Proiecțiile de venituri erau optimiste în prima formă a proiectului rectificării bugetare, iar acum sunt și mai optimiste, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, pentru HotNews.ro.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

"​Noi am elaborat opinia pe rectificarea trecută, prima formă. Nu înțeleg de ce, într-un interval așa de scurt de timp, s-a modificat semnificativ viziunea Guvernului asupra rectificării. Nu găsesc argumente să explic de ce lucrurile se pot schimba atât de repede, în primul rând pe proiecțiile de venituri. Acolo cred că este, de fapt, problema majoră. La prima formă a rectificării noi am avertizat că proiecțiile de venituri la TVA erau prea optimiste, iar acum sunt și mai optimiste", a spus Dumitru.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, luni, un nou proiect al rectificării, cu modificări substanțiale. Dacă în vechiul proiect veniturile bugetului de stat se diminuau cu 1,77 miliarde lei, acum există o majorare de 948,4 milioane lei. La bugetul asigurărilor sociale de stat s-a păstrat aceeași creștere de 897,1 milioane lei, la fel ca și la cel pentru șomaj cu plusul de 245,9 milioane lei. În schimb, apar diminuări la bugetul instituțiilor/activităților finanțate integral şi/sau parțial din venituri proprii – 330,9 milioane lei. Rectificarea bugetară va fi subiectul discuțiilor din ședința CSAT de marți.

Pe total buget general consolidat, veniturile au fost estimate în sus, comparativ cu versiunea precedentă, de la un plus de 5,99 miliarde lei, la 8,819 miliarde lei în cea actuală. De asemenea, în ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost majorate la 9,92 miliarde lei (de la un plus de 7,09 miliarde în versiunea anterioară).

Citește mai mult aici: