Circa 4.5 milioane de români (43% dintre deponenți) au în depozitele bancare mai puțin de 100 de lei, iar aproape 80% dintre deponenți au sub 5.000 de lei în cont, se arată în Raportul de Stabilitate publicat luni de Banca Centrală. ”La nivelul depozitelor bancare persistă o serie de inegalități, acestea sugerând și o apetență mai scăzută a populației de a folosi serviciile bancare în favoarea utilizării numerarului”, menționează Raportul. În plus, primii 5% din deponenții români dețin 71% din valoarea totală a depozitelor.
- Doar 0.3% dintre deponenți au depozite de peste 100 000 de euro, acestea reprezentând circa 26% din valoarea totală.
- În București – Ilfov sunt cumulate 30% din valoarea totală a depozitelor din România, aceasta fiind urmată la o distanță importantă de Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (12,4%).
De asemenea, analiza pe grupe de vârste arată de asemenea o serie de inegalități. Din punct de vedere al sumelor depuse, persoanele cu vârste de peste 61 de ani, reprezentând 30% din deponenții rezidenți persoane fizice, dețin aproximativ 40% din valoarea totală a depozitelor, în timp ce populația activă cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, care reprezintă circa 67% din deponenții rezidenți, cumulează 61% din valoarea totală a depozitelor.
tre sa fii nebun sa tii banii in banca..
1. banca castiga ca are bani de invartit si de garantat ce porcarii fac ei.. da da cu banii tai depusi
2. iar statul roman primeste rapoarte lunare despre depozite, sa stie cati bani au romanii, ca sa stie daca mai maresc taxe, daca mai exista lichiditati prin tara.. etc.
nu va tineti economiile in banci, sub 10.000 euro poti sa-i tii linistit prin casa.. bine important este sa nu stie lumea ca ai atatia bani in casa :)))
Sa moara si capra vecinului (a bancilor) e cel mai important ?
Tinutul banilor la banca are dezavantajul ca nu aduce dobanda aproape deloc, dar are avantajul ca sunt plasamente sigure. Fondul de garantare a depozitelor iti garanteaza depozitul pana la concurenta sumei de 100 000 euro, si , in caz de faliment al bancii, in 30 zile iti dau banii inapoi.
Banii tinuti in casa sunt nesiguri, pentru ca poti fi furati. Au fost cazuri in care bona copiilor a furat banii, sau fata care facea curatenie a furat banii din casa. Un vecin a venit in vizita, a mirosit ca sunt bani in casa si a vandut pontul unor spargatori de case....sincer, mai sigur e sa ii tii pe un card de debit decat in casa. Nici cardul de debit nu iti da dobanda, dar macar e protejat de PIN.
evident ca si in casa e riscul de a fi furat.. sau de vreo tragedit.. arde casa sau e inundat apartamentul.. etc
dar sincer sunt mai mici riscurile decat sa-i tii in banca... nu castigi absolut nimic, si cum zic mai sus.. stie BNR-ul exact cati bani ai, ca sa dea rapoarte la guvern sa stie cate impozite sa mai bage :)