Economia reacționează la ceea ce se petrece în jur, chiar dacă o face cu o anumită întârziere. În sintezele pe care BNR le publică la finalul fiecărei luni sunt surprinse aceste reacții, buletinul lunar pe iulie realizat de specialiștii Băncii Centrale fiind publicat chiar miercuri. Am selectat 7 avertismente transmise de bancherii centrali, asupra cărora guvernanții ar merita își aplece atenția.

Banca Nationala a RomanieiFoto: USER UPLOADED
  • 1. Investiţiile nu au mai repetat în trimestrul al doilea  performanţa înregistrată în cele trei trimestre anterioare

Formarea brută de capital fix și-a inversat traiectoria, de la +6,3% în trimestrul I la -3% în perioada aprilie-iunie, contribuţii revenind atât achiziţiilor de echipamente, cât și investiţiilor în construcţii.

În ceea ce privește investiţiile în construcţii, volumul lucrărilor pentru obiective noi a continuat să se reducă, evoluţie atribuită declinului investiţiilor publice, dar și suflului în scădere al construcţiilor rezidenţiale.

În perspectivă, dacă în primul caz, semestrul II ar putea marca un reviriment (în măsura unei mai bune absorbţii de fonduri europene nerambursabile destinate proiectelor de infrastructură), în ceea ce privește construcţiile de locuinţe o revigorare este puţin probabilă, având în vedere menţinerea pe un palier foarte modest a intenţiei populaţiei de a cumpăra/construi o locuinţă în următoarele 12 luni (potrivit Sondajului CE-DG ECFIN).

  • 2. Consumul se va extinde în următoarele luni, deși este de așteptat o atenuare faţă de semestrul I a dinamicii anuale

Temperarea de ritm este mai probabilă pe segmentul bunurilor de folosinţă îndelungată, în principal ca efect al modificărilor în domeniul testării emisiilor pentru autovehiculele noi, adoptate începând cu 1 septembrie 2018. Astfel, informaţiile din piaţă indică, pe de o parte, concentrarea vânzărilor în perioada premergătoare acestei date, iar pe de altă parte, apariția unui șoc temporar de ofertă în septembrie, în condițiile în care o serie de producători europeni nu au reușit să-și actualizeze la timp gama de produse.

  • 3. Exporturile și-au temperat viteza de creștere

Astfel, în contextul volatilităţii induse la nivelul producţiei auto europene de implementarea noilor reglementări de testare a emisiilor, exporturile de componente au înregistrat o frânare pe parcursul trimestrelor I și II. În schimb, livrările de autoturisme și-au păstrat avansul real aproape de 30%, ulterior lansării pe piețele externe a noilor modele (Dacia Duster, Ford EcoSport) la începutul acestui an.

Contribuţii la încetinirea dinamicii exporturilor au revenit și industriei metalurgice, precum și industriei de prelucrare a petrolului (ramură a cărei activitate prezintă în general fluctuaţii majore, asociate reviziilor tehnice periodice).

  • 4. În luna iulie 2018, ritmul anual al volumului producţiei industriale a accelerat, dar traiectoria e imprimată de manifestarea unor efecte statistice

Evoluţia a fost atribuită în principal industriei prelucrătoare (variație anuală de 8,2%, +1,8 puncte procentuale), a cărei dinamizare s-a datorat, dincolo de influențele statistice menționate, investițiilor derulate în ultima perioadă în industria de mașini și echipamente și în cea a altor mijloace de transport, dar și unui context internaţional favorabil la nivelul industriei chimice.

  • 5. Dinamica anuală a salariiilor nete a fost în ușoară scădere față de perioada anterioară

Acest lucru reflectă dificultățile companiilor în atragerea candidaților, dat fiind deficitul acut de forţă de muncă (indicatorul de necorelare a pregătirii acesteia cu cerințele angajatorilor continuă să se plaseze la un nivel ridicat).

  • 6. Deficitul comercial s-a situat la 1,21 miliarde euro, adâncindu-se cu circa 27% faţă de aceeași perioadă a anului anterior

Aici, multe lucruri nu prea mai sunt de comentat.

  • 7. Cursul de schimb leu/euro a continuat să scadă ușor în primele două decade ale lunii și apoi relativ abrupt spre finele acesteia

Ajustarea a avut ca resort major relativa refacere a apetitului global pentru risc, fiind susținută și de diferențialul mărit al ratelor dobânzilor pieței financiare locale și probabil de așteptările privind majorarea ratei dobânzii de politică monetară în luna august.

O să spuneți că asta nu are treabă cu politicile publice, dar din păcate, are treabă și cu ele...

Buletinul integral al BNR poate fi citit aici.