Financial Times: Rețeta de creștere economică a Italiei va funcționa pentru întreaga Europă, spune Di Maio ● Nu există bani rusești în donațiile făcute pentru referendumul privind Brexit, spune Arron Banks ●SUA : 8 state au primit derogări privind importurile de petrol iranian ● Liderii de business britanici solicită un nou "vot popular" privind Brexit ● Les Echos: Macron lansează operațiunea ”Recucerirea teritoriilor” ● Le Soir: “Votați cu republicanii sau SUA vor fi invadate”, amenință Trump ● Brexit: se pare că un acord între Regatul Unit și UE în problema frontierei irlandeze este iminent ● Il Sole 24 ore: Paradoxul Italiei: există locuri de muncă, dar 33% dintre ele nu vor fi ocupate. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Financial Times: Rețeta de creștere economică a Italiei va funcționa pentru întreaga Europă, spune Di Maio

Vicepremierul italian consideră că planurile controversate privind cheltuielile bugetare ale Romei vor deveni "o rețetă" pentru relansarea creșterii europene, iar continentul este gata să renunțe la austeritate.

Luigi Di Maio, liderul celui mai mare partid politic din Italia, a mai declarat că discuțiile privind bugetul Italiei se vor încheia înaintea alegerilor europene de anul viitor, despre care a spus că vor confirma lipsa sprijinului electoratului pentru politicile de austeritate .

"Dacă rețeta funcționează aici, se va spune la nivel european: ar trebui să aplicăm rețeta Italiei în toate celelalte țări", a declarat Di Maio într-un interviu acordat Financial Times.

Guvernul de coaliție al Italiei, alcătuit din Mișcarea Cinci stele a dlui Di Maio și partidul Ligii anti-migrație, Matteo Salvini, care este și vicepremier, a avut discuții contradictorii cu Bruxelles-ul, Italia propunând majorarea cheltuielilor guvernamentale și reducând totodată taxele.

Comisia Europeană a declarat luna trecută că planurile bugetare ale Italiei încalcă regulile bugetare convenite cu UE, iar Uniunii nu-i rămâne "nicio altă alternativă", decât să solicite refacerea bugetului.

"Nu pariem pe Itaia că ar fi ”prea mare pentru a fi lăsată să cadă”, a spus dl Maio. "Credem în faptul că putem reduce foarte mult datoria publică cu bugetul nostru. Sunt convins că putem schimba regulile austerității și pe cele privind investițiile și că putem consolida Uniunea Europeană și zona euro", a mai adăugat acesta.

Dl Di Maio a declarat că planurile bugetare nu se vor schimba, dar că se așteaptă ca modelul Italiei să obțină o acceptare mai largă.

"Nu cred că vom ajunge la sancțiuni [de la Comisia Europeană]. Procedura va fi inițiată, însă va exista o etapă de dialog".

În ciuda dezacordului cu dl Trump în privința unor chestiuni precum mediul, domnul Di Maio consideră că economiile dezvoltate se vor apropia mai mult de politicile președintelui american privind reducerile fiscale și creșterea cheltuielilor, care au adus o creștere robustă în SUA.

"Cred că, în următorii 10 ani, Europa va merge în această direcție, deoarece Statele Unite se îndreaptă în această direcție. Economia americană crește cu 4% prin politicile expansive ale Trump, despre care toată lumea a spus că au fost greșite. El mărește deficitul, micșorând impozitele, dar investind în infrastructură ".

Economiștii pun la îndoială ipotezele ambițioase de creștere care stau la baza bugetului, iar investitorii în datoria italiană au împins costurile pe care cea de-a treia economie din zona euro le plătește pentru a se împrumuta. Domnul Di Maio a spus că investitorii sunt îngrijorați de "povestea” că Italia ar putea părăsi zona euro, ceea ce e greșit. Odată ce investitorii vor realiza că Italia nu va ieși din eurozonă, costurile cu datoria vor scădea.

"O să ne aplicăm un tatuaj pe care să scriem că nu vrem să părăsim zona euro", a spus Di Maio.

"Astăzi toată lumea spune că problema cea mai importantă este imigrația. Aceasta este o prostie. Problema cea mai importantă este cea legată de piața muncii și de șomaj ", a spus el. "Dacă astăzi avem 6 milioane de italieni săraci, asta provoacă o tensiune socială care va duce și la tensiuni cu străinii. Acest lucru este inevitabil". El a mai spus că Mișcarea" Cinci stele "a purtat discuții cu alte partide din Europa despreînfiinarea unui nou grup în Parlamentul European pe baza unei platforme anti-austeritate.

Alte titluri din FT:

  • "Nu există bani rusești în donațiile făcute pentru referendumul privind Brexit”, spune Arron Banks

Fondatorul Found.EU spune că fondurile provin doar de la companii britanice

Arron Banks, proprietarul unor afaceri din asigurări și unul dintre donatorii însemnați din campania pro-Brexit a insistat asupra finanțării de 8 milioane de lire sterlinedespre care se spune că ar fi utilizat bani provenind din Rusia că originea fondurilor este pur britanică..

Comentariile sale vin după ce Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate (ANC) a anunțat că îl investighează pe domnul Banks, dar și un număr de alte persoane și grupuri asociate.

Comisia Electorală l-a trimis domnului Banks la ANC, după ce a găsit dovezi că bănuia că fondurile provin de la Rock Holdings, o companie controlată de domnul Banks care are sediul în Insula Man. Potrivit legislației britanice, companiilor off-shore nu li se permite să facă donații de campanie.

ANC a transmis că există "suspiciuni rezonabile" de a bănui că domnul Banks nu a fost "adevărata sursă" a celor peste 8 milioane de lire sterline donate făcute în numele său pentru Leave.EU și alte grupuri pro-Leave.

Vorbind duminică, dl Banks a declarat că banii provin de la un grup înregistrat în Marea Britanie, Rock Services. El a spus că societatea are "tot felul de venituri", pe care nu le-a detaliat.

El a spus la emisiunea The Andrew Marr de la BBC: "Nu există banii rusești și nici o interferență de vreun fel cu Rusia. Vreau să fiu absolut clar în legptură cu acest subiect".

Dl. Banks a declarat că banii provin de la Rock Services, o companie cu răspundere limitată în Marea Britanie, și au fost "generați din afaceri de asigurări din Marea Britanie".

Dl. Banks a sugerat, de asemenea, că acum ar vota pentru rămânerea în UE și că ar fi fost mai bine să nu ar fi dezlănțuit ”acești demoni" în Marea Britanie.

Ancheta penală urmează să adresese o serie de întrebări cu privire la modul în care dl. Banks, ale cărui operațiuni din asigurare au suferit dificultăți financiare grave în anii dinaintea referendumului UE, ar fi putut oferi donații generoase pentru campania Brexit făcută în numele său.

În iulie, una dintre comisiile din Parlament a declarat că este "neclar" modul în care domnul Banks a obținut banii pentru campania privind referendumul și a sugerat o posibilă legătură între donațiile făcute și contactele sale apropiate din acea perioadă cu ambasada rusă de la Londra.

David Lammy, deputat laburist, a declarat că Brexit ar trebui să fie pus ”on hold” până când se vor cunoaște amploarea presupuselor "crime împotriva democrației noastre".

Mulți analiști consideră că campania populistă Leave.EU - care s-a axat în mare măsură pe atacarea imigrației - a jucat un rol important în atragerea la vot a alegătorilor din zonele muncitorești.

Comisia Electorală a declarat că are motive întemeiate să suspecteze că domnul Banks nu a fost "adevărata sursă" a banilor donați în numele său, adăugând că există motive să suspecteze că operațiunile financiare ar fi fost făcute printr-o firmă paravan - Rock Holdings, parte din operațiunile de asigurări ale dlui Banks care își are sediul în Insula Man.

Donațiile provenind de la o entitate din Insula Man ar încălca prevederile legislației britanice, care împiedică companiile din afara Regatului Unit să facă donații politice pentru alegeri sau referendumuri.

ANC a confirmat că a inițiat o investigație în urma sesizării comisiei. "Ancheta noastră se referă la presupusele infracțiuni de drept electoral care fac obiectul acestei sesizări, precum și la orice infracțiuni asociate", a afirmat acesta.

Bob Posner, director de finanțe și reglementare politică la Comisia Electorală, a declarat: "Avem motive întemeiate să suspectăm că banii provin din surse nepermise și că domnii Banks și Bilney ar fi ascuns în mod conștient adevăratele circumstanțe în care au fost alocați acești bani.

"Acest lucru este semnificativ pentru că cel puțin 2,9 milioane de lire sterline din acești bani au fost folosiți pentru a finanța cheltuielile și donațiile legate de referendum".

În iunie s-a aflat că dl. Banks avusese trei întâlniri cu ambasadorul rus Alexandru Yakovenko în 2015 și 2016, discuțiile vizând un potențial acord de afaceri care ar implica businessul cu mine de aur.

Nici Comisia Electorală, nici ANC nu s-au referit la Rusia în declarațiile lor și, într-un răspuns combativ, dl Banks a declarat că este mulțumit de faptul că acuzațiile au fost adresate agenției.

El a fost încrezător că o "anchetă completă și sinceră" va pune capăt "afirmațiilor ridicole" împotriva lui și a colegilor săi.

"Nu există nici o dovadă a vreunei neregularități din partea companiilor pe care le dețin", a spus el. "Sunt un contribuabil din Marea Britanie și nu am primit niciodată donații străine. Comisia Electorală nu a reușit să furnizeze nicio dovadă contrară".

În centrul investigației ANC se vor afla aranjamentele financiare prin care dl. Banks a împrumutat sau a donat suma de 8 milioane de lire sterline către "Better for Country" și "Leave.EU" în perioada premergătoare referendumului UE.

  • SUA : 8 state au primit derogări privind importurile de petrol iranian

Turcia confirmă faptul că e printre țările cărora li se permite să cumpere petrol în ciuda sancțiunilor americane

Administrația Trump va permite ca opt state să importe cantități limitate de petrol iranian, chiar și după ce sancțiunile americane vor intra în vigoare începând de săptămâna viitoare, diminuând astfel temerile legate de lipsa de un posibil colaps în aprivința aprovizionării..

Mike Pompeo, secretar de stat al SUA, a declarat vineri că această mișcare a fost menită să mențină stabilitatea prețurilor după luni de incertitudine pe piețele petrolului în legătură cu reimpunerea sancțiunilor.

Sancțiunile, care intră în vigoare luni, urmează deciziei SUA din mai de a se retrage din acordul nuclear din 2015, pe care țările europene continuă să îl sprijine. Președintele Donald Trump a publicat, vineri, o imagine care face referire la serialul TV "Game of Thrones", cu mențiunea "Sancțiunile sosesc", suprapuse peste o imagine a lui.

Într-o declarație a Casei Albe, domnul Trump a declarat că reimpunerea sancțiunilor asupra Teheranului a marcat sfârșitul participării Americii la înțelegerea "oribilă" din 2015, care nu a reușit să contracareze ambițiile nucleare ale Iranului. În ultimii trei ani, republica islamică și-a accelerat dezvoltarea rachetelor și și-a sporit implicarea în conflicte regionale, a mai spus el.

"Obiectivul nostru este de a forța regimul îsă facă o alegere clară: fie să renunțe la comportamentul distructiv, fie să continue calea către dezastru economic", a spus președintele.

Dl Trump a spus că ultimele măsuri marchează "cele mai dure sancțiuni" pe care SUA le-au aplicat vreodată împotriva Iranului, iar deciziile sale luate de când a devenit președinte în luna ianuarie a anului trecut au avut deja un efect devastator asupra economiei iraniene. "Guvernele și companiile ar trebui să se întrebe dacă mai merită riscul de a face afaceri cu Iranul ", a spus el.

Președintele a adăugat că SUA va rămâne deschisă pentru a ajunge la o "înțelegere nouă și mai cuprinzătoare" dacă guvernul iranian va schimba politicile și Washingtonul va căuta cooperarea aliaților în aceste eforturi.

Domnul Trump a reiterat faptul că vânzarea de produse alimentare, medicamente, dispozitive medicale și produse agricole în Iran a rămas scutită de sancțiuni.

Între timp, Brian Hook, Iran, conducând la Departamentul de Stat al SUA, care a condus negocierile privind interdicția de a importa petrol iranian, a declarat că sancțiunile expira după 180 de zile. Cu toate acestea, el a spus că perioada celor 180 de zile ar putea fi prelungită.

"La fiecare 180 de zile vom evalua progresele făcute, asigurând în același timp o piață stabilă pentru petrol", a declarat el pentru Financial Times. "Acest lucru ne oferă mai multă libertate de a reduce importul de țiței iranian fără a crește prețul petrolului".

Iranul a promis să continue exportul de țiței, iar ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat săptămâna aceasta că Moscova va încerca să ajute Teheranul să contracareze unele sancțiuni.

Dl Trump s-a arătat preocupat de prețurile benzinei înaintea alegerilor parțiale care vor avea loc marți, iar Washingtonul a sporit presiunea asupra Arabiei Saudite și a Rusiei pentru a crește producția.

Dl Pompeo nu a numit cele opt jurisdicții, însă ministrul turc al energiei a declarat că țării sale i sa acordat o scutire. India, Coreea de Sud, Japonia și Irak sunt printre aliații americani despre care experții se așteaptă să beneficieze. China este, de asemenea, de așteptat să fie un beneficiar. Lista ar putea fi anunțată luni.

El a spus că două dintre cele opt jurisdicții urmează să reducă importurile de petrol iraniene la zero în câteva săptămâni, iar celelalte șase au fost de acord cu niveluri "foarte reduse" ale importurilor

Dl Pompeo a spus că importatorii de petrol și-au redus deja achizițiile cu mai mult de 1 milion de barili pe zi, înaintea sancțiunilor, deși serviciile de urmărire a petrolierelor sugerează că nivelul tăierilor ar putea fi mai scăzut până acum.

În Teheran, faptul că vânzarea de produse alimentare, medicamente, dispozitive medicale și produse agricole va fi în continuare permisă e văzută ca o victorie parțială a țării. Abdolnaser Hemmati, guvernatorul băncii centrale din Iran, a declarat vineri că "cu ajutorul lui Dumnezeu", Statelor Unite nu le va reuși impunerea de sancțiuni.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a salutat sancțiunile impuse asupra a ceea ce el a numit "regimul terorist ucigaș al Iranului". El a spus: "Efectul sancțiunilor inițiale este deja simțit - rialul a scăzut, economia iraniană este în contracție, iar rezultatele sunt evidente. Mulțumesc, președintelui Trump, pentru această mișcare istorică. Sancțiunile vor sosi, într-adevăr. "

Liderii de business britanici solicită un nou "vot popular" privind Brexit

Mai mult de 70 de lideri din domeniul afacerilor au semnat o scrisoare în care solicită un "vot popular" cu privire la Brexit.

În scrisoarea publicată de ziarul Sunday Times, ei avertizează cu privire la daunele economice care ar urma unui Brexit fără acord.

Scrisoarea e semnată printre alții de John Nelson, fostul președinte al Lloyd's din Londra, Lord Myners, fostul președinte al Marks și Spencer, Martha Lane Fox, fondatorul Lastminute.com și Richard Reed, co-fondatorul companiei Innocent Drinks. James Daunt, directorul executiv al Waterstones și Justin King, fostul director executiv al companiei Sainsbury, au semnat de asemenea și ei documentul.

"Comunității de afaceri i s-a promis că, dacă votul va fi în favoarea Brexitului, va continua să existe un comerț fără fricțiuni cu UE ", a spus scrisoarea.

"În pofida celor mai bune eforturi depuse de primul ministru, propunerile discutate de guvern și de Comisia Europeană snu par să confirme acest lucru. Incertitudinea din ultima perioadă a dus deja la o scădere a investițiilor, ceea ce va face ca țara noastră să fie mai săracă. "

Scrisoarea vine după ce sute de mii de oameni au mărșăluit în centrul Londrei luna trecută pentru a cere un nou referendum cu privire la rămânerea Regatului Unit în UE. Potrivit organizatorilor, 700 000 de persoane ar fi participat la demonstrație.

Guvernul doamnei May a exclus un al doilea referendum cu privire la statutul de membru, spunând că ar fi un gest ne-democratic să anuleze o voință populară deja exprimată, poporul votând în 2016 cu 52% pentru Brexit și 48% împotriva lui.

Oficialii din Downing Street au fost fermi: "Premierul a fost suficient clar - nu va exista un al doilea referendum!”

  • Les Echos: Macron lansează operațiunea ”Recucerirea teritoriilor”

Cu ocazia centenarului armistițiului din 1918 (e vorba de Tratatul de armistițiu care a s-a semnat în 11 noiembrie 1918 între Imperiul German și puterile Antantei și care a pus astfel capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest. Tratatul a fost semnat într-un vagon de tren, în pădurea Compiègne- n. m. DP) , șeful statului a început o deplasare extraordinară în nordul și estul Franței.

De la Strasbourg și până la Arcul de Triumf, unde va ajunge duminica viitoare, Emmanuel Macron va petrece o săptămână vizitând locurile emblematice ale Primul Război Mondial.

"În jurul datei de 11 noiembrie 2018, voi ajunge în zonele care acum 100 de ani au fost lovite de război și care sunt acum lovite de criză", a anunțat încă de acum un an, în timpul discursului său la Hartmannswillerkopf, (din munții Vosgi, în estul Franței), loc în care s-a dus o luptă aprigă între soldații francezi și germani, conflict în care au murit 30.000 de oameni. Dincolo de comemorări, șeful statului intenționează să dea turneului său un pronunțat ton politic.

Miercuri, ședința de guvern se va ține la Charleville-Mézières, un alt loc emblematic, au mai transmis reprezentanții de la Elysee.

Pentru Emmanuel Macron este urgent să se reconecteze cu aceste teritorii. Opoziția și-a înmulțit atacurile la adresa lui, iar fostul premier Alain Juppé a vorbit chiar despre o "încredere compromisă" între guvern și comunitățile locale. Imaginea președintelui a scăzut de asemenea puternic în sondaje, iar francezii îl percep ca pe un ex-bancher arogant, rupt de realitate.

  • Le Soir: Alegeri la jumătatea mandatului: “Votați cu republicanii sau SUA vor fi invadate”, amenință Trump

Primele alegeri naționale de la alegerile din 2016 vor determina cine controlează cele două Camere ale Congresului până la viitoarele prezidențiale

Președintele Trump i-a avertizat pe americani sâmbătă că o victorie democrată la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, marți, ar grăbi instaurarea socialismului în Statele Unite și sosirea unor hoarde de criminali veniți din America Centrală, argumentul lui final pentru a salva majoritatea republicană.

“Ei vor impune socialismul în Florida. Bun venit Venezuelei”, a lansat Donald Trump sâmbătă seară la Pensacola în Florida, la un miting de susținere a candidaților republicani la Senat și la postul de guvernator, Rick Scott și Ron DeSantis.

Avionul prezidențial Air Force One era garat pe pista aeroportului unde se ținea mitingul, pe fundal, așa cum avionul lui Trump figura pe fundalul mitingurilor sale de candidat, cu doi ani în urmă.

În fiecare etapă, miliardarul republican laudă excelentele cifre privind locurile de muncă și scăderea impozitelor adoptată în decembrie 2017, înainte de a se lansa într-o descriere apocaliptică a politicii migratorii a adversarilor săi.

Democrații, a spus el, vor “să șteargă frontierele” și să lase să treacă “clandestinii înaintea cetățenilor americani”.

“Programul de imigrație al democraților este de a aduce traficul de droguri, traficul cu ființe umane și cartelurile criminale”, a mai lansat el în Montana.

De săptămâni, el vorbește în cuvinte îngrijorătoare despre caravanele de mai multe mii de migranți din America Centrală care traversează în prezent Mexicul spre Statele Unite și contra cărora el a trimis mii de soldați la granița mexicană. Potrivit lui, 300 dintre ei sunt “foarte răi”. El a spus că a primit informații din Mexic despre acești imigranți.

“Gardurile de sârmă ghimpată pot fi un lucru foarte frumos, când sunt bine puse”, a mai spus al 45-lea președinte.

Obama foarte solicitat

Prima întâlnire electorală națională după alegerile din 2016 va determina cine va controla cele două Camere ale Congresului până la viitoarele prezidențiale, pe 3 noiembrie 2020.

Republicanul nu întreține niciun suspans în ce privește candidatura sa la acel scrutin, glumind despre viitorul slogan (care s-ar traduce prin “A menține măreția Americii”) și dă asigurări că dezbaterile contra viitorului candidat democrat vor fi “foarte ușoare”.

De partea democraților, predecesorul lui, Barack Obama, a îmbrăcat haina salvatorului, după ce a petrecut 22 de luni într-o relativă rezervă politică.

În urmă cu opt ani, Barack Obama se pregătea pentru un val republican la propriile prime alegeri de la jumătatea mandatului: era “revoluția” mișcării conservatoare Tea Party.

În acest an, liderul retras are o cotă ridicată și este figura cea mai căutată a partidului democrat, în lipsa unui lider natural.

“Sunt aici pentru un singur motiv: să va cer să mergeți să votați”, a lansat Barack Obama vineri seară la Atlanta, în Georgia, pentru a o susține pe femeia care ar putea deveni marți prima guvernatoare de culoare din acest stat din Sud, Stacey Abrams.

“Consecințele absenteismului sunt profunde, căci America este la răscruce de drumuri”, a declarat el. “Valorile țării noastre sunt în joc”.

Barack Obama va fi din nou la miting duminică, la fel ca Donald Trump.

Voturi anticipate

La republicani, candidații caută activ sprijinul lui Donald Trump, care rămâne personalitatea cea mai coagulantă și populară a partidului și conștientizează că aceste alegeri vor fi un referendum pentru persoana lui.

Decepționate de surpriza din 2016, media americane se arată mai prudente și evită orice predicție definitivă pornind de la sondaje care dau un avantaj democraților pentru camera inferioară a Congresului.

Pentru cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, reînnoită pentru doi ani, cursa se concentrează pe circa 60 de circumscripții, celelalte fiind destul de solid ancorate la unul sau celălalt partid.

Cât despre Senat, sunt în joc 35 de locuri din 100 pentru mandate de șase ani. Printr-un hazard al calendarului, aceste state sunt în majoritate în regiuni conservatoare, ceea ce complică orice recucerire de către democrați.

Alegerile par să beneficieze în acest an de o mobilizare inedită pentru niște alegeri care de obicei nu au decât o participare de 40-45%, față de 60% la prezidențiale.

Peste 32 de milioane de alegători au votat deja prin corespondență sau personal, potrivit lui Michael McDonald, profesor la Universitatea din Florida. Aceasta reprezintă cu 20% mai mult decât totalul voturilor anticipate la alegerile de la jumătatea mandatului din 2014, după părerea lui. (RADOR)

Alte titluri din Le Soir:

  • Brexit: se pare că un acord între Regatul Unit și UE în problema frontierei irlandeze este iminent

Marea Britanie va rămâne într-o uniune vamală temporară cu Uniunea Europeană după Brexit, pentru a evita o frontieră care să taie în două insula Irlanda, între Nord, membră a Regatului Unit, și Sud, potrivit unui nou acord intervenit între Londra și Bruxelles, afirmă duminică Sunday Times.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a obținut concesii din partea Bruxellesului, UE acceptând să înscrie o uniune vamală pentru “tot Regatul Unit” în acordul de divorț, potrivit unor surse apropiate de dosar citate de săptămânal.

Frontiera irlandeză constituie unul din principalele obstacole pentru un acord privind Brexit, niciuna din părți nedorind să restabilească o frontieră fizică între Irlanda și Irlanda de Nord de teamă de a compromite acordul de pace care a pus capăt unor decenii de violențe comunitare.

”Speculație”

Potrivit acestui acord, Uniunea Europeană ar accepta ca verificările mărfurilor să fie făcute în uzine și magazine mai curând decât la granițe, scrie Sunday Times.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului nu a confirmat informația, calificând-o drept “speculație”, potrivit canalului de televiziune Sky News.

Pe 2 noiembrie, șeful diplomației irlandeze, Simon Coveney, și David Lidington, secretar de stat la cabinetul dnei May, au dat asigurări că Dublinul și Londra erau “foarte aproape” de a cădea de acord pe modul de a menține o frontieră deschisă pe insula Irlanda după Brexit, principalul obstacol pentru încheierea unui acord de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Brexit este programat pentru 29 martie 2019. (RADOR)

  • Le Vif: Coreea de Nord avertizează în privinţa unei reveniri la politica sa nucleară

Coreea de Nord a avertizat Statele Unite că intenționează “serios” să revină la strategia sa politică de dezvoltare a arsenalului său nuclear dacă sancțiunile economice impuse împotriva țării nu sunt ridicate.

Timp de ani de zile, Phenianul a dus o politică de "byungjin" sau “dezvoltare simultană” a capacităților sale nucleare și a economiei sale. În aprilie, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a anunțat că a încheiat cursa pentru dotarea cu arma nucleară și că Nordul se va concentra de atunci înainte “pe construcția economică socialistă”. Peninsula cunoaște un “nou climat de destindere și pace”, explicase el.

Într-un comunicat, ministerul nord-coreean al afacerilor externe a declarat că Phenianul ar putea reveni la politica "byungjin" dacă Statele Unite nu-și schimbă atitudinea în materie de sancțiuni. “Cuvântul ‘byungjin’ ar putea reapărea și o schimbare de politică ar putea fi serios lăută în calcul”, potrivit textului publicat vineri seară de agenția oficială KCNA.

La summit istoric de la Singapore din iunie, dl Kim și președintele american, Donald Trump, au semnat o declarație vagă privind denuclearizarea, dar de atunci negocierile nu au progresat. Aflate în primul rând al eforturilor internaționale făcute în 2017 pentru a face presiuni asupra economiei nord-coreene, Statele Unite refuză o ușurare a sancțiunilor atâta timp cât Nordul nu va fi trecut la o “denuclearizare finală și pe deplin verificată”. Phenianul a condamnat “metodele de gangster” ale americanilor acuzați că cer dezarmarea unilaterală a Coreii de Nord fără a face vreo concesie. “Îmbunătățirea relațiilor și sancțiunile sunt incompatibile”, adaugă comunicatul semnat de directorul Institutului de studii americane al Ministerului Afacerilor Externe. Este așteptat în continuare “răspunsul corespunzător al Statelor Unite”, adaugă textul.

Coreea de Nord, care este supusă unor multiple sancțiuni ale ONU din cauza programelor sale nuclear și balistic ca și unor sancțiuni unilaterale ale Washingtonului, se arată din ce în ce mai lipsită de răbdare cu Statele Unite. Luna trecută, media oficiale acuzaseră Washingtonul de “joc dublu” și îl criticaseră implicit pe Donald Trump pentru afirmațiile potrivit cărora Seulul nu va ridica propriile sancțiuni contra Nordului fără aprobarea Washingtonului.

Divergente de abordare în dosarul nord-coreean au apărut între Seul și aliatul său american, care desfășoară 28.500 de soldați în Coreea de Sud pentru a o proteja de vecinul său. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, este de multă vreme partizanul unui dialog cu Nordul. El i-a fluturat Phenianului în fața ochilor investiții și proiecte transfrontaliere pentru a-l incita spre denuclearizare. Washingtonul susține, în ce-l privește, că sancțiunile trebuie menținute atâta timp cât denuclearizarea nu va fi totală. (RADOR).

  • ILSOLE24ORE: Paradoxul Italiei: există locuri de muncă, dar 33% dintre ele nu vor fi ocupate

În următorii 5 ani, companiile italiene sunt pregătite să ofere un loc de muncă a 469.000 de tehnicieni, însă cursurile de formare nu vor putea satisface oferta lumii industriale. În prezent, 33% din competenţele profesionale cerute de piaţa muncii sunt de negăsit. În consecinţă, locurile vor rămâne goale. De-acum şi până în 2022, aproape jumătate din experţi cu vârste sub 29 vor fi foarte dificil de găsit. Problema afectează nu numai sectorul productiv şi teritoriile, dar şi familiile şi studenţii.

Meseriile care lipsesc la apel sunt: mecanici instalatori, reparatori, electronişti, electrotehnişti, specialişti în confecţionarea articolelor din piele, încălţăminte şi în construcţii. Dintre absolvenţi, lipsesc inginerii industriali şi TIC.

Iar situaţia constatată de Confindustria în baza datelor furnizate de Unioncamere şi Anpal nu ia în considerare posibilele efecte ale măsurii privind ieşirea personalului senior cu experienţă. Aşa încât e nevoie de o trecere rapidă de la masterchef la mastertech şi trebuie intervenit în domeniul educaţiei printr-un dialog între profesori, companii şi teritoriu.

De asemenea, trebuie acordate premii şi stimulente institutelor tehnice care fac şi muncă de plasare şi reuşesc să le găsească tinerilor un loc de muncă.

Există un sistem de formare căruia îi este greu comunice cu lumea muncii. Iar buba se află în învățământul profesional. În Italia, doar 1% din elevi frecventează ITS (institute tehnice superioare), comparativ cu media de 14% din ţările OCDE. (RADOR)