Începând din luna noiembrie românii ar putea face plăți instant, cu decontare în 10 secunde, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, potrivit declarațiilor Ruxandrei Avram, Directorul Direcţiei Monitorizarea Infractructurilor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a Românie, făcute în cadrul unei conferințe organizate miercuri de publicația electronică bankingnews.ro.​"Sistemul de plăţi naţional în lei va prelua exact acelaşi mecanism al sistemelor plăţilor instant, cu decontare în zece secunde, 24 din 24, 7 din 7, 365 din 365 de zile. Sistemul a fost autorizat de Banca Naţională a României, iar în primă fază, plata trebuie să aibă o valoare de maximum 49.999 de lei, deci sub 50.000 de lei”, spune oficialul BNR.

Imagine din timpul conferintei de miercuriFoto: Hotnews

Sistemul este dezvoltat de Transfond, care a rămas acum practic administratorul şi operatorul Casei de compensare, instituție care are în vedere doar plăţile de mică valoare, adică sub 50.000 de lei.

Băncile vor trebui să semneze cu Transfond-ul o convenţie de participant în cadrul acestei scheme.

”Practic, tot sistemul este pregătit. Acum se pun la punct ultimele detalii, legate de semnarea convenţiilor între Transfond şi bănci”, mai spune Ruxandra Avram.

Sistemul se numeşte SCT Instant (Schemă de Credit Transfer Instant). Este un mai vechi pariu al Transfond pentru 2018, acela că românii vor putea transfera lei, între conturile din bănci diferite, în timp real.

Transfond a trimis încă din 2016 scrisori de intenție către o serie de bănci locale pentru a vedea interesul legat de implementarea unui program de ”instant payments” în România.