“Cred că este o eroare. Este o eroare de exprimare sau de concepție. Nu pot să știu pentru că aștept un text scris, dar atâta vreme în care se spune că dacă o bancă alege un anumit nivel al ROBOR și în funcție de acest ROBOR se va stabili nu știu ce taxă, aici e mare confuzie. O bancă nu alege ce ROBOR să pună”, a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, ROBOR este impus de piață, iar ceea ce impune piața este rezultatul activității economice, activității statului și a tot ceea ce se întâmplă într-o țară.
„Nu alege banca ROBOR-ul ca să fie taxată în funcție de ROBOR-ul ales, ci eu stat duc politica într-acolo încât Robor să crească pentru că am inflație mai mare, multe lucruri se pot întâmpla, atunci tu, bancă, ești nevoită să primești o taxă pe lăcomie pentru că ai fost nevoită să aplici un ROBOR care este al pieței. Este pentru toate băncile, nu alege o bancă. ROBOR se fixează și se aplică la toate băncile. Îl fixează piața”, a precizat reprezentantul BNR.
Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți seară, introducerea unei „taxe pe lăcomie”.
„ Este o propunere care să protejeze românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este a doua cea mai mare din Europa. Profitul în România este foarte atractiv, printre cele mai mari la nivel european. Firmele din România care plătesc costuri mult mai mari față de alte companii din alte state, invocându-se riscul de țară”, a spus Teodorovici.
„Taxa pe lăcomie” se va aplica la nivelul ROBOR. Astfel, la un nivel al ratei de 1,5%, taxa este zero, la 1,51% - 1,7%, taxa este de 0,2%, la 1,71 – 2,5%, la 0,4%, la 2,51% - 3%, aceasta este de 0,6%, iar la 3,01% - 3,5% de 0,9%, iar mai departe, la fiecare creștere de 0,5 puncte procentuale, taxa crește cu 0,3 puncte procentuale.
Ce marja este aplicata peste ROBOR?
Se impune un "prag de referinta" arbitrar, de 1.5% si se taxeaza activele in functie de cat creste ROBOR peste acle prag de referinta.
plus influencerii aia care se dau fete mari, si ascund sponsorizarile de pe factura de shaorma care au bagat-o la gusa
hai, baieti, spuneti si versiunea in care marile banci au manipulat ROBOR si LIBOR pt profituri
ia supuneti si versiunea in care bancile romanesti, isi dadeau imprumuturi overnight pt manipulare ROBOR, si desi a venit BNR sa le dea bani sub dobanda ROBOR se faceau ca ploua, pana cand a cam explodat mamaliga in presa, si chiu si vai au luat banii ieftini de la BNR dupa cateva luni
normal ca bancile fac scandal, ca chiar e o taxa pe lacomie. Rata de profitabilitate e 2x fata de vestul europei...este loc de coborat.
pentru prima oara vad masuri luate de BNR in interesul poporului ( adica acel NR din nume), idem vad masuri luate de guvernele de stanga in favoarea consumatorilor.
Exceptie cativa ### care se cred in capitalism de vest salbatic, restul intelegem ca suntem un stat social, ca asta e statutul nostru constitutional.
Cat despre aberatia cu bancile care refuzau bani ieftini poate ne dai detalii.
(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.
Inca o data mi se dovedeste ca baietii cu ### sunt cititi doar pe facebook
Si de ce in 2016 ROBOR-ul era 1,1 si acum e 3,3? De ce bancile nu manipulat ROBOR-ul si cand inflatia era deflatie?
### nu stiu ce inseamna, poate scrie in Constitutie
"pentru prima oara vad masuri luate de BNR in interesul poporului ( adica acel NR din nume), idem vad masuri luate de guvernele de stanga in favoarea consumatorilor." Care masuri, care consumatori ? Inghiti pe nerasuflate propaganda prostilor sau a interesatilor si o distribui mai departe.
Cred ca din vremea colectivizarii un guvern roman nu a facut astfel de prostii ca cele pe care guvernul Dancila este pe cale sa le faca si anuntate de tipul de la finante.
Dar ceilalti, din jurul lui, sunt si mai praf.
Macar stie sa citeasca, desi nu stie legea.
Mă hazardez să estimez că această taxă va fi pe cifra de afaceri, calculată la trimestru și egală pentru fiecare bancă în parte.
În nicio carte care tratează probleme economice eu n-am citit că, atunci când închei un contract cu o bancă, doar banca trebuie să facă profit...
N-are decât să facă profit când eu fac profit dar totodată să-și asume si faptul că, atunci când eu pierd, și ea va pierde.
Bancile sunt vanzatori de servicii.
Daca banca iti vinde un imprumut, ce faci tu cu el, daca faci profit sau nu, este problema ta.
Daca banca iti vinde o facilitate de depozit care nu acoper complet inflatia, dar iti ofera mai mult decat daca ai fi pus banii la saltea, tot iesi in castig. Iti pare rau ca nu iesi pe plus? Pai nu te opreste nimeni sa-i schimbi in CHF si sa-i depui in Elvetia! Sau nu stiai asta?..
Desigur, poti sa investesti tu, de capul tau, si sa iesi mult mai bine.. sau mai prost. Risti si castigi. La depozit nu risti nimic si tot castigi.
Ca tot vorbim de dobanzi la depozite, aceasta taxa pe active este efectiv o taxa pe depozite. Deci ea se va reflecta direct in dobanzile primite de populatie. Ca orice taxa impusa economiei. Toate sunt platite de consumatorul final.
Daca vrei cu adevarat o "taxa pe lacomie", pui impozit pe avere. Dar #ciumarosie este condusa exclusiv de milionari, deci nu au nici un interes sa faca asa ceva.
Dacă însă găsesc în economie oportunități ca să fac 100 de lei la 100 de lei investiți, n-am nicio problemă să-i dau creditorului chiar și 50%.
Dacă vorbești din punct de vedere al omului simplu, care gândește creditarea ca mijloc prin care să consume (să cumpere o casă, un frigider, o vacanță etc), avem perspective complet diferite și cu siguranță am aprofundat capitole diferite ale acelorași cărți de economie.
La polul opus daca tu, adica consumatorul, considera ca nu are nevoie de banii aia nici la 1%, care e problema statului ca banca inregistreaza pierderi?
Realitatea e undeva intre cele doua extreme dar ideea e ca statul nu are ce cauta in stabilirea ROBOR-ului sau penalizarea unui anumit nivel al ROBOR-ului. Ideea este cretina si demna de Venezuela.
Cu cât sunt mai mari dobânzile, cu atât crește mai mult masa monetară și implicit inflația, devalorizând bunurile (imobile, bijuterii, echipamente etc).
În acest caz, privește lucrurile ca și când statul ar acoperi, prin această taxă pe activele creditorilor, impactul în inflație a dobânzilor practicate de aceștia.
Masa monetara este controlata de stat prin BNR, nu are nici o legatura cu dobanzile practicate de banci.
Efectul cresterii dobanzilor asupra inflatiei este exact invers - cu cat dobanzile sunt mai mici, cu atat creditele sunt mai usor de accesat, creste consumul si creste inflatia.
Acelasi efect asupra inflatiei il are cresterea salariilor bugetarilor (nedublata de o crestere a eficientei) pe care tot statul o face.
Statul incearca sa gaseasca vinovati (bancile, si nu numai) doar pentru a-si acoperi propria incompetenta.
Vezi că nu mai suntem de mult în 1900 când doar statul - prin băncile centrale - puteau să emită monedă și aia era toată masa monetară dintr-o piață; astăzi orice instituție bancară poate influența creșterea sau scăderea masei monetare prin emiterea sau răscumpărarea hîrtiilor de valoare.
2. Creditele de consum sunt grosul creditelor. Urmeaza creditarea guvernului (100 de miliarde din 350), liniile de credit din economie pentru activitate curenta si abia la final..
3. Creditele de investitii, care se negociaza individual, depind de profilul afacerii, colateral, istoric etc. Acestea sunt doar 10% in bilantul creditelor acordate de banci - credite pe termen mediu si lung pentru societati nefinaciare. Aici intra fabulatia ta cu 100% profit din care dai 50% inapoi creditorului.
Deci ROBORul se compune 90% pe baza unor necesitati care nu au nici o legatura cu creditele de investitii. Si acestea din urma sunt "castrate" de un mediu economic imprevizibil, cu politici guvernamentale de pe o zi pe alta. Cum te duci tu la banca cu un plan de investitii daca nu stii cat vei plati taxe anul viitor?
- de la populație (depozite)
- de la stat (credite directe, titluri de stat)
- de la firma mamă (din afara țării)
Banii respectivi sunt ai băncii și în numele lor se nasc drepturi și obligații (creanțe).
2. Cel mai prost lucru pe care îl poate face o persoană este să se crediteze ca să închidă banii într-un pasiv. Succes cu aceasta.
3. Un credit este bun sau prost în funcție de rezultatele lui; dacă faci un credit imobiliar ca să achiziționezi un imobil care îți aduce cu 1 leu mai mult decât rata, se cheamă că ai făcut o investiție; dacă faci un credit imobiliar care costă mai mult decât chiria pe un număr de ani, se cheamă că ai îngropat banii.
Oamenii sunt proști iar băncile profită (și este normal să o facă), însă n-au de ce să se supere când statul hotărăște să le ia o bucățică din prăjitură.
In rest, eu iti expun realitati, tu fabulezi. Oamenii se imprumuta pentru consum. Asta este realitate. Statul roman se imprumuta tot pentru consum.
Adică vă băgăm mâna în buzunar. De ce? Pentru că putem.
Iar cand treci in doi ani de la deflatie la aproape 5% inflatie se cheama ca e din cauza bancilor?
ROBOR este prețul plătit de bănci pentru banii luați de la alte bănci.
Infrlația este diferența de preț pe care o are o marfă într-o piață la două momente distincte.
Statul poate influența într-o măsură destul de mică prețul cu care vând eu kilogramul de roșii, doar piața (clienții) o pot face hotărâtor.
Statul are doar puterea pe care noi i-o dăm și este greșit să dăm vina pe el pentru toate relele pe care ni le pricinuim singuri.
Statul, prin aruncarea de bani in piata(mariri pensii si salarii) influenteaza foarte putin inflatia. Bani pe care statul ii obtine majoritar din imprumuturi de la ghici cine? De la banci.
Mai aflam si ca ROBOR-ul e corelat dar nu prea in raport cu inflatia. Aici ai dreptate doar in sensul ca intotdeauna ROBOR-ul a fost cu un punct peste inflatie. Acum la 5,5% inflatie este doar 3.3% deci sub nivelul inflatiei.
Va sa zica in acest moment bancile sunt departe de a fi lacome.
Ideea ca economia privata functioneaza independent de deciziile guvernului este complet imbecila.
ROBOR este o porcărie care trebuie înlocuită cu un alt mecanism mai puțin volatil si care să protejeze cetățenii cu credite de jocul bancilor.
Nu stiu ce studii are, dar pune in pericol economia,investitiile, sistemul bancar, populatia, prin astfel de masuri, gen 'Robin Hood", dar prost intelese.
Astept o reactie FERMA a Guvernatorului BNR.
Trebuie sa ii puna la punct cineva, o data, pe ticalosii astia.
Iohannis sau Isarescu?
Cereti arbitraj international, ca sa nu mai patim ca am patit cu CEausescu, cand a returnat in intregime crditul catre FMI si ne-a scos pentru 20 de ani de pe harta politico-economica a lumii. Si ce foame , si frig am tras!
in functie de activele lor de credite, vor mari artificial aceasta rata
adica banca A iti dau tie banca B suma x cu dobanda y
maine mi-o dai tu inapoi, cu dobanda y
bilantul nostru e 0, nici nu am pierdut, nici nu am castigat
apoi pulsam pe y, si y creste la y+++, si facem asta pana la un nivel de risk acceptabil pt noi.
apoi banca A obtine +++ de la clientii ei creditati, banca B idem, deci in final a luat-o creditacul in mana, iar BNR nu are ce face
cam asta s-a intamplat peste tot in lume, si unele tari cu apa calda deja au astfel de taxe
normal ca la noi e greu...ca sar jumaritii in sus, ca scad profiturile, ca mama rusia, ca comunisti, ca economia, ca etc.
19 dec 2016 - ROBOR 6 luni1,08, inflatie 2016 -0,5%
19 dec 2018 - RoBOR 6 luni 3,33, inflatie 2018 5,4%
Poti sa ne spui de ce bancile manipulatoare nu au manipulat si mai sus rata ROBOR in decembrie 2016?
Asta a fost masura BNR sa opreasca jocul bancilor pe EURIBOR
Un ROBOR crescut duce la mai putina lichiditate in piata si deci inflatie mai mica.
In rest da, e clar vor fugi bancile din tara. Cel mai probabil se vor duce in Ungaria, Polonia, Austria, Germania, Franta si in alte tari, unde astfel de legi sunt deja in vigoare. Ca macar acolo vor face profituri rezonabile, nu duble ca media europeana, cum se fac acum la noi.
Sa auzim si pozitia omului cheie din sistemul bancar, macar stiu ca n-a facut blat cu guvernarea.
Deci: Dle ISARASCU ce parere aveti si ce masuri preconizati sa luati sa nu ne scufunfam cu totul?
Contra sunt cei putini din sfera bancara si eventual economica.