Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 6,4%, în trimestrul al patrulea al anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și cu 6,5% față de trimestrul anterior, conform datelor prezentate luni, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

chinaFoto: Hotnews

Acesta este cel mai redus ritm de creștere înregistrat din 2009 până în prezent.

Consumul și producția industrială au accelerat în decembrie, în timp ce investițiile au stagnat.

Cea de-a doua economie din lume se află pe un trend de scădere, pe măsură ce încearcă să își modifice modelul economic, în condițiile în care are numeroase datorii.

Autoritățile au folosit o mulțime de stimuli țintiți și limitați, pentru a încerca să readucă optimismului, dar fără să apeleze la stimuli masivi, așa cum au făcut la precedentele scăderi. Creșterea va reveni începând cu trimestrul al doilea, iar autoritățile vor interveni proporțional cu scăderea, au apreciat economiștii citați de Bloomberg.

Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 6,6% mai arată datele oficiale, acesta fiind cel mai redus ritm de creștere anual din ultimii 28 de ani, conform Reuters.

De asemenea, analiștii consultați de Reuters apreciază o creștere de 6,3% pentru acest an. Cu toate acestea, rezultatele au determinat o creștere pe piețele de capital din Asia. Acțiunile de la Tokyo, Hong Kong și Sydney au urcat la un vârf, în condițiile în care vineri S&P 500 a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii decembrie până în prezent.