Numele potențialilor înlocuitori ai lui Jim Yong Kim, în fruntea Băncii Mondiale, încep să circule, printre careși cel al fiicei președintelui Donald Trump, Ivanka Trump, actual consilier al Casei Albe, a anunțat vineri Financial Times citat de AFP.

Ivanka Trump Foto: YouTube

David Malpass, un înalt oficial al Trezoreriei, precum și fostul ambasador american la ONU Nikki Haley și Mark Green, președintele Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (Usaid), sunt de asemenea citați de cotidianul britanic de afaceri care nu-și dezvăluie sursele.

"Nu vom comentaasupra potențialilor candidați", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Trezoreriei.

"Trezoreria a primit un număr semnificativ de recomandări pentru candidați buni", a adăugat ea.

"Începem procesul intern de trecere înrevistă (a acestor candidați) pentru numirea unui candidat (de naționalitate) americană. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu guvernatorii (Băncii Mondiale) pentru a selecta un nou lider", a adăugat ea.

Jim Yong Kim, în vârstă de 59 de ani, care a prezidat Banca Mondială timp de șase ani, a anunțat luni demisia surpriză, de la 1 februarie, pentru a sealătura fondului de investiții Global Infrastructure Partners, specializat în finanțarea infrastructurii.

Un american este de obicei numit în fruntea Băncii Mondiale, în timp ce conducerea Fondului Monetar Internațional (FMI) este, de obicei, încredințată unui european, conform unei reguli nescrise. Dar această împărțire a rolurilor este acum puternic contestată de țările emergente.

Ivanka Trump a fost implicată direct în 2017 în lansarea unui fond de către Banca Mondială pentru a promova crearea de afaceri de către femeile din țările în curs de dezvoltare. Această inițiativă este numită "Inițiativa financiară a femeilor antreprenor" (We-Fi).

Candidații lafuncția de președinteal Băncii Mondiale vor trebui să depună dosarul în perioada 7 februarie - 14 martie, anunță instituția, precizând că numirea noului său lider va interveni înainte de întâlnirile de primăvară carese desfășoară în jurul datei de de 8 aprilie.

Banca și-a exprimat angajamentul față de "un proces de selecție transparent, deschis și bazat pe merite". Ea intenționează să publice înainte de vot lista celor trei candidați cu cele mai mari șanse, cu acordul lor.