Proiect de OUG: În 2019, sporurile și primele pentru bugetari vor fi înghețate, iar angajările pe posturile vancante vor fi suspendate/ Pensia se va indexa de la 1 septembrie/ Acciza la țigarete va crește

de Red. Economic     HotNews.ro
Miercuri, 5 decembrie 2018, 12:33 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor
Foto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice
​Sporurile, indemnizațiile și primele de care beneficiază bugetarii se vor menține în 2019 "cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018", se arată într-un proiect de OUG care ar urma să fie aprobat în curând de Guvern, potrivit Federației Sindicatelor din Administratia Națională a Penitenciarelor. Proiectul de act normativ prevede mai multe măsuri pentru reducerea unor cheltuieli bugetare în 2019. O altă măsură este suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante. Valoarea punctului de pensie se va menține până în septembrie, când va crește de la 1.100 lei la 1.265 lei, lucru anunțat în toamnă de Lia Olguța Vasilescu.
UPDATE Potrivit proiectului, acciza totală la țigarete va crește de la 448,74 lei /1000 ţigarete la 475,77 lei /1000 ţigarete de la 1 ianuarie.
Vezi ce mai cuprinde proiectul.

Neadoptarea acestor măsuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice, se arată în motivarea actului normativ. în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut, se mai precizează în document. În luna octombrie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spunea că este o variantă de lucru înghețarea salariilor din 2019, fiind trimis la Bruxelles un document în acest sens.

Prevederi din proiect

 • Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei.
 • Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei.
 • Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
 • Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
 • Pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenit(ă).
 • În anul 2019, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, și nici premii şi indemnizaţia de hrană și indemnizația de vacanță reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare.
 • Prin excepție, pentru personalul din sistemul sanitar și personalul din învăţământul superior de stat care au beneficiat în anul 2018 de indemnizaţia de hrană, se acordă indemnizația de hrană și în anul 2019 în cuantumul lunar stabilit potrivit art. 18 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017.
 • În anul 2019, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2018.
 • În anul 2019, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.
 • Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
 • Prin excepţie de la prevederile de mai sus, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
 • În anul 2019, instituţiilor şi autorităţilor publice li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale. Asigurarea necesităţilor de bunuri se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice. Fac excepţie achiziţiile din sumele aferente proiectelor finanţate din împrumuturi, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile de cofinanţare aferente, precum şi din fonduri provenite din donaţii şi sponsorizări, achiziţionarea de autoturisme pur electrice, achiziţii pentru realizarea acţiunilor şi activităţilor specifice pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, închirierea de autoturisme pentru organizarea vizitelor oficiale şi de stat ale delegaţiilor străine în România, achiziţionarea de autoturisme de către Ministerul Afacerilor Interne.
 • În perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I - IV din învăţământul de stat şi confesional, cu modificările ulterioare.
 • Termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
 • Termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 261/2013, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
 • Termenul prevăzut la art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
 • Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie. În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 martie 2019 acciza specifică pentru țigarete este de 364,76 lei/1.000 țigarete. Acciza totală va fi în 2019 de 475,77 lei / 1000 ţigarete.

Vezi aici proiectul de OUGCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17200 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  Era si timpul (Miercuri, 5 decembrie 2018, 12:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Poate ca asa mafia psd mai scade cu vreo 10%, caci votantii ei sunt chiar putorile bugetare cu salarii deja NESIMTITE
  • +18 (20 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 5 decembrie 2018, 13:56)

   Radu-Mihai [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   • +5 (9 voturi)    
    Complicitate (Miercuri, 5 decembrie 2018, 15:11)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

    Invatamântul = la pamânt
    Sanatatea = o catastrofa
    Cultura = Incultura

    Toti bugetarii din aceste sectoare sunt complici la starea jalnica la care s-a ajuns. I-au interesat numai buzunarul (premiii, sporuri, spagi) si au tacut mâlc neinteresati de calitatea serviciilor pe care le furnizeaza.
    • 0 (4 voturi)    
     . (Miercuri, 5 decembrie 2018, 15:42)

     Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     e asa dar si nu chiar asa. totusi coruptia la nivel inalt nu se compara cu cea de nivel mai jos. ar fi bine sa stim citi bani lunar se duc la baronii PSD, la primari PSD, la cei ce sunt ruse./frati PSD si stau pe salarii de 1-2000 euro. si apoi sa comparam aceste sume cu cele din domeniul sanatatii sau invatamintului, cred ca e o diferenta colosala. un profesor se corupe pentru 100 de lei ca nu are cu ce hrani copii iar un baron sau Tariceanu fura cite 700 000 euro dintro data ca sa cumpere anume vila preferata din Miami. deci un profesor care nu are cu ce sa-si hraneasca copii nu se compara cu Tariceanu care nu poate sa-si aleaga vila ca toate vilele costa milioane
   • +3 (3 voturi)    
    Dar pensiile , unde sunt pensiile ? (Miercuri, 5 decembrie 2018, 18:42)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

    Indexare din septembrie ?????
   • +2 (2 voturi)    
    "...si apoi sa iasa de la guvernare" (Miercuri, 5 decembrie 2018, 20:30)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

    Gresit!

    "Eu nu plec din viata asta si din functia asta ca un prost" dragnea dixit.
 • +14 (18 voturi)    
  ... (Miercuri, 5 decembrie 2018, 12:49)

  tirolez [utilizator]

  Si exact unde e nevoie nu se mai pot face angajari, in schimb in institutii unde nici macar nu e nevoie e plin de pilangii. Data trecuta cand s-au facut "inghetari" ramasese scoala fara femeie de serviciu , dar nici nu puteau angaja.
  • +17 (19 voturi)    
   Corect (Miercuri, 5 decembrie 2018, 13:21)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   La multe gradinite de stat au taiat masiv din personalul auxiliar, femei de serviciu, bucatarese, etc. Rezultatul este degradarea masiva a actului educational si a conditiilor din scoli si gradinite. Cu o femeie de servici la 2-3 etaje, toaletele arata ca in lumea a 3-a. Idiotii astia cred ca daca pompeaza bani in personalul didactic, restul nu mai conteaza, poate sa se prabuseasca scoala.
  • +12 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 decembrie 2018, 14:18)

   [anonim] i-a raspuns lui tirolez

 • -1 (9 voturi)    
  S-AR PUTEA (Miercuri, 5 decembrie 2018, 13:33)

  jidanul [utilizator]

  Aceasta ordonanta tampita care se da in fiecare an arata incapacitatea conducatorilor Romaniei de aplica o lege. Legi facute, adoptate de parlamentari dar, care nu se aplica. Se pare ca si PSD-ul incepe sa obiceiurile proaste de la alte partide. Este foarte posibil ca romanii sa se inspire de la francezi.
 • +10 (12 voturi)    
  Mda (Miercuri, 5 decembrie 2018, 13:46)

  fat.cat [utilizator]

  Ramane cum am stabilit. Va dam salarii uriase, dar blocam posturile vacante. Visul de aur al oricarui bugetar. Se mira cineva?
  Hai, distractie de Mos Nicolae, baieti.
  • +8 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 decembrie 2018, 14:47)

   [anonim] i-a raspuns lui fat.cat

 • +9 (9 voturi)    
  bataie de joc ... (Miercuri, 5 decembrie 2018, 13:58)

  sareta [utilizator]

  Isi bat joc de pensionarii retardati care vor avea TOTI un punctaj mai mic dupa recalcularea(diabolic introdusa in Lege) ,dupa 1 septembrie 2019 ,adica vor avea chiar mai putin decat astazi si vezi doamne vor primi tot atat cat au si azi (din mila guvernului bineinteles),Asta inseamna ca nimeni nu va avea in 2019 o pensie mai mica decat astazi, DAR nici nu va avea pensia crescuta ! Din aceasta cauza fac misto strigand ca nimeni nu va avea pensia scazuta fara a mentiona cati o vor avea crescuta (cu exceptia pensiilor speciale).....
  • +7 (7 voturi)    
   Au votat CIuma Rosie (Miercuri, 5 decembrie 2018, 15:12)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Au crezut in minciuni si promisiuni. Minciuna are picioare scurte si Ciuma Rosie si-a aratat adevarata fata hidoasa, de hoti nesimtiti si complici la distrugerea Rom
 • +5 (9 voturi)    
  misto.... (Miercuri, 5 decembrie 2018, 15:14)

  liviu_ [utilizator]

  ce sa zic...
  bataia de joc continua...
  DAR asta dovedeste, inca odata, ca psd se asteapta la probleme economice in 2019...
  daca economia duduie si totu e roz, d c ingheti angajariel si salariile?! nu are NICI UN SENS!!!
  concluzia s simpla: buba incepe sa se sparga si psd trebuie sa mai taie din masuri... nu dealta dar altfel ajung si ei la marirea tvaului si taierea din salarii si s-a dus lozinca principala anti-opozitie...
 • -3 (9 voturi)    
  bucurie la unui (Miercuri, 5 decembrie 2018, 15:52)

  vodatepes [utilizator]

  Bucurie la uni de pe aici dar de ce nu cititi ultimele 3 blocari Termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.


  •Termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 261/2013, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
  • Termenul prevăzut la art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
  Aici se pierd bani de la buget si se face jocul mafilor. Ba prostilor va arunca niste oase sa va bucurati ca ii afecteaza pe bugetari dar nu vedeti ca ultimele 3 sunt despre scutirea platilor de impozite la stat de firmele lor ale PSD-ului unde sunt omuleti lor. Ba un popor de prosti care se bucura ca ii taie la unul un drept. Bani mai putin la uni bani mai putin la incasari la privati Asa s-au mai bucurat uni de taierilor lui Base cu 25 % iar cei care s-au dus in feeza au fost tot cei de la privat ca au scazut incasarile si au fost pusi pe liber oameni.
 • +5 (7 voturi)    
  Nu, nu, trebuie aduse la nivelul din 2008-2009! (Miercuri, 5 decembrie 2018, 16:30)

  prec [utilizator]

  Și numărul asistaților de la bugetul țării trebuie redus cam cu 33,33%
 • +7 (7 voturi)    
  Pensiile speciale le majorati la 1.01.2019? (Miercuri, 5 decembrie 2018, 16:55)

  ty [utilizator]

  Pe alea a naivilor le-ati pus in 1.09.2019. Deh, nu-i an electoral. A fost mai corect cu toti Boc.
 • +4 (4 voturi)    
  Sper ca e clar pentru toata lumea , (Miercuri, 5 decembrie 2018, 23:36)

  kokos [utilizator]

  inclusive votantii psd , ca mafiotii au ajuns la fundul sacului.De acum vor urma doar "inghetari" , "blocari" si "scaderi".Ce-mi place din acest proiect de oug e ca cei cu pensii speciale vor plati 10% contributie la sanatate.Ar fi bun si un impozit de macar 50% , daca nu se vrea anularea lor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by