Salariul mediu net din luna august a fost de 2.669 lei, mai mare cu circa 13% față de august 2017. Puterea de cumpărare a scăzut în august față de iulie

de DP     HotNews.ro
Marţi, 9 octombrie 2018, 9:17 Economie | Finanţe & Bănci


Salariul mediu net din august-2699 lei
Foto: sxc.hu
Salariul mediu net din luna august a fost de 2.669 lei, mai mare cu circa 13% față de august 2017, dar în scădere faţă de luna iulie 2018 cu 39 lei, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică. În august, puterea de cumpărare a populației a scăzut, indicele câştigului salarial real fiind de 98,3% pentru luna august 2018 faţă de luna precedentă.

În sectorul bugetar  s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,0%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-0,5%). Câştigul salarial mediu net din administraţia publică a crescut cu 1 leu comparativ cu luna precedentă.

August 2018 comparativ cu Iulie 2018
În luna august 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2018, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
•    cu 17,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
•    între 5,0% şi 8,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi industriale n.c.a., producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;
•    între 3,5% şi 5,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi ca urmare a disponibilizării de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
•    cu 5,2% în telecomunicaţii, respectiv cu 4,9% în activităţi de editare;
•    între 2,0% şi 3,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tranzacţii imobiliare, transporturi pe apă, transporturi aeriene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1599 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 9 octombrie 2018, 9:51)

  complet_retard [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  crestere de 13% intr-un an (Marţi, 9 octombrie 2018, 10:15)

  cucuveauamov [utilizator]

  inca putina „ciuma rosie”, va rog.
  • +4 (8 voturi)    
   nitica rabdare (Marţi, 9 octombrie 2018, 11:12)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Mai sunt 2 ani de ciuma rosie, suficient cit sa ajungi sa vezi si deficit de 5-6%, si inflatie de 10% sau alternativ, taieri de posturi si/sau saarii.
 • +4 (6 voturi)    
  Inflatie si curs (Marţi, 9 octombrie 2018, 11:16)

  Bogtrix [utilizator]

  Si unde mai iei in calcul ca diferenta de curs valutar (la care se raporteaza in esenta tot) a fost de cam 2% si inflatia de 3.5% reiese ca acea crestere este in esenta MULT mai mica ca si putere de cumparare!
  • +1 (3 voturi)    
   adica cam la jumate (Marţi, 9 octombrie 2018, 12:43)

   mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui Bogtrix

   si asta pentru bugetari, pentru restul care nu au avut o crestere de macar 6-8% la privat inseamna la fel sau mai prost ca in 2017.
  • 0 (2 voturi)    
   Oh nu. Trebuie repede votat PNL-USR pentru scaderi (Marţi, 9 octombrie 2018, 14:12)

   adrianhn [utilizator] i-a raspuns lui Bogtrix

   de salarii si inflatie 8% . Atunci o sa fie mai bine... ca e rau de tot cu PSD. Crestere de 13% si inflatie de 4.7 ... oh nu.. mai bine inflatie 8 si scaderi de 15% ca pe vremea peneleului.... da clar asa ar fi mai bine ... zise votantii penele si usere cu 2 clase de gradinita.

   Iar "scaderi" de salarii statistic se petrece in fiecare vara, pentru ca angajatii din turism scad media .. de aici scaderea...
   • 0 (0 voturi)    
    De unde (Marţi, 9 octombrie 2018, 20:58)

    Laic [utilizator] i-a raspuns lui adrianhn

    cunosti tu, ma, votantii useristi? Si te referi la acel partid care s-a format cu doua luni inaintea alegerilor din 2016? Ca eu cred ca Pieleanu via Gadea via Felix ti-a facut sondajul cu numarul de clase ale votantilor useristi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by