OUG privind noile taxe din Monitorul Oficial, diferită de cea adoptată de Guvern/ Salariu minim de 3.000 de lei în construcții indiferent de tipul muncii

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 12:57 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici si Darius Valcov
Foto: Guvernul Romaniei
Publicarea Ordonanței lăcomiei în Monitorul Oficial (MO) s-a lăsat așteptată, după ce a a fost adoptată de Guvern în seara zilei de 21 decembrie. Abia pe 29 decembrie, sâmbătă, a fost publicată. Se pare că a mai suferit modificări de la adoptare până la publicare în MO. OUG s-a schimbat mult în ceea ce privește sectorul construcțiilor. Potrivit specialiștilor în fiscalitate, apare o problemă pentru firmele din sector: trebuie să dea salariu de 3.000 de lei și la femeia de serviciu, chiar dacă nu aplică facilitatea de scutire la impozitul pe venit.

Inițial, în forma adoptată de Guvern se vorbea despre faptul că în perioada următoare va fi adoptată o Hotărâre de Guvern prin pare să se introducă un salariu minim de 3.000 de lei în sectorul construcțiilor, dar acest lucru urma să fie condiționat de diferite aspecte.

„Tot articolul este reformulat și salariul minim pentru sectorul construcțiilor intră de pe 1 ianuarie. Inițial scria că se poate modifica Codul Muncii ca să poată mări salariul”, au declarat, pentru HotNews.ro, specialiști în fiscalitate.

Problema este, spun ei, că la cum arată pare că se aplică pentru toate domeniile respective (de la prelucrarea sticlei, la consultanță tehnică), indiferent dacă aplică sau nu facilitatea de scutire de impozit la CASS și reducerea cu 3,75 puncte procentuale a CAS.

„Adică facilitatea (scutirea n.r.) este condiționată de mai multe lucruri, inclusiv structura cifrei de afaceri. Așa cum sună textul acum pare că indiferent de structura cifrei de afaceri ar trebui să dea salariu (minim de 3.000 lei n.r.), ceea ce e ciudat. Devine pedeapsă. Adică unul care nu aplică facilitatea trebuie să dea 3.000 de lei și la femeia de servici”, au precizat aceștia.

Practic, articolul 66 stabilește domeniile în care se aplică acest salariu, respectiv: Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramic, Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă, Fabricarea produselor din beton pentru construcţii, Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii, Fabricarea betonului, Fabricarea mortarului; Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos, Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii; Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii; Fabricarea de uşi şi ferestre din metal; Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei, Extracţia pietrişului şi nisipului, Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Aplicarea facilităților sunt în funcție de anumite aspecte precum:
 • Condiționarea la scutirea de impozit pe venit face referire la angajatorii realizează cifră de afaceri din activităţile menţionate în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea;
 • veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar inclusiv şi sunt realizate în baza contractului individual de muncă;
Problema este că, potrivt noului text, creșterea salariului la 3.000 de lei se va aplica domeniilor mentionate, fără a face referire la anumite condiționări.

Ce spune noul text:

Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.
Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

În varianta adoptată de Guvern textul suna așa:

Art. 71 - După alineatul (1^) al articolului 164 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (1^3) , cu următorul cuprins:
"(1^3) Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anumite domenii de activitate”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19129 vizualizari

 • +19 (25 voturi)    
  Alt golăneală (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 13:03)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De fapt, tipică pentru Guvernul Hoției NAționale care se (...) pe legi atunci când jaful e prinicpalul scop
  • -40 (56 voturi)    
   Deci a da salarii (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 13:30)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   mai mari intr-un domeniu cu deficit de forta de munca e golaneala?
   • +11 (21 voturi)    
    Iar rusi?? (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 13:55)

    soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Sick!
   • +15 (21 voturi)    
    Fiecare cu cat intelege (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:03)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Atat am de spus
   • +33 (35 voturi)    
    e prostie Gogule (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:08)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Daca exista deficit de forta de munca salariiile cresc oricum. Insa, asa cum se precizeaza in articol, sa dai salarii de 3000 de lei unei femei de servici e cam dubios.
    • -16 (18 voturi)    
     Gogule, daca si tu ca si cei de la HN (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 19:46)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     se iau dupa asa zisii specialisti in fiscalitate atunci o sa crezi ca un patron o sa plateasca un necalificat ce-i face munca de dat la mana, cum se spune in bransa, cu aceiasi suma ca si suma data unei femei de servici atunci te inseli amarnic!
   • +17 (23 voturi)    
    Tocmai asta e ilogic ...daca n-ai forta de (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:28)

    ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    munca oricum dai oricat numai sa-ti faci treaba nu stai sa mareasca Guvernul salariul, dar sa fii obligat sa platesti si o femeie de serviciu cu 3000 de lei e nu numai absurd si ilogic dar total contraproductiv...
   • +19 (21 voturi)    
    deficit pe naiba (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:54)

    CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    este deficit de forta de munca calificata si cu chef de munca
   • +8 (10 voturi)    
    băi (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 17:58)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    analfabetule funcțional, ție ți se pare normal să publici în M.O. altceva decât tot tu însuți ai adoptat ca document oficial?
    Ție ți se pare normal să-i dai femeii de serviciu tot atat cât dai și muncitorului constructor?
    Cât de tembeli puteți fi!!!
    • -1 (1 vot)    
     Bai nea Caisa, tu crezi toate aberatiile (Duminică, 6 ianuarie 2019, 17:21)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     spuse pe surse de asa zisi analisti financiari, bineanteles fara nume?
   • +8 (10 voturi)    
    @xrogo (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 17:59)

    adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    e deficit de forta de munca pe meserii pretene nu pe functii de secretare, asistente, femei de serviciu... Dar daca atit poti asta e...
   • +2 (6 voturi)    
    Nu ... (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 18:27)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Nu e golaneala- e subventie.
   • +7 (7 voturi)    
    da, este pura golaneala! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 19:59)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    daca salariile trebuie sa le plateasca altii!
    ca urmare, din 2019, peste 50% din sector va fi cu lucratori la negru!
    oricum, un necalificat incepator, cere peste 100 de lei/zi, in mana, ca, indiferent cat ar fi el de neinstruit, stie ca banii dati statului din leafa lui sunt doar paguba curata! asa ca el spune: sefu, eu vreau sa primesc 3000 pe luna in luna, de taxe sa n-aud!
    in plus, in 2019, sectorul contructiilor va incetini, iar in urmatorii ani este foarte probabila o recesiune, datorata cresterii exagerate a preturilor si restrangerii cererii solvabile. ”cresterea” guvernarii psd este nesustenabila, pe datorie, careia ii vor veni scadentele!
   • +4 (6 voturi)    
    Cei care muncesc efectiv nu primesc. (Duminică, 6 ianuarie 2019, 9:53)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Zidarii-montaj elemente ceramice,zugravii,fierarii betoniști,betoniștii,instalatorii sanitari,electrici și automatiștii,izolatorii,tinichigii,vopsitorii nu primesc nimic.Primesc cei cu funcții auxiliare,băgători de seamă,paznici,femei de serviciu.De fapt se vede că cine a făcut legea nu cunoaște sectorul construcții,ce meserii sunt,ce lucrări se execută și mai ales ce calificări trebuie încurajate,dacă tot dai o facilitate.Aveți o boală grea ,fudulia.Vi se pare că-i o insultă orice observație făcută pentru îndreptarea unei legi proaste.Pierdeți și voi,pierde și societatea.
  • +21 (23 voturi)    
   Evident. (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:08)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Acum nu spun ca femeia de serviciu nu are de pus mancare pe masa si sa ia haine pentru familie, dar este trist cand aveam prieteni cu 2 facultati si erau "santajati" la angajare ca nu au experienta si li se oferea salariu minim "pentru inceput" si cand se termina perioada de proba invocau ca nu au profit samd.... apoi sa vina o femeie de servici cu 3000.

   Aici nu este vorba ca merita sau nu 3000, este vorba de disproportionarea salariilor. Nu poti sa regelezi salarii din pix fara:
   1. studii in avans, incluzand statistici si analize
   2. trebuie niste praguri de salarizare, nu poti sa spui "toti au salariul X", nu numai in functie de sarcini si riscuri, dar si de studii si experienta (este posibil sa nu aiba facultate dar sa aiba echivalentul de 5-6 ani xp)
   3. sa se tina cont de vechime si salariul la fostul job
   4. sa ai sustenabilitate economica (incluzand export si import)

   ... samd...

   Nu poti nici peste noapte sa triplezi salariile doar motivand ca "este in urma marja fata de alte state UE" cand alte state au alta putere de cumparare si pozitionare sociala sau geopolitica. Economica nici nu mai zic.

   Trebuie treptat si vazut, cat de mult se poate, ce impact are la 3 luni de la prima marire (care ar trebui sa fie sa zicem de 15%), apoi imapctul dupa 6 luni, apoi dupa 9 luni si daca se poate mai maresti 15% dupa studii adecvate...

   Dar na e greu sa explici asta unor analfabeti incompetenti.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e infractiune ???? (Duminică, 6 ianuarie 2019, 17:41)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Adopti ceva cu vot si publici altceva ??? A, da, am uitat, Romania este condusa, ilegal, de infractorul dinti tociti de la samanta si infractorul care zideste pe Picasso in pereti.
 • -20 (40 voturi)    
  e f. buna legea si gandita cf. realitatii (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 13:54)

  mirceacr [utilizator]

  Legea e foarte bine gandita, nu mi se pare nimic in neregula. Pur si simplu este adaptata situatiei si problemelor reale din zona constructiilor.

  In constructii nu se mai pot plati oameni cu 2000 lei. In primul rand pentru ca nu mai sunt, e o lipsa acuta de personal. In al doilea rand, cei care mai sunt trebuie pastrati in tara.
  E Romania anului 2019, viata-i scumpa. Munca in constructii e grea, oamenii trebuie sa manance . Sacii cu moloz nu se cara cu paine.
  • +21 (25 voturi)    
   Daca (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:02)

   Laic [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   pana acum nivelul evaziunii fiscale si al muncii la negru, in constructii, era pe la 90%, de-acum va fi de 99%. Guvernul a crescut salariile doar pentru a acoperi golurile uriase din deficit, nu pentru a readuce oameni in sector, iar asta li se va intoarce ca un bumerang, pentru ca nu cunosc (sau se prefac ca nu cunosc)adevaratele probleme ale societatii romanesti.
  • +18 (20 voturi)    
   ce va mai pacaleste PSD-ul (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:11)

   CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   In orice domeniu platesti cat te tine buzunarul
   pentru informatia ta salariile in constructii nu mai erau de mult 3000 ron in realitate

   de fapt se incearca altceva, voi nu intelegeti nici acum ca PSD da legi doar cu dedicatie si nu pentru popor

   PSD impacheteaza frumos orice lege si o arunca ca e pentru popor cand in realitate:

   In constructii se da 120 pana si peste 200 ron/zi in functie de cat de meserias esti, legea e data pentru ca salariile (la negru) erau prea mari si continua sa creasca,si ca aceste salarii sa fie plafonate (caci asta se face acum) au dta legea si vor aduce Vietnamezi si alte natii unde 3000 ron ( 700$) este un salariu bun.

   Aceasta legea nu tine in tara nici-un muncitor, de fapt Romanii vor fi inlocuiti cu Vietnamezi, pe afara se da 2000-3000 euro pe luna in constructii, deci 100-200 euro la salariu nu ajuta cu nimic la retinerea lor in tara.
   Vietnamezii nu se pot angajat in Europa de vest, doar in Romania vor obtine usor viza.
  • -8 (14 voturi)    
   e OUG, nu lege, (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:44)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

   si nu e gansita, ci e "data"
   • +7 (9 voturi)    
    te bagi si tu in seama... (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 16:05)

    CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

    OUG sau lege, produce efecte sau nu?
    • +4 (4 voturi)    
     da, produce (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 17:00)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

     chiar asa, ce mai avem nvoie de Parlament?
     • +2 (2 voturi)    
      ai gresit adresa (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 17:38)

      CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      Intreaba-l pe dragnea
     • +3 (3 voturi)    
      eeeee, (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 18:19)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      abia acum ai pus întrebarea corectă.
      OUG produce efectele unei legi, cu aplicabilitate imediată publicării în M.O., urmând ca aceasta să fie treansformată în lege ulterior.
      Ideea OUG a apărut chipurile pt. situații de urgență (că d-aia e OUG) când Parlamentul nu poate din motive obiective să legifereze, în baza unei legi special emise pentru aceasta (vezi art. 108 din Constituție) și cred că face referire doar la legile ordinare.
      Ceea ce face dragnea e o șmecherie de golan pentru ca încă are majoritate parlamentară dar, pe el îl interesează efectele mai curând decât legalitatea efectivă și atunci scurtează drumul către tort, OUG nemaiputând fi ușor atacată în privința matrapazlâcurilotr făcute chiat și de ”specialiștii” lui - de ex. c iordache.
 • -13 (25 voturi)    
  "argumentul" cu rusii! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:43)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  cand citesc la comentarii ca e ceva cu rusia/putin, inseamna ca masura e buna si nu exista contrargumente, de fapt!
  • +12 (12 voturi)    
   v-am dat + (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:46)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   pentru umor

   caci a fost umor, nu-i asa?
  • +8 (16 voturi)    
   era vorba de postacii rusi ca tine nu de Rusia (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:48)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Si apropo cum explici ca in Rusia salariul minim e de 166 dolari, deci cam 600 lei? Asta in timp ce PIB-ul pe capatana de mujic e cam cu 10-12 % mai mare decat in RO?
   Asta in timp ce postacii sovieticii preamaresc toate aberatiile economice ale guvernului Dragnea care nu au alt scop decat sa ne bage in rah_at.
   • -9 (15 voturi)    
    cum spuneam mai sus! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 16:15)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    multumesc pentru confirmare!
    Dar ce multe stii despre salariul minim si PIBul Rusiei....felicitari!
  • +5 (7 voturi)    
   la voi (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 18:21)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   în colhozul din Siberia, probabil că da.
 • +12 (12 voturi)    
  Corect (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:48)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  La cata mizerie e in Romania, curatenia e un sector dificitar si femeile de serviciu au multa treaba... pacat ca nu ajung si in sferele politice!

  Sigur, marirea salariilor e binevenita, insa trebuie legata de productivitate si de eficienta. Cu alte cuvinte, daca afacerile merg bine, angajatorul va fi motivat sa dea salarii mai mari ca sa atraga personal si sa isi tina angajatii vrednici. El poate fi stimulat ori ajutat prin masuri guvernamentale, insa mi se pare absurd ca guvernul sa dicteze un salariu minim intr-un singur sector. Poti da scutiri de impozite angajatilor, ori facilitati fiscale angajatorilor, insa nu poti dicta cat trebuie sa fie salariul. Ajungem astfel sa aruncam bani cu lopata, fara a avea o acoperire economica. Neavand intern productie suficienta nu faci decat sa stimulezi importurile, deci economiile straine in dauna celei nationale.

  Eu as zice ca, la extrem vorbind, este vorba chiar si despre tradarea interesului national. Apropos, caci tot sunt specialisit in domeniu (Iordache, Toader,...) pe cand un proces in acest sens intentat celor care au gandit si aprobat masura?
  • +7 (7 voturi)    
   dar banii aia nu ii dau ei (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:50)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   prin asta nu incearca decat sa mareasca impozitele colectate de la firmele de constructii, si astfel de fapt vor incuraja si mai mult munca la negru

   ah, dar stai, ca pentru asta exista amenzi, date atat firmei cat si muncitorului

   hmmm.....
   • +2 (2 voturi)    
    Inalta tradare (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 20:13)

    D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

    Inca un motiv pentru acuzatia de inalta tradare: stimularea muncii la negru :)

    Evident, statul castiga impozitand salarii mai mari. Angajatul e fericit caci i-a crescut salarul, veselie mare! Doar ca angajatorul va trebui sa scoata bani in plus, pe care ii obtine marind preturile. OAre va fi mai fericit angajatul?

    Oricum, statul profita din nou: preturi mai mari inseamna volum TVA crescut, in general impozite marite. Veselie mare, Valcov si Teodorovici jubileaza!
 • -13 (19 voturi)    
  CAT MERITA UN MUNCITOR? (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 14:56)

  ben10 [utilizator]

  Oare cat cred patronii ca merita un muncitor ? Sa tinem prostimea saraca lipsiti de informatii doar ca masa de votanti. Patronii vor productivitate ridicata mana de lucru pregatita la nivel european dar salarii de lumea a 3 a. Ce este cu mizeria asta de salariu minim? Avem preturi la utilitati ,mancare combustibil ca in UE dar salariile ? Daca am fi mai uniti sa nu intram la lucru pana nu se face salariul minim la nivelul UE, dar politicienii baga zanzanie intre salariati pensionari sa fim dezbinati sa nu fim uniti sa protestam impotriva lor. Cum se descurca un tanar absolvent de facultate cu salariul minim daca chiria este cat salariul minim sa nu mai vb de utilitati sau se intretina ????
  • -12 (14 voturi)    
   buna intrebare! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:14)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui ben10

   dar vei vedea ce raspunsuri "argumentate" vei primi....
   • +4 (8 voturi)    
    în (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 18:29)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    socialismul cincinal planificat de Putin pt. voi în colhozurile din Siberia, cu siguranță că vă trebuie un deștept (ceaușescu vă era bun) să vă stabilească leaf și taxele la buda din fundul curții (deși mă îndoiesc că în pustă aveți curți).
    În economia de piață însă, lefurile se reglementează foarte simplu pe baza cererii și ofertei (ceva de neconceput pt. voi). Ai nevoie de specialiști, plătești. Mulkt, dacă sunt puțini și cererea e mare.
    Probabil că o femeie de serviciu e la foarte mare căutare prin bătătura iurtelor voastre (deh, e greu să dai cu mătura prin mocirlă, sticle de votcă strecurată din zgura electrozilor și mahoarce stârcite de flegmele stuchite cu obida dată de dispariția sovhozurilor și a comuniștilor).
    • -2 (6 voturi)    
     "argumentul" cu rusii... (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 22:18)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     jalnic baiete...
  • +12 (16 voturi)    
   pai hai sa desfiintam salariul minim, e ok? (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:58)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ben10

   Salariul minim nu e pentru absloventi de facultate ci pentru cei cu 8-10 clase.Daca absolventul ala de facultate isi gaseste job doar cu salariul minim inseamna ca asta e nivelul lui intelectual si profesional si crede-ma am intalnit absolventi de pseudo-facultati care erau semi-analfabeti.
  • +9 (11 voturi)    
   ! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 16:18)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui ben10

   Ben10 , de ce te superi ?
   Nu te-ai gandit ca iti poti face firma si sa devii propriul angajat ?
   Sa vezi tu atunci cat de mult ai sa te poti plati .
   Nu te impiedica nimeni sa-ti faci un salariu de 7000 lei sau chiar si peste aceasta suma.
   Ia incearca....te rog incearca..... te rog....te rog
 • +11 (15 voturi)    
  ati plecat dupa fenta PSD (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 15:36)

  CIP03 [utilizator]

  Ati pus gresie, fainta, ati incercat sa construiti ceva in ultima vreme?

  Cine crede ca in constructii se munceste pe 3000 ron se inseala sau e idiot ca...

  Va dau o situatie reala, cu o echipa de 4 oameni construiesti o casa la rosu cu etaj (sa zicem 120mp ) intr-o luna. Voi chiar credeti ca cu 3000 ron x 4 adica cu 2500 euro manopera va faceti o casa la rosu?

  Incercati acest experiment, publicati un anunt in care spuneti ca aveti nevoie de o echipa de 4-5 muncitori timp de o luna sa faceti o casa la rosu si ca oferiti 5000 (nu 3000) ron/om pe luna, sa vedem daca gasiti....

  In constructii sunt salarii cu mult peste cei 3000 ron, PSD iar va pacalit, de fapt vor sa aduca Vietnamezi pe santiere pentru ca constructorii care functionau legal nu-si mai permit salariile actuale.

  Atentie aceasta legea este de fapt continuarea la legea cu modificarea pragului de salariu pentru angajatii din tari non UE data in august, de fapt este un plan mai vechi.

  Aceasta legea va creste concurenta pe piata muncii si vor scadea salariile, in final si mai multi Romani vor pleca in UE, acolo unde Vitenamezii nu pot muncii legal.

  Nu este o logica, cand ai deficit de muncitorii cresti salariile natural nu dai o lege care sa faca asta.

  Daca ai o firma preferi sa inchizi daca ai posibilitatea sa dai salariu mai mare ca sa nu-ti plece omul? Caci se presupune ca daca e criza de forta de munca, nu mai alti angajati..

  Cu acest prag se vor aduce Vietnamezi mai calificati fara ca firmele sa plateasca in plus taxe la stat.

  Uite ce declara Teodorovici
  "Iar dacă alţii vor să vină în ţara noastră să lucreze pentru că e un mediu atractiv să o facă. Că e chinez, thailandez…nu asta mă interesează. Sunt obligat să mă asigur că patronul are oricând o forţă de muncă calificată şi suficientă ca număr", a mai spus ministrul Finanţelor.
 • +8 (10 voturi)    
  fu...k off blond bugetar ce esti! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 16:24)

  ceoteldrum [utilizator]

  pai tu imi impui mie sa cresc salariile la minim 3000 de ron si imi reduci cass de la 25% la 21%...ok cu ce ma ajuti mai exact?eu ca sa dau mai multi bani la angajati trebuie sa cer mai multi bani pe m2 de la clienti!!!si daca clientu imi zice ca e scump si isi cauta pe unu care lucra la ,,negru" si automat mai ieftin?puteau sa lase salariile la fel si daca vroiau sa protejeze constructiile trebuia scazut cass si cas la maxim 10 procente sau 0,pentru 10 ani...
 • +8 (10 voturi)    
  Da o **** (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 16:47)

  AndreiIV [utilizator]

  Cum sa spui ca statul "DA" salarii? De unde da? Produce statul ceva? In afara de nepotism si incompetenta?

  "DA" la bugetari din ce nu are (da, in momentul de fata sunt in c.... cu bugetul). In rest nu DA, ca nu asa merge economia in pomul in care suntem noi si in nici o alta tara.

  Nu mai spuneti aberatii cum ca "dau" salarii.
 • +7 (11 voturi)    
  Felicitari PSD (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 16:59)

  europeanul2 [utilizator]

  Sa vedeti acum ce preturi vor aparea la imobiliare! Ce mai conteaza, au lovit in banci, au lovit in firmele de constructii... Daca vei vrea sa iti cumperi casa vei plati mult mai mult pe ea si vei lua credite mult mai scumpe si greu de obtinut.
  Ca raspuns pentru un anumit "inteligent" dintre comentatorii de aici tin sa-i reamintesc ca intr-o economie de piata salariile angajatilor tin de cererea si oferta pietei de munca dintr-o tara. Stabilirea arbitrara de salarii e la moda in sistemul sovietic din care face el parte. Efectele sunt previzibile. Va creste si inflatia iar 3000 de lei oricum vor reprezenta mult mai putin decat salariile din vest. Apropo, in Germania salariul minim e 400 de euro, si Germania e cea mai puternica din punct de vedere economic tara din Europa. Cu toate astea muncitorii iau peste 1600 de euro pe luna. Stabilirea unui minim atat de mare pentru situatia economica din Romania nu poate decat sa bulverseze si sa inghete un sector de activitate care de bine de rau genera profit. Acum costurile vor fi suportate de omul de rand de care si asa nimanui nu-i pasa.
  • -3 (7 voturi)    
   minciunica.... (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 17:36)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui europeanul2

   The minimum wage in Germany in 2018 is €8.84 per hour, or around €1,498 per month.

   de aici
   https://www.expatica.com/de/employment/employment-law/minimum-wage-and-average-salary-in-germany-995112/
 • +4 (10 voturi)    
  PATRONI DE CARTON (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 20:12)

  ben10 [utilizator]

  Democratia in RO a fost inteleasa gresit. Afara oamenii bogati sunt din generatie in generatie la noi au aparut asa zisi patroni de carton imbogatiti peste noapte prin diferite metode. Patronii de la noi parca sunt injectati toti cu acelasi vaccin se palg toti la fel ca nu le merge ca statul ii taxeaza ca salariile sunt prea mari dar ei isi mai fac cate o vila la mare una la munte isi mai trag cate un bolid. Pe mine nu ma intereseaza pot sa isi ia si elicopter dar plateste coane si muncitorii cum trebuie . Patronul meu mereu se palnge ca nu merge dar isi ia un boild la copil ba lui un suv ba la amanta o masina sau la nevasta bijuterii de zeci de mii de euro. Rambursari de TVA de tot felul , alo Dl TEODOROVICI cum sa i dai tvaul inapoi la o masina de pese 300 000 de mii de euro??
  Rambursari de TVA la tot felul de minuni trecute pe firma , care de fapt sunt bani publici cu care se pot construi spitale, scoli , gradinite etc. Se plang mereu ca nu au lovele da ia sa vada daca vreo unu inchide firma si se angajaeaza la randului la patron??
  • +2 (2 voturi)    
   vai, adica patronul tau face evaziune? (Duminică, 6 ianuarie 2019, 10:44)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ben10

   Adica patronul roman nu un sfant care isi plateste toate taxele? Pai spune-i lui geniul de Teodorovici ca omul e chitit pe multinationale si banci. Cica alea sunt lacome si trebuie suprataxate. Patronul roman evazionist trebuie mangaiat pe cap caci din cand in cand mai scapa bani si la partid.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 20:12)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  GREVA (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 20:29)

  ben10 [utilizator]

  Sa intram cu totii in greva si sa nu intram la lucru pana nu se aliniaza salariile la nivelul UE, ca preturile sunt mai mari ca in UE se munceste mult mai mult ca in UE dar salariile au ramas de lumea a 3 a. Daca nu sa emigram cu totii sa ramana doar patronii sa vedem de unde mai iau ei forta de lucru ultracalificata si cu ce vor mai plati salariile bugetarilor si pensiile sau guvernul si parlamentul cu ce bani isi vor mai acorda privilegii si pensii speciale. Ce au facut ei ptr tara asta sa isi dea pensii speciale ? De ce avem asa de multi generali daca din 1944 tara noastra nu a mai intrat in razboi? Ce au facut generalii de sunt asa de speciali? Avem o tara numai de speciali.....
 • +1 (3 voturi)    
  Gasiti varianta corecta! (Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 20:42)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  "femeia de servici" vs "femeia de serviciu" ?
 • +1 (3 voturi)    
  Salariul brut e 3000 de lei, nu cel net!!! (Duminică, 6 ianuarie 2019, 6:24)

  filosoful.roman [utilizator]

  In articol se specifica faptul ca salariul brut va ajunge in acest sector la 3000 de lei, nu cel net. Asta inseamna ca netul va fi de 1774 lei. Vi se mai pare mult?
  Ma mira faptul ca multi din cei ce comenteaza pe aici incep sa faca spume la gura ca vai, s-a stabilit un prag salarial nejustificat pt cei ce lucreaza in constructii. Oameni buni, cititi cu atentie textul articolului, inainte de a va da cu parerea pe langa subiect!
  Pe de alta parte, e o tampenie raportarea la salariul brut in loc de cel net. Probabil da mai bine pe hartie. Salariul adevarat e cel care ii intra angajatului pe card dupa o luna de munca. Pe angajat nu il incalzeste faptul ca pe hartie are 3000 de lei, dar in cont ii intra o suma mult mai mica.
  • +2 (2 voturi)    
   filozofule, cate vreme folosim aceeasi baza (Duminică, 6 ianuarie 2019, 10:48)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui filosoful.roman

   de comparatie nu conteaza care este aceea.
   Comparam un salariu minim de 2000 de lei cu unul de 3000 de lei. Diferenta procentuala ramane si dupa ce scadem taxele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by