Jucător în piața valutară: Piața își dă seama că BNR nu poate mări prețurile. Pe dobânzile de swap - cele mai relevante - prețurile se tranzacționează la peste 7%

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 23 ianuarie 2019, 16:53 Economie | Finanţe & Bănci


Banca Nationala a Romaniei
Foto: Agerpres
”E normal ca asemenea acțiuni să aibă loc. Dacă cei din piață simt o vulnerabilitate, își vor adapta comportamentul în consecință. Atacul speculativ presupune ceva coordonat. Piața își dă seama că BNR e legată de mâini și că nu poate mări dobânzile așa cum poate și-ar dori. Pe dobânzile de swap - care sunt cele mai relevante - prețurile au sărit foarte mult, se tranzacționează la peste 7%. Datele din piață au sărit, într-adevăr, dar nu e un semnal clar pentru ca BNR să urce dobânda-cheie”, explică un dealer pentru HotNews. Potrivit a cel puțin trei surse diferite, BNR încearcă sa calmeze piața să nu iasă nimeni cu previziuni prea dure. ”Am fost și eu “atentionat”, spune dealerul citat.

Mărind dobânzile, cresc ROBOR. Crescând ROBOR cresc taxa pe active și destabilizez sistemul bancar. ”Eu aș tinde să cred că BNR mai speră într-o decuplare a taxei de ROBOR”, mai spune sursa HotNews.ro.

”Trebuie văzut ce impact vor avea dobânzile de acum din piață. Cei care au cumpărat euro/leu, cei care au shortat leul în perioada asta, când vor vedea că au de plătit 6-7% pe zi poate că se vor mai gândi! Deocamdată nu și-au făcut efectul aceste dobânzi. Au fost ultimele zile de rezerve, lichiditate în surplus pe piață. Cary trade nu va mai fi avantajos, pentru că cei mai mulți cumpără euro leu și se așteaptă să finanțeze partea pe leu la dobânzi rezonabile. Dar când le vezi la asemenea dobânzi poate nu-ți mai convine. În acest moment nu ratele de dobândă ale BNR dictează, ci nivelul din piață. În acest moment Guvernul a făcut un tightening de 120 de b.p. fără să aibă ok-ul BNR-ului. Probabil că Guvernul va renunța la un moment dat, atunci când va vedea că nu le merg licitațiile din piața primară, ca să nu-și impoziteze propria datorie..În nicio țară Guvernul nu rezistă fără să aibă alături Banca Centrală. Sau invers”, mai explică dealerul citat.

 • Bugetul și exportatorii câștigă din deprecierea leului
Deprecierea leului ar genera venituri mai mari la bugetul de stat, pentru că unele taxe se calculează și în funcție de cursul de schimb.
De asemenea, exportatorii ar încasa venituri mai mari dintr-un leu depreciat, în vreme ce importatorii ar pierde.

De asemenea, e greu de spus cât cheltuie BNR pentru apărarea unui anumit nivel al cursului, deoarece BNR vinde acum la 4,75 de pildă, din ceea ce a cumpărat când euro era 4.5. Făceau și carry trade. Nu prea poți sa zici că vinde din rezervă. Cât despre analiștii externi, ei vorbesc ”pe propriul interes” . Eu când vad câte-un analist de la nu știu ce mare bancă, mă întreb ce manipulare urmează”, spune sursa noastră.

 • E posibil un nou atac?
Teoretic, da. Riscul e ca atunci când un fond speculativ sau mai multe, pun banii împreuna și decid sa „rupă” o monedă. De pildă, piața valutară din România nu e foarte adâncă, ca să poată „înghiți” fluxuri foarte mari de valută. Dar chiar și atunci, există scenarii în BNR, potrivit cărora se poate reacționa.

 • Care e mecanismul atacului?
Mecanismul e simplu. Eu, dacă vreau sa speculez pe leu, vând lei cat mai multi și cumpăr euro. Pe măsura ce leii din piață sunt tot mai multi, valoarea lor scade. Dacă statul vrea sa își apere leii, trebuie sa cumpere leii, vânzând euro. Tot vânzând euro, rămâne fără valută, leul se prăbușește iar eu cumpăr lei mult mai ieftin.

Tehnic, am citit o explicație data de Eugen Rădulescu, consilierul Guvernatorului BNR. Mai explicit de atâta nu as putea formula nici eu. Practic, cei care detin fonduri mari, isi pun prin absurd in cap sa se ia de leu. Jucătorii respectivi încep să coteze pentru cumpărare valută la preţuri din ce în ce mai mari. Asta înseamnă ca se duc cu cursul la 4,7 lei pentru un euro. În momentul în care cotează aceste preţuri nu este obligatoriu ca să se producă neapărat şi foarte multe tranzacţii la preţurile respective, dar ele se pot produce. În momentul în care cursul ajunge la un anumit nivel, pot să apară jucători care să vândă valuta respectivă celor care vor s-o cumpere, respectiv jucătorilor străini. Aceşti jucători însă nu au lei. Ei anunţă preţuri de cumpărare pentru lei, dar ei nu au aşa ceva. Şi atunci fac aşa-numitele operaţiuni de swap, în care vând şi răscumpără valuta pentru lei, în aşa fel încât să-şi poată face plata la cele 48 de ore pentru valuta pe care au cumpărat-o - că au cumpărat valută cu lei - aşteptând ca în intervalul acesta de timp, în cele 3-4 zile, cinci zile, o săptămână, depinde cum au jucat jocul respectiv, când ar trebui să facă operaţiunea inversă din swap, respectiv să dea înapoi leii şi să primească înapoi valuta, cursul valutar, datorită spaimei jucătorilor din piaţă, trebuie să se fi dus deja la niveluri dificil de apărat.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14248 vizualizari

 • -19 (27 voturi)    
  Isarescu, vasilescu et comp (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 17:12)

  mihaipricop [utilizator]

  de dinozauri comunisti dormeau in papuci cand a inceput atacul speculativ - ieri undeva dupa ora 15-16, au intervenit foarte tarziu azi dimineata cand deja cursul era foarte sus - aseara se dusese aproape de 4.78.
  • +2 (8 voturi)    
   hehe (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:59)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Si tu pari priceput dar tot nu te compari cu fides si cuje_
   Ai nitica rabdare.
   • -7 (11 voturi)    
    Oricine (Joi, 24 ianuarie 2019, 7:58)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    poseda mai mult de 1 neuron poate vedea pe cursul interbancar ca atacul speculativ a inceput marti dupa-masa iar pensionarii comunisti de la bnr au intervenit doar miercuri dimineata.
  • +7 (11 voturi)    
   Daca (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 19:57)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   nu erau "dinozaurii" astia ,Romania ar fi fost facuta tzandari de mult de oameni cu capete ca al tau.
   Ma,voi chiar nu pricepeti nimic sau...?
 • +15 (21 voturi)    
  Explicatii pentru ?? (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:05)

  UnOmLiber [utilizator]

  Explicati asta si premierului Viorica Dancila :))))))))))
  • +8 (12 voturi)    
   degeaba (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:54)

   Watcherss [utilizator] i-a raspuns lui UnOmLiber

   .
  • +2 (2 voturi)    
   VVD (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 19:04)

   wolf77 [utilizator] i-a raspuns lui UnOmLiber

   da, dar cu foarte multa atentie operatiunea de swap ” în care vând şi răscumpără valuta pentru lei, în aşa fel încât să-şi poată face plata la cele 48 de ore pentru valuta pe care au cumpărat-o - că au cumpărat valută cu lei - aşteptând ca în intervalul acesta de timp, în cele 3-4 zile, cinci zile, o săptămână, depinde cum au jucat jocul respectiv, când ar trebui să facă operaţiunea inversă din swap, respectiv să dea înapoi leii şi să primească înapoi valuta, cursul valutar, datorită spaimei jucătorilor din piaţă, trebuie să se fi dus deja la niveluri dificil de apărat.”, ca il aresteaza si pe swap asta.
  • -9 (11 voturi)    
   Petitie pentru plafonare curs Euro. (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 19:18)

   User100 [utilizator] i-a raspuns lui UnOmLiber

   Petitie pentru plafonare curs Euro. https://petitieonline.ro/petitie/35186152 Semnati! Citeste mai mult: adev.ro/plsk28
   • -7 (9 voturi)    
    Ar trebui (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:03)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui User100

    ca guvernul sa inghete valoarea cursului, asa cum au facut guvernele din elvetia si bulgaria.
    • +6 (10 voturi)    
     Ai uitat de guvernul (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:47)

     deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

     Din papua si congo. ... de pesedist destept :))
   • +6 (8 voturi)    
    Adica, (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:33)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui User100

    bagam mercurialul aici?N-ati avut ,ma,mercurial 50 de ani?Nu vreti ,ma, si o nationalizare...asa cum a fost odata?
    Sa-l aducem la noi pe Maduro,ca el stie cum sunt astea...
    Ptiu,piei drace!
  • +6 (8 voturi)    
   D-na Viorica... (Joi, 24 ianuarie 2019, 1:11)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui UnOmLiber

   ... o sa anunte pe luni-marti ca a fost informata cu nepermisa intarziere de de ce-a intamplat saptamana precedenta in Piata Monetara (pe unde naiba o mai fi si asta, ca nu-mi amintesc sa fi trecut cu coloana oficiala pe-acolo...).
 • +5 (9 voturi)    
  As vrea sa le multumesc (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:20)

  ady77 [utilizator]

  Tuturor persoanelor, care in Decembrie 2016, au zis "ca eu nu am cu cine vota"
  Restul e poveste.
  Oare cum se face ca fata lui Iordache, e angajata BNR, o fi asa capabila la economie, sau o fi taica-su prieten cu cineva din BNR, si aveau un scaun liber.
  As prefera sa se duca cursul si in 5 lei, dar tot marea masa va fi " lovita ' si nu isi dau seama de la ce li se trage.
  De la un simplu vot.
 • -8 (12 voturi)    
  raspunde cineva din bnr ptr reusita partiala a... (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:40)

  demaGOGU [utilizator]

  ...atacului pe RON?

  aseara Isarescu recita poezele obosite in fata Marii Loje, catre care , probabil, raporteaza direct.
  • +7 (11 voturi)    
   atacurile se duc (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:09)

   silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ... atunci când exista conditiile necesare, ca de exemplu lipsa de credibilitate a statului tinta; cateva elemente:
   - in 24 ianuarie nu avem inca buget aprobat pe anul in curs !!! nici macar nu a fost depus in Parlament, sau nu a fost publicata o schita; ceva este putred aici !
   - atitudinea a Guvernului foarte agresiva fata de banci si capitalul strain (tipica dictaturilor de stanga sau religioase) concretizata recent prin introducerea brusca de taxe unice in UE (lipsa totala de predictibilitate pentru mediul de afaceri)
   - intr-o tara care sta poate cel mai prost in UE la colectarea taxelor este scoasa peste noapte din joben sef la ANAF o doamna care a picat de 5 ori examenul pentru postul de inspector "incepator" in aceasta institutie !!! indrazneste sa crezi !
   - inflatia a crescut dramatic in ultimii 2 ani, iar ultimele masuri pun gaz pe foc
   - am fost tot timpul cu deficitul bugetar la limita, dar nu pentru a ne dezvolta prin investitii ci pentru consum ! investitiile publice sunt tinute sub limita acceptabila
   - suntem caz unic in UE, in care media salariilor "la stat" este cu peste 20% mai mare decat cea a salariilor din mediul privat - este vreun model de dezvoltare viabil asta ??
   - de 2 ani Guvernele Romaniei sunt in razboi permanent cu UE pe tema statului de drept, ruinandu-si credibilitatea fata de parteneri
   Sa inteleg ca tot Isarescu este vinovat pentru toate astea ?
   In asemenea conditii, cu un ministru al Finantelor ca Teodorovici, nici Sf Petru sa fi fost la BNR nu ar fi reusit sa tina cursul fix.
 • -7 (9 voturi)    
  petitie online pentru plafonarea cursului Euro! (Miercuri, 23 ianuarie 2019, 18:57)

  User100 [utilizator]

  petitie online pentru plafonarea cursului Euro! Semnati!
  https://petitieonline.ro/petitie/35186152
  • +6 (8 voturi)    
   atentie cu glumele astea ! (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:41)

   silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui User100

   s-ar putea ca prostii sa le ia in serios, oricat de aberante sunt :)
  • +6 (8 voturi)    
   Arestati (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:48)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui User100

   Cursul,apoi roborul!urmeaza rasdaqul.
 • -5 (9 voturi)    
  decid sa „rupă” o monedă (Joi, 24 ianuarie 2019, 8:53)

  Je__ [utilizator]

  Ce opreste BCE sa intinda o mana BNR?

  Daca UE e atat de solidara in politicile sale, nu are decat sa deschida o linie temporara de credit, prin care BNR apara cursul,?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by