. Dar proiectele care se prefigurează, ca și următoarea reformă a sistemului de pensii, sunt destul de periculoase. Aceste negocieri privind bugetul pentru anul 2019 ar trebui să fie făcute făcute publice la sfârșitul lunii august, după ședința Guvernului din 31 august.

Cele mai citie articole din Les Echos:

1. Aceste staruri din Silicon Valley au plătit să nu facă nimic.

2. În urma tragediei din Genova, familia Benetton intră într-o zonă de turbulențe media și financiare. (Guvernul italian acuză cunoscuta familie de responsabilitatea dezastrului, care a ucis cel puțin 45 de oameni. Familia Benetton deține 30% firma care gestionează podul prăbușit).

3. Amazon ar putea cumpăra magazine Homebase.

4. "Mareea roșie" ucide pești, broaște țestoase și delfini în Florida

5. Șomajul britanic - la cel mai scăzut nivel de peste 40 de ani

6. După opt ani de asistență financiară, Grecia reintră în libertate financiară, dar sub supraveghere.

  • LE MONDE: Electricitate: de ce concurența nu duce la scăderea prețurilor

11 ani. Începând cu 1 iulie 2007, persoanele fizice pot schimba furnizorul de energie electrică și pot pleca de la EDF. Dar, pe măsură ce au apărut pe această piață noi jucători, cum ar fi Leclerc, Total sau CDiscount, operatorul public EDF reușește să păstreze 81% dintre clienții individuali. Este un paradox care îi deranjează pe entuziaștii deschiderii piețelor: în alte sectoare, cum ar fi telecomunicațiile, liberalizarea a condus la scăderea prețurilor și la creșterea rapidă a abonaților noilor jucători - ca urmare a unui război al tarifelor.

Desigur, ”cetatea” EDF dă semne de slăbiciune. Conform ultimelor date publicate de Comisia de reglementare în domeniul energiei (CRE), în primul trimestru, grupul public se confruntă cu o eroziune lentă, dar constantă a numărului clienților săi. Pe parcursul anului trecut, EDF pierdea aproximativ 100.000 de abonați pe lună în favoarea concurenților săi, dar cu toate acestea își păstrează partea leului: mai mult de 26 de milioane de clienți sunt fideli EDF.

Furnizorii alternativi, în general, oferă aparent tarife mai mici decât EDF, iar încheierea unui contract este acum foarte simplă și fără angajamente ulterioare. Prețurile energiei electrice au crescut constant în Franța de mai bine de zece ani, chiar dacă acestea rămân în continuare printre cele mai scăzute din Europa. Dar trebuie precizat: din totalul sumei de pe factură, diferențele dintre furnizori se fac doar pentru o treime din preț, adică dincolo de ceea ce e reglementat de Stat. Potrivit simulărilor efectuate de ombudsmanul pentru energie, când un furnizor anunță reduceri de 10%, acestea sunt în realitate de cel mult 7%. Asta face ca diferențele dintre facturile emise EDF și cele ale furnizorilor alternativi să fie nesemnificative.

Unul din doi francezi încă nu știe că poate schimba furnizorii, potrivit raportului anual al Ombudsmanului pentru Energie, care arată că această proporție nu s-a schimbat din 2012. Majoritatea francezilor nu cunosc alt furnizor decât cel pla care sunt abonați. "Această ne-cunoaștere poate surprinde, deoarece intrarea pe piață a noilor jucători a fost însoțită de campanii publicitare care să-i facă cât mai vizibili, a declarat Caroline Keller, șefa Serviciului de informare și comunicare al mediatorului.

Unii furnizori alternativi se plâng că autoritățile publice nu informează publicul mai mult despre posibilitatea schimbării. EDF știe că numărul clienților săi va continua să scadă. Și chiar dacă această pierdere este relativă, efectele ei încep să fie resimțite în conturile bancare. Strategia EDF țintește limitarea plecărilor clienților, creșterea cotei de piață în domeniul furnizării gazelor și dezvoltarea componentei de servicii oferite. Confruntat cu o concurență sporită, EDF încearcă să își reducă costurile prin închiderea magazinelor, prin reducerea numărului de echipe de vânzări și prin externalizarea unor activități..

Cele mai citite articole din Le Monde:

1. În Brazilia, taberele de migranți provenind din Venezuela au fost atacate de localnicii furioși

2. Un halocinogen care imită efectele morții clinice

3. Indonezia: noi cutremure au lovit insula Lombok

4. Merkel-Putin, o întâlnire pragmatică

  • HANDELSBLATT - Haos în imperiu criptomonedelor

Aproximativ 30.000 de investitori nu au reușit să reziste ofertei: randamentul promis al investițiilor în Envion AG a fost de 161%. Așa că s-au găsit peste 100 de milioane de dolari care au fost investiți în cadrul Initial Coin Offering, reușind astfel una dintre cele mai de succes ICO din întreaga lume. Dra mizeria a ieșit apoi la suprafață. Potrivit informațiilor Handelsblatt, totul a fost o înșelătorie. Șeful Envion, Matthias Woestmann, și partenerul său de afaceri, Michael Luckow, se acuză reciproc și își fac unul altuia plângeri penale. Luckow îl acuză pe Woestmann de "jaf corporativ". Totul este acum sub lupa Departamentului pentru Criminalitate Informatică al Procuraturii din Berlin. Jetoanele Envion, în valoare de un dolar la data emiterii, se tranzacționează în prezent cu mai puțin de opt cenți. Este pentru prima dată când investitorii depun plângeri împotriva creatorilor unei criptomonede. Avocatul István Cocron vorbește despre "înșelarea deliberată a investitorilor". În ciuda avertismentelor autorităților de reglementare, criptomonedele s-au bucurat de o mare popularitate până acum. Investitorii au investit 13,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2018, de două ori mai mult decât în ​​anul precedent. Bursa din Stuttgart dorește chiar să lanseze propria platformă în toamnă pentru tranzacționarea criptomonedelor.

Cele mai citite articole din Handelsblatt:

1.Asiguratorul Allianz este de două ori afectat de prăbușirea podului în Genova. Compania a asigurat și structura podului prăbușit și firma concesionară

2. Putin a dansat la nunta ministrului austriac de externe Karin Kneissl. Președintele rus a venit cu o mlțime de flori și cu un cor.

3. Envion a colectat la o ICO 100 de milioane de dolari

  • THE WALL STREET JOURNAL- Exodul venezuelenilor crește, pe măsură ce planurile lui Maduro amplifică tensiunile

Exodul venezueleanilor și-a mărit intensitatea, în vreme ce planurile guvernamentale de a soluționa problemele economiei aflate în cadere liberă mai degrabă alimentează nesiguranța, în timp ce tensiunile cresc în țările vecine care încearcă să absoarbă numărul mare de refugiați.

În cursul weekend-ului, mediul de afaceri din Venezuela a atras atenția asupra faptului că planurile președintelui Nicolás Maduro - creșterea salariului minim , noi reguli în fiscalitate dar și devalorizarea monedei - vor paraliza economia și va mări șomajul. Până acum circa 2,3 milioane au părăsit țara, din 2014 încoace, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite.

Între timp, o tabără de refugiați din Brazilia a fost incendiată sâmbătă ca pedeapsă pentru comiterea unui jaf de către 4 venezueleni, determinându-l pe președintele Michel Temer, să trimită de urgență 120 de soldați la granița cu probleme. În Ecuador, guvernul a solicitat venezuelnilor să dețină un pașaport, care este aproape imposibil de obținut. Peru a spus că va proceda la fel, după ce poliția a arestat cinci bărbați veniți din Venezuela și care au fost acuzați de planificarea unui jaf bancar.

Columbia, care a preluat aproximativ un milion de venezueleni, așteaptă sosirea unei nave spitalicești din SUA, Comfort, pentru a oferi tratamentul medical necesar.

Liderii opoziției din Venezuelei s-au alăturat reprezentanților unor sindicate ale lucrătorilor petrolieri solicitând marți (ziua în care măsurile economice ale domnului Maduro vor intra în vigoare) declanșarea unei greve generale.

"Apelul pentru greva de marți este primul pas pentru unirea poporului în luptă", a declarat duminică Andres Velasquez, un politician proeminent al opoziției. "Măsurile lui Maduro nu sunt menite să îmbunătățească economia, ci să aducă mai multă foamete și sărăcie".

Un alt politician din opoziție, Maria Corina Machado, a declarat într-un interviu că venezueleenii și guvernele regionale ar trebuit să-și intensifice presiunile asupra lui Maduro. Dacă nu fac nimic, ”Guvernul ne vor anihila și își vor impune statul lor mafiot”, ea mai spus ea.

Noile măsuri ale președintelui includ o nouă monedă numită ”bolivar suveran”, care va elimina cinci zerouri din actuala valoare a monedei. Mulți economiști spun însă că această mișcare nuva reuși să trateze cauza reală a inflației: imprimarea necontrolată a banilor.

Apoi, Maduro intenționează să crească salariul minim la aproximativ 30 de dolari pe lună, de la mai puțin de 1 dolar.

Economiștii avertizează că măsurile vor duce la o inflație mai mare chiar și cea din estimările Fondului Monetar Internațional - de 1.000.000% din acest an. Guvernul, care este are datorii de 6 miliarde de dolari, ar putea tipări și mai multe bancnote pentru a compensa pierderea câștigurilor din export care a venit odată cu scăderea producției.

  • LE TEMPS: În Elveția, faxul încă funcționează, iar hackerii adoră asta!

Potrivit cercetătorilor israelieni din cadrul companiei de securitate cibernetică Check Point, 300 de milioane de numere de fax sunt încă active în lume. În Elveția, numărul lor este de circa 500.000, împreună cu alte 400.000 de imprimante multifuncționale. Potrivit acelorași cercetători, faxul este încă foarte utilizat în medicină, turism și în comerțul exterior. Cantonul Vaud a hotărât ia taurul de coarne și a interzis utilizarea faxului.

  •  THE WASHINGTON POST: Trump se dezlănţuie împotriva anchetei privind Rusia pe care o compară cu McCarthy-ismul

THE WASHINGTON POST (SUA)- Bridgewater, N.J. - Preşedintele Trump a reacţionat înfuriat la noile relatări conform cărora consilierul Casei Albe a cooperat amplu cu ancheta privind Rusia, fără ştiinţa deplină a lui Trump, calificând-o drept "fake story" şi comparând-o cu McCarthy-ismul.

Într-o serie de tweet-uri, preşedintele s-a dezlănţuit împotriva unui articol apărut în New York Times, conform căruia avocatul de la Casa Albă, Donald McGahn, a luat parte la cel puţin trei audieri conduse de procurorul special Robert S. Mueller III, care s-au întins pe o perioadă de 30 de ore.

McGahn a furnizat relatări detaliate despre "episoadele din inima anchetei" referitor la eventualitatea ca Trump şi asistenţii lui să fi încercat să obstrucţioneze justiţia, relatează NY Times, motivat parţial de teama că preşedintele ar fi putut să însceneze ceva pentru ca el să fie tras la răspundere.

Preşedintele a sugerat că McGahn a avut sprijinul lui deplin pentru a vorbi cu Mueller.

Tweet Donald Trump: "Ratatul New York Times a scris un articol care lasă impresia că consilierul Casei Albe s-a ÎNTORS ÎMPOTRIVA preşedintelui, când de fapt lucrurile stau exact invers - şi cei doi reporteri Fake ştiau asta. Acesta este motivul pentru care Fake News Media a devenit Duşmanul poporului. Cu atât mai rău pentru America!" - 3.06 PM - 19 august 2018

Trump a subliniat că el şi-a autorizat asistenţii să coopereze cu Mueller. Echipa juridică iniţială a preşedintelui crezuse că această strategie putea pune capăt rapid anchetei. "Nu am nimic de ascuns", a scris Trump într-un tweet.

Dar NY Times a relatat că McGahn a fost prins cu garda jos de acea decizie şi şi-a pus la punct propria strategie pentru a-şi proteja propria responsabilitate legală şi a demonstra că el nu a făcut nimic reprobabil.

"Nu este clar că dl Trump apreciază amploarea cooperării dlui McGahn cu procurorul special", scrie NY Times. "Preşedintele a crezut în mod eronat că dl McGahn va acţiona aşa cum ar face un avocat personal pentru clienţi şi nu va face decât să-i apere interesele în faţa anchetatorilor, conform unei persoane care cunoaşte modul în care gândeşte el.

Tweet Donald Trump: "Unii membri ai media sunt foarte Furioşi pe 'fake story'-ul din New York Times. De fapt m-au sunat ca să se plângă şi să-şi ceară scuze - un mare pas înapoi. Din ziua în care am anunţat, (NY) Times a fost 'Fake News' şi cu noul lor membru dezgustător al consiliului de administraţie, lucrurile nu vor face decât să se înrăutăţească!" - 3.14 PM - 19 august 2018

Trump a comparat ancheta lui Mueller cu tacticile folosite de defunctul senator Joseph McCarthy, care a susţinut că agenţii comunişti şi spionii sovietici au infiltrat guvernul american, acuzându-i pe unii de trădare, fără probe. Unii critici ai lui Trump au sugerat că preşedintele - care săptămâna trecută l-a privat pe fostul director al CIA, John Brennan, de permisele de securitate şi s-a angajat să ia măsuri similare împotriva unei liste de alţi critici - este cel care se comportă precum McCarthy.

Tweet Donald J. Trump: "Studiaţi-l pe defunctul Joseph McCarthy, deoarece acum ne aflăm într-o perioadă în care, pe lângă Mueller şi banda lui, McCarthy pare un mic copil! Vânătoare de vrăjitoare trucată!" - 3.24 PM - 19 august 2018. Preşedintele a petrecut weekendul în staţiunea din apropiere de Bedminster. Urma să se întoarcă la Washington duminică seara. (RADOR)

  • RZECZPOSPOLITA: Comisia Europeană nu cedează în problema statului de drept

RZECZPOSPOLITA (Polonia), – Comisia Europeană a decis să trimită Poloniei așa-zisa opinie fundamentată privind legea despre Curtea Supremă din Polonia. Acesta este un nou pas în așa-zisa procedură a legalității pentru încălcarea legislației Uniunii.

Guvernul polonez are acum o lună pentru a lua măsurile pe care le așteaptă Comisia Europeană, iar dacă în aprecierea ei măsurile sunt considerate insuficiente, poate trimite cauza la Curtea de Justiție a UE de la Luxembourg.

Aceasta este a doua etapă a procedurii de încălcare a legii Uniunii de către noua lege despre Curtea Supremă, care a intrat în vigoare în 3 aprilie, iar unele rigori ale ei, ca trecerea judecătorilor la pensie înainte de termen, au intrat în vigoare la 4 iulie anul curent.

Comisia a demarat procedura în 2 iulie, dând Poloniei o lună pentru a răspunde. În 2 iulie, guvernul polonez a respins în scris acuzațiile CE și a cerut anularea procedurii. A argumentat că modificările contestate de Comisie în legea privind Curtea Supremă nu au încălcat principiul inamovibilității judecătorilor, nici nu amenință independența lor, întrucât ei au toate garanțiile juridice și organizatorice necesare pentru desfășurarea activității fără nicio presiune exterioară.

Răspunsul guvernului nu a convins Comisia, care a informat că după o analiză aprofundată continuă să aibă îndoieli juridice și în consecință face un nou pas în procedura de încălcare a legii Uniunii de către Polonia.

Îndoielile Comisiei se datorează faptului că în urma reducerii vârstei de trecere a judecătorilor Curții Supreme la pensie de la 70 la 65 ani, 27 de judecători din 72 activi în ziua intrării în vigoare a prevederilor au fost obligați să se retragă din activitate. Aceste rigori au cuprins și primul președinte al Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, deși Constituția Poloniei prevede pentru această funcție un mandat de șase ani, iar mandatul actualului președinte expiră în aprilie 2020 (din această cauză a fost scurtat mandatul). Partea guvernamentală consideră că prof. Gersdorf nu mai este deja președinte al Curții Supreme, argumentând că nu mai poate fi președinte persoana care a pierdut (ca urmare a trecerii premature la pensie) statutul de judecător activ. Adversarii acestui punct de vedere, multe cercuri juridice și opoziția spun că și în cazul existenței îndoielilor prevederea constituțională are prioritate și mandatul prof. Gersdorf trebuie să rămână în vigoare.

Adăugăm că noile prevederi permit judecătorilor, care au depășit vârsta de 65 ani, să ceară președintelui țării prelungirea dreptului lor de activitate (pot face acest lucru de două ori pentru trei ani). Ca urmare a presiunilor Bruxelles-ului s-a adoptat un amendament că această cerere este consultată cu Consiliul Național al Magistraturii. Mai mulți judecători ai Curții Supreme au profitat de această procedură, iar Consiliul Național al Magistraturii a emis pentru câțiva opinii pozitive. Președintele încă nu a luat o decizie.

Comisia Europeană nu este convinsă de această schimbare, ceea ce a dus se pare la rigiditatea poziției autorităților poloneze în această dispută. Ele au considerat că concesiile lor nu găsesc concesii paralele din partea Bruxelles-ului.

Comisia spune acum că consultările cu Consiliul Național al Magistraturii nu asigură procedura de prelungire a activității, deoarece partea judecătorească a Consiliului se compune în prezent din judecători numiți de Seim, nu de judecători aleși mai înainte de adunările judecătorilor.

Statutul tranzitoriu nesigur al judecătorilor, ca și reducerea vârstei lor de pensionare constituie tema a șase întrebări de prejudiciu trimise de Curtea Supremă acum câteva zile la Luxembourg, acuzând încălcarea legii Uniunii. Aceasta este însă o procedură separată de cea realizată de Comisie.

“În atitudinea Comisiei nu este nimic nou. În principiu ne-am așteptat la această poziție, pentru că ea se conduce după considerente politice, nu juridice” – a comentat mișcarea Comisiei, Lukasz Piebiak, ministru adjunct al justiției. “Dacă problema va ajunge la Curtea de Justiție a UE, noi ne vom sprijini în continuare pe argumente juridice, nu vedem aici niciun temei de a renunța la reformele, pe care polonezii le așteaptă. (RADOR)