Câte ore trebuie să muncească un funcționar din administrație, un angajat din învățământ și un bancher pentru a-și cumpăra un telefon de 1000 de lei? Topul creșterilor salariale

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 11 ianuarie 2019, 9:49 Economie | Finanţe & Bănci


Un IT-ist are nevoie de 24 de ore de munca pentru a-si cumpara un telefon de 1000 de lei
Foto: sxc.hu
Silvicultura şi exploatarea forestieră, extracţia minereurilor metalifere și sănătatea sunt campionii creșterilor salariale din perioada noiembrie 2017-noiembrie 2018, potrivit datelor furnizate vineri de Institutul Național de Statistică. Potrivit comunicatului INS, în silvicultură și exploatările forestiere salariile au crescut cu peste 61%, în timp ce în sănătate creșterile au fost de peste 30%. Cele mai mici creșteri au fost în intermedieri financiare și în acțivitățile extractive (caz în care salariile chiar au scăzut). În noiembrie 2018, salariul mediu net a fost de 2792 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 72 lei (+2,6%).Cele mai mari salarii nete au fost cele din IT- 6.835 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.589 lei).

Practic, pentru a-și cumpăra un telefon mobil de 1000 de lei, un IT-ist ar avea nevoie de 24 de ore muncite, în vreme ce un angajat din industria turismului ar avea nevoie de peste 100 de ore de muncă.

Acestea sunt extremele graficului. Un funcționar din administrație are nevoie de 37 de ore de muncă (media pe economie fiind de 57,3 ore de muncă), în învătământ e nevoie de 55 de ore (tot sub medie) iar în sănătate, de 45 de ore de muncă.

Grafic, situatia se prezintă ca mai jos (click pe imagine pentru a o mări).
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

 • Noiembrie 2018 comparativ cu Octombrie 2018
În luna noiembrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 52,6% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 27,8% în extracţia minereurilor metalifere;
• între 8,5% şi 11,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);
• între 5,0% şi 7,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, alte activităţi industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, activităţi de poştă şi de curier;
• între 4,0% şi 5,0% în fabricarea produselor din tutun, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie 2018 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 8,3% în industria metalurgică;
• între 1,0% şi 3,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (+1,5%), învăţământ (+1,1%), sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7463 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Asta e o intrebare capcana (Vineri, 11 ianuarie 2019, 10:03)

  Tankard [utilizator]

  Pentru prima categorie raspunsul corect este "Nici una".
  • -1 (3 voturi)    
   Le da Firea smartphone-uri din bani publici (Vineri, 11 ianuarie 2019, 10:49)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Tankard

   Deci despre ce vorbim.
 • +5 (5 voturi)    
  bulshit (Vineri, 11 ianuarie 2019, 10:22)

  gdcos [utilizator]

  .. saracii doctori, cate ore tb sa munceasca ei.. nici nu stiu daca mai vad sa conduca Porche-urile acasa de atata munca.
 • 0 (2 voturi)    
  Salarii-Pensii ca in jungla africana (Vineri, 11 ianuarie 2019, 13:13)

  hotulroman [utilizator]

  u dispun de date exacte pentru a comenta elucubratiile salariale intro-o tara in care nimeni nu tine seama de corelatia dintre Valoarea nou creata siFondul de salarii. Va dau situatia pensiilor SPECIALE, in conditiile in care 5.o17.363 pensionari au o pensie medie de 1.031 lei lunar. Sursa: INS-oct.2018:
  - Judecatori si procurori 3.611 pers. 17.132 lei lunar
  - Pers.aux. judecatorii 1.814 -"- 3.998 -"-
  - Corp diplomatic 860 5.480
  - Pers. aeronautic 1.464 10.689
  - Curtea de coturi 609 7.640
  Va imaginati deci ca si salariile lor sunt pe Nmasura.Si atunci de unde sa mai fie bani pentru salarii?? acad. Ion Romanul
 • -2 (2 voturi)    
  reformulare (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 11:27)

  anonimicus [utilizator]

  Câte ore trebuie să joace solitaire un funcționar din administrație, respectiv câte ore trebuie să muncească un angajat din învățământ sau un bancher pentru a-și cumpăra un telefon de 1000 de lei?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by