FMI: Atingerea țintei de deficit pentru anul 2018 încă prezintă riscuri în absența unor măsuri suplimentare

de DP     HotNews.ro
Luni, 12 noiembrie 2018, 22:25 Economie | Finanţe & Bănci


​„Activitatea economică din România se menține puternică, șomajul înregistrând minime istorice. Îngrijorările legate de supraîncălzire s-au mai temperat, dată fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, presiunile inflaționiste din acest an părând a fi atins deja nivelul maxim. Banca Națională a României a întărit politica monetară și managementul lichidității, contribuind astfel la menṭinerea sub control a presiunilor inflaṭioniste!, se arată în comunicatul FMI de după încheierea vizitei la București.

”În continuare, ar trebui menținută înclinația de întărire a politicii monetare pentru a ancora anticipațiile inflaționiste și a limita riscurile externe. Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătățit, iar plafonarea serviciul datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populației va contribui la menținerea stabilității financiare”, a declarat Jaewoo Lee, la finalul misiunii.

Reprezentantul FMI a mai susținut că o consolidare fiscală ar crea spațiu de manevră pentru politica fiscală, reducând astfel vulnerabilitatea economiei față de șocurile interne și externe.

 • „În pofida mai multor ani de creștere economica puternică, deficitul bugetar a avut evoluție ascendentă, nu una descendentă, așa cum ar trebui să se întâmple în perioadele bune, iar atingerea țintei pentru anul 2018 încă prezintă riscuri în absența unor măsuri suplimentare. În același timp, structura cheltuielilor publice se îndreapta, din ce în ce mai mult, către elemente rigide în detrimentul investițiilor publice. Bugetul pe anul 2019 și cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană (UE) și să mențină datoria publică exprimată ca pondere în PIB pe o traiectorie descendentă. Aceasta presupune măsuri de calitate ridicată”, arată documentul.

Oficialul FMI a completat că, în acest sens, inițiativele actuale de eficientizare a cheltuielilor publice - analizele de cheltuieli și achiziția centralizată - sunt binevenite, potrivit Mediafax.
„Esențială este, de asemenea, modernizarea administrației fiscale. Totodată, majorarea salariilor din sectorul public și modificările programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prn prisma implicațiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilității fiscale și creșterii economice pe termen lung”, a precizat Jaewoo Lee.

Reprezentantul FMI a mai susținut că, pentru a-și spori potențialul de creștere, în România sunt necesare reforme structurale bine țintite și o bună guvernanță.

„Consolidarea instituțiilor ce se ocupă de investițiile publice continuă să reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructură pe care îl înregistrează România, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbții a fondurilor europene. Guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat poate fi îmbunătățită, iar excepțiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate. Fondul suveran de investiții avut în vedere ar trebui să respecte cele mai bune practici la nivel internațional. Lupta împotriva corupției trebuie să continue, deoarece reducerea corupției contribuie la creșterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor și la dezvoltarea competitivității. Unele inițiative legislative recente au generat incertitudini, au creat îngrijorări legate de buna guvernanță și de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei creșteri susținute pe termen lung”, a adăugat Lee.

Reprezentanții FMI au menționat că misiunea a avut discuții fructuoase cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cu Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și cu alți oficiali guvernamentali, cu reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor societății civile.

Comunicatele de presă de final de misiune cuprind declarații ale echipei FMI prin care se transmit constatările preliminare după vizita într-o țară. Opiniile care se regăsesc exprimate în această declarație sunt cele ale delegației FMI, ele nereprezentând, neapărat, opiniile Consiliului Executiv al FMI. De altfel, această misiune nu va genera o discuție în cadrul Consiliului FMI, au menționat reprezentanții Fondului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1119 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  expectativa (Luni, 12 noiembrie 2018, 22:40)

  Dedalus [utilizator]

  Inca exista linia de aparare monetara. Dar e ultima reduta.

  FMI nu are ce constata mai mult de atat si nici ce discuta. Deocamdata.
 • 0 (2 voturi)    
  cel putin nu a mai pus placa cu... (Marţi, 13 noiembrie 2018, 6:18)

  demaGOGU [utilizator]

  .."cresterea salariilor este un risc" care suna ca dreak chiar si din gura unor taietori de meserie.
 • 0 (2 voturi)    
  Cum se face manipularea (Marţi, 13 noiembrie 2018, 9:18)

  vodatepes [utilizator]

  Motivul este simplu. ”Au fost foarte contrariați de ceea ce se întâmplă în România. Toate nemulțumirile par să fie legate de politicile Executivului. Fondul a luat notă de toate aceste luări de poziții și abia așteptăm să vedem limbajul diplomatic în care va reuși să le ambaleze”, spun oameni care au asistat la discuțiile bilaterale.
  Citatul este din articolul de ieri postata pe HN. Acum articolul spune altceva. Deci maipulare de genul RADIO EREVAN. Ivan a castigat o masina Volga? Nu Ivan nu a castigat o masina Volga ci a avut o bicicleta si I-a fost furata.
 • 0 (0 voturi)    
  FMI-ul (Marţi, 13 noiembrie 2018, 15:25)

  jidanul [utilizator]

  FMI-ul e institutia aia internationala care a fost de acord cu taierile de salarii si pensii ? Si care a recunoscut ca taierile de salarii si pensii au fost fara niciun rezultat ? Si pentru care parca si-au cerut si scuze ? Atunci ar fi cazul sa ne lase si sa se care din Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by