Ministerul Muncii recunoaște că mamele care au avut venituri din drepturi de autor riscau să nu primească indemnizația de creștere a copilului. Situația va fi remediată

de FB     HotNews.ro
Vineri, 7 septembrie 2018, 12:48 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Muncii
Foto: Hotnews
Ministerul Muncii va remedia situația prin care mamele care au avut venituri din drepturi din autor riscau să nu primească indemnizația de creștere a copilului, reiese dintr-o informare a instituției.

“Prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală a fost scoasă de sub incidența reglementărilor privind veniturile din activități independente și reglementată separat în cuprinsul Codului Fiscal la art. 70.  Astfel, până la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se iau în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind venituri din activități independente”, arată ministerul.

După această dată, spune instituția, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai încadrează în categoria veniturilor din activități independente și, prin urmare, nu mai pot fi luate în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, cu modificările și completările ulterioare.

“Stabilirea dreptului și a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face ținând cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor. MMJS a lansat, deja, în procedura de avizare inter-ministerială un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, astfel încât situația să fie remediată”, menționează sursa citată.

Deputatul USR Iulian Bulai avertiza, joi, că femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscă să nu primească indemnizația de creștere a copilului, din cauza incompetenței Guvernului PSD-ALDE.

“O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiția veniturilor din activități independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația de creștere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător și ordonanța în cauză. A., o actriță care a născut  în iulie și care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit să primească o indemnizație de creștere a copilului de 5.000 lei/lună. Va primi, în schimb, 3.000 lei/lună pentru că i s-a scos din calculul indemnizației venitul din aprilie până în iulie”, se arată într-un comunicat al USR.
 • Al., în schimb, o arhitectă care va naște în septembrie și care a avut venituri și din salariu și din drepturi de autor, va primi o indemnizație de 1.250 lei/lună (cea minimă), în loc de 4.500 lei/lună pentru că la calcul nu i se iau în considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni.
Deputatul USR Iulian Bulai semnala că, în cazul mamelor care vor naște în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizației de creștere a copilului.

Comunicatul mai arată că pentru actrițele, muzicienele, artistele vizuale, jurnalistele, scriitoarele și traducătoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta înseamnă că vor primi o indemnizație mult diminuată sau nu o vor primi deloc. E vorba, anual, despre sute, dacă nu mii de mame cu venituri din drepturi de autor.

„E o formă de discriminare și o condamn cu fermitate. Acest act de rea-voință sau ignoranță la adresa celor care muncesc în cultură și în industriile creative va avea un impact major asupra vieții unor părinți și, în definitiv, a copiilor lor. PSD a hotărât ca această categorie socială să nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii născuți în familii creative să petreacă mai puțin timp, în primii ani, cei mai importanți, cu mamele lor, forțate de PSD să se întoarcă la muncă mult mai devreme. USR va amenda corespunzător OUG 111/2010”, a declarat Bulai, vicepreședintele Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1413 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Acelasi Haos este in legatura cu alocatiile (Vineri, 7 septembrie 2018, 12:53)

  un domn [utilizator]

  scolare care se platesc numerar ( la posta unde te apuca filoxera stand la rand) sau prin card , cont bancar..pana nimeresc IBAN ul trec..N luni...apoi se normalizeaza
  • +1 (1 vot)    
   Parol (Vineri, 7 septembrie 2018, 14:03)

   MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Bine ca ne-am prins. Altfel, o dadeau pe sub pres si totul era OK.
   Ca si la manualele alea.
   Ca si la salarii si bonusuri din spitale.
   Ca si la... stai... ce n-am mai luat la puricat? Ah, da. Ca si acolo.
   Dezastru general.
 • +1 (1 vot)    
  Din binecunoscutul ciclu.... (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 12:44)

  Spiky [utilizator]

  .... dublarea salariilor și pensiilor (speciale) prin înjumătițire (înjumătățirea celor nespeciale). Boieria și prostia se plătesc, dar prostia se plătește cu dobânzi și dividende, în timp ce boieria le încasează! Vorbim de boieria roșie PCR-FSN-PDSR-PSD.......


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by