Guvernul a creat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede crearea de fonduri suverane, după ce Curtea Constituțioțională a declarat actul neconstituțional, a anunțat, luni, Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Anterior era vorba de un singur fond, respectiv Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Mircea Ursache, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

"După ce Curtea Constituțională a României a declarat actul neconstituțional, asistăm la o nouă abordare de către Guverm. Este vorba de un proiect de OUG care se află în discuții la instituțiile abilitate, inclusiv la noi (la ASF n.r.) și care se intitulează "OUG privind înființarea de fonduri suverane". Guvernul gândește un cadru legislativ pe care să se construiască fonduri suverane, mai multe. Nu este rău", a precizat Ursache.

El a precizat că în trecut se dorea construirea unui fond pentru apărare, altul pentru resurse și așa mai departe.

"Acum elementul de noutate este că, la nivel guvernamental, se face cadrul de creare de fonduri suverane urmând ca fiecare (Fond n.r.) să beneficieze de Hotărâre de Guvern de înfiițare.

Discutăm de structura pe care vor fi constituite fonduri suverane în România. Așteptăm să vedem forma prin care actul Guvernului va ieși, după care în dezbatere să ne spunem punctul de vedere", a precizat vicepreședintele ASF, într-o conferință organizată de Financial Inteligence.

El a mai vorbit și despre eliminarea pragului de 5% a deținerilor la Societățile de Investiții Financiare (SIF).

"Proietul actului normativ privind legea Fondurilor de Investiții Alternative (FIA) a trecut în primă lectură de ședința Consiliului ASF și a fost înaintat, cu propunerea de anulare a articolului din lege care prevedea pragul la SIF-uri, Ministerului de Finanțe. Au fost primite obsevații de la MFP dar care nu au eliminat propunerea noastra. Noi și Finanțele gândim la fel cu privire la praguri.

Va fi înaintată pentru vot final în boardul ASF, urmând să fie transmisă legiuitorului, prin Ministerul Finanțelor", a explicat oficialul ASF.