Circa 4.5 milioane de români (43% dintre deponenți) au în depozitele bancare mai puțin de 100 de lei, iar aproape 80% dintre deponenți au sub 5.000 de lei în cont, se arată în Raportul de Stabilitate publicat luni de Banca Centrală. ”La nivelul depozitelor bancare persistă o serie de inegalități, acestea sugerând și o apetență mai scăzută a populației de a folosi serviciile bancare în favoarea utilizării numerarului”, menționează Raportul. În plus, primii 5% din deponenții români dețin 71% din valoarea totală a depozitelor.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Doar 0.3% dintre deponenți au depozite de peste 100 000 de euro, acestea reprezentând circa 26% din valoarea totală.
  • În București – Ilfov sunt cumulate 30% din valoarea totală a depozitelor din România, aceasta fiind urmată la o distanță importantă de Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (12,4%).

De asemenea, analiza pe grupe de vârste arată de asemenea o serie de inegalități. Din punct de vedere al sumelor depuse, persoanele cu vârste de peste 61 de ani, reprezentând 30% din deponenții rezidenți persoane fizice, dețin aproximativ 40% din valoarea totală a depozitelor, în timp ce populația activă cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, care reprezintă circa 67% din deponenții rezidenți, cumulează 61% din valoarea totală a depozitelor.