Noua lege a pensiilor. 10 prevederi esențiale din proiectul de lege trimis de Guvern în Parlament / Vasilescu: Impactul financiar va fi de 81 de miliarde în 2022

de C.D.     HotNews.ro
Miercuri, 10 octombrie 2018, 20:26 Economie | Finanţe & Bănci


Lia Olguta Vasilescu
Foto: HotNews.ro, EurActiv.ro
​​Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul noii Legi a pensiilor, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, precizând că impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, urmând să ajungă în 2022 la 81 de miliarde de lei. Proiectul actului normativ va fi trimis în Parlament. 

"Impactul financiar va fi în anul 2019 de 8,4 miliarde de lei, în 2020- 24, 8 miliarde , în 2021- 58 de miliarde, iar în anul 2022 - 81 de miliarde", a declarat Lia Olguța Vasilescu, citată de Mediafax

Ce cuprinde noua lege a pensiilor prezentată de ministrul Muncii. 

1. Pensiile cresc etapizat până în 2021. Noua formulă de calcul din 2022

Punctul de pensie crește etapizat până în 2021 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020,  1.875 de lei în 2021. Din 2022 se va aplica noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR). VPR se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință . Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.
În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. 

2. Vârsta de pensionare, stagiul minim și cel complet rămân neschimbate

Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet.
Proiectul de act normativ se bazează principiul contributivității, adică plată în funcție de contribuție, egalității, adică pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani, solidarității sociale. 

3. Principiul contribuții datorate și plătite, după 2021 încolo

Noul proiect introduce sintagma contribuții „datorate și plătite”, pentru calculul pensiei. Noua prevedere va fi luată în calcul doar pentru perioadele lucrate ulterior anului 2021, atunci când legea va produce efecte complete. Angajații nu vor fi penalizați pentru perioade lucrate anterior anului 2021, în cazurile în care angajatorii nu le-au achitat taxele. 

În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuși, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului. 

4. Masteratul și doctoratul, luate în calcul

Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masteratului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. 
Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte. 

Totodată, prin acest proiect este definit pensionarul ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat 1/3 din stagiul complet de cotizare. 

5. Grupele de muncă se păstrează, reduceri la vârstele de pensionare

Condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă se păstrează și, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.

De asemenea, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiții deosebite, și de la 2 ani la un an pentru condițiile speciale. De exemplu: pentru un an realizat în condiții deosebite vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiții speciale vârsta se reduce cu 6 luni. 

6. Patru categorii de pensii

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate și cea de urmaș. Sunt aceleași patru categorii ca și în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură. În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare. Ca și excepție, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate. 

7. Femeile care au născut 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil. 

8. Se redefinesc gradele de invaliditate

În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale, în paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II e caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată. 

Pensia de urmaș se menține și, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

9. Cum se calculează pensia minimă

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie.

10. Se introduce indemnizația socială minimă

O altă noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opțiunii pentru indemnizația socială minimă. Pensionarii aflați deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie și indemnizația socială minimă. Opțiunea se va face prin Poștă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Națională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghișee. Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizația socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivității. Sunt exceptați pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă și au realizat stagiul minim cuprins între 10 și 15 ani, conform legislației în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepție este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii. 

În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizație socială și vor face obiectul unei alte legi.

Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverințelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial. Această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuții și, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10817 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Lol (Miercuri, 10 octombrie 2018, 20:32)

  mitg [utilizator]

  Poa sa fie, ca in tara asta la cum merg lucrurile, ultimul sa stinga lumina.
  • +1 (1 vot)    
   Are o nesimțire în ea Olguța! (Joi, 11 octombrie 2018, 14:33)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Nu cred că pe pensionari îi interesează //impactul financiar//,oricum nu dă Olguța de la ea,tot noi plătim,ci ,bătrânii vor să știe dacă vor mai trăi să apuce ceva.Ticăloși de la cap la coadă ăștia de la PSD.
 • +17 (17 voturi)    
  1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 :_)))) (Miercuri, 10 octombrie 2018, 20:43)

  Kivek [utilizator]

  1.265 de lei în 2019
  1.775 de lei în 2020


  de la 1200 la 1800 EXACT in an electoral...si doar daca, ati ghiciti din prima, votezi cu PSD...adica cu Dragnea si Antena 3
 • +16 (16 voturi)    
  Cresc prea putin (Miercuri, 10 octombrie 2018, 21:23)

  serbanTeodor [utilizator]

  Trebuia sa zica ca in 2022 vor creste pensiile de 1 miliard de ori. Oricum Olguta & Co vor fi in Madagascar si Brazilia iar la guvernare vor fi unii care vor trebui sa se descurce cu dezastrul lasat de PSD. Romania va fi un fel de Venezuela asa ca de ce e asa de temperata si doar promite marire doar de 10 ori?
  • +2 (2 voturi)    
   Ca sa o creada totusi cineva (Joi, 11 octombrie 2018, 10:45)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

   Fiti convins ca se vor gasi oameni care vor crede ca in Romania va curge in curand un fluviu de lapte si miere.
 • +13 (13 voturi)    
  e nebuna (Miercuri, 10 octombrie 2018, 21:43)

  CIP03 [utilizator]

  A inebunit Olguta! De unde scoate 80 miliarde in 3-4 ani? La un curs teoretic de 5 lei/1euro, are nevoie de 16 miliarde euro!
  Aceste mariri indica un curs leu euro 15-20 ron /1 euro in 2022.
 • +13 (13 voturi)    
  Pensiile speciale sunt constitutionale? (Miercuri, 10 octombrie 2018, 21:54)

  hopsinoi [utilizator]

  Sa le plateasca PSDUDMRALDEPNL-ul
 • +17 (17 voturi)    
  intre timp... (Miercuri, 10 octombrie 2018, 22:04)

  axel8 [utilizator]

  tinerii acestei tari nu stiu cum sa termine liceul sau facultatea mai repede, ca sa plece definitiv din tara.
  pensionarii = viitorul tarii !!!
 • +14 (14 voturi)    
  Ceee??? (Miercuri, 10 octombrie 2018, 22:13)

  aiureantramvai [utilizator]

  81 miliarde de lei?? ~20 miliarde de euro??? Cretinii astia se pregatesc sa se retraga de la guvernare, parjolind totul in calea celor care vor prelua puterea. Si care nu vor putea face nimic sa mearga lucrurile mai bine, datorita datoriilor uriase lasate de pesedeu' masii. Asa ca la alegerile din 2024(sau cand vor avea loc) psd va reveni triumfator la putere, votat de cei dezamagiti ca intre 2020 si 2024 li s-au scazut pensiile (vezi scenariul Boc & Base')
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Joi, 11 octombrie 2018, 10:47)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui aiureantramvai

   Tinand seama si de principiul legal din Romania ca un drept castigat nu mai poate fi luat inapoi....
 • +16 (16 voturi)    
  PSD strikes again..... (Joi, 11 octombrie 2018, 0:07)

  taro [utilizator]

  Cat suntem la guvernare va dam firimituri.

  Dupa alegerile din 2020 sa dea cine vine ce am promis noi.
 • +10 (10 voturi)    
  zău? (Joi, 11 octombrie 2018, 4:11)

  Lake123 [utilizator]

  Doamneee, lungește-mi boala să văd cu ochii mei, că și asta-i tot minciună PSD. Aveți grijă cum votați fraților, că nu-i de glumă cu ăștia.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 octombrie 2018, 8:31)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 octombrie 2018, 10:15)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  jos prostii (Joi, 11 octombrie 2018, 10:17)

  I [utilizator]

  pensionarii care saliveaza la "noile" pensii ar trebui sa se intrebe cine o sa le plateasca? copii le-au plecat, nepotii le-au plecat, cine a mai ramas sa le plateasca pensiile? Aia platesc pensiile englezilor a nemtilor, nu pensiile lor.

  Pensiile o sa creasca cand o sa ramana mai multi oameni in Romania sa munceasca si din salariile lor o sa se poata plati pensiile. A, si cand pensionarii nu o sa mai voteze cu cei care promit mariri de pensii dar care defapt fura banii.... adica psd, usl, alde, udmr.
  • +4 (4 voturi)    
   mda (Joi, 11 octombrie 2018, 11:32)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui I

   cum adica cine...

   dragnea.. nu vezi ca s-a apucat de facut copii... irinuca scoate dragnea jr. la anu.. si peste 2 ani.. altul.. si tot asa

   o sa populeze el tara din nou
 • +1 (3 voturi)    
  de fapt (Joi, 11 octombrie 2018, 10:25)

  Toni_Romania [utilizator]

  cca 80% din pensii sunt sub 1500 lei, la preturi de Ue - sa incerce cineva sa traiasca asa (platind hrana+utilitati+intretinere+medicamente) - de scumpirile continue din spate nimeni nu sufla vreo vorba
 • +4 (4 voturi)    
  Ce fac cand cu decreteii la pensie? (Joi, 11 octombrie 2018, 10:57)

  lasa [utilizator]

  daca impactl in 2022 va fi de 84 de miliarde, in 2023-2025 , cand se pensioneaza generatia decreteilor, numeric mai mare de 4-5 ori fata de normal, care va fi impactul la buget?
  sustenabilitate =ZERO
 • +2 (2 voturi)    
  sa dea banii! (Joi, 11 octombrie 2018, 12:16)

  revo [utilizator]

  vaca asta ma scoate din minti - de fiecare data, dupa ce aminteste de legea pensiilor, ne scoate ochii cu impactul extraordinar de peste 80 mld.
  Fai roscato cu felinar rosu la poarta, v-am cerut noi pensiile marite asa, aiurea, nesustenabile, fara logica economica, scoase din burtoiul verde al lui Dragnea si din capul tau sec?

  Du-te, fa, unde ti-e locul si fa-ti meseria de baza, muisto!
 • +1 (1 vot)    
  Din pacate , o sa fie multi prosti (Joi, 11 octombrie 2018, 19:06)

  kokos [utilizator]

  care o sa puna botul la gogosile debitate de psd , sper doar sa fie mai multi cei care nu le vor inghiti la alegeri.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca (Vineri, 12 octombrie 2018, 12:41)

  A310 [utilizator]

  ar fi de bune credinta cei din PSD , ar trebui sa anuleze pensiile speciale .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by