​Declarația unică 2019. Elementele esențiale, exemple și clarificări

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 17 ianuarie 2019, 9:28 Economie | Finanţe & Bănci


Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews
​Persoanele fizice rezidente în România ce au realizat venituri extrasalariale în anul 2018 sau cei care estimează că vor realiza venituri extrasalariale și în acest an, au obligația să depună până pe data de 15 martie 2019, Declarația unică pentru impozitare. Miercuri, ANAF a publicat Ordinul care adopta formatul Declaratiei unice pentru anul 2019. Consultantul fiscal Adrian Benta a rezumat pentru HotNews.ro elementele esențiale pe care trebuie să le știți.

Pentru anul 2019, contribuabilii trebuie să estimeze veniturile ce se vor realiza și trebuie să completeze secțiunea din declarație corespunzătoare acestui an. Termenul de plată a impozitului pentru anul 2019 este data de 15 martie 2020.
 • Foarte important: formularul în sine conține și o rubricație cu bonificație aferentă anului 2019. Codul fiscal stabilește faptul că o eventuală bonificație se aprobă prin legea bugetului de stat. Urmează să vedem dacă se acordă această bonificație, în funcție de cum se va aproba Legea bugetului de stat pentru anul 2019, când aceasta va fi adoptată de Parlament.

Scopul acestui formular este de a raporta situația finală a veniturilor pentru anul 2018, când contribuabilul cunoaște deja veniturile realizate, având termenul de plată a diferențelor de impozit data de 15 martie 2019. Pentru anul 2018, formularul Declarației unice ține cont de cele două bonificații deja acordate, respectiv transmiterea electronică a declarației până în data de 31 iulie 2018 – reducere 5% și pentru plata impozitelor până în data de 15 decembrie 2018 – reducere 5%.

 • Trebuie să ținem cont că în acest an Declarația unică se depune doar în format electronic. Nu se admite depunerea în format hârtie la registratura autorității fiscale.
Declarația se depune și de către persoane rezidente în România ce au realizat în anul 2018 venituri din străinătate impozabile în România. Aici trebuie dezvoltată analiza pe situație concretă.
 • De exemplu, dacă un contribuabil începe pe parcursul exercițiului să realizeze venituri, cum ar fi de exemplu, venituri din chirii sau venituri din activități independente, va depune Declarația unică cu venitul estimativ în termen de 30 de zile de la evenimentul ce a condus la realizarea venitului.

Declarația conține rubricația necesară pentru:
• Declararea și plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, fie în mod obligatoriu, când obligația este generată prin efectul legii, fie în mod facultativ, când persoana fizică dorește să fie asigurată în sistemul public de sănătate;
• Declararea și plata contribuției la asigurările sociale – pensii, fie când această obligație este generată prin efectul legii, fie prin opțiune.

Veniturile supuse declarării sunt:
a)activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
b)venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă;
c)cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;

Notă: Nu au obligaţia completării subsecţiunii contribuabilii care au realizat venituri din arendă şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria este exprimată în lei şi care nu au început activitatea în luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la sfârşitul anului anterior celui de raportare nu sunt îndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente.
d)activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
e)piscicultură şi/sau silvicultură;
f)transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar;
g)alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Bine de știut:
Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligaţia declarării veniturilor şi depunerii declaraţiei (se completează secțiunea aferentă asigurărilor sociale).

 • Contribuția la asigurările sociale de sănătate se datorează și în anul 2019 dacă persoana fizică realizează venituri extrasalariale în sumă anuală mai mare de 12 x salariul minim brut garantat la plată. Suma de plată este în procent de 10% din această bază de calcul.
 • Există situația în care persoana fizică nu realizează plafonul de venituri mai sus amintit, nu datorează plata contribuției, însă dorește să fie asigurată în sistemul public de sănătate. În acest caz, se platește asigurare de sănătate pentru un număr de 6 luni, fiind asigurat pentru un an.
 • Contribuția la asigurările sociale – pensii se datorează pentru venituri din activități independente și, după caz, pentru veniturile din drepturi de autor, când persoana ce le realizează nu este salariată și nici nu este reținută contribuția de plătitorul drepturilor de autor, când veniturile anuale depășesc suma de 12 x salariul minim brut garantat la plată. Contribuția este în procent de 25% și se datorează la o bază stabilită de contribuabil, ce nu poate fi mai mică lunar de salariul minim brut.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

62063 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cum se completeaza? (Joi, 17 ianuarie 2019, 12:39)

  LiviuV [utilizator]

  Cum se poate completa declaratia unica pt 2019, daca pdf-ul are capitole pt 2017 si 2018?

  Evident ca nu s-a actualizat declaratia ca sa includa si anul 2019.

  Data actualizarii pdf-ului este in data de 05.10.2018

  Versiunea este "declaratieUnica_A1.0.8"

  CAPITOLUL 1. DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE ÎN ANUL 2017

  CAPITOLUL 2. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE ESTIMATE A SE REALIZA ÎN ROMÂNIA ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE
  DATORATE ÎN ANUL 2018
  • +1 (1 vot)    
   Inca... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 8:51)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui LiviuV

   nu a aparut noul formular pe site-ul ANAF . Urmeaza sa apara si atunci se va putea completa cu CAP I - regularizarea anului 2018 si CAP II cu estimarea pe 2019.
 • 0 (0 voturi)    
  CASS (Joi, 17 ianuarie 2019, 13:59)

  nickola [utilizator]

  Referitor la sanatate <<Există situația în care persoana fizică nu realizează plafonul de venituri mai sus amintit, nu datorează plata contribuției, însă dorește să fie asigurată în sistemul public de sănătate. În acest caz, se platește asigurare de sănătate pentru un număr de 6 luni, fiind asigurat pentru un an.>> ...mai este valabil cazul in care pf estimeaza peste ,realizeaza sub plafon si nu este salariat ,datoreaza 10% din 6 luni ??

  Multumesc anticipat !
  • 0 (0 voturi)    
   Da... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 8:52)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui nickola

   aceasta prevedere nu s-a modificat.
 • 0 (0 voturi)    
  dividendele intra la venituri extra salariale? (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:08)

  toader12 [utilizator]

  Intra si dividendele la venituri extrasalariale? Eu am depus o declaratie in 2018 pentru dividendele din 2017 si am platit 5% impozit si mai am de platit pana in 15 martie 2019 CAS 2250 lei.
  In 2018 nu mai am insa dividende asa ca nu voi lua nimic in 2019. Mai trebuie sa depun ceva si anul acesta?
  • 0 (0 voturi)    
   Daca... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 8:49)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui toader12

   in anul 2019 nu mai ridicati dividende peste noul plafon de 12 x 2080 = 24960 lei , atunci depuneti Declaratia unica la 15.03.2019 insa nu completati CAP II ( estimarea pe 2019) . Veti completa doar CAP I - regularizarea anului 2018 pt CASS - acordarea bonificatiei pt depunere online) .
 • 0 (0 voturi)    
  Instructiuni completare Declaratia Unica (Duminică, 20 ianuarie 2019, 12:59)

  utug [utilizator]

  Din:
  "Vezi aici documentul apărut în Monitorul Oficial- partea întâi, iar aici partea a doua."
  am descarcat 13 pagini pentru partea intai si 67 pagini pentru partea a doua.
  Cele 67 de pagini ale partii a doua reprezinta Instructiuni de completare pentru cele 13 pagini ale Declaratiei Unice.
  Instructiunile de completare din cele 67 pagini sunt prea sumar scrise si nu am reusit sa completez fara erori Declaratia unica. ANAF sa scoata o carte in care sa ne explice mai amanuntit cum sa completam Declaratia Unica. Cartea ar trebui sa cuprinda cu miult mai multe pagini. ^7 pagini este prea putin.
 • 0 (0 voturi)    
  DU 2018 (Miercuri, 6 februarie 2019, 12:55)

  mry [utilizator]

  Am depus DU cu venitul estimat pentru 2018 la ghiseu in data de 23.04.2018. Am intrat in SPV in data de 30.01.2019 dar nu am gasit obligatiile fiscale pt.2018. Unde le pot gasi in SPV?
 • 0 (0 voturi)    
  Declaratia Unica si SPV (Miercuri, 1 ianuarie 2020, 9:28)

  ccoltea [utilizator]

  Bun are instructiuni, aceasta Declaratie Unica,care sunt degeaba,la fel si angajatii ANAF,inclusiv siteul SPV.Completez declaratia,unde nu ai cum sa pui virgula,pe anul 2018 la profit si cheltuieli apar doua zerouri in plus.Ma trezesc ,ca primesc un plic de la ANAF , prin decembrie 2019,cum ca am de platit 2 miliarde si ceva,cind eu am cistig anual pe anul 2018 2000 de lei.Merg la ANAF,pai sa vedeti modificati si depuneti o rectificativa.Aceeasi poveste,varianta din septembrie a Declaratiei Unice.Pina la urma transform in lei noi,rotunjesc,si in sfirsit i-mi da corect.Am o intrebare,daca oamenii ,angajatii mai bine zis,de la ANAF,habar nu au cum se completeaza aceasta Declaratie Unica,s-au sa-ti explice ,care este cauza de apar mai multe zerouri,de ce nu poti sa pui virgula,de ce a mai fost introdusa?Sa nu mai vorbim de SPV,toate declaratiile ,surpriza le-am depus pe e guvernare.ro,deoarece SPV este doar o gluma proasta!Ba mai mult daca nu ai semnatura digitala,nu mai ai ce cauta in afaceri,ca asta e regula mai nou!Se va schimba ceva anul 2020 sau ne batem iarasi joc de cetatean?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by