Ministerul finanţelor publice (MFP) a anunțat, joi seara, că, în ședința de astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență (OUG), iniţiată de MFP, prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru turism și activități conexe, potrivit Mediafax.

Tododată, actul normativ prevede mai multe măsuri prin care se dorește încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum și modalități de sprijin pentru autoritățile locale, se subliniază în documentul de presă transmis joi seara de Finanțe.

În ceea ce privește TVA, de la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, de la 9%, în prezent, pentru:

- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

- serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;

- dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja;

- serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.

„Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice”, susțin reprezentanții Finanțelor.

În plus, de la 1 noiembrie 2018, se va elimina cota redevenței pentru apa geotermală și apa minerală naturală utilizată pentru consumul populației la buvetele publice.

„Prin această măsură se urmărește susținerea turismului balnear și diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală”, se mai scrie în comunicatul de presă al MFP.