​Managerii din industria prelucrătoare, chestionați periodic de Institutul Național de Statistică, estimează pentru următoarele 3 luni o creștere moderată a prețurilor în industrie, construcții și comerț, se arată într-un comunicat transmis vineri de INS. De asemenea, ei preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei din industrie, o scădere a activității în construcții și o relativă stabilitate a activității din comerț.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Dintre activitățile care vor înregistra tendință de scădere, cea de fabricarea produselor din tutun va avea tendința de scădere cea mai mare (sold conjunctural -33%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

  • Construcţiile- scădere a producției și a numărului de salariați

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -29%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

  • Comerţ cu amănuntul- relativă stabilitate

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -6%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +18%).

​Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.