
Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.
Valoarea energetică a coșului alimentar:
- Din aprecierile experților nutriționiști o persoană de sex masculin care desfășoară activități fizice și intelectuale normale are nevoie de minim 2.700 calorii pe zi. A doua persoană, de sex feminin, are nevoie de 2.200 calorii, un copil de 12-14 ani de 1.800 calorii, iar o fetiță de 8-10 ani de 1.350 calorii.
În ceea ce privește bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte a fost luat în calcul distribuind prețul uniform per bucată pe întreaga durată de utilizare a fiecărui obiect. Acesta include îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă și hainele de casă. Astfel s-a ajuns la o sumă totală de 650,93 lei, pentru o familie de 4 persoane.
"În ceea ce privește locuința, nu numai nevoia achiziției unei locuințe sau achitării unei chirii este importantă, ci și calitatea locuințelor pe care populația trebuie să și le permită. În prezent, costurile ridicate ale locuințelor relativ la venituri forțează familiile să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea acestora, prin achiziționarea unor locuințe sub-dimensionate, predominant apartamente cu 2 camere de cel mult 55 metri pătrați, echivalentul unui grad de confort sub I, situate în zone mărginașe, greu accesibile și de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale. Cercetătorii au luat în calcul minimul legal privind suprafața. Legea 114/2006 stipulează un minim necesar de 66 metri pătrați pentru un apartament de trei camere în care locuiește o familie de patru persoane", se arată în document.
Pentru dotarea locuinței s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apă, impozite pentru locuință etc. de 476,8 lei/lună.
În ceea ce privește produsele precum detergenți, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuță de dinți și așa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/lună.
Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488,35 lei/lună/familie, educație și cultură – 545,8 lei, îngrijirea sănătății – 107,45 lei, recreere și vacanță – 234,11 lei.
oare cum poti sa duci un trai decent fara cheltuieli de transport? toata familia merge pe jos 100%?
daca erau 2 profesori..poate ajungeau la 4000 :)
dar exista alternative. un tanar inginer care a terminat poli anul trecut, i-a placut cartea si s-a angajat la o multinationala pe profilul lui va castiga dupa primul an cel putin 1000-1500 eur net.
Dar dupa ce am calibrat 2-3 luni fisierul acum e foarte simplu de tinut.
Si cred ca pe undeva are si un efect psihologic :D
Sper sa reusim cu ajutorul lui sa mai taiem pe ici pe colo cheltuielile.
In plus, la cheltuieli eu am pus si ce platesc lunar la stat. 450 euro de duc numai la maretul stat roman. In fiecare luna.
2. chiar din descrierea ta am putea naste o dezbatere despre cum folosesti tu un regim fiscal mult mai bland ca mine, care in calitate de salariat platesc d e2X mai multe taxe ca tine. Avand in vedere ca nu ai angajati si eu teoretic m-as putea reinventa maine ca PFA sau SRL si sa factureze serviciile prestate zilnic. Oricum nu asta e topicul articolului, sa revenim la pct. 1.
Revenind la topicul articolului, tot ajung la 10.000 lei pe luna fara ce pot atasa exclusiv firmei. Mna, ca sa fii fericit. :D
Dar ca sa merg pe argumentele tale, atunci sunt sub media calculata de studiu. Pentru ca ramane doar mancarea, chiria si plinul lunar de benzina (e doar unul si masina ghici ce? nu am trecut-o pe firma). In rest, cartile sunt deductibile - deci cultura o suporta firma.
Si biletele de avion le-as pune pe firma, si uite cum nu tre' sa mai platesc dividende, ca raman cu 4000 lei cheltuiti pe luna in total :)))))
Noi suntem doar 2, fără copii (dar o pensie alimentară de plătit) și de vreo 2 ani ne încadrăm în bugetul autoimpus de maxim 2.000 Lei/lună pe care l-am stabilit analizând datele băgate timp de un an în excel (ok, google docs :D ). Aici intră cheltuielile casei, mersul la supermarket și ieșirile în oraș (fără chirie, apartamentul este al nostru). Țoalele le ținem la minimul posibil, fără chestii la modă etc. Ce nu încape într-un dulap (mare, e adevărat ... dar numai unul) nu ne trebuie!
La asta se mai adaugă cca. 2.000/lună cheltuielile cu mașinile care sunt pe firmă. Firma este a noastră, noi suntem singurii angajați și plătim la stat cca. 4.000 Lei/lună (impozit dividende, dări salarii etc. ... fără TVA, aia e deja a statului, doar trece pe la noi).
Deci cu greu ieșim la un total de 8.000 Lei/lună cu tot cu firmă! Hai să exagerez puțin, 9.000 Lei/lună (incluzând și neprevăzute, țoale etc.).
La asta se mai adaugă însă călătoriile care fac praf o bună parte din ce rămâne (totul este organizat exclusiv de mine ... de aici și costurile relativ mici față de cât ar fi la agenție): anual ieșim de minim 15 de ori pe munte (1-3 zile), 3-4 ieșiri scurte din țară (3-5 zile), 1-2 tururi de 7-10 zile prin țară și cel puțin o ieșire de 2-3 săptămâni în destinații mai îndepărtate. Asta înseamnă încă o medie de ~3.500-4.000 Lei/lună, benzina pentru ieșirile prin țară sau țările din jur fiind inclusă în cei 2.000 Lei/lună de la mașini.
La noi se adauga chiria si animalele.
Deci cam la fel.
Dar vezi ca o sa te ia lumea la ture ca amesteci firma cu persoana :))))))))))))) Apropo, cate concedii departe de Europa erau in toti banii aia dati la stat? :D Ca eu la asta ma gandesc cand vreau sa ma deprim :D
Soluția pe care o studiez momentan e "Labuan Company" ... $4.500 în primul an și câte $1.850 începând cu al doilea la care se adaugă un impozit de 3% din venituri sau $6.000/an (care e mai mic, normal). După ce am stat 3 săptămâni în primăvară prin zonă mă gândesc destul de serios la o relocare în partea aia de lume ... și 0 Lei taxe statului român ... pentru că le folosește pentru orice ... mai puțin pe ceva care m-ar interesa și pe mine.
În plus ar mai fi $1.600/2 ani permisele de ședere și ... permanent în vacanță.
Asia de S-E este una dintre cele mai faine zone în care să te retragi și să lucrezi de acasă ... așa cum faceți și voi din câte am înțeles :) O vreme mi-a surâs Tenerife ... dar e tot UE ... aceleași reguli cretine, "politically correctness" dusă la extrem și alte prostii comuniste.
Cât despre amestecatul firmei ... firma există doar pentru a ne permite să muncim când, unde și cât vrem ... cu taxe mai mici. În loc să fim angajați 9-17 și să plătim 45% din brut la stat mai bine firmă (mai ales că domeniile în care activăm ne permit) și stăm pe salarii minime + dividende + o parte din cheltuieli pe firmă, mai ales că e plătitoare de TVA.
salariul mediu pe economie este undeva in jur de 2700-2800 RON net conform INS. asta fara economia "gri"... care sigur mai adauga vreo 20-30% de la milioanele alea de salaraiati cu minimul pe economie.
Haine - noi cumparam haine doar cand sunt de-a dreptul nepurtabile hainele pe care le avem si optam pentru variante relativ ieftine, gen Decathlon - facem sport destul de mult - cu toate astea o pereche decenta de pantofi care sa tine 2 sezoane este la peste 150 lei, o geaca rezistenta, care sa tina la ploaie si vant este tot la peste 150 lei. Nu vorbesc de fitze si figuri ci de haine rezistente, de calitate si cu un oarecare aspect ok.
Servicii: abonament telefon, internet, cablu. Apoi la servicii mai intra si, poate, servicii medicale, servicii cosmetice, servicii de transport, draci, cam tot ce e serviciu...
Nu stiu de ce ti se par sume fabuloase, statistica e pt o familie cu doi adulti si doi copii. Mie numai rechizitele, activitatile scolare si extrascolare si hainele copiilor mi se pare ca depasesc sumele respective....
Stiu ca "decent" este un concept subiectiv. Insa avem o oarecare idee comuna despre ce e decent ca trai.
Am citit de curand "Factfullness" si mi s-a parut genial autorul ei. Pune lucrurile in perspectiva si privesti un pic diferit totul dupa ce citesti cartea. Ti-o recomand cu mare drag.
Repet, sunt explicate cifrele, iar studiile de genul asta sunt din categoria "cosul zilnic". Nu sunt de necontrazis. Si nici de ofticat sau mai stiu eu ce. Mie mi se pare altceva amuzant: animozitatile pe care un astfel de studiu le starneste :D
probabil :D
Ar mai fi interesant sa aflam apoi de ce preturile si costul vietii sunt similare cu cele din Vest, numai salariile au ramas in urma. Cum se face oare ca in Romania, cica tara UE, se castiga ca in Albania si mai putin decat in Kazahstan sau Belarus? Ah, am uitat, noi nu suntem productivi si daca ar creste salariile, ne spune lunar eternul Isarescu, am speria sarmanii investitori.
Cred ca indicatorul cel mai bun al saraciei si lipsei de perspectiva in care se zbate majoritatea covarsitoare a populatiei este migratia. In conditiile in care populatia Romaniei scade ca intr-o tara aflata in razboi, ne putem da seama de "decenta" traiului dus si nu cred ca se impun alte comentarii suplimentare.
Venitul lunar real e practic imposibil de determinat, sunt români care trimit în țară 100 de lire sau de euro pe săptămână, alții 200 pe săptămână, alții 500 pe lună etc. etc. Fundația respectivă e una socialistă, se ocupă din proprie inițiativă cu binele oamenilor fără a face nimic altceva decât studii și statistici.
Apoi avand firma, daca sunt bolnava nu pot sa imi iau pur si simplu medical si sa stau acasa, chiar daca am contract de munca si platesc asigurare si mai am si abonament la clinica privata. Pur si simplu nu imi permit 'luxul' de a ma imbolnavi.
Iar daca vorbim de proportii, eu simt direct cand dau banii. In excelul pe care mi-l tin lunar i-am trecut la "bani aruncati pe geam" - beneficiar "maretul stat roman". Mi se rupe sufletul cand ma gandesc cate tari puteam sa vad de banii aia :D. Tu, ca salariat, nu simti direct impozitele. Pana in ianuarie 2018 multi nici nu stiua care sunt contributiile :D
Nu stiu daca e mai bine la PFA. Dar stiu un lucru, daca se mareste salariul minim eu imi inchid contractul. Nu are sens sa arunc banii astia pe geam. Mai bine ii dau pe carti si bilete de avion. Eventual doar dus.
Romania e la 52.2 fata de media EU de 100 si aia e. Statisca cat se poate de oficiala si probabil si corecta. Deci pe hartie cel putin poti sa ai salariu pe jumate cat un Italian obisnuit (indicele la ei e de 101.1) si sa traiesti la fel.
Re venit pe gospodarie.. nu are cum sa fie pe la 3000 RON cand de caciula mediu e pe la 2500. E mai spre 4200 daca faci un search rapid, deci 40% peste estimare lu peste.
Se pleaca din mult mai multe motive, inclusiv salariu, dar nu e nici pe departe singurul factor.
Uite articolul, cu 52.5, ca sa dam informatia completa
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services#Price_levels_for_food.2C_beverages.2C_tobacco.2C_clothing_and_footwear
52.5 relativ la media europeana, care e adusa mult in jos de tot estul Europei, e un numar irelevant in comparatia exclusiv cu occidentul, iar la o analiza atenta a grupelor de preturi, se releva o paritate aproape de 1 la multe dintre ele.
Cum il afecteaza pe omul de rand ca pentru hoteluri sau restaurante suntem la 40% din media europeana, daca la haine, mancare si alte nevoi mult mai stringente suntem pe la 90%?
Ne mintim singuri...
1.acest studiu este opozabil si lui rosca ?
2.o familie compusa din doi adulti si doi copii , cu venituri din salariul minim +alocatiile ptr copii ,poate trai decent ?
cinismul "investitorilor" vis-a-vis de cresterea salariului minim il gasesc scuzabil , dar postarile unor pafaristi , pseudo analisti , a toate stiutori imi provoaca greta .
trai decent=casa, masina normala nefitzoasa, 1 concediu mai cat de cat pe an
Efectul inca si mai mare al coruptiei e ca a creat o atmosfera generala de frustrare si lehamite, prea multi oameni cu energii si talent au plecat iar muti din cei ramasi se tot agita sa impuste un ban in plus, penduland de la o slujba la alta. Pai cum sa mearga treaba?
Are nevoie de banii unei fanilii care a plecat din Romania. Tot pentru un trai decent!
interesant ar fi sa comparam veniturile din Teleorman si Vaslui cu statistica si apoi vom ajunge la cu totul alte concluzii. Din pacate nu e vorba numai de Teleorman si Vaslui. La sate sa ai un asemenea venit e un vis indepartat - imposibil.
Cate minciuni mai inventeaza astia ca sa ne intoarca impotriva sistemului....cum frate sa ai nevoie de 6700 de ron sa traiesti decent, cand majoritatea familiilor nu castiga nici 5000??
Cu 6700 de ron traiesti cu un boss, mananci de 20 de ron pe zi la munca, mergi la restaurant, la sala...si mergi si la therme o data pe luna...traiesti boiereste in Ro cu suma asta....
da, ai dreptate : majoritatea familiilor nu viseaza la 5000 lei/luna , din pacate .