Forța de muncă fantomă: Un român din cinci, apt de muncă, nu a muncit niciodată

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 10 septembrie 2018, 16:28 Economie | Finanţe & Bănci


Un român cinci, apt de munc, nu a muncit niciodat
Foto: Pixabay
Tensiunea de pe piața muncii se acutizează pe fondul scăderii populației apte de muncă, lucru recunoscut recent chiar de Banca Națională a României (BNR). În aceste condiții, o persoană din cinci nu a muncit nici măcar o dată, deși are vârsta necesară, potrivit unei anchete a Institutului Național de Statistică (INS). Din datele oficiale reiese că în cazul femeilor, de exemplu, una din patru a preferat să stea acasă, lucru care defavorizează economia, punând presiune pe piața muncii și pe buget, dacă luăm în considerare ajutoarele sociale. Mare parte dintre persoanele care nu au muncit, nici nu își caută un job, astfel că nu se află în rapoartele oficiale privind șomajul și trăiesc cu ajutoare sociale.

Potrivit INS, din totalul persoanelor în vârstă de peste 16 ani, 81,7% lucrau sau o făcuseră anterior realizării studiului. Situația pe sexe arată că 88,4% dintre bărbați lucrează sau au lucrat, în timp ce la femei ponderea este de 75,4%. Procentul mic al femeilor poate fi pus pe seama ideii vetuste, din păcate încă realitate mai ales în mediul rural, că femeile pot să stea acasă, să aibă grijă de copii, lucru care le face dependente de stat și de soț.

Persoanele cu un nivel de pregătire ridicat lucrează sau au lucrat într-o proporție mai mare decât cele care au avut terminată doar școala gimnazială sau primară.Această situaţie se regăseşte la modul general şi pe mediile rezidenţiale, dar se observă faptul că persoanele cu studii relativ inferioare au fost cuprinse în activităţi economico-sociale într-o măsură mult mai mare în rural faţă de urban.

Vârsta la care o persoană începe să muncească poate fi un indiciu asupra nivelului de trai al respectivei persoane.

Cu cât vârsta de intrare pe piaţa forţei de muncă este mai ridicată, cu atât mai mult se poate presupune că persoana a dobândit un nivel de instruire mai ridicat care îi poate permite realizarea unor venituri superioare, premisa unui nivel de trai decent.
 • 4 persoane din 5 au început să lucreze la o vârstă cuprinsă între 18-24 ani
 • o persoană din zece a intrat pe piaţa forţei de muncă înainte de a împlini 18 ani
 • o persoană din nouă a început să lucreze după vârsta de 24 ani.
Ponderea femeilor care au intrat mai târziu pe piaţa forţei de muncă este superioară ponderii bărbaţilor (12,5% dintre femei au început să lucreze după vârsta de 24 ani, faţă de 9,9% în cazul bărbaţilor aflaţi în aceeaşi situaţie).


“Dacă în urban 5,9% dintre persoanele de 16 ani şi peste au început să lucreze la o vârstă cuprinsă între 15 şi 17 ani şi 80,3% în intervalul 18-24 ani, în mediul rural constatăm că debutul activităţii are loc la vârste mai mici: 14,2% dintre persoanele de 16 ani şi peste au început să lucreze în intervalul 15-17 ani şi 77,5% în intervalul 18-24 ani. Totuşi, diferenţele privind momentul intrării pe piaţa muncii a persoanelor de 16 ani şi peste, în funcţie de mediul de rezidenţă în care acestea domiciliază, s-au atenuat mult în ultimii an”, menționează sursa citată.


Ajutoarele sociale și rata șomajului


Așa cum am menționat anterior, aproape 20% din populația aptă de muncă nu a lucrat vreodată și, excluzând tinerii care fac studii, mulți primesc ajutoare sociale.

De exemplu, în primul trimestru din acest an un număr de 219.252 de familii au beneficiat de venitul minim garantat, primind în total o sumă de 182.440.294 lei, potrivit datelor Ministerului Muncii. Județele cu cel mai mare număr de familii beneficiare de venit minim garantat (peste 8.000) au fost Iași, Vaslui, Teleorman, Galați, Bacău, Buzău și Dolj. În funcție de numărul persoanelor dintr-o familie, ajutorul poate depăși 500 lei. Pe lângă acest ajutor social, mai sunt și altele, precum cel pentru încălzire, care poate fi de câteva sute de lei.

Unele familii din mediul rural trăiesc și de pe urma alocației pentru susținerea familiei (peste 242.000) și a alocațiilor pe care le primesc copiii (peste 3,6 milioane beneficiari).

Rata șomajului, conform criteriilor Biroului Internațional al Muncii, anunțată de INS la 4,2% pentru iulie, nu ia în calcul multe dintre persoanele care nu au muncit vreodată. Practic, rata este calculată pe segmentul de vârstă 15-74 de ani, dar trebuie să îndeplinească simultan mai multe condiții pentru a fi luată în calcul:
 • nu au un loc de muncă și nu desfășoară o activitate în scopul obținerii unor venituri;
 • sunt în căutarea unui loc de muncă, utilizând în ultimele 4 săptămâni diferite metode active pentru a-l găsi
 • sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni dacă s-ar găsi imediat un loc de muncă.
Ori, mulți nu sunt în căutarea unui loc de muncă, astfel că nu sunt luați în calcul de INS. Astfel, rata șomajului nu reflectă realitatea din piața muncii din România. Ne aflăm în situația în care mediul de afaceri se plânge că nu are angajați, iar perspectivele sunt sumbre.


Citeste mai multe despre   
2752 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  Cei care nu muncesc sunt baza PSD (Luni, 10 septembrie 2018, 17:00)

  emil bobu [utilizator]

  Ma refer la baroni si slugile lor de la toate nivelele din statul roman.
  • -10 (14 voturi)    
   Sub 20 mii meșteri ajung pentru toată țara (Luni, 10 septembrie 2018, 19:23)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Sa zicem ca mai sunt 20 milioane romani. Mai mult de 8 ore, 1 data la 3 ani, nu lucrează la un loc toți meșterii pe care ii aduci în casa sa facă reparații. Un calcul simplu arata ca numărul de meseriași de toate profesiile necesari în Romania nu depășește 18264.

   20 mil. romani / (3 ani *365 zile) = 18264 meșteri.

   Asta înseamna ca în București (care are sub 2 milioane oameni) nu sunt necesari peste 1800 specialiști în reparații și renovări de locuințe.

   Daca exista mai multi trebuie sa plece din țara sau sa stea fără servici. Alta soluție nu exista.

   In concluzie, terminați cu filozofia asta ca romanii sunt puturoși și nu vor sa muncească. Pur și simplu nu exista de lucru decât pentru foarte putini.
   • +3 (5 voturi)    
    e mai complicat (Luni, 10 septembrie 2018, 19:38)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    e mai complicat decat un calcul simplu. De ce nu exista de lucru la noi si de ce in alta parte isi gasesc, desi e de presupus ca si acolo sunt mesteri locali, plus mesteri imigranti din alta parte? Poate pentru ca economia noastra nu functioneaza. Pt ca nu se construieste suficient (desi avem cele mai inghesuite locuinte din europa), poate pt ca nu se plateste suficient (si aici intervine probleme legate pe de o parte de productivitate, care luand acelasi mester in calcul, e influentata de dotare pe care firma i-o poate oferi, pe de alta parte e o problema legata de veniturile celor care il platesc pe mester si aici discutia e lunga, cu implicatii in educatie, care duce la o mai buna specializare a oamenilor, o crestere a veniturilor acestora si automat a posibilitatii de a achita sume mai mari pe aceeasi munca).
    Revenind...se pune intrebarea de ce 3-4 (mai probabil 5) milioane de romani isi gasesc de lucru in afara si nu isi gasesc in Romania? Se strica mai repede instalatiile sanitare in UK? Se murdaresc peretii mai repede? Sau cumva britanicii construiesc mai mult, isi permit mai des sa isi intretina locuintele si nu merg pe prinicipiul *las ca fac eu tot, ca ma pricep*...pt ca isi permit sa plateasca un specialist sa faca treaba?
    • -3 (7 voturi)    
     Romanii găsesc doar ajutor social afara (Marţi, 11 septembrie 2018, 2:51)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

     Nu este adevarat ca milioanele de romani plecați își găsesc de lucru în străinătate. Se duc acolo pentru ajutorul social pe care în Romania nu îl pot avea.

     Sunt niște amărați romanii de peste granițe dar în tara ar fi și mai rău ca nu ar mai avea ce sa mănânce și unde sa stea. In străinătate iți plătește statul chiria și hrana.
   • +4 (6 voturi)    
    Hahahaha, tu chiar nu intelegi biletelele??? (Luni, 10 septembrie 2018, 19:40)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Atat de slow esti de postezi gugumaniile astea?
 • +6 (8 voturi)    
  dar era evident! (Luni, 10 septembrie 2018, 17:06)

  complet_ret [utilizator]

  Stim bine ca electoratul pedesereului numara circa patru milioane de persoane.
  995 din acestia nu au muncit niciodata!

  pedesereii ne numesc , depreciativ, PLATITORI, adica fraierii care merg la munca si platesc taxe si impozite - desigur ca ei nu gust asa ceva!
 • -1 (5 voturi)    
  De ce sa muncesti (Luni, 10 septembrie 2018, 18:42)

  Rafaila [utilizator]

  De foame? Si pentru ce, si pentru cine. Poti trai fericit fara sa muncesti. Daca poti. Vad ca se poate, in Romania.
  De-i goni fie norocul,
  Fie idealurile,
  Tu urmeaza in tot locul
  Vanturile, valurile.
 • +8 (8 voturi)    
  nu cred ca e chiar asa (Luni, 10 septembrie 2018, 19:25)

  Djokovic [utilizator]

  Eu cred ca de fapt numarul celor care lucreaza in strainatate e mult mai mare decat cel vehiculat. Majoritatea celor din mediul rural pleaca imediat ce fac 18 ani, motiv pt care evident niciodata nu vor lucra in Romania si apar in statistici ca nelucrand niciodata.
 • +7 (7 voturi)    
  Psd are viitorul asigurat (Luni, 10 septembrie 2018, 19:41)

  Dalinar [utilizator]

  Doar si l-a construit atent 28 de ani!
  • +5 (5 voturi)    
   Scuzați (Luni, 10 septembrie 2018, 21:47)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

   comunismul ( socialism��) este la putere in România de 74 de ani....
   O mică rectificare !
   Doar numele s-a schimbat , era Ceaușescu, Iliescu și acum Dragnev....cei tri se aseamănă ( școala putina) vrăjeala multă și oratori de nota 2.
   • +1 (3 voturi)    
    Acum e de rit oligarhic (Marţi, 11 septembrie 2018, 0:20)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    Pe vremuri te puneau la munca, la ocna, la Canal, la Casa Poporului, whatever, acum te platesc sa stai acasa cu bani imprumutati of course, e ca in filmele cu prosti.
 • +5 (5 voturi)    
  pai ce rost are sa muncesti (Luni, 10 septembrie 2018, 20:06)

  AndJorj [utilizator]

  cand poti sa-ti umpli burta cu alcool la crasma din sat cu banii din ajutoare sociale?
 • 0 (6 voturi)    
  pai de ce (Luni, 10 septembrie 2018, 20:30)

  andrei1245 [utilizator]

  sa munceasca? imbuibatii de la bnr primesc salarii uriase, multi dintre ei au si pensii grase; le e teama ca sclavii nu mai pot fi prostiti sa slujeasca pentru ei si neamurile lor;
 • +1 (3 voturi)    
  Munca inseamna limita (Luni, 10 septembrie 2018, 22:07)

  Marius_23 [utilizator]

  In 90% dintre cazuri vorbim de exploatare, oricat faci nu e suficient deoarece statul roman nu impune limite, in afara de cateva meserii si aici pot sa dau exemplul soferilor de TIR limitarile lipsesc, angajatul este bataia de joc a 'angajatorului" .
  Practic nu se merita sa iti dai sanatatea pe bani si sa fi umilit doar pentru ca mergi undeva sa produci ceva .
 • 0 (2 voturi)    
  Deci ar trebui sa muncim de la 16 ani? (Marţi, 11 septembrie 2018, 2:13)

  andipetre [utilizator]

  Cititi mai atenti studiul. 4 din 5 muncesc incepand intre 18-24 de ani. Altfel spus, 1 din 5 fac facultate, exact acel 20% din populatie relevat de alte studii, un procent extrem de mic fata de media europeana (suntem pe ultimele locuri la numar de absolventi de studii superioare, conform statisticilor UE).

  Ce, ar trebui sa avem o populatie de necalificati care incepe sa lucreze la 16 ani??

  O rata mica de oameni care muncesc la varsta adolescentei e semn de civilizatie, nu invers.
 • +2 (2 voturi)    
  Compensează (Marţi, 11 septembrie 2018, 10:45)

  fdaniel [utilizator]

  Nu a muncit 1 din 5 dar ăla unu' a votat cât zece!
  Asta contează.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version