Problema nu e cu adevărat așa-zisa ”taxă pe lăcomie”, al cărei nivel e administrabil de sectorul bancar pe termen mediu, ci atitudinea surprinzătoare a ministrului român de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, când a anunțat-o, susține Christopher Dembik, director strategie macro Saxo Bank.

"A fost stresat și a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, ceea ce amplifică misterul legat de procesul politic din spatele acestei taxe. Ar putea exista mai multe explicații: poate că ministrul nu susține, personal, această taxă, or poate că era perfect conștient de panica de pe piața de acțiuni ce va fi generată de anunț... În orice caz, o taxă pe sectorul financiar, chiar dacă sperie pe termen scurt investitorii și aduce multă volatilitate pe bursă – așa cum se întâmplă acum, are, de obicei, un impact mai redus asupra ”atractivității” unei țări", a spus Dembik, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, atâta timp cât băncile rămân solide, așa cum vedem în România, o taxă suplimentară nu reprezintă neapărat un risc.