Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va trebui să renunțe la evaluatori, să aibă un site pe care să vândă mașinile pe care le confiscă, ca să nu se mai degradeze în timp, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, recent, într-o conferință.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvern

“Există foarte multe autoturisme confiscate. Toate punctele vamale sunt blocate. Zici că sunt parcuri auto. Ani de zile zac mașinile în astfel de spații și blochează activitatea vamală. ANAF încearcă să facă vânzări de sedii, de spații confiscate sau pe care statul le-a preluat într-un fel sau altul. Încep și fac, cei de la ANAF, procedura. Spun: „Domnule, trebuie să angajăm experți să facă evaluarea”. Vă dați seama, timpul trece, acele valori într-un final nu sunt acelea plătite de către cei care doresc să cumpere fie bunuri mobile sau imobile și multe altele”, a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, odată confiscată o mașină, aceasta să fie anunțată pe un site dedicat.

„Pe zona de mașini, tot ce este confiscat, în ziua 2 îl pui pe un site dedicat acestui lucru. Acolo ce spui? Auto cutare, număr de kilometri, culoarea, poze interior, stânga, dreapta, față, spate, le postezi frumos acolo, unde se poate vedea, dacă cineva vrea să vadă acel autoturism, și un termen în care cine vrea să intre să liciteze. Nu facem nicio valoare. Valoarea o stabilește piața. Nu dau eu bani ca stat să facă evaluare”, a explicat ministrul Finanțelor.

  • După termenul stabilit după o astfel de procedură, în ziua următoare văd care este scoringul celor care au ofertat și îl notific pe primul: Domnule, vezi că ai câștigat. Vino și i-ați mașina, ai un termen de... Nu ai făcut-o? Următorul. În felul acesta degrevezi tot ce este prin teritoriu. Se degradează într-un mod nejustificat.

„Am încercat să iau și eu o mașină la minister ca să am și eu, ca ministru de Finanțe, o astfel de mașină să mă pot deplasa, nu personal, ci la servici. Era o mașină care stătuse 6 ani acolo unde a fost adusă ca mașină confiscată. Când s-au apucat să-i facă formalitățile, mașina era furată. Deci de 6 ani, mașina era furată și ei nu au fost în stare să facă verificarea acesteia în sistem. Cum ar fi fost să merg cu mașina aceea pe stradă?”, a explicat Teodorovici.

La imobile, la fel, spune el, se fac „evaluări peste evaluări total nejustificat”.

„Domnule, ia valoarea pe care notarul o are și restul se licitează. Nu dai bani nejustificat ca stat să evaluezi, oricum acel preț se duce în jos etapă cu etapă. Aceasta este abordarea pe care Finanțele și ANAF sunt obligați să o aibă”, a mai spus ministrul Finanțelor.