Aproape toate ziarele de miercuri dedică ample articole scuzelor Papei Francisc legate de scandalul pedofiliei. The Guardian titrează chiar: Cum îndrăznește papa să le ceară catolicilor de rând să ispășească pentru abuzarea copiilor? Alte subiecte țin de impactul inteligenței artificiale asupra joburilor existente, un studiu al unu institut francez prognozând că în următorii 20 de ani vor dispărea cinci meserii (vedeți în text care anume) dar vor apărea și altele noi. Ziarele monitorizate: Wall Street Journal, Financial Times, Handelsblatt, Le Temps (Elveția), Les Echos și altele.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • HANDELSBLATT: Încă se mai poate!

"Încă nu este prea târziu", spune într-un interviu acordat Handelsblatt CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, referindu-se la necesitatea implicării producătorilor auto germani în producția de baterii pentru mașinile electrice, o piață dominată în prezent de producătorii asiatici. "Să presupunem că ponderea vehiculelor electrice în 2025 va fi de zece la sută, (...) vorbim despre o cifră de afaceri cu baterii electrice undeva între 50 și 60 de miliarde de euro". Având în vedere dimensiunea acestei piețe, nu este încă prea târziu pentru a intra în domeniul producției de baterii, spune Diess. El sugerează ca producătorii germani să colaboreze între ei , având în vedere miliardele necesare cercetării, dezvoltării și apoi producției. "Dacă un producător precum VW produce baterii, un grup cum e Daimler nu ar cumpăra probabil bateriile de la noi. Mai bine ar fi să găsim o cale de producție ”încrucișată", adaugă Diess.

Mașina viitorului se va diferenția prin ”inteligența” ei, crede șeful VW. ”Fiecare mașină va fi un nod în rețeaua de mașini. Software-ul va juca un rol crucial în viitor. Dar, deocamdată trebuie să recunoaștem că acest lucru nu este încă atu-ul mașinilor germane. Companiile gigant precum Google și Amazon sunt semnificativ mai bune la acest capitol. Sarcina cea mai importantă a industriei auto, dacă vrea să supraviețuiască, este să stăpânească această tendință de digitalizare a industriei. Mașina va deveni un dispozitiv Internet, complet conectat la rețea, exact cum e un smartphone. Actualizările software vor fi trimise de producători online, iar o vizită în atelerul auto pentru actualizări ale softurilor va deveni istorie”, mai spune Diess.

  • LES ECHOS: Macron în fața riscului unei încetiniri a economiei

În această zi de miercuri Emmanuel Macron și Edouard Philippe urmează să se întâlnească la Elysée pentru a discuta despre bugetul pe 2019. Această întâlnire vine în contextul în care economiștii au redus estimările privind creșterea economcă pe 2018 și 2019, după ce economia a încetinit în prima jumătate a anului. În primăvară, estimările erau de 2% pentru anul acesta și de 1,9% pentru 2019. Acum, economiștii spun că economia va crește cu doar 1,7% în fiecare din următorii doi ani. Într-un interviu acordat ziarului, economistul Philippe Aghion, apropiat al președintelui Macron, spune că ar fi posibilă reducerea deficitului fără a fi afectată creșterea economiei.

  • Sancțiunile date de BCE bancii Crédit Agricole - prost primite în Franța

Banca nu exclude atacarea sancțiunii impuse de banca centrală, având la dispoziție trei săptămâni pentru a lua o decizie. Ea a fost amendată de supraveghetor cu 4,8 milioane de euro (împărțite între Crédit Agricole SA - 4,3 milioane EUR, Cacib- 300 000 EUR și CA Consumer Finance -200 000 EUR) . Instituția de credit și-a provizionat însă această sumă deși se gândește serios să conteste amenda. Oficialii de la Frankfurt au criticat Credit Agricole nu pentru calitatea capitalului, ci mai degrabă pentru o lipsă de procedură: ar fi inclus o parte din fondurile proprii în amortizorul anticiclic de capital fără să fi avut avizul BCE. O problemă de formă, nu de fond, spun francezii.

Crédit Agricole consideră că BCE a fost totuși informată anterior cu privire la aceste operațiuni. În spatele scenei, decizia este extrem de dezbătută, surse din interiorul băncii descriind sacțiunea primită drept "absurdă" și "birocratică". "Pe scurt, Crédit Agricole a fost sancționată pentru că și-a întărit fondurile proprii" , mai spune sursa citată.

Cele mai citite articole din Les Echos:

  • 1. Sancțiunea BCE împotriva Crédit Agricole - primită prost în Franța
  •  2. Cele cinci profesii cele mai amenințate de inteligența artificială:

Potrivit think tank-ului Sapiens, cinci profesii par a fi mai amenințate de inteligența artificială și de automatizare decât altele. Și s-ar putea ca ele să dispară în cursul secolului al XXI-lea.

Inteligența artificială nu va distruge toate slujbele, dar pe unele dintre ele s-ar putea s-o facă. Institutul Sapiens a identificat cinci dintre acestea

"Este vorba de aproape 2,1 milioane de active concentrate în aceste cinci meserii care au o mare probabilitate de a dispărea în următorii ani", se arată în studiul publicat marți, intitulat: " Impactul revoluției digitale asupra ocupării forței de muncă ".

Pentru a stabili acest clasament, Institutul a ținut cont de profesiile "care sunt provocate direct de tehnologie și care s-au confruntat cu reducerea numărului de angajați în ultimii 30 de ani" .

Inițial, cercetătorii institutului au identificat aproximativ cincisprezece meserii, după care în urma ponderărilor și filtrelor aplicate, au rezultat cele mai expuse cinci meserii. Erwann Tison , director de studii la Institutul Sapiens, a declarat pentru Les Echos că esențial este costul forței de muncă: "Cu cât costul este mai mic, cu atât este mai mare interesul de a înlocui lucrătorul cu mașina . "

1. Angajații bancari și de asigurări

Angajații băncii și ai asigurărilor sunt cei mai amenințați, potrivit Institutului Sapiens. Numărul acestora a scăzut de la 356.000 în 1986 la 221.000 în 2016, o scădere de 39%. Impactul digitalizării a fost puternic resimțit peste tot în Franța; numeroase agenții au fost închise, băncile mutându/și mare parte a operațiunilor pe Internet.

2. Contabilii

Profesia contabilă s-a schimbat radical în câțiva ani. După o creștere a numărului contabililor în anii 2000, acum sunt cu 10% mai puțini decât în ​​1986. Cam 300.000 au mai rămas, dar tendința este clară: Institutul Sapiens estimează că profesia va aparține exclusiv softurilor cel mai târziu între 2041 și 2056.

3. Secretarele

Numărul secretarilor a scăzut în mod constant din 1986, de la 765.000 la 560.000 în 2016. Extincția lor este așteptată între 2053 și 2072. Totuși, trebuie spus că au mai existat asemenea predicții și în anii 1980, când a apărut computerul.

4. Casierii

Numărul de casieri a scăzut din începând din anii 2000, iar scannerele și softul inteligent care știe să încaseze și să dea restul ar putea prelua munca făcută azi de casieri. Sapiens prognozează dispariția casierilor până în 2050 sau 2066. "Aici a mai fost luat in considerare un alt criteriu , spune Erwann Tison. Acesta este efectul de generație: unii oameni își vor prefera să dea banii unui om, nu unei mașini", explică acesta.

5.Manipulanții de mărfuri

Dispariția acestei profesii este estimată cel mai devreme în 2071 și cel mai târziu în ... 2091, scrie Les Echos.

Această meserie a înregistrat o scădere cu 17% a forței de muncă între 1986 și 2016, pentru a număra în prezent circa 675.000 de angajați. Și este clar că scopul giganților din distribuție Amazon sau Baidu este de a automatiza depozitele lor cât mai mult posibil. În timp ce unele tranzacții pot să dispară, altele ar putea apărea , spune Erwann Tison.

  • LE MONDE: Scandalul pedofiliei: Pedofilia: Papa recunoaște vina Bisericii

Vaticanul a publicat luni o scrisoare a Suveranului Pontif către ”poporul lui Dumnezeu” în legătură cu recentul scandal legat de pedofilie și abuzuri sexuale. Scrisoarea capului Bisericii Catolice este adresată tuturor credincioșilor catolici din lume, caută ajutorul lor și recunoaște responsabilitatea Bisericii. "I-am neglijat și i-am abandonat pe cei mici, scrie Papa Francisc, condamnându-i atât pe cei care comit cât și pe cei care ascund aceste crime. Papa Francisc va pleca sâmbătă în Irlanda, țară atinsă de multe asemenea scandaluri.

"Ca şi ei, am o strategie pe termen lung": Trump îşi explică politica internaţională

LE MONDE (Franţa), Tensiuni cu Turcia, conflict comercial cu China, politica monetară a FED, Coreea de Nord: preşedintele Statelor Unite revine, luni, 21 august, asupra deciziilor sale politice, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters și citat de ziarul francez.

  • Despre China

Donald Trump nu se aşteaptă la mare lucru de la negocierile comerciale cu China programate în această săptămână la Washington. Preşedintele american a adăugat că nu îşi fixează o limită de timp pentru a ieşi din contenciosul comercial dintre Beijing şi Washington. "Ca şi ei, am o strategie pe termen lung", a spus el.

El a acuzat, de altfel, China, ca şi ţările din zona euro, că-şi manipulează valutele.

  • Despre Turcia

În acest interviu, preşedintele american exclude cea mai mică concesie faţă de Ankara în schimbul eliberării pastorului american Andrew Brunson, acuzat de terorism de justiţia turcă, adăugând că nu este deloc îngrijorat de urmările taxelor vamale pe care le-a impus ca ripostă. "Cred că ce face Turcia este foarte trist. Cred că ei fac o teribila greşeală. Nu vor exista concesii", a declarat el.

Pastorul Brunson a petrecut peste 20 de luni în detenţie înainte de a primi arest la domiciliu, în iulie.

Donald Trump a mai spus că se gândea că are un acord cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, când a intervenit pe lângă Israel ca să obţină eliberarea unei cetăţene a Turciei.

  • Despre Coreea de Nord

Donald Trump a apreciat că este "probabil" să se întâlnească din nou cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, după summitul lor istoric din iunie de la Singapore. "Este cel mai probabil, dar nu vreau să fac comentarii". "Marea alchimie" ce s-a creat între el şi Kim, a adăugat el, a permis să se îndepărteze perspectivele unui nou război în Coreea din vara 2017, când tensiunile erau la un maxim între Washington şi Phenian.

"Îmi place, îmi place mult. (...) Am relaţii personale foarte bune cu preşedintele Kim şi cred că asta face ca lucrurile să funcţioneze", a spus el, referindu-se la oprirea testelor balistice ale Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC).

El s-a lăudat de asemenea că a obţinut mai multe rezultate lucrând la dosarul nord-coreean "trei luni" decât predecesorii săi în 30 de ani. "Am oprit testele nucleare [ale Coreii de Nord]. Am oprit testele cu rachete. Japonia s-a ambalat. Ce se va întâmpla? Cine ştie? Vom vedea", a adăugat el.

  • Despre Rusia

Donald Trump a calificat drept "excelentă" întâlnirea sa de două ore cu omologul său rus, Vladimir Putin, de luna trecută de la Helsinki.

"Am vorbit despre Israel, despre Siria, despre Ucraina", detaliază el, precizând că a "menţionat Crimeea, ca întotdeauna când vorbesc despre Ucraina".

El a dat asigurări că în niciun moment Putin nu i-a cerut să ridice sancţiunile americane luate împotriva Moscovei.

"Nu intenţionez s-o fac. O voi lua în calcul numai dacă ei fac ceva care e bun pentru noi. (...) Sunt multe lucruri bune pe care le putem face unul pentru celălalt. Siria, Ucraina, multe alte lucruri...".

  • Despre Iran

Șeful Casei Albe dă asigurări că el "n-a spus niciodată" că se va întâlni cu conducătorii iranieni. "Dacă [preşedintele iranian, Hassan Rohani] vrea să ne întâlnim, fie. Dacă nu vrea să ne vedem, nu-mi pasă. (...) eu nu am cerut o întâlnire".

  •  Despre ancheta privind Rusia

Donald Trump a declarat pentru Reuters, luni, 20 august, că e îngrijorat că orice declaraţie pe care ar putea-o face sub jurământ la o eventuală audiere de către procurorul special Robert Mueller ar putea fi foloistă pentru a i se aduce acuzaţii de fals în declaraţii.

El declară că se teme că anchetatorii vor compara potenţiala lui mărturie cu mărturia altor persoane interogate de echipa dlui Mueller, ca fostul director al FBI James Comey, foarte critic faţa de dl Trump, pentru a găsi neconcordanţe şi a le folosi împotriva lui.

"Dacă eu spun ceva şi el [Comey] spune ceva, e cuvântul meu contra cuvântului lui, şi el este cel mai bun prieten al lui Mueller, deci Mueller ar putea spune: "Bine, îl cred pe Comey" şi chiar dacă spun adevărul, asta face din mine un mincinos. Nu e bine".

În ciuda îngrijorărilor sale, dl Trump n-a vrut să spună dacă va accepta sau nu să fie interogat de dl Mueller, care anchetează bănuielile de amestec rusesc în alegerile prezidenţiale din 2016 şi o posibilă înţelegere secretă între echipa de campanie a lui Trump şi oficiali ruşi.

Preşedintele american a subliniat că are puterea să intervină în această anchetă, dar a decis să nu o facă până acum. El a refuzat din nou să blameze Rusia pentru orice amestec în alegerile din 2016, contrar concluziilor serviciilor sale de informaţii. (RADOR)

  • THE WALL STREET JOURNAL: Michael Cohen, fostul avocat al președintelui american Donald Trump, a pledat vinovat

Michael Cohen, fostul avocat al președintelui american Donald Trump, a pledat vinovat într-un tribunal din Manhattan pentru încălcarea legilor privind finanțarea campaniilor electorale. El a spus că a făcut acest lucru în direcția "candidatului", acționând pentru "scopul de a influența alegerile".

Recunoașterea faptelor de către Cohen a fost legată de sumele plătite pentru presupusele amante ale lui Trump.

Avocatul de 51 de ani a recunoscut opt ​​fapte, inclusiv fraudă fiscală și bancară, în cadrul unui acord cu procurorii.

El a declarat că a fost condus de "un candidat la funcția federală", presupus a fi Trump, pentru a încălca legile electorale federale.

Acesta a pledat vinovat pentru cinci fapte de evaziune fiscală, declarații false către o instituție financiară, pentru contribuții financiare excesive la cererea unui candidat sau campanie și pentru că a cauzat în mod intenționat o contribuție corporativă ilegală.

THE GUARDIAN: Cum îndrăznește papa să le ceară catolicilor de rând să ispășească pentru abuzarea copiilor?

Disperarea ierarhiei bisericești de a se proteja a dus la aceste orori. Ea trebuie să se reformeze - nu noi.

THE GUARDIAN (Marea Britanie) - Biserica Catolică este în colaps după groaznica poveste ieșită la iveală săptămâna trecută, despre abuzurile clericale comise de-a lungul deceniilor în Pennsylvania, unde cel puțin 1.000 de copii au căzut victimă unui număr de 300 de preoți.

În Regatul Unit a fost publicat recent un raport privind comportamentul călugărilor de la două școli catolice de frunte. Raportul, realizat de o comisie independentă de anchetă privind abuzarea sexuală a copiilor, detaliază (și, credeți-mă, detaliile sunt cumplite) abuzuri petrecute într-o perioadă de peste 40 de ani împotriva a, poate, sute de copii - adevărata amploare a crimelor probabil nu va fi cunoscută niciodată. La fel ca în Pennsylvania, autoritățile bisericești au încercat să acopere faptele: așadar, în ambele locuri au avut loc crime duble comise de bărbați hirotonisiți. Mai întâi, ei i-au abuzat pe cei mai vulnerabili dintre copiii aflați în grija lor; iar apoi alți bărbați hirotonisiți - de obicei din aceia cu funcții mai înalte - au permis abuzurilor să continue, căutând să-i protejeze nu pe copiii pentru care erau răspunzători, ci pe ei înșiși laolaltă cu prețioasele lor reputații.

Iar acum, după un interludiu jenant, papa Francisc a luat cuvântul. El a publicat o scrisoare - o „scrisoare fără precedent”, ni se spune. El recunoaște crimele Bisericii, el promite toleranță zero (era și timpul), iar apoi el invită „întregul sfânt popor credincios al lui Dumnezeu la un exercițiu de penitență, de rugăciune și post, urmând porunca Domnului”.

Să fim înțeleși, mie-mi place papa Francisc. E carismatic și cald și pare sincer în grija pe care o arată pentru acele cauze de care un lider creștin ar trebui să se preocupe. Dar aici, pontifule, eu văd roșu în fața ochilor. Fiindcă: cum îți permiți tu să le ceri catolicilor de rând, ca mine, să ispășim pentru păcatele acestor clerici odioși? Cum îndrăznești să ne ceri nouă să ne căim pentru păcatele lor?

Adevărul despre Biserica Catolică este acela că ea nu mai e capabilă să-și servească scopurile, iar în starea aceasta se află de mulți ani. A existat o tentativă efemeră, în anii '60, prin al doilea conciliu de la Vatican, de reevaluare - și apoi, pac! Ușa s-a închis. Biserica e condusă de mult prea multă vreme de un grup de bărbați misogini care-și deservesc propriile interese, iar acum cunoaștem și faptul că au un număr șocant de pedofili printre ei. Se cere o gândire nouă, radicală: acei preoți de la Roma trebuie să privească spre ceruri și să tragă în piept o mare bucată din întinderea lor albastră.

Cea mai mare oroare legată de a-i cere „poporului lui Dumnezeu” să se căiască este aceasta: biserica a eșuat, și a eșuat, și a eșuat din nou în a-i cere „poporului lui Dumnezeu” să o ajute să conducă instituția. A fost mult prea pregătită și dispusă să emită ordine pentru noi ceilalți - și miracolul este acela că încă mai există unii mireni catolici care chiar respectă acele ordine. Mulți preoți, din contră - pentru că acum o știm -, nu numai că nesocotesc regulile, ci le nesocotesc în cel mai rău mod cu putință, ruinând viețile celor mai prețioși oameni din mijlocul lor.

Biserica Catolică a eșuat, în mod oribil, să-i includă pe înșiși oamenii care ar fi putut s-o ajute să fie o organizație mai bună: pe „credincioșii” ei. Democrația e respinsă, detestată, ignorată: acum 50 de ani aveam un document intitulat „Humanae Vitae”, care ne interzicea să folosim contracepția. Atunci când imensa majoritate a catolicilor occidentali, într-o etalare de democrație practică, a ales să-l ignore (poziția morală, în opinia mea și a multor altora), biserica pur și simplu și-a îngropat capul în nisip și ne-a spus că greșim. Când oameni ca mine au făcut campanie și au argumentat în favoarea primirii femeilor în rândurile preoților (vorbesc de situația de acum 30 de ani - acum nu mai există nici o femeie care să vrea să intre în rândul lor), ei ne-au spus să tăcem din gură; de fapt, dezbaterea a fost complet suprimată de papa Ioan Paul al II-lea. Preoților li s-a dispus să nu vorbească cu noi pe subiectul acesta: am încercat eu de mai multe ori, dar conversațiile se terminau brusc.

Deci, da, e nemaipomenit că răspunsul papei la actualele probleme este acela de a le cere oamenilor să ispășească pentru clerici. El trebuie să se gândească bine și să vină cu ceva foarte diferit de toată această vorbăraie și, de fapt, de toate acele întâlniri cu victimele abuzurilor (asta o vom vedea din nou weekendul acesta, când el va vizita Irlanda).

Evident că e bine să-ți ceri iertare: dar până acum și-a tot cerut iertare. Acum el trebuie să facă ceva. Singura veste bună este miracolul că încă mai există niște mireni în Biserica Catolică (nu se știe din ce motiv, instituția nu pare să se îngrijoreze decât de penuria de preoți, în condițiile în care lipsa congregațiilor e o problemă mult mai acută). Răspunsul adecvat la avalanșa continuă de știri privind amploarea abuzurilor este reducerea puterii clerului - și să fie chemați aceia care poate ar fi în măsură să ajute Biserica să revină pe drumul cel drept. Cu alte cuvinte: poporul lui Dumnezeu. Încearcă asta, Francisc. (RADOR)

  • RZECZPOSPOLITA: Majorări uriașe pentru funcționarii Serviciului de Protecție al Statului în Polonia

RZECZPOSPOLITA (Polonia) – Guvernul acordă noi privilegii funcționarilor care îi păzesc pe politicieni.

De la 1 august, fiecare funcționar al Serviciului de Protecție al Statului (SOP) primește un supliment special anual în valoare de 75% din salariul de bază – acesta în urma amendamentului la legea despre Serviciul de Pază al Statului, semnată de președinte la sfârșitul lui iulie. Înaintea vacanței, guvernul a ridicat limita maximă pentru SOP la 3,67 miliarde zloți (bugetul acestui serviciu a crescut de la 228 la 245 milioane zloți, iar în anul 2019 va atinge circa 382 milioane zloți).

În legea despre SOP (adoptată în decembrie 2017, a intrat în vigoare în martie acest an) s-a scris că suplimentul special poate ajunge la 50% din salariul de bază și poate fi acordat pe o perioadă de șase luni. Amendamentul a majorat valoarea suplimentului cu 25% și a prelungit de două ori perioada aplicării lui. Contribuabilii plătesc în schimb în acest an peste 245 milioane zloți. În afară de aceasta, un funcționar SOP mai primește încă un supliment – justificat prin calificarea specială, condițiile sau locul de serviciu (circa 20% din salariul de bază).

Guvernul tratează SOP, care se ocupă de paza celor mai importante persoane în stat, dar și obiectivele guvernamentale în mod excepțional. În iunie – așa cum a dezvăluit „Rz” – funcționarii lui au obținut în mod neașteptat de la premierul Mateusz Morawiecki majorări mari la salariul de bază – de mai multe ori suma de bază, care reprezintă salariul mediu al unui funcționat SOP. Acesta a fost majorat la 3,99 de la 3,39 planificați în martie și oferă cel puțin un salariu de 6000 zloți, provocând revolta altor servicii în uniformă, în special a polițiștilor și a celor din Serviciul de Frontieră (la care nu au mai fost bani pentru majorări).

Rezultatul? Numai în iunie în SOP au fost angajați 28 de noi funcționari. Astăzi lucrează în acest serviciu aproape 2000 de funcționari (și aproape 300 de angajați civili) – guvernul vrea ca până în 2022 totalul funcționarilor să ajungă la 3000, deci cu o mie mai mulți decât acum.

„Sunt ispitiți cu salarii bune și privilegii, pe care nu le au alte servicii din cadrul MAIA, un lucru nemaiîntâlnit până acum. În acest fel este frustrată Poliția și Serviciul de Frontieră, de unde pleacă cei mai buni funcționari” – apreciază Marek Wojcik, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Seim. Problema aceasta îi bulversează în primul rând pe polițiști, cărora săptămâna trecută le-a fost înghețată plata suplimentelor.

Funcționarii SOP sunt în prezent, alături de garda prezidențială, categoria în uniformă cea mai bine plătită în Polonia. Și aceasta nu este totul. SOP le plătește funcționarilor pentru lipsa locuinței la locul unde își desfășoară serviciul, deci în principal în Varșovia. Aceasta înseamnă 33,71 zloți zilnic pentru funcționarul care are familie (peste 1000 zloți pe lună) sau 20,22 zloți zilnic pentru funcționarul fără familie (peste 600 zloți). (...)

Rezultatul nu aduce negocierea majorărilor pentru celelalte servicii în uniformă ale MAIA – acum câteva zile a fost luată decizia de introducere a așa-zisei greve italiene. Serviciul de Frontieră a anunțat introducerea controalelor amănunțite la granițe și aeroporturi, executarea tot mai riguroasă și mai scrupuloasă a prevederilor, ceea ce ar putea prelungi cozile la trecerile de frontieră. La sfârșitul lui septembrie și începutul lui octombrie la Varșovia va avea loc un protest. (RADOR)