​DOCUMENT Salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie. Datele de la Comisia de Prognoză pe care lucrează Ministerul Muncii / Din analiza CNSP lipsește însă impactul bugetar pe care îl va avea măsura

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 19:00 Economie | Finanţe & Bănci


Salarii
Foto: sxc.hu
 documente
(20 Oct 2018) PDF, 339KB
​Comisia Națională de Prognoză (CNSP) a publicat un document în care prezintă motivele pentru care propune creșterea salariului minim din acest an, în loc din 2019, așa cum era vorba inițial. De asemenea, în loc de o creștere a acestuia cu 150 lei, acum este vorba despre 180 lei. Din declarațiile ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, reiese că instituția pe care o conduce ia în calcul majorarea de la 1 noiembrie 2018. "După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferentierea salariului minim in funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani”, a scris Vasilescu pe Facebook. Ce lipsește însă din documentul Comisiei este impactul pe care îl va avea anul acesta în buget, având în vedere derapajul înregistrat pe primele opt luni. Ar trebui să fie pozitiv și să mai reducă din deficit, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care se ia măsura mai devreme.

Propunere:

1. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.
2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.
3. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
4. Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază
minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin
45% începând cu anul 2020.


Motivația CNSP:
 • Numeroși lucrători cu normă întreagă câștigă venituri sub nivelul minim de subzistență sau nivelul minim de trai decent calculat la nivelul gospodăriilor de salariați. România are cea mai ridicată rată de sărăcie în rândul lucrătorilor cu normă întreagă (full time) din UE (13,3% din total). Situația este și mai gravă în ceea ce privește rata de sărăcie în rândul lucrătorilor cu timp parțial de lucru (part time), unde România, cu 61%, are de aproape 4 ori mai mult decât media UE28.
 • Cresterea salariului minim are un impact pozitiv asupra creşterii economice. Astfel, creşterea salariului minim cu 9,5% (de la 1900 lei la 2080 lei) în condiţiile diferenţierii acestuia pe studii superioare şi vechime în muncă (Anexa nr. 7) are un impact pozitiv asupra PIB în anul 2019 (0,8 puncte procentuale), precum şi în anul 2018 (circa 0,15 puncte procentuale).
 • Creşterea salariului minim are un impact pozitiv asupra potenţialului de creştere a economiei pe termen lung. Majorarea salariului minim stimulează consumul și cererea agregată și implicit creșterea economică.
 • Creşterea salariului minim are un impact nesemnificativ asupra inflaţiei, iar acesta se manifestă după aproximativ un an de zile. Din analize econometrice, interpretând rezultatul obţinut în sens restrictiv, creşterea salariului minim conduce la creşterea salariului net, iar o variaţie de 1% a salariului net ar putea influenţa rata inflaţiei cu 0,05% cu un lag de circa 1 trimestru, fără a ţine seama de alţi factori, inclusiv ciclici/naturali.
 • Creşterea salariului minim este necesară ţinând cont de lipsa acută de forţa de muncă cu care ne confruntăm. De altfel, creşterea salariului minim este una naturală şi nu una discreţionară, ca urmare a dificultăţilor întâmpinate de companii în găsirea de forţă de muncă.
 • Majorările salariului minim conduc la reducerea inegalităților de venituri. România ocupă locul 7 în UE în ceea ce privește inegalitatea de venituri accentuată, mai mare decât media UE.
 • Majorarea salariului minim are un impact pozitiv asupra ocupării tinerilor pe piața muncii. Din analize econometrice (date trimestriale, 2000 T1-2018 T1) rezultă că majorarea salariului minim cu 1% a determinat o creștere a ratei ocupării tinerilor cu aproximativ 2% (procente), ca urmare a creșterii stimulentelor de integrare pe piața muncii. De altfel, în trimestrul al doilea din 2018 s-a înregistrat un nivel minim al numărului de șomeri din rândul tinerilor – 99 de mii, respectiv o rată minimă (din ultimii 20 de ani) a șomajului în rândul tinerilor – 15,5%, în scădere cu aproximativ 9 puncte procentuale comparativ cu 2013.
 • Creșterea salariului minim generează creșterea de locuri de muncă în sectorul formal al economiei, reduce înclinația anumitor categorii de angajați de a părăsi sectorul formal și crește participarea la programe de formare profesională organizate de companii. Creșterea salariului minim a favorizat majorarea numărului de salariați (cu timp normal de muncă). Astfel, față de anul 2013 numărul salariaților s-a majorat cu peste 550 de mii, în ciuda dublării (nominale) a salariului minim brut.
 • Conform teoriei salariilor de eficiență, majorarea salariului minim va genera câştiguri suplimentare de productivitate, mai ales în rândul lucrătorilor slab calificaţi. În perioada 2012-2017, conform datelor Eurostat, rata reală de creștere a productivității reale a muncii (pe persoană ocupată) a fost de 32% în România, iar rata de creștere a productivității reale a muncii (pe oră) a fost de aproximativ 40% - cele mai mari rate de creștere din Uniunea Europeană.
 • Implementarea unui salariu minim adecvat este necesară pentru a reduce inechitatea distribuirii venitului national între muncă si capital. Dacă în țările dezvoltate observăm o pondere echilibrată alocată compensării salariaților și capitalului, în România doar 36% din PIB este alocat pentru remunerarea salariaților, 55% pentru remunerarea capitalului si restul pentru taxe indirecte minus subventii. Mai mult, intervenția publică pentru creșterea mai accentuată a salariului minim în Romania în ultimii ani apare și din nevoia de a corecta un dezechilibru asociat crizei – cei care au suferit mare parte din povara crizei au fost angajații (remunerarea salariaților în PIB a scăzut de la 36,5% în 2008 la 34,4% în 2016, conform Eurostat). Programul de guvernare prevede creșterea ponderii alocate remunerării salariaților în PIB la 38% în 2019 și 40% în 2021.
 • Este necesar ca beneficiile creșterii economice să se împartă echitabil iar liftul social (trecerea într-o decilă superioară de venituri) să funcționeze.
 • Analiza comparativă a nivelului salariului minim pe economie în euro arată că România are al treilea cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.
 • Carta Socială Europeană prevede nevoia existenței unei remunerații corecte pentru un nivel de trai minim decent pentru lucrători și familiile lor, considerând că un nivel mediu al salariului minim net la cel puțin 60% din salariul mediu net ar asigura acest deziderat.
 • Fondul Monetar Internațional concluzionează că, în situația țărilor din Centrul și Estul Europei, la un raport 50% salariu minim/salariu mediu nu există efecte negative asupra ocupării și competitivității;
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8207 vizualizari

 • +2 (12 voturi)    
  Alta prostie PSD-ista (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 19:19)

  ty [utilizator]

  Asta-i nivelul . . .
 • +10 (16 voturi)    
  O impozitare suplimentara ... (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 19:27)

  mircea_cjn [utilizator]

  ...pe firmele mici. Dragnea are nevoie de bani.
 • +5 (11 voturi)    
  Suta de lei de la Ceausescu (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 19:55)

  emil bobu [utilizator]

  inainte de prabusirea regimului.
 • +4 (8 voturi)    
  Zău? (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 21:26)

  Lake123 [utilizator]

  Aha, le-a ajuns cuțitu la os. Nu cred căâ mai ajută la ceva.
 • -6 (14 voturi)    
  DOAR 2350 de lei !? (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 21:32)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  De ce nu-l fac 2350 de euro ? Ca sa fim si noi in randul lumii si sa moara Germania de necaz...

  Cu cat vom vinde un Logan ca sa putem da asemena salarii ? 10.000 E ?

  Ce productivitate are muncitorul roman fata de cel belgian, olandez sau german ? 55-60% ?
  Eu zic ca vreo 35-40%, deci nu putem avea pretentii desarte, ca ne ies pe nas...
  • +2 (2 voturi)    
   Da pitzi (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:11)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   dar salariile in vest sunt de 2000 euro, atunci un roman ca sa rămana in tara , sa ia 40%, adica 800 euro ca sa ramana in Romania.., nu 300, ca o badanta in Italia.Ma refer la cei calificati, care de obicei , prost platiti, pleaca ....
 • +8 (14 voturi)    
  huo! (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 21:55)

  independentu [utilizator]

  au gasit cum sa peticeasca bugetul, forteaza cresterea salariilor la privati, ca sa creasca incasarile la buget!
  sunt absolut inconstienti!
 • +5 (13 voturi)    
  aritmetica, bat-o vina! (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 22:04)

  independentu [utilizator]

  in 2012 salariul mininm era 155 Euro, iar la inceputul lui 2017 era 320 Euro.
  adica productivitea creste cu 40%, iar salariul minim cu 106%.
  cata aberatie, ca sa justifice peticirea bugetului, dupa ce au adus inflatia la 5%!
  • -2 (12 voturi)    
   Ai dreptate (Duminică, 21 octombrie 2018, 1:21)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   155 euro, la nivel UE, pentru un om care munceste 8 ore era, deja, exagerat. Trebuia sa-l lase asa, sau sa-l micsoreze.

   Pe de alta parte, "dezvoltatorii de jocuri", cu studii medii sau fara studii, fara de care viata pe Pamant ar inceta, sa aiba cel putin 5000$.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Luni, 22 octombrie 2018, 10:17)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Numai necalificatii ar trebui sa aiba minimul pe economie. Nu vreau sa sune aiurea dar adesea romanii necalificati nu produc nici macar cat sa se justifice acel salariu plus taxele. Majoritatea celor care au minimul pe economie nu-s in stare sa fie punctuali, sa nu bea inainte de serviciu, sa vina la munca, sa nu-si dea cu ciocanul peste mana. Am zeci de exemple de astfel de salariati, lucrand in HR pentru firme din Bucuresti-Ilfov activand in domenii diverse de la productie la servicii. Nu te poti baza pe ei. Vin cu tot felul de povesti lacrimogene la angajare, treci peste faptul ca nu sunt calificati si ca nu stiu sa faca nimic, ca nu au recomandari, ca au istoric nasol la fostul angajator, ii angajezi apoi dispar ca magarul in ceatza sau fac tampenii, pe deasupra mai au si pretentii de mariri de salariu si sufera de mania persecutiei daca sunt pusi sa execute sarcinile din fisa postului.
    • +1 (3 voturi)    
     Asta si pentru ca li se permite (Luni, 22 octombrie 2018, 11:06)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     De vina aici e sistemul de asigurari sociale care le permite sa stea acasa pe jumate din salariul minim si sa nu faca nimic. Daca n-ar avea alternativa asta, de foame, ar face eforturi sa fie la timp la munca, sa-si faca treaba bine, etc. Asha... ori la tine pe salariul minim, ori acasa pe jumate, crescind si o vaca si 10 gaini ca sa aiba de mancare, tot aia e.
    • 0 (2 voturi)    
     probabil iti este greu sa crezi (Luni, 22 octombrie 2018, 11:24)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     dar fara oamenii astia care muncesc pe salariu minim tara s-ar bloca. Cobori tu din birou sa repari strazile, sinele de tramvai, sa aduni gunoaiele, sa lucrezi in supermarket, pe camp etc.. ? Ca daca nu -> cobori din office si ramai cu gura cascata. Si oamenii astia trebuie sa traiasca, altfel pleaca (deja au plecat enorm de multi) si cei ramasi in vest si ramanem o tara in paragina. Ceea ce se vede deja la n sate si comune care au devenit localitati fantoma cu cativa batrani, se muta deja la orasele mai mici si curand va afecta si metropolele.
     • -1 (1 vot)    
      Nu ai inteles (Luni, 22 octombrie 2018, 11:44)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

      Cei care repara sinele de tramvai nu sunt necalificati, cei care aduna gunoiul au sporuri la salariul brut, obligatorii prin lege.
      Eu vorbesc strict de cei care nu stiu sa faca nimic, care-s inceti la minte si nici cine stie ce capacitati fizice nu au. Asa am spus mai sus: cei care nu stiu sa faca nimic au salariul minim pe economie.
      Ceilalti au cat negociaza si cat de bine isi vand munca sau cat de indispensabili reusesc sa se faca. Nu am vazut un salariat capabil si care sa munceasca fara sa fie platit. Nu la clientii mei.
      Din numarul total de salariati de care ma ocup in prezent, cei care au minim pe economie reprezinta 12%. In cei 12% intra si cei care primesc tichete de masa pe langa salariu deci nu sunt chiar cu minimul pe economie.
      Si mai lasati naibii invidia cand comentati, mai ales daca sunteti si pe langa subiect.
   • +1 (1 vot)    
    Depinde ce face in alea 8 ore... (Luni, 22 octombrie 2018, 11:03)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Daca vorbim de o tezatoare prin Vaslui, s-ar putea ca salariul de 200-250 de euro sa fi fost rezonabil, comparativ cu ajutorul social generat de salariul minim de 320 de euro care a determinat tezatoria sa se mute in R Moldova sau Ucraina.

    Cit despre dezvoltatorii de jocuri cu studii medii... aici se poate citi clar invidia.

    Da, poate fi nedrept sa vezi un mucos de 20-25 de ani platit de 10-15 ori cit tine doar pentru ca, dupa parerea ta, e dezvoltator de jocuri cu studii medii. La fel cum e frustrant sa vezi un fotbalist cistigand zeci de milioane pe an, sau un manelist conducant maseratti.

    Dar asta e piata muncii, asta e capitalismul, ceea ce generatia ta refuza sa inteleaga. Valorezi ceva pe piata muncii atit timp cit e cineva gata sa te plateasca. Degeaba stii tu nush ce meserie despre care crezi ca e valoroasa atit timp cit nu se gaseste nimeni sa te plateasca bine pentru ea.
    • 0 (0 voturi)    
     :))) (Luni, 22 octombrie 2018, 11:40)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     De acord cu tine :))))
     Oricum comentariul e plin de invidie :D
 • +4 (10 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 22:08)

  tudorr [utilizator]

  De unde bani fraticaaaaaa?
 • +6 (10 voturi)    
  Deci e groasa rau , (Sâmbătă, 20 octombrie 2018, 23:39)

  kokos [utilizator]

  deficitul se duce peste 3% daca astia iau asa o masura disperata ca sa mai carpeasca pe ici pe colo. O sa faca rahatul praf pentru ca 40% dintre salariatii din Romania sunt platiti cu salariul minim si cresterea asta se va intoarce impotriva lor prin disponibilizari de personal pt. ca o sa fie destui care n-o sa poata sustine aceasta crestere si atunci o sa renunte la niste oameni si de asemenea se va vedea in inflatie care nu va fi nesemnificativa cum zic astia.
  • +1 (1 vot)    
   E bine! (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:52)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui kokos

   Lumea sa nu mai voteze PSD in veci!

   Si astfel se curata clasa politica.
 • +5 (5 voturi)    
  De fapt (Duminică, 21 octombrie 2018, 12:09)

  fdaniel [utilizator]

  Este o marire a taxelor mascata ca o masura sociala.
  O minciuna tipic pesedista!
 • +5 (5 voturi)    
  CRIZA (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:46)

  vidra [utilizator]

  Criza scrie pe noi, fratilor! In timp ce salariile bugetarilor sunt maxim de umflate, tampitii astia baga in faliment firmele mici! Asta in timp ce investitii IOC, inflatia creste zilnic, ROBOR-ul la fel. Si Pesedeaua distruge ultima farama de justitie ce mai exista in tara asta....

  Cei care lucrati la privat: tineti minte ca la primaria Cluj un paznic e platit cu 5000 lei pe luna, iar un politist 8000 lei. Indrazneste sa crezi!
 • +5 (5 voturi)    
  Un pas mai aproape de granita (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:48)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Sunt propriul angajat, adica am contract cu norma intreaga pe minim pe economie pe firma mea, asa, ca sa fie. Platesc si impozit pe venitul din dividende pentru ca sunt singurul asociat din firma si asa imi scot banii munciti. Mai nou, anul asta, am platit si sanatatea la dividende desi am contract de munca fulltime. De la inceputul anului am platit 800 lei/luna doar pentru acest contract de munca, adica vreo 8000 lei cu tot cu octombrie. Ce sa zic? Un concediu superb in alta tara. Daca vor mari minimul eu imi voi inchide contractul de munca pentru ca e absurd sa arunc banii astia pe geam. Iar gandul plecarii atarna tot mai greu si, la rece gandind, neavand copii, credite sau alte chestii care sa ma tina aici imi dau seama ca imi pot presta serviciile oriunde in lume. Nu stiu ce a fost in capul meu de sunt inca in Romania.
 • +1 (5 voturi)    
  MAI BINE MAI TARZIU (Luni, 22 octombrie 2018, 8:42)

  jidanul [utilizator]

  Dupa aproape trei decenii anumite institutii ale statului roman au inceput sa inteleaga ca in UE nu se mai poate trai cu salarii si pensii de mizerie. Daca nu se va intelege la nivelul conducatorilor Romaniei ca salariu minim, net, pe economie trebuie sa ajunga la 500 de euro, echivalent in lei, ca inflatia trebuie sa scada si puterea de cumparare trebuie sa creasca, ca pensiile speciale si cumulul salar-pensie, in tot sistemul bugetar, trebuie sa dispara definitiv (ori salariu, ori pensie) atunci conducatorii Romaniei ocupa aceste posturi degeaba. Dar, aceste lucruri trebuie facute prin investitii in toate domeniile, create locuri de munca si marit la maxim numarul de contribuabili.
 • 0 (0 voturi)    
  cleptocratia rosie a esecului de tara... (Luni, 22 octombrie 2018, 11:27)

  elysyum [utilizator]

  Cu 300 EUR in 2020 salariul minim net aceasta gasca rosie cleptocratica a esecului statal de 70 ani...va goli tara de indivizi...cine e prost pana in 45 de ani doar cu liceul sa stea pe 2 biscuiti in RO cand in UE pute de oferte de munca peste 1000eur net.. si conditii de viata servicii medicale si educatie pt copii mult mai bune. Vor ramane doar pretorienii gras platiti pensionarii,cei cu handicap,cei de peste 55 ani si cleptocratia cu peste 3000ron salariu... esec statal garantat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by