National Bank of Greece va aştepta îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţe pentru a merge înainte cu vânzarea Ethniki Insurance şi a filialelor pe care le mai are în Balcani. Va putea acţiona astfel într-un ritm mai relaxat după ce va obţine consimţământul Direcţiei pentru Concurenţă a UE (DG Comp) cu privire la prelungirea cu un an a termenului de finalizare a programului de restructurare a grupului. Banca speră că până la sfârşitul noului termen ar putea interveni unele schimbări care să nu o mai oblige să vândă filiala sa de asigurări, care este cea mai profitabilă filială a grupului, asigurându-i o prezenţă puternică în domeniul asigurărilor bancare şi al asigurărilor, în general, potrivit Sofokleous In, citat de Rador.

Banca RomaneascaFoto: Facebook

Banca a depus cerere oficială la DG Comp, cerând prelungirea cu un an a termenului care se încheie la sfârşitul acestui an. Cererea se aşteaptă să fie în cele din urmă admisă, cu obişnuitele „comentarii” şi cu unele „asteriscuri” pe care Bruxelles- ul le va impune pentru a putea exercita presiuni.

Astfel, nu va mai fi nevoită să vândă „pe repede înainte” filiala Ethniki Insurance şi nici filialele pe care le mai deţine în Balcani şi în Cipru. Planul care fusese adoptat sub presiunea creditorilor şi care a însoţit recapitalizările băncii obliga National Bank of Greece să vândă până la sfârşitul lui 2018 filialele sale din Balcani – Turcia – Cipru, precum şi 75% din Ethniki Insurance. Până în acest moment a fost realizată o mare parte din acest plan, prin vânzarea băncii turceşti Finansbank şi a filialelor din Bulgaria, Serbia şi Albania. Însă condiţiile existente pe pieţe fac dificilă finalizarea lui până la ultimul termen stabilit după prelungiri.

Mai întâi filiala din România

Conducerea băncii constată că este dificil să vândă în condiţii avantajoase şi la un preţ satisfăcător filialele din România şi FRI Macedonia.

Încă şi mai dificil va fi să găsească un cumpărător demn de încredere pentru Ethniki Insurance care va fi şi partenerul strategic al băncii. Prelungirea termenului nu va crea probleme pentru că Ethniki îndeplineşte toţi indicatorii privind adecvarea capitalului şi nici nu ar fi necesară vânzarea acestor participaţii.

În afară de 75% din Ethniki Insurance, planul obligă NBG să vândă filiala Banca Românească din România, cota de 35% deţinută la Stopanska Banka din FRI Macedonia şi filiala din Cipru.

În curând va începe cea de-a doua încercare de vânzare a Băncii Româneşti pentru care s-au prezentat deja candidaţi. Urmează în lunile martie-aprilie demersuri pentru lichidarea participării la banca macedoneană, cu scopul principal obţinerea unui preţ satisfăcător.