Cea 76-a ediție a galei Globurilor de Aur are loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Veteranul Michael Douglas este primul câştigător al serii, cu Globul de Aur primit pentru cel mai bun actor într-un film de comedie, scrie Mediafax. Actorul american Michael Douglas a primit premiul Globul de Aur pentru rolul din lungmetrajul "The Kominsky Method".

Michael DouglasFoto: Wikipedia

Filme despre rasism, politică și muzică domină nominalizările la cea 76-a ediție a galei Globurilor de Aur, care deschide noul sezon al marilor premii de la Hollywood, ce va culmina cu decernarea Oscarurilor.

Comedia neagră "Vice", de Adam McKay, o abordare extrem de critică a ascensiunii la putere a fostului vicepreședinte american Dick Cheney, conduce în topul nominalizărilor, cu șase.

Este secondată, cu câte cinci nominalizări, de remake-ul "A Star is Born", de Bradley Cooper, cu Lady Gaga, comedia istorică britanică "The Favourite" și filmul "road trip" din 1960, a cărui acțiune are loc într-o Americă segregată, "Green Book".

Mai mulți favoriți ai criticii și publicului, precum thrillerul "Widows", au fost lăsați pe dinafară, în timp ce lungmetrajul despre aselenizare "First Man" a primit doar două nominalizări, dar nu în categoria dedicată celui mai bun film dramă.

Adam McKay și-a descris filmul drept "o uimitoare portretizare a puterii". "Ceea ce am încercat să facem a fost să prezentăm timpurile actuale, care pot fi cam dramatice și cam absurde și cam tragice în același timp", a mai explicat regizorul pentru Reuters. În afară de nominalizarea la Globul de Aur pentru cel mai bun film dramă, "Vice" a mai fost selectat în categoriile dedicate actorilor, pentru interpretările lui Christian Bale, ca Dick Cheney, Amy Adams, ca Lynne Cheney, și Sam Rockwell, ca fostul președinte american George W. Bush.

Lista filmelor nominalizate anul acesta la premiile decernate de Asociația presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) include și două pelicule despre rasism - "If Beale Street Could Talk", de Barry Jenkins, care a regizat și "Moonlight", premiat cu Oscar în 2017, și "BlacKkKlansman", de Spike Lee.

Pelicula cu supereroi de culoare "Black Panther", de Ryan Coogler, a primit și ea o nominalizare, pentru cel mai bun film dramă.

Starul filmului "Green Book" Viggo Mortensen, nominalizat alături de colegul său de distribuție Mahershala Ali, spune despre producția Universal Pictures că cere publicului "să gândească profund la trecutul și prezentul societății".

"Crazy Rich Asians", de John Chu, primul mare film produs în ultimii 25 de ani la Hollywood cu o distribuție exclusiv asiatică, aduce o notă de diversitate în rândul nominalizaților, fiind selectat în categoriile "cea mai bună comedie" și "cea mai bună actriță" (Constance Wu).

Muzica domină și ea, cu "Bohemian Rhapsody", cu Rami Malek în rolul regretatului lider al trupei Queen Freddie Mercury, cu "A Star is Born", cu Lady Gaga și Bradley Cooper, dar și cu "Mary Poppins Returns", o continuare a clasicului Disney din 1964, cu Emily Blunt și Lin-Manuel Miranda. Toți acești actori au primit câte o nominalizare anul acesta.

În ceea ce privește filmul într-o limbă străină alta decât engleza, se detașează regizorul mexican Alfonso Cuaron, cu drama semi-autobiografică în alb și negru "Roma".

În categoriile dedicate televiziunii, în topul nominalizărilor, cu patru, conduce serialul "The Assassination of Gianni Versace".