​ANALIZĂ

​Taxa pe lăcomie. Ce s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, după ce ea a fost introdusă? Posibil scenariu și pentru România

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 20 decembrie 2018, 17:08 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici
Foto: AGERPRES
​​În Ungaria, taxa pe activele bancare a fost introdusă în 2010. În Austria, un an mai târziu. Slovacii au trecut și ei prin această experiență. HotNews.ro a luat legătura cu bancheri și jurnaliști din aceste țări pentru a afla cum a reacționat economia locală la aplicarea acestei taxe. Ce s-a văzut după un an sau doi de la aplicarea ei. E drept, trebuie făcute câteva precizări. Ungaria era în 2010 în plină criză financiară. Orban, care era la putere, a sunat bancherii și i-a chemat la discuții, anunțându-i că vrea să le aplice o taxă. ”Așa cum e Orban, a sunat și a chemat băncile la o discuție foarte politicoasă”, își amintește un bancher maghiar.

”Ne-a spus că va aplica această taxă, noi am încercat să ne opunem, dar în final a ieșit cum a vrut el”, spune bancherul. Lucrurile nu au stat diferit nici în celelalte țări. Doar în România asemenea taxe par a se aplica fără niciun fel de discuție cu cei vizați. Asta ca să deschidem discuția.

Ungaria, Slovacia, Austria erau și ele în criză. Trebuie spus că în fiecare din aceste țări, decizia de a taxa băncile a fost precedată de o discuție. E drept, una doar de politețe, însă o discuție a existat. Nimeni nu a fost luat prin surprindere, aflând din presă ce li se pregătește. ”Bineînțeles că poziția băncilor nu a contat, dar măcar a existat o discuție. Și asemenea discuții au avut loc în fiecare dintre acele țări. În România, deși băncile au investit pe termen lung, Guvernul pare că nu vrea să discute cu tine. A doua mențiune e aceea că în momentul introducerii acestei taxe, Europa era în plină criză. Ungaria era aproape falimentară, Slovacia era și ea în criză, la fel ca austriecii. România spune că nu e în criză, dar va taxa totuși băncile”, explică pentru HotNews.ro un bancher austriac.

”La noi, în Austria, aveam bănci mai puternice și bănci într-o situație mai dificilă. Cele aflate în situație mai dificilă aveau opțiunea de a se capitaliza atrăgând investiții străine. Guvernul a spus însă că ar prefera să participe la capitalizarea băncilor, menționând de asemenea că nu poate face asta decât dacă pune o taxă pe activele bancare. Au existat bănci care s-au ridicat și au întrebat cât de normal e ca băncile sănătoase să plătească și pentru cele mai puțin sănătoase. Răspunsul guvernului a fost sec: E foarte normal!”, mai spune bancherul austriac.

 • Cât mai e taxa pe active bancare în câteva state din Europa?
În momentul de față, în România se neagă existența unei situații de criză ci pare a fi vorba de nevoia unor bani la buget.

Nivelul din România al acestei taxe este cel mai mare. În Ungaria s-a început cu 0.53%. În Austria e 0.4%. În Slovacia e 0.2%. Mecanismul de a-l lega de ROBOR este de asemenea ciudat, spun observatorii din afara țării.
 • Ce s-a observat după aplicarea taxei pe bănci?

În Ungaria s-a observant în primul rând o scădere a creditării, însoțită de o creștere a șomajului. S-a mai văzut un impact pe piața imobiliară, iar activitatea economică a încetinit.

Pe scurt, taxa a avut efect de bumerang. După ce situația s-a stabilizat, guvernul Ungariei a admis că măsura devenise contraproductivă și nu se transmitea în creșterea economiei. Atunci s-a decis reducerea acestei taxe bancare.

Lucrurile au stat exact la fel și în celelalte state. ”Băncile au mărit avansul pentru credite, au limitat acordarea împrumuturilor din cauza incertitudinilor, iar în final creditarea a scăzut iar popuația a avut de suferit ca urmare a restricționării creditării”, a spus un jurnalist slovac. Din Cipru, semnalele au fost identice.

E drept, peste tot în lume Guvernele au nevoie de bani. În urma negocierilor G20 și a acordurilor dintre statele membre UE semnate de prin iunie 2010, multe guverne, Austria, Cipru, Franța, Germania, Portugalia, Suedia, Marea Britanie și SUA, au anunțat și chiar au început să pună în aplicare planurile lor pentru taxarea băncilor. Vezi aici un studiu pe această temă.

Nu poți însă să denumești această taxă ca fiind una pe lăcomia băncilor, câtă vreme ea e una mai degrabă pe lăcomia de bani a Guvernului.
Mai trebuie spus că această taxă, ca și altele din proiectul de Ordonanță al lui Teodorovici, este de fapt factura pentru plata strategiei #wageledgrowth, promovată de Cristian Socol aici sau aici.

Poate domnul Socol ar trebui să explice mai amănunțit ce a avut în vedere atunci când a imaginat și susținut această viziune.

Deocamdată, luăm notă de impactul real al taxei pe active bancare, care e departe de a fi cel trâmbițat. Să vedem dacă reacția economiei României va fi alta decât cea din celelalte țări europene. Doamne-ajută!

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25653 vizualizari

 • +35 (49 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 decembrie 2018, 17:38)

  [anonim]

  • -25 (35 voturi)    
   Poporul e mult mai inteligent decât crezi (Joi, 20 decembrie 2018, 22:49)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui

   Tocmai de asta nu votează cu tine. Preferă să nu voteze deloc, fiindcă n-are cu cine.
   • +2 (8 voturi)    
    Daca e la fel de inte;ligent ca tine... (Vineri, 21 decembrie 2018, 9:16)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    e bine!
   • +8 (8 voturi)    
    Exact asta e cea mai mare prostie ! (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:02)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Sa nu votezi - inseamna ca nu-ti pasa.
    Daca tie nu-ti pasa, poate nu esti roman, in Romania.
    Daca tie nu-ti pasa, de ce postezi ?

    Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • -5 (21 voturi)    
  Deci Suedia e proasta? Austria e proasta? (Joi, 20 decembrie 2018, 17:40)

  Miky60 [utilizator]

  Numai la noi sunt cei mai destepti? Suedia e pe locul 7 in topul HDI (Human Development Index), iar Austria pe locul 20. De ce sa nu preluam ceea ce ei folosesc deja?
  • +13 (19 voturi)    
   Doar ca astia au pus cea mai mare taxa din Europa (Vineri, 21 decembrie 2018, 6:36)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Austria scoate din aceasta taxa in jur de 100 mil euro/an la un sistem bancar cam de 10 ori mai puternic. Astia vor sa scoata din sistemul bancar subdezvoltat din Romania in jur de 1 mld euro/an. Intelegi care e diferenta acum ? Ok, pui o taxa dar nu omori sistemul. La fel si Ungaria, Polonia si altii. Au pus o taxa modica, nu sa omoare privatul dar sa adune de ici , de colo cate ceva. Problema cu acesti tembeli care sunt la putere este ca nu vor sau nu pot sa faca alte lucruri care ar trebui facute daca n-au bani. Ok, ai marit salariile in sectorul public de 3-4 ori de am ajuns cu salariile duble decat in Polonia sau Ungaria dar ce facem, avem nevoie de acelasi numar de angajti ? Pai ia sa comparam cu alte tari sa vedem de ce e nevoie de atatia ? De ce e nevoie de atatia politisti rutieri la fiecare intersectie ? Apoi, bai nene, tu care crezi ca va fi efectul acesto taxe in sectorul privat ? Tu crezi ca astia vor renunta la profit ? Nu, vor da afara zeci de mii de angajati din sectorul privat, vor incarca cu cu factura pe toti cei care vor lua credite (in cazul bancilor) sau platesc servicii ( in cazul firmelor din telecom). Sa vedem cand vom ajunge sa platim abonamente duble la telefonie, internet, tv, ce se va intampla ? Vorbeam cu socra-miu care traieste intr-un sat de munte si imi spunea socat ca un consilier la primarie in comuna are 4000 lei iar primarul ajunge la vreo 9000 lei. Unde am ajuns daca intr-o comuna cu 2000 locuitori tu dai astfel de salarii ? Cate firme din Bucuresti dau salarii de genul asta ?
   • +2 (2 voturi)    
    O imtrebare. (Vineri, 21 decembrie 2018, 23:49)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Ar putea statul sa intervina in politica dobanzilor pe care o au bancuile ? Pentruca mi se pare mai corect sa apropi dobanzile. E prea mare diferenta intre dobanda pe care o ofera bancile pentru depozite si cea pe care o iau pentru credite . Pentru noi, cetatenii,ar fi mult mai avantajos sa se reduca dobanda la credite si sa se mareasca la depozite. Se poate ?
    • 0 (2 voturi)    
     Nu, domnule, nu se poate!!! (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 3:43)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     Dvs. sunteti foarte generos cu banii altora. In momentul in care scrieti "...ar fi mult mai avantajos sa se reduca dobanda la credite si sa se mareasca la depozite..." puneti o dubla povara pe banca. Vedeti banca pe post de societate de binefacere, de stat mai mic, al carei rost pe lume e sa faca niste chestii avantajoase pentru dvs., clientul - nu pentru proprietarii ei, de exemplu.
     Mai lipseste sa cereti imperativ ca dobanda la depozite sa fie cu X% mai mare decat aia la credite, iar actionarii bancilor sa vina cu bani de-acasa ca sa faca acest miracol posibil.
     1. Dobanda la depozite nu poate fi mai mare decat rata inflatiei. Macar acest lucru sper ca-l intelegeti.
     2. Dobanda la credite depinde de multe lucruri - inclusiv de ceea ce se numeste risc de tara, de exemplu riscul ca un guvern de borfasi si infractori sa-ti confiste in ajunul Craciunului 2% sau 3% din active "pentru ca pot". Chestia asta se plateste - si n-o platesc borfasii de la conducere, o platiti dvs., clientul bancii.
     Mai depinde si de alte lucruri - bunaoara de legislatia econiomica generala, care, in Romnaia, favorizeaza in mod aproape nerusinat debitorul, rau-platnicul, evazionistul (si nu ma refer doar la banci).
     Si, ce sa vezi - vine condamnatul penal Radulescu de la PSD cu o initiativa sa mai inlesneasca putin viata evazionistilor fiscali, saracii..
     Toate aceste imbecilitati se platesc, intr-un fel sau altul.
     Iar pe termen lung, daca se insista suficient, o sa se ajunga intr-un stat de hoti in care n-o sa mai reziste nicio banca adevarata, cii doar de-alde Nutu Camataru.
     • +1 (1 vot)    
      pai (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:36)

      codrean [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      am un cont la banca (nu spun care) si dobanda de 1%. La inflatie de 4% in prezent. E bine ? Si la imprumuturi dobanda poate fi peste 10%. Cea mai mare din Europa ! Cu sase puncte peste inflatie. E bine? Da, pentru banca e chiar foarte bine. Si pentru cetatean ?
      • 0 (2 voturi)    
       Cetateanul... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 14:02)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui codrean

       ... are mai multe alternative. Printre care cea mai la indemana este sa-si mute banii la alta banca. Pentru ca, sa vezi dracie, exista banci care ofera peste 3%.
       A doua cale - nu va mai tineti banii la banca. Invatati de la alesii dvs. Daca va uitati prin declaratiile lor de avere o sa ramaneti socat - nu doar ca sunt in general saraci-lipiti, dar si putinul pe care-l au nu-l tin in banci. Cumparati-va si dvs. niste tablouri si niste lingouri de aur, ascundeti-le prin cimitire si pe urma o sa puteti lua o tara-ntreaga la misto cu glume mitocanesti.
       A treia cale (cea pe care o urmez si eu de aproape 50 de ani) - cetateanul sa se intinda atat cat il tine plapuma. In felul asta n-o sa mai aiba aproape nicio treaba cu banca si nici motive de stres si nemultumire.

       Mai departe, am impresia ca nu mi-ati citit mesajul cu atentie.
       Exact din cauza guvernarilor foarte proaste si imprevizibile, Romania continua sa fie perceputa ca o piata de risc mare, de-aia aveti diferentialul de dobanda atat de mare (care diferential, totusi, a scazut marcat dupa aderarea la UE - tot din cauza asta, pentru ca actionarii bancilor au perceput aderarea ca un factor, o garantie de stabilitate si rule of law... saracii, nu stiau ei cu cine au de-a face).

       Iar acum, dupa ordonanta asta, ce credeti dvs. ca se va intampla cu acest diferential de dobanda? Incercati o ghicitoare?
  • +3 (3 voturi)    
   tarile alea nu sunt dezvolate din cauza taxei (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:57)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   sunt dezvoltate pentru ca se fura mai putin si au ppolitici coerente.
 • -12 (52 voturi)    
  vai taxa pe lacomie... (Joi, 20 decembrie 2018, 18:19)

  Je__ [utilizator]

  se aplica si in alte tari cu apa calda


  Dar vai, numai in Ro e capitalism salbatic...cum isi permit scalvetii sa puna asemenea taxa ...ca vai bancile au capital strain...si nu pot plati taxe in colonii
  • +20 (26 voturi)    
   nu e taxa de "lacomie" in alte tari (Joi, 20 decembrie 2018, 19:40)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Este o taxa oarecare care se aplica creditelor. Nicaieri nu s-a spus ca este o taxa pe lacomia bancilor. Este clar o taxa impusa de stat celor ce au credite.

   Ticalosenia este sa spui ca bancile sunt lacome si influenteaza ROBOR-ul (nu fac asta bancile, ci inflatia ce este controlata in mare parte de guvern) si sa te dai viteaz in fata populatiei ca te bati cu bancile cand de fapt tu ii arzi pe toti.
   • -5 (25 voturi)    
    tot vad asta cu ROBOR si inflatia (Joi, 20 decembrie 2018, 23:14)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    tata meu...terminati ori cu manipularea asta ieftina, ori cu prostia

    Inflatia se calculeaza la un cos de produse, si BNR o tinteste prin politica monetara, dobanzi, repo, injectii sau retrageri de bani din piata (acele rezerve obligatorii constituite de banci)

    ROBOR e un indice mediu la care se imprumuta bancile intre ele, primele 10 cica

    ca indirect prin dobanda de politica monetara stabilita de BNR este folosita ca referinta de banci la imprumuturile interbancare, e altceva, e similar cum casele de schimb valutar isi stabilesc cursul in jurul cursului mediu BNR, si nu vand/cumpara valuta in functie de disponibiliatile lor sau de cerere/oferata la ghiseu

    legatura intre inflatie si ROBOR poate fi indirect, dar depinde si de productivitate, viteza de schimb economic, cantitatea de bani din piata, etc, etc...ca nu stam sa scriem aici manualul
    • -9 (15 voturi)    
     N-ai cu cine (Vineri, 21 decembrie 2018, 10:08)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     "...ca nu stam sa scriem aici manualul"

     ===================================

     Iti pierzi timpul degeaba cu #rezistii astia.
     Nu e unul care sa treaca de M__E PSD cu nivelul intelegerii. E unul mai jos care o da inainte cu Venezuela, zicand nimic, bineinteles, da' asa a auzit el, ca e nasol. Nici o legatura cu situatia de aici, da' asa scrie pe fituica lui. Altii ii dau cu comunismul, cu KGB-ul si cu Rusia sau Koreea de nord, Dragnea si PSD...c'ata au apucat ei sa citeascape feisbuci. Inca vreo doi o tin gaia-matzu cu Apocalipsa numarul ### (nici ei nu mai stiu care), Apocalipsa care apare de fiecare data cand Romanii incearca - f modest si cu destul de putin succes - sa-si apere putintel interesele.
     Geaba scrie in articol de Suedia, Austria, Germania si experientele lor pe tema in discutie, postarile lor o tin langa-danga pe cele de mai sus.

     Asa ca, succes in demersul tau. Ma mai loveste si pe mine - din cand in cand - atruismul profesoral, dar astia nu inteleg nici alfabetul si n-au nici buna credinta sa incerce sa priceapa ceva.
     #rezisti zombificati. Stiu, am comis un pleonasm.
     • -1 (1 vot)    
      esti constient ca i-ai raspuns unui rusnac? (Vineri, 21 decembrie 2018, 19:56)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      ca si tine?
      vad ca v-au instruit cu repo, cu chestii dar au uitat sa va spuna la instructaj de ce draq s-a dus comunismul in rapa iar capitalismul e bine mersi.
    • +4 (4 voturi)    
     esti in eroare (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:38)

     kandar [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     BNR poate intr-adevar sa lupte cu inflatia prin politica monetara, asta nu inseamna ca guvernul nu influenteaza inflatia prin deciziile sale. Cand guvernul creste salariile si pensiile va determina si cresterea inflatiei asa cum s-a intamplat recent, cand am trecut de la deflatie la inflatie.
  • +5 (5 voturi)    
   citeste (Vineri, 21 decembrie 2018, 12:28)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   mai citeste odata. ortcat de redus ai fi, poate tot pricepi...
  • +4 (4 voturi)    
   Tovarase, ia spune-ne tu... (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:04)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   cum mai e vremea pe la tine, prin stepa ruseasca ?

   Los ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +7 (25 voturi)    
  hehe (Joi, 20 decembrie 2018, 18:20)

  liviu_ [utilizator]

  mai o sa ne pasca exact ce a patit veneziela...
  si este FIX ceea ce MERITAMN!!!

  sa nu uitam ca taxele sunt ma imari decat un celelalte state,
  nu sunt pe timp de criza (cel putin teoretic, pt ca economia e pe topogan... multumim psd) si ca avem exemplul celorlalte state unde taxa NU A MERS !!!

  psd ori e disperat , ori incompetent ori pus si simplu da si fuge...
  motiunea a picat deci momentan ramane la guvernare... dar orice masura se vede dupa niste luni.... psd se poate pregati sa piarda "Strategic" guvernarea peste gateva luni cand (inca ) nu se vor vedea efectele kktului astuia de OUG dat impotriva romaniei!
  • +4 (4 voturi)    
   lipsa (Vineri, 21 decembrie 2018, 11:11)

   Yo_yo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Toata politica psd se traduce prin lipsa de:
   - inteligenta
   - bun simt
   - reactie a norodul ca in Franta
   - si mai nou lipsa de bani in buget
   De fapt o mare gaura, pe care au scapato de sub control.
   Politica aceasta va duce la mariri de preturi. Si se vor bate cu bordura in piept ca au crescut salariile si pensiile. Norodul vede doar cresterea de pensie si salariu. Nu baga de seama ca incep si preturi a creasca si cu noile pensii vor avea aceeasi putere de cumparare.
 • +17 (39 voturi)    
  PSD baga Romania in criza (Joi, 20 decembrie 2018, 18:28)

  erdeke [utilizator]

  Vine austeritatea cu cresteri de taxe pentru acoperirea golului din buget cauzat de dezmatul fiscal. Lacustele astea comuniste lasa pustiu in urma lor.
  • -9 (23 voturi)    
   Care lacuste sunt mai fioroase.... (Joi, 20 decembrie 2018, 21:54)

   elysyum [utilizator] i-a raspuns lui erdeke

   Capitalul strain vorace ce dreneaza zeci de miliarde anual prin preturi de transfer sau pseudocomunistii invocati de tine.....atat timp cat tarile care fac excedent din export cu tarile emergente nu contribuie la inarmarea tarilor emergente din est de la granita cu vodkarii....EUROPA nu va fi un adevarat imperiu ci o adunatura de interese finaciare personale sau de grup transate la intalniri obscure la o vanatoare sau o masa...
   • +9 (21 voturi)    
    babete, bati campii (Joi, 20 decembrie 2018, 23:49)

    georgebb [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

    dreneaza zeci de miliarde anual ? Ai dracu, ai zice ca investesc bani ca sa aiba profit. Niste nemernici.
    Dacia este vreo 3-4% din PIB-ul Romaniei. Doar Dacia ! Daca pleaca strainii cu know-how-ul de a nu fi furati de angajati si de a nu parjoli ogoarele in spatele lor si de a fi in stare sa creasca o afacere si de a fi in stare sa vanda ce produc, am fi in cacat.
    Companiile romanesti de success si cinstite le numeri pe degete; nu sunt suficiente.
    Toata dezvoltarea noastra o datoram vestului !
   • +9 (13 voturi)    
    preturile de transfer sunt controlate (Vineri, 21 decembrie 2018, 5:40)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

    Preturile de transfer sunt controlate, UE are o intreaga tehnica de control pusa la punct in aces sens.

    Faptul ca ANAF urmareste babele care vand maar in loc de marile companii care folosesc peturile de transfer pentru profituri nelegitime, este numai si numai vina ANAF.

    Povestea cu UE vinovata e o mare minciuna. Fara UE am fi fost intr-adevar prada marilor companii.
    • +10 (12 voturi)    
     ANAF-ul e o glumă jalnică (Vineri, 21 decembrie 2018, 8:38)

     Jester [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Programul care calculează CASS pentru venituri obținute din străinătate nu funcționează. Au colectat banii până în anul 2014. Pentru impozitul pe venit pe anul trecut le-a luat șase luni să proceseze un formular. Se plâng că nu au bani la buget, dar nu ar pune mâna să muncească. Acum au trecut la porcăriile de declarații unice ca să-ți calculezi și să-ți plătești impozitele singur. Nu care cumva să mai facă ei ceva. Statul ăsta e în metastază.
   • 0 (0 voturi)    
    te-ai uitat cam mult la fillme neo-marxiste copile (Vineri, 21 decembrie 2018, 20:01)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

    Si la Antena 3.
    Maturizeaza-te si apoi explica-ne unde in lumea asta a reusit comunismul, ce insemana capitalul vorace, preturi de transfer, etc.
 • +6 (24 voturi)    
  Si uite asa (Joi, 20 decembrie 2018, 18:40)

  ady77 [utilizator]

  Cresc asistatii sociali, si isi fac iar masa de manevra electorala, (psd ) dand vina pe banci , ca nu mai vor sa dea credite.
  Va fi un an extrem de greu, pentru foarte multa lume, in condiitiile in care vor urma ani electorali.
  2019 - europarlamentare - prezidentiale ( aici e bataia pestelui), daca nu iese lumea la vot pentru europarlamentare, psd castiga si la europarlamentare, si la prezidentiale cu Livache in frunte, care intre timp se va "albi".
  Suna bine pentru Romania, pentru urmatoarea suta de ani ( de 71 de ani tot acolo suntem, dar multi nu isi dau seama).
  In 1947 cine a "castigat" alegeriile?
 • +8 (20 voturi)    
  taxa noastra este trimestriala (Joi, 20 decembrie 2018, 19:38)

  georgebb [utilizator]

  Citind proiectul de OUG nu pare ca cei 0.9% sunt pe an; ci par a fi trimestriali !
  De asemenea, este 0.9% + 0.3% pentru fiecare jumate de procent de ROBOR peste 3%; deci daca ne ducem cu inflatia la 10%, taxa de solidaritate trimestriala ar fi pe la 3% .

  Ideea ca ROBOR-ul creste din cauza "lacomiei" bancilor este o idiotenie sinistra si o ticalosenie.
 • -7 (23 voturi)    
  Pai e bine (Joi, 20 decembrie 2018, 20:30)

  Gigi Kent [utilizator]

  In celelalte tari, fiind luata masura in plina criza si avand efecte negative a fost pro-ciclica. In Ro, fiind luata in plina crestere e o masura anti-ciclica. Citu de la PNL ar trebui sa fie in extaz.

  Adevarul e ca, fiind legata de nivelul Robor, bancile devin direct interesate sa mentina dobanzile mici. Pana acum le interesa doar sa fie ecartul mare intre dobanzile la depozite/credite si sa aiba cat mai multe comisioane.
  • +10 (16 voturi)    
   cum stabilesc bancile robor-ul ? (Joi, 20 decembrie 2018, 23:45)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Any ideas ?
   Inflatia influenteaza rata imprumuturilor.
   Politica guvernului influenteaza inflatia.
   Intelegi ca taxa asta este o enormitate ?
   • -7 (17 voturi)    
    probabil (Vineri, 21 decembrie 2018, 1:21)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    Cum unele banci mari au manipulat LIBOR-ul? Si nu vorbim de o "mega" piata cum e Romania.
   • +7 (13 voturi)    
    obiectiv ocult (Vineri, 21 decembrie 2018, 6:43)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui georgebb

    Bancile se imprumuta intre ele, pentru a obtine lichiditati. Rata ROBOR e calculata pentru primele 10 banci semnificative.

    Intr-adevar, teoretic, daca o banca cere o dobanda mare la acest imprumut interbancar, noua taxa o va penaliza. Dar le va penaliza pe toate bancile participante de fapt. Chestia e ce te faci daca iti cer tot o rata mai mare? Mergu pe piata internationala? Iti iei risk valutar, pe care tot tu stat il platesti.

    ////////

    Sunt idei traznite ale cuplului Socol - Valcov, care nu au inteles (sau nu vor sa inteleaga) ca intr-o economie deschisa nu poti controla procesele economice. Pur si simplu nu poti controla piata. O poti fie lasa libera, fie sufoca, Acesti doi aducatori de dezastru au ales sa sufoce piata.

    Am lasat Romania pe mana a doi semidocti si a unei clici de prostovani penali.

    ///////

    Obiectivul este de fapt de a scadea rata dobanzii la imprumuturile catre stat, nicidecum cel de a "ocroti imprumuturile romanilor".

    Impactul asupra acestor impruimturi private va fi minor, oricum. Problema acelor imprumuturi nu e in bietul procent in plus, ci in perioada foarte mare pentru care multe sunt luate. Romanii cu imprumutir tot vor gafai, dar mai soptit :-)).
 • -7 (19 voturi)    
  idea (Joi, 20 decembrie 2018, 20:57)

  ccipri [utilizator]

  idea este, ca si altii au asemenea taxe, si daca erau atat de rele, se scoteau!
  In romania bancile castiga fenomenal. Si primim o dobanda mult mai neavantajoasa in comparatie cu ce plateste neamtul! Ei platesc mult mai mica dobanda, chiar daca in austria un angajat la banca castiga mult mai mult ca un roman, deci in austria bancile au cheltueli cu salariatii mult mai mari decat cu cei din romania, dar totusi le ofera clientilor o dobanda mult mai mica. Profitul urias il fac in romania, il exporta in austria, platesc acolo taxele si de care beneficiaza cetateanul austriac! Frumos! Si care este nebunul care incepe sa deplanga pe Sparkasse (BCR), Raiffeisen, etc..?
  • +4 (4 voturi)    
   Asa o fi, dar nu taxa asta e solutia, desteptule (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:08)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui ccipri

   Ai o problema cu profitul urias ?
   Ai o problema cu dobanzile aplicate romanilor ?
   Pai incearca sa rezolvi asta, nu altceva...

   Mai citeste odata articolul, de data asta cu atentie.
   Ia vezi, ce s-a intamplat in alte parti ?
  • +3 (3 voturi)    
   In Ungaria au renuntat la ea (Vineri, 21 decembrie 2018, 14:54)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui ccipri

   in alte tari taxa e multa mai mica si socul se absoarbe mai usor fiind economii mai dezvoltate decat in Romania. Taxa asta nu aduce nici un beneficiu consumatorilor, se strang mai multi bani la buget ca sa fie acoperile gaurile lasate de acesti repetenti.
  • +4 (4 voturi)    
   profit = capitalism (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:06)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui ccipri

   In capitalism pretul de vanzare nu e dictat de cat cheltuiesti pentru un produs (in acest cvz unul bancar) ci de cat anume sunt dispusi clientii sa plateasca.

   Sa negi ca pretul de vinzare e dictat de dispozita de a plati pretul cerut si nu de costul produsului inseamna sa negi capitalismul.

   ////

   O sticla de vin nu se vinde cu pret de productie + o marja fixa in capitalism, ci se vine cu...cat e dispus clientul sa plateasca.

   Profitul poate fi inexistent, mic sau mare, numai si numai in fucntie de cat sunt dispusi cleintii sa plateasca, nu de cat ai chelutit tu sa faci o sticla de vin.

   Profit urias? Hmmm, cine stabileste daca un profit e mic sau mare? Iti spun eu: nimeni! Profitul nu e nici mare si nici mic, este pur si simplu profit.

   In capitalism nu intereseaza pe nimeni sa controleze profitul altora.
   • 0 (0 voturi)    
    idea (Vineri, 21 decembrie 2018, 19:21)

    ccipri [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    idea este ca se poate stabili daca un profit este mare sau nu!
    Te uiti ce profit au acasa, si vezi ce bani fac in romania. Vezi ce dobanzi mici ofera clientilor din austria, si apoi cum ii trateaza pe clientii romani.
    Acest impozit credeti ca nu ar efect? atunci de ce atata panica? Odata ce apare aceasta taxa, banca are de ales, pastrez profitul, dar atunci trebuie sa urc dobanda, sau las dobanda la fel, dar scade profitul.
    Daca dobanda s-ar putea urca asa de usor ar fi urcat-o de mult timp. Cand o sa vada ca dobanda este mult mai mare in romania decat in austria, posibil ca romanii sa renunte la atatea credite! Si atunci banietii vor avea de ales, sau profit mai mic, sau dobanda mai mare dar dupa mai putine credite. Taxa pe rulaj este importanta, fiindca acesti baieti is fac profitul artificial foarte mic in romania ca sa nu plateasca taxe.
    Hai sa bagam zero taxe in romania! Ce o sa se intamplte, o sa vina firme, o sa profite, si apoi o sa plece. Noi o sa ramanem....cu munca! Cica se pierd joburi! Ce joburi? Ca oricum is cele mai prost platite din europa! De ce nu se muta sediile din austria/germania/franta ca acolo is taxele si mai mari?!
    Nu-s un fan al taxarii, dar trebuie observat ca nu este ok, ca eu si alte firme sa platim taxe pe venit, iar cei super bogati (sparkasse (BCR) Raiffeisen, etc... ) sa nu plateasca, in sensul ca ei il diminueaza spre zero artificial.
 • +6 (12 voturi)    
  o teorie stramba (Joi, 20 decembrie 2018, 21:26)

  Dedalus [utilizator]

  Tampenia asta pleaca tot de la aiurita "teorie" pusa pe masa de Socol, care in esenta spune ca daca daca obligi sectorul privat sa dea mai multi bani la salarii, indiferent de profit, chestia asta ar duce la dezvoltare.

  Un fel "academic" de a pune caruta inaintea cailor.

  Unele argumente sunt copy-paste, nimeni nu se mai intreaba daca se aplica sau nu in ROmania. Astfel, retribuirea capitalului fata de cea a salariilor este intr-adevar mai mare in Ro decat in multe alte state, dar asta din motivul simplu ca este mai mare nevoie de acumularea capitalului in Ro, decat in tari cu capital deja acumulat. Este o chestiune care tine de concurenta, concurenta lasata undeva in aer de aceasta bizarerie neo-socialista.

  Socol nu are ce sa explice, WageLedgrowth nu este defapt o teorie generala, ci una care explica procese limitate in timp. Ca orice masura etatista, ignora cat poate impactul asupra concurentei si deschiderea granitelor. Nu intmplator cei mai mari adversari ai gobalismului sunt exact socialistii.

  Pentru ca a o spunem pe aia dreapta, Socol este un teoretician socialist (=comunist de tip nou).

  Pe ansamblu, toata teoria asta aduce a "socialism de top noi" - a la Hugo Chavez.

  Dar cand guvernul da bani saracilor, ii adanceste in ea ca sa le castige voturile.

  ///////

  Impactul taxarii bancilor se va vedea, cel mai probabil, in cresterea ratelor de imprumut, pentru ca marja banii nu e controlata, si nici nu poate fi. Elasticitatea este redusa in Romania, mai ales la apetenta extrordinara pentru credite a cetatenilor (culmea, lacomia e de fapt a clientilor, nicidfecum a bancilor!).

  Disiprea efectelor, incluiv in cursul de schimb, le va face probabil putin vizibile, dar asta nu le transforma din negative in pozitive. Dimpotriva.
 • +6 (8 voturi)    
  Bani mai scumpi pentru Guvern (Joi, 20 decembrie 2018, 21:54)

  Klaus_ [utilizator]

  Cine credeti ca o sa plateasca de fapt taxa asta? Cei ce se imprumuta de la banci! Adica eu, tu si inca un milion de fraieri care tragem ca prostii ca sa castigam un ban prin munca cinstita. Ca ala care ia shpaga nu va fi afectat, ala care sta in somaj, ala care e platit la negru sau ala care n-are venitul suficient de mare ca sa-si ia in credit, nu vor fi afectati. Si nici bancile nu vor veni cu bani de acasa ca sa plateasca taxa. Evident vor scumpi creditarea. Iar printre cei afectati va fi si Guvernul Romaniei, care se imprumuta periodic pentru cheltuieli curente si care, de acum, se va imprumuta mai scump. Si cine ii va plati datoria? Tot noi,cei ce platim taxe. Noi si copiii nostri. Ca nu Dragnea, sau Viorica, sau Teodorovici
  • +4 (6 voturi)    
   amuzant e ca orlando are vreo 800k euro credit (Joi, 20 decembrie 2018, 23:46)

   georgebb [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   o sa se arda si el.
 • +6 (12 voturi)    
  Abia astept sa le ajunga cutitul la os (Joi, 20 decembrie 2018, 23:35)

  Alex S [utilizator]

  Abia astept peste 2 ani sa votez partidul care va disponibiliza peste jumatate din acesti paraziti numiti bugetari. Si credeti-ma ca de asta nu veti scapa, eu zic sa puneti de pe acum la saltea banii acestia furati de la noi cei din piata privata.
  • +7 (9 voturi)    
   politica neo-socialista in economie e cauza (Vineri, 21 decembrie 2018, 5:37)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Nu la bugetari e problema. Ci in controlul pietei de catre stat. Salariile mari la stat sunt efectul unei politici generale insiprate de pseudoteoria wageledgrowth despre care corbeam mai sus.

   Statul arunca bani pe piata si obliga la remunerarea excesiva a munciim atat cat poate si in sectorul privat (zalariul minim).

   Acesti bani din vant merg mana in mana cu statul SRL, adica proliferarea companiilor cu capital de stat sau privat.

   Povestea asta a mai fost folosita in Venezuela lui Chavez, cu rezultate ingrozitoare. In Venezuela rezultatele infioratoare s-au vazut ceva mai repede, pentru ca ea depinde doar de petrol. In ROmania este posibil sa dureze mai mult pana la dezastru,
   • +7 (7 voturi)    
    Interesant (Vineri, 21 decembrie 2018, 7:39)

    Ovidiu P [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    WageLedgrowth are ceva fundamente interesante, dar implementarea e, un experiment.

    Din ce inteleg ar reprezenta o metoda alternatica prin care se face Quantitative Easing. QE este procedura prin care, in caz de criza economica bancara majora (anii 1930 si 2008) se printeaza bani ce sunt folositi pentru a cumpara datoriile de pe piata astfel incat sistemul financiar sa fie salvat si procesele economice relansate (lipsa lichiditatii este foarte daunatoare). Daca masurile sunt bine corelate banii noi nu creeaza inflatie, doar salveaza bancile si alte institutii financiare de la colaps. Daca sistemul bancar este lasat sa cada rezultatele sunt dezastruoase, de aceea institutiile cheie sunt salvate.

    Problema in cazul QE clasic este ca banii proaspat tipariti se duc intai catre cei bogati, institutii financiare si ulterior (poate) ajung la firme. Asta e o problema pentru ca desi bancile sunt cele care au dus economia in criza, tot ele primesc banii! Oamanii raman cu datoriile, bancherii cu bonusurile si profitul. Asta nu face decat sa adnaceasca diferenta dintre bogati si saraci. De la banci banii se duc la companii, pentru a le reintregi profitul, iar abia apoi, daca mai raman, catre oameni.

    Alternativa este ca, in loc sa arunce cu bani in banci, se poate arunca cu bani catre angajati. De la angajati banii ar ajunge la firme, de la firme la banci. Procesul ar fi invers ca la qe clasic si, in teorie, sa salveze econmia.

    Problema este ca economia este privata, deci poti arunca cu banii doar la stat (+pensii). Degeaba fortezi cresterea salariului minim ca firmele trebuie sa aiba intai banii (lichizi) ca mai apoi sa-i poata si da salariatului. Pot sa faca imprumuturi de la banci, dar asta nu garanteaza ca in final banii se si vad in salarii. Rezultatul duce la ce zici tu, un SRL de stat. Iar statul, dupa cum s-a dovedit mereu, si mereu, este un foarte prost administrator.

    Totusi, s-ar putea sa existe metode prin care banii sa fie parasutati si catre privat,
    • +4 (4 voturi)    
     Romania este parte a pietei unice (Vineri, 21 decembrie 2018, 8:46)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu P

     Doar ca salariile nu cumpara bunuri doar din economia tinta in cazul Romaniei.

     WageLedGrowth presupune ca totul se petrece intre niste granite.

     Cererea agrevata, in teorie, cuprinde cererea privata dinspre salarii, care ar fi mai dispusa sa cheltuie decat cererea dinspre capital. Asta e ideea, sa cresti consumul privat, pentru a genera dezvoltare.

     Numai ca in ROmnia ipoteza asta e nereala pentru ca:

     a) cerera privata se va indrepta in principal spre bunuri de import (se vede deja asta) sau va afecta concurenta pietei locale (Romania este parte a pietei UE)

     b) implica o rata mai redusa de acumulare a capitaluiui, cu efect catastrofal asupra antreprizei private si a IMM, adica fix a sectorului concurential cel mai flexibil si creator de PIB, plus ca e cel mai "patriot".

     Romania are cel mai redus raport dintre investitia de capital local in alte state membre si investitia de capital strain aici. Printre altle, si din cauza precartatii capitalului local. Fix cel lovit in plex de aceste masuri prevazute de WgeLedgrowth in ROmania.

     /////

     Romania are o concurenta foarte slaba, un capital anemic, o resursa umana prabusita. Calea naturala este sa stimulezi concurenta, care la randul ei sa ceara capital uman calificat si, prin reactie, sa determine cresterea calitatii educatiei.

     Insa, acest WageLedGrowth nu face decat sa sufoce competitia, prin impactul asupra randamentului capitalului, si asa foarte scazut. Sufera in primul rand capitalul romanesc al IMM, cel care nu are debusee in exterior.
     • +2 (2 voturi)    
      Interesant (Vineri, 21 decembrie 2018, 10:45)

      Ovidiu P [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

      La asta nu ma gandisem. Este devalorizarea leului o solutie pentru relansarea imm-urilor locale? Duce la inflatie si loveste in bunastarea oamenilor pe termen mediu (importuri scumpe) dar intr-un mediu concurential ar trebui sa impulsioneze productia locala. Exporturile ar primi un impuls, importurile s-ar tempera. Asta daca nu pleaca toata forta de munca din tara pana la final...

      Pare o problema fara iesire.
      • +3 (3 voturi)    
       exista solutie (Vineri, 21 decembrie 2018, 11:45)

       Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu P

       Iesirea este sa lasi piata in pace. Sau cel putin guvernul sa nu mai dea curs ambitiei nesabuite de a controla piata "in scopul fericirii romanilor" - lucru care suna de-a dreptul a Ministerul Fericirii.

       Problema apare ca fiind fara iesire pentru ca este pusa in termenii si in conditiile ingienriei sociale, a socialismului de tip nou, in general.

       Avem nevoie de o revolutie (pasnica de data asta) care sa schimbe statul socialist din prezent cu unul liberal (capitalist), bazat pe interventie minima, ocrotirea concurentei si favorizarea antreprizei individuale.

       Nici capitalismul nu este Raiul pe Pamant. Are si el victimele lui. Dar eu nu cunosc alt sistem de succes.

       /////

       Teoria economica nu poate suplini politica. WLG vrea sa spuna in esenta ca poti tipari bani fara sa generezi inflatie, pentru ca de fapt redistribui remuneratia de la capital spre munca. Daca oamenii ar fi roboti, poate ca ar merge. Poate.

       QE a fost conceput pentru a scoate din criza, nu pentru a genera dezvoltare.

       ////

       Cea mai simpla rezolvare consta in reducerea chetuielilor statului. Asa, nevoia sa de imprumut scade, iar bancile se orienteaza spre imprumutul privat si clienti persoane fizice. Masura propusa cu suprataxare bancilor vrea de fapt sa oblige bancile sa imprumute statul mai ieftin. De ce? Pentru a redistibui mai departe spre consum privat si tot asa.

       Salariul minim ridicat vrea sa oblige capitalul sa scada randamentul sau, in favoarea repartizarii beneficiului spre salariati si a creste consumului generat de acestia. Presupunand ca lucrul acesta e posibil. Dar nu e, cum spuneam mai sus.

       Toata povestea asta are caracteristicile unei scheme Ponzi.

       Vina nu e lui Socol, care a copiat si el WLG si l-a sevit pe tava ca pe un fel de sfanmtul Graal, care genereaza avutie in timp ce oamenii se uita la televizor sau isi plimba cateii.

       Vina este a teoreticienilor dreptei romanesti, care dorm in front si nu ofera solutia statului liberal si a economiei concurentiale.
       • 0 (0 voturi)    
        Domnilor (sau poate doamnelor)... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 3:58)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

        ... felicitari si multumesc pentru acest schimb de mesaje. Mai interesant, mai dens si mai destept decat 10 tocsouri TV.
        Pacat ca nu foloseste la nimic. Cainii latra, ursul...
  • +3 (7 voturi)    
   Acest comentariu (Vineri, 21 decembrie 2018, 8:57)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   ar trebui publicat pe prima pagina a ziarelor... Mai mare adevar nu este...!,5 mil. de putori de la stat au ajuns sa ia salarii imense , în comparatie cu piata privata care-i tine în spate....
 • -9 (21 voturi)    
  banci (Vineri, 21 decembrie 2018, 7:49)

  codrean [utilizator]

  Chiar STITI ca nu s-a discutat cu bancile ? Ca discutiile n-au fost publice ...., poate. Chiar credeti ca i-au luat prin surprindere ? Ati vazut ultimul bilant al bancilor din Romania, ce profituri ? Aveti un depozit bancar ? Sunteti multumit de dobanda care vi se da ?
  Sigur, atat discursul lui Dragnea cat si cel al lui Teodorovici sunt incalificabile, demagogice si populiste . Asta nu ar trebui sa ne impiedice sa judecam obiectiv. In spatele lor sunt masuri gandite de oameni - totusi - responsabili !?
  • +4 (6 voturi)    
   Dobanzi (Vineri, 21 decembrie 2018, 10:47)

   Ovidiu P [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Dobanzile sunt mici pentru ca bancile nu au nevoie de bani si asta poate si pentru ca mai toti ne tinem banii in banca oricum (primim salariul acolo).
   • -3 (3 voturi)    
    da, (Vineri, 21 decembrie 2018, 11:19)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu P

    au bani deoarece antreprenorii privati obtin foarte greu credite, la costuri mari. Asa ca bancile prefera sa cumpere titluri de stat si sa crediteze imobiliarele, pe bietii romani care - in disperarea de a avea o locuinta civilizata - sunt dispusi sa faca sacrificii mari, cu dobanzi exagerate si conditii de achitare in avans oneroase !
    S-ar putea discuta mult despre sistemul bancar din Romania : de ce avem doar banci "comerciale"?, de ce nu avem o banca pentru agricultori sau pentru investitii ? Au fost, Banca Agricola a fost cumparata de Reifeissen si transformata in "comerciala", axata in special pe locuinte, BRD, initial o banca de investitii, a devenit si ea ... comerciala, etc
    • +3 (5 voturi)    
     mai simplu ar fi sa nu se imprumute statul (Vineri, 21 decembrie 2018, 13:09)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Toate bancile sunt comerciale, nu pot fi altfel.

     Daca nu ne place, ne putem intoarce in comunism, unde numai statul facea comert.

     Evident, faptul ca asta a dus la frig si foame pare sa nu mai preocupe pe nimeni.

     /////

     Exista insa si IFN.

     ////.

     Sigur ca bancile cumpara titluri de stat. Este un din motivele cresterii ROBOR, pentru ca titlurile de stat se cumpara cu lichiditati.

     Sigur ca daca bancile obtin un profit mai mare la un risc mai mic (bancile se orienteaza in primul rand dupa risc si abia apoi duipa profit!) din imprumutul catre stat, nu mai sunt interesate sa ofere conditii bune la depozite si la imprumutuirle private.

     Asta am spus-o si eu, au spus-o si altii si nu e "rocket science". Dar solutia e de fapt ca statul sa se imprumute mai putin. Pur si simplu sa se imprumute mai putin.

     Astfel scadee oferta de titluri de stat si reorienteaza bancile spre imprumuturi private.

     ////

     Antreprenorii au la indemana o multime de alte posibilitati de finantare. Oricum creditul bancar nu are cum sa acopere intregul necesar de capital, ar fi absurd. Daca rata particiuparii capitalului de la banca este redusa, influenta doibanzilor in costul capitalului scade. Asa si trebuie. Dar pentru ca asta sa se intample este necesar ca randamentul capitalului sa fie mare, sa se poata acumula.

     Sa incerci sa scazi in acelasi timp si rata doabanzii si returul capitalului, pastrand si cursul de schimb si inflatia, este pur si simplu imposibil intr-o economie de piata.
   • +1 (1 vot)    
    dobnanda (Vineri, 21 decembrie 2018, 15:32)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu P

    De fapt, grav este ca dobanzile la depozite stau sub rata inflatiei, erodand economiile.

    Romania nu are la dispozitie un mecansims larg si sanatos de finantare nebancara. Asta creste cererea pentru imprumut bancar.

    In plus, bancile romanesti nu isi cunosc clientii, asta e o tara nationala dar si un efect al bancilor mama neobismuite sa actioneze pentru a cunoaste clientii (in tarile lor, treaba asta e deja stabilita, cei mai multi clienti, in spceial cei mari sunt demult pe piata, sunt cunoscuti de banci - nu e cazul in Ro).

    Capitalul romanesc este insuficient, de aici o gramada de probleme. Cum capitalul privat creaza joburi (si nu statul!) chestia asta are multiple ecouri. Inclusiv presiunea pusa pe stat de a crea joburi, fie ca e fie ca nu e nevoie de ele.
 • -7 (19 voturi)    
  banci (Vineri, 21 decembrie 2018, 8:40)

  cbabeanu1476683652947 [utilizator]

  Putem intelege din articol ca bancile sunt mai presus decat statele si ca atare pot dicta politica economica si pot santaja cu credite mai scumpe sau mai greu de acordat.
  In acest caz, guvernele nu mai trebuie sa intreprinda nimic in domeniul fiscal fara a cere voie de la bancheri.
  Ne putem aminti cu totii ca in recenta criza economica din 2009, cetatenii au ramas fara aproape jumatate din salarii, preturile au crescut, multe firme s-au inchis, insa pe orice strada gaseai 2-3 banci si 2-3 farmacii care functionau bine-merci, neafectate de criza.
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 decembrie 2018, 9:00)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  taxa pe active bancare (Vineri, 21 decembrie 2018, 9:25)

  voi [utilizator]

  S-ar putea incerca cresterea cantitatii de bani provenite din sectorul privat prin atragerea fondurilor private de stat la un fond de rezerva a sistemului de pensii publice si acordarea de imprumuturi asiguratilor din acest fond ori prin stimularea acordarii de credite de catre societatile de asigurari de viata avand la baza rezervele de prime acumulate.
 • +5 (9 voturi)    
  Buna dimineata! (Vineri, 21 decembrie 2018, 9:26)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  "scădere a creditării, însoțită de o creștere a șomajului"

  Acum v-ati trezit?!

  Evident ca acesta este scopul PRINICPAL al masurii luate de Daddy: sa saboteze economia.
  Sigur, mai intra niste bani la pusculita Partidului, nu-I rau.
  Dar esentialul este sa saraceasca tara - pedesereul stie foarte bine sa gestioneze mizeria, nu belsugul.
  O Romanie dezvolatat at fi in dezastru pentru ei, au tot interesul sa mentina lumea in saracie si mizerie.
  Daca nivelul de trai este scazut, foarte usor pacalesti poprul cu sacosa electoral rosie!
  Cand o sa ajungem la sitiatia din Venezuela, pentru pedesere va fi cu adevarat paradisul!
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 decembrie 2018, 9:55)

  [anonim]

 • -2 (4 voturi)    
  Avantaje si dezavantaje (Vineri, 21 decembrie 2018, 10:43)

  Ovidiu84 [utilizator]

  Pentru cei care au salarii bune, cei din multinationale, aceasta lege o sa ii favorizeze - o dobanda mai mica.
  Pentru ceilalti nu o sa ii mai poata lua un credit.
  Pentur economie doar timpul o sa poata decida, este clar ca o creditare mai mica o sa scada consumul, iar cum economia Romaniei se bazeaza pe consum aceasta o sa scada. Dar cum nivelul creditarii populatiei este ridicat o limitare ar putea fi foarte benefica intr-o eventuala criza.

  Bancile nu or sa se opreasca din creditare, nu or sa se retraga de pe piata. Dar pentru un credit ieftin nivelul de risk asumat de banci o sa fie mai mic. Astfel o sa creasca avansul, nivelul de indatorare o sa fie scazut iar criterile de acordare mult mai stricte.
 • 0 (0 voturi)    
  ia uite nenica (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 15:32)

  alex562 [utilizator]

  ... fostele de la varsovia si vecinii isi dau pase ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by