Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau, la sfarsitul lunii ianuarie, la nivelul de 25,55 miliarde de euro, cu 245 milioane de euro decat in luna anterioara. Potrivit datelor bancii centrale, cresterea s-a datorat unor intrari de 1,03 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 794,1 milioane de euro.

Intrarile au fost reprezentate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale.

In acelasi timp, iesirile au reprezentat plati, rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale.

Rezerva fizica de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 2,07 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei, valute plus aur, sa se situeze la 27,62 miliarde de euro.

Pana la sfarsitul anului 2008, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 1,79 miliarde de euro.