Moody's: Creșterea economiei României peste potențial, din ultimii ani, nu este sustenabilă / Datoria este expusă riscului de creștere și șocurilor fiscale / Ratingul poate fi înrăutățit dacă mai continuă actualele tendințe

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 26 august 2018, 15:27 Economie | Finanţe & Bănci


Avertismente de la Moody's
Foto: pixabay.com
Dinamica creșterii economiei României este în scădere, pe măsură ce politica monetară devine mai puțin acomodativă și impactul stimulentelor fiscale scade, arată un comunicat de presă al Moody's Investors Service în care explică de ce a menținut ratingul României la Baa3 stabil, transmite Mediafax.

„Creșterea economiei României peste potențial, din ultimii ani, nu este sustenabilă. Estimările Moody’s sunt că PIB-ul real al României va crește cu 4% și 3,5% în 2018, respectiv în 2019, ritm în scădere de la 6,9% în 2017. În timp ce dinamica investițiilor este de așteptat să se amelioreze, într-o oarecare măsură, consumul privat va continua să rămână principalul factor de creștere, iar contribuția exportului net este de așteaptat să rămână negativă”, se subliniază în comunicatul de presă al Moody’s.

În ceea ce privește politica monetară, Banca Națională a României a început, de anul acesta, să majoreze dobânda-cheie, care în prezent este la 2,5% pe an, după trei majorări de câte 0,25 puncte procentuale, din cauza creșterii accelerate a ratei anuale a inflației care, în 18 luni, a ajuns de la 0% la 5,4%, în iunie, dar se află pe un trend de scădere (4,6%, în iulie).

Agenția de rating a anunțat, vineri, că a menținut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României, pe termen lung și scurt, în valută și în monedă locală, iar perspectiva este stabilă. Acestea sunt nivelurile stabilite în aprilie 2017, când, în ciuda creșterii economice de 4,8% din 2016, Moody’s a coborât perspectiva de la pozitivă la stabilă.

În România, Ministerul Finanțelor a preluat din comunicatul agenției de evaluare „principalul punct forte pentru care România și-a menținut ratingul”, care îl reprezintă potențialul moderat de creștere al economiei, determinat de faptul că potențialul robust de creștere pe termen mediu este contrabalansat de lipsa reformelor structurale și guvernamentale.

„România avea, anul trecut, un PIB pe cap de locuitor de 24.508 dolari, peste nivelul median al țărilor cu rating Baa, dar acest nivel pozitiv este tras în jos de progresele reduse în implementarea unor reforme care să ajute mediul de afaceri și să rezolve problemele de infrastructură, a căror calitate rămâne relativ scăzută în comparație cu a țărilor asemănătoare din Europa”, se preciează în comunicatul Moody’s. Mai contribuie la această situație „managementul investițiilor publice și slaba guvernanță a întreprinderilor de stat”.

În al doilea rând, România a rămas la Baa3, ca urmare a capacității fiscale moderate, care este avantajată de nivelul scăzut al datoriei publice, dar se află sub risc din cauza politicilor fiscale prociclice. Acestea din urmă au condus la majorarea substanțială a deficitului bugetar la aproape 3% din PIB în 2016 și 2017, în creștere față de 0,8% în 2015, potrivit agenției de rating.

„Datoria României este expusă riscului de creștere și șocurilor fiscale. Pe măsură ce calitatea structurii cheltuielilor guvernamentale se deteriorează, rigiditatea bugetară, care se află în creștere accelerată, majorează riscurile față de poziția fiscală, în cazul în care recesiunea economică va fi mai puternică decât se așteaptă. O depreciere semnificativă a cursului de schimb poate afecta, de asemenea, dinamica datoriei, dat fiind că peste jumătate din datoria totală este exprimată în valută. În plus, cota de 18,1% din obligațiunile interne deținută de nerezidenți (așa cum era în luna mai 2018) expune guvernul la un anumit risc în cazul unei schimbări a încrederii investitorilor”, se remarcă în comunicatul de presă al Moody’s.

În schimb, România avea de acoperit o pondere a dobânzilor din venituri de 4,5%, la finele anului trecut, nivel redus față de 8,4% nivelul median al țărilor Baa (fără România), reflectând avantajele date de nivelurile moderate ale datoriei, în combinație cu ratele scăzute ale dobânzii plătite pe datorie, conform agenției de rating. „În plus, ponderea datoriei publice în PIB este moderată, la 35% din PIB, la sfârșitul anului 2017, mult sub linia mediană a Baa (48,2% din PIB, cu excepția României)”, se adaugă în comunicatul Moody’s. De asemenea, în ciuda faptului că economia va crește într-un ritm mai redus decât în ultimii ani, reprezentanții agenției de rating susțin că se anticipează pentru România o rată a datoriei raportată la PIB sub 40% din PIB, în perioada 2018-2021.

Al treilea argument al menținerii ratingului țării noastre la Baa3 îl reprezintă capacitatea instituțională moderată a României, care reflectă progresele țării noastre, înregistrate de când a aderat la Uniunea Europeană, dar și riscul ca aceste reforme să fie inversate, „ceea ce contracarează într-o oarecare măsură punctele forte privind creditul”, atenționează reprezentanții Moody’s.

„Mai mult, instituțiile UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul inversării reformei, inversare generată de recentele inițiative legislative care pot slăbi cadrul anticorupție și statul de drept. În același timp, inversarea consolidării fiscale anterioare, prin măsuri aprobate în afara normelor și practicilor cadrului fiscal standard, reduce credibilitatea și previzibilitatea politicii, punând accentul pe evaluarea capacității instituționale”, se subliniază în documentul de presă al Moody’s.

În al patrulea rând, ratingul a fost menținut la Baa3 ca urmare a faptului că România are o expune moderată la riscurile externe, o expunere determinată de o vulnerabilitate externă moderată și, într-o mai mică măsură, de un mediu politic intern instabil. „Deficitul de cont curent al României s-a mărit la 3,3% din PIB, în 2017, de la 2,1% din PIB în 2016, reflectând, în principal, poziția fiscală pro-ciclică a guvernului, ceea ce a crescut riscurile în ceea ce privește poziția externă. Deficitul de cont curent din anul 2017 a fost negativ comparativ cu al altor țări din Europa Centrală și de Est, dintre care majoritatea au avut surplusuri. În timp ce deficitul de cont curent este de așteptat să se majoreze la 3,7% din PIB în 2018, rămâne, în mare parte acoperit, de intrările de investiții străine”, se mai arată în comunicatul de presă al Moody’s.

În plus, datoria externă totală a României rămâne la un nivel moderat, la aproximativ 50% din PIB în 2017, în scădere de la 70% în 2013, conform agenției de rating.

„În același timp, mediul politic volatil al României a împiedicat o continuitate a politicilor, ceea ce a dus la o schimbare semnificativă, în ultimii ani, către o politică macroeconomică și fiscală mai puțin prudentă. Aceste dinamici politice nu au determinat implementarea de reforme structurale. Tensiunile potențiale cu UE în ceea ce privește poziția fiscală și reformele judiciare pot submina credibilitatea politicilor și pot afecta în mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea la evenimente externe”, se susține în comunicatul de presă al Moody’s.

De asemeena, menținerea perspectivei stabile a ratingului indică faptul că punctele forte proprii ale României, care includ un potențial solid de creștere a economiei, pe termen mediu, și valori fiscale relativ puternice, sunt trase în jos de politicile actuale, care, dacă sunt susținute pe termen lung, riscă să erodeze punctele forte relative ale României, comparativ cu ale celorlalte țări cu rating Baa3.

„Continuarea extinderii fiscale și rigiditatea bugetară sporită erodează buffer-ul fiscal pentru a răspunde șocurilor potențiale, expunând poziția fiscală la o încetinire economică mai puternică decât cea anticipată, în timp ce zgomotul politic persistent și amenințările la adresa statului de drept, combinate cu reformele structurale limitate, pun presiune pe capacitatea instituțională și ar putea afecta în mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea în cazul unor evenimente externe”, se mai scrie în comunicatul de presă al Moody’s.

Astfel, ratingul României poate crește „dacă vor fi îmbunătățite măsurile fiscale și externe”, alături de o predictibilitate și credibilitate mai ridicate a politicilor, precum și de eficiența instituțională. „Probabilitatea unei îmbunătățiri ar crește odată cu implementarea unor reforme structurale menite să îmbunătățească mediul de afaceri și să soluționeze deficitul de infrastructură cu un impact pozitiv asupra creșterii pe termen lung”, se mai susține în comunicatul de presă al Moody’s.

În schimb, ratingul poate fi înrăutățit dacă nu se iau asemenea măsuri și dacă mai continuă actualele tendințe instituționale și fiscale, precum și dacă actualele dezechilibre macroeconomice se amplifică și continuă deteriorarea balanței de plăți și a poziției investiționale internaționale.

Deciziile Moody's au fost luate la data de 21 august, în urma unei ședințe care a vizat indicatorii macroeconomici și capacitatea fiscală și financiară a României, care nu s-au schimbat, în timp ce țara noastră a devenit mai expusă în fața unei potențiale crize, iar structura instituțională s-a degradat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3834 vizualizari

 • +22 (36 voturi)    
  Super (Duminică, 26 august 2018, 15:30)

  mitg [utilizator]

  Noi probabil trebuie sa murim de foame ca-n somalia ca sa invatam ce inseamna responsabilitatea bugetara, fiscala, legislativa, sociala si individuala.
  • +11 (23 voturi)    
   Chiar si atunci nu... (Duminică, 26 august 2018, 20:59)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Televiziunile care invata populatia sa gandeasca le explica cum SUA, UE , ONU, Europa, multiantionalele, bancile, strainii si Soros au facut tot ce-au putut sa ne transforme in desert.

   Cu alte cuvinte, e vina altora, nu a PSD-ului,
   • -14 (26 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 august 2018, 22:50)

    [anonim] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    • +6 (10 voturi)    
     E Rau in Romania (Luni, 27 august 2018, 1:26)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

     Dar e loc si de mai bine ai vrut sa spui. Tu nu prea iesi din bujla bag seama.
    • -1 (7 voturi)    
     ???? (Luni, 27 august 2018, 8:29)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui

     Tu esti constient ca au fost diverse reforme economice in ultimii 15 ani?
     Unele bune, altele proaste.

     Daca vien cienva ca Moody's si iti explica faptul ca ce faci acum e gresit si ca pica economia in 2 ani, decat daca faci X si Y sa redresezi, iar tu faci X si Y si te redresezi, iar ca dovada nu pica economia in 2 ani, ce inseamna?

     Ca au zis bine sau ca au gresit?

     Greu cu logica, observ...
    • +6 (8 voturi)    
     Nu le pasa de Romania (Luni, 27 august 2018, 8:54)

     clencix [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu a fost sustenabila ca s-au făcut reduceri de 25% pentru împrumuturi în criza mondiala. Când a fost refăcută tara cu sacrificii, a venit iar la cârmă analfabetismul începând din 2012 și au avut noroc de condiții bune, fără secete și crize externe, au tot muls ca era de unde. Dar după 7 vaci grase vin iar 7 slabe și iar o sa fuga de răspundere vinovații, ca deja în prosperitate au ajuns la fundul sacului. Or sa plece și ei de data asta afara cu averile adunate și lasă tara în paragina, fără infrastructura, fără oameni capabili, cu debandada valorilor, cu prostii în toate posturile de răspundere în stat și fără vreun viitor al tarii.
 • -11 (29 voturi)    
  Da... Moody's (Duminică, 26 august 2018, 16:35)

  Urangutanu [utilizator]

  Cei mai mari platitori de amenzi din lume pe langa concernul Daimler... As fi vrut sa existe pe Hotnews un buton pentru a raporta stirile absurde...
  • +4 (12 voturi)    
   Stiri absurde despre Absurdistan (Duminică, 26 august 2018, 21:04)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Urangutanu

   What is wrong with them?
 • +9 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 26 august 2018, 16:50)

  [anonim]

 • +12 (22 voturi)    
  ??? (Duminică, 26 august 2018, 17:39)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Moody's e plin de incompetenti. Pai nu au explicat Dracnev, Volgutza si Valcov ca avem super crestere si super bani si super tot? Nu au explicat toti incompetentii din guvernele anterioare ca economia duduie si totul e lapte si miere?

  Dar desigur presa externa vrea sa atace tara, strainii au interese, toti sunt dezinformati. Din fericire pentru noi, in aceasta tara unde democratia e la ea acasa, a fost votat un partid, care magic, fara sa anunte pe nimeni in campanie a devenit coalitie, care, iarasi, fara sa anuntee pe nimeni in campanie isi joaca mana pe la spate cu UDMR pentru favoruri si implementeaza econimii votate la unison de catre "conducatori" ce salveaza tara de la faliment.

  De ce e evident? Pai nu au popularizat poza viarala cu gandacii care vor sa "manance" resursele tarii?

  Deci vedeti? In tara totul este extraordinar. Daca nu ar fi, cum va explicati evenimentele nesfarsite ale primaritei, sacul fara fund dedicat Catedralei Minciunii Neamului, maririle si pensiile si pomenile promise?

  Deci evident, Moody's nu stie tara noastra atat de bine precum PSD.

  Ma astept dupa acest avertisment sa iasa Sultanul Mustacios si sa ii puna la punct si sa-i invete economie, urmat de Valcov care sa ameninte strainii cum face el de fel, ca un mafiot adevarat. Apoi Volgutza sa se dea lovita ca toti au ceva cu guvernul...

  Intre timp, economia noastra pica, populatia saraceste si nimeni nu va intelege de ce, indiferent cate semnale de alarma ne trag atatia, de la investitori, firme de audit, firme de consultanta, mediul privat, Moody's, UE si tot asa. Toti sunt prosti. Numai PSD e destept.

  Nu este minunat cum o tara intreaga plateste pretul pentru pomenile a 3 milioane?!

  Sa lipsiti de la vot si in 2020.
 • +11 (19 voturi)    
  cresterea (Duminică, 26 august 2018, 17:56)

  nahir [utilizator]

  economica a Romaniei bazata doar pe partea de consum, era evident ca nu era una de durata. Fix cat avea nevoie dragnea sa=si faca damblele de smecher de Teleorman.
  Normal ca acuma se apropie colapsul cresterii care neavand o baza sanatoasa (cum ar fi productie autohtona cu plus valoare), se va dezumfla precum o budinca scoasa prematur din cuptor unde a fost tinuta la foc mare.
  • -1 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 27 august 2018, 8:24)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui nahir

 • +8 (18 voturi)    
  Noste sorosisti domne (Duminică, 26 august 2018, 22:41)

  tordz [utilizator]

  Nu inteleg geniul lui Daddy, al Docilei, al Alcoolutei si al strigoiului din cimitire.
 • -10 (24 voturi)    
  Repede, sa oprim tot (Duminică, 26 august 2018, 22:51)

  holinessdani [utilizator]

  Pentru ca atunci cand economia nu merge e cel mai bine dupa astia.
  Sa oprim consumul, sa oprim imprumuturile, sa coboram salariile la 100 de euro, sa dam oamenii afara, sa inchidem spitale si scoli etc.
  Abia atunci vom avea rating AAA++++, chiar infinit.
  Daaaaa.....
  • +5 (9 voturi)    
   aberezi grav... (Luni, 27 august 2018, 8:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   solutia e sa nuy mai maresti pensii si salarii aiurea....
   si sa INVESTESTI! (autostrazi, etc etc etc) astea iti dezvolta economia, nu pomenile electorale!

   dar na... ce pretentii sa am de la un postapsdist, unu care stie mai putina economie decat stiu eu chineza...
 • +5 (9 voturi)    
  evident... (Luni, 27 august 2018, 8:39)

  liviu_ [utilizator]

  numai postacii pesedisti si pesedeii nu inteleg asta...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by