Persoanele fizice trebuie să notifice Fiscul dacă pleacă din țară pentru mai mult de 183 de zile

de FB     HotNews.ro
Vineri, 23 noiembrie 2018, 13:12 Economie | Finanţe & Bănci


ANAF
Foto: ANAF
Persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România", anunță ANAF. Anunțul vine după ce pe rețelele de socializare a apărut o poză a unui document primit de o persoană care a avut venituri în Islanda, iar Fiscul a cerut să depună o declarație.

De asemenea, spune instituția, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România".

“Obligația depunerii Chestionarelor pentru stabilirea rezidenţei fiscale atât la plecarea din România cât și la sosirea în România este reglementată de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice. Urmare depunerii chestionarelor, organul fiscal analizează situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată de contribuabili în vederea stabilirii rezidenței fiscale”, menționează sursa citată.
 • În ceea ce privește documentele justificative, menționăm că organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenței fiscale.
 • Referitor la documentele justificative precizăm că acestea trebuie depuse în limba română, având în vedere că limba oficială în administrația fiscală din România este limba română, astfel că orice document sau înscris care se prezintă Agenției fiscale trebuie să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați.
În vederea informării contribuabililor care au obligația depunerii acestui chestionar și nu numai, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul propriu Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice, ghid ce este accesibil și în prezent în secțiunea “Asistență contribuabili” rubrica “Ghiduri curente” și care poate fi accesat aici.

Declararea veniturilor din străinătate

"Informăm contribuabilii că Agenția Națională de Administrare Fiscală realizează schimb reciproc de informații cu diverse state. Schimbul automat de informații cu Statele Membre ale Uniunii Europene, se realizează în baza Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, transpusă în legislația națională în Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările și completările ulterioare, art. 291 prevăzând sfera de aplicare și condițiile schimbului automat obligatoriu de informații", menționează sursa citată.

În ceea ce privește schimbul automat dintre România și statele Non-EU, acesta se realizează în baza Convenţiilor pentru evitarea dublei impuneri, pentru prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitul pe venit şi pe capital care se încheie cu fiecare jurisdicție în parte.

"Invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale de a da curs acestora și de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate, conform prevederilor convențiilor de evitare a dublei impuneri și a Codului fiscal", spune Fiscul.
 • În situația în care organul fiscal solicită prezentarea de documente justificative, îndrumăm contribuabilii să prezinte documentele solicitate iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați, astfel cum legislația prevede.
 • În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





4071 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  over cu arbitrajele pe residenta fiscala... (Vineri, 23 noiembrie 2018, 13:31)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sau, daca doriti, su-au terminat banii, s-a terminat si democratia (hat tip c. sima)
 • +4 (4 voturi)    
  sa îmi ... ANAF-ul (Vineri, 23 noiembrie 2018, 13:37)

  falcoind [utilizator]

  Anul zile delegatie zile plecat concediu
  2005 149 28
  2006 220 10
  2007 221 14
  2008 243 21
  2009 153 14
  2010 142 14
  2011 137 28
  2012 128 10
  2013 148 21
  2014 193 10
  2015 111 21
  2016 155 28
  2017 210 14
  2018 157+ 20 de luni 21

  Sa ma .... ANAF-ul sa verifice mari evazioniști in frunte cu cei 600 din parlament.
  • +3 (3 voturi)    
   zic si io de acolo ar trebui sa se inceapa... (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Dar vedeti bine ca ghiarii au redus drastic bugetul pentru ANI - care ii cauta la bani multi si chiar la maruntis - pe toti alesii nostri - fie ca ei erau locali fie ca erau ditamai parlamentarii...

   ANAF-ul ar trebui sa aiba de grija cu "firmile" si cu persoanele fizice autorizate mai putin cu talpa de rand...Banii multi nu ii fac decat 10% din populatie, de fapt cred ca este vorba de 1% si acolo trebe caute averile si inspectate atent.

   este asa de simplu sa controlezi firmele active - nu sunt prea multe, si daca te iei de oamenii cu bani atunci ar mai insemna inca vreo 180.000 pers. deci ce ne trebe asa de multi angajati la berourile ANAF-ului...Creier ar trebui la ANAF

   ANAF-ul nici nu colecteaza si nici nu gestioneaza eficient si eficace impozitele si taxele ...
 • +3 (3 voturi)    
  niste prosti astia... (Vineri, 23 noiembrie 2018, 15:19)

  ..13 [utilizator]

  De la ANAF -ma rz si nu pot sa imi revin de cate aberatii pot copiii aia sa nasca din mintile lor sau ale sefilor lor.
 • +1 (1 vot)    
  deci (Vineri, 23 noiembrie 2018, 17:00)

  Lim Vasy [utilizator]

  Si cum stie ANAF-ul cate zile am stat eu in tara daca la aeroport nu se stampileaza pasaportul ?
  • +1 (1 vot)    
   Îți întreabă vecinii? (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 14:45)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Lim Vasy

   Aranjează cu SRI-ul să-ți monitorizeze telefonul mobil?Vorbește cu preotul paroh și dacă nu vii la slujbele de duminică mai mult de șpe zile la rând, te frige Preafericitul cu ANAF....ura!??
 • 0 (0 voturi)    
  o idee buna; o lege proasta - tipic romaniesc (Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 21:22)

  _tudor_ [utilizator]

  In orice tara care colecteaza impozite de la rezidenti - adica in orice tara - esti obligat sa depui o declaratie anuala cu privire la venturile din tara de rezidenta cat si veniturile din alte tari.

  In Romania transpuerea asta in lege e sa declari de la inceput ca o sa stai in viitor mai mult de jumatate de an plecat.
  Pai, tampitilor: cand plec - chiar si de tot, chiar si cu un contract de munca deja semnat , plec pentru o perioada de proba. Adica mai putin de jumatate de an. Deci n-am ce declaratie sa depun.
  Iar cand serviciul meu devine permnent sunt deja plecat si deci iarasi nu mai trebuie sa depun nimic.
  Iar a fina de an, daca nu depun nimic, iseaman ca ca nu mai venituri impozabile in Ro.
  Solicitarea de a trasminte copii dupa contractul de munca ( tradus ) e pur si simplu abuziva. Nu-i intereseaza pe ai ce scrie in contract ci doar - eventual - ce bani primesc. Bani care pot fi mai multi sau mai putini decat in contractul agreat. Iar cu contractul ala si cu chestionarul / declaratiaca ca rezidenta mea nu mai e in Ro (ci intr-o tara unde este evitata dubla impunere) fiscul poate ajunge la o singura concluzie: ca nu le datorez nimic.
  Si daca totusi ei solcita in mod expres o gramada de documente ca sa ajunga la concluzia ca nu le datorez nimic, desi pot ajunge la aceeasi concluzie fara sa ceara nimic. fac asta cu un singur scop: nu doar sa ceara abuziv documente ci sa ceara abuziv si bani - impozite pentru castigurile care sunt deja impozitate in strainatate.
  Altfel spus platesc timp bani si nervi sa depun o delcaratie ca sa poata fiscul sa-miceara abuziv alt bani pe care sa-i recuperez eu - candva - partial - in justitie.
  Deci: NU, mutlumesc.
  Sa afle singri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by