​Agenția Națională de Administrare Fiscală a demarat operațiunea“Iceberg” reprezentând o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economică din România, reiese dintr-un comunicat al instituției.

Sediul ANAFFoto: Agerpres

Vezi documentul aici

"Operațiunea „Iceberg” se va desfășura pe întreaga durată a anului 2019 și presupune intensificarea controalelor și eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menținerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfășoară activități în România", se arată în document.

Astfel, principalele direcții de acțiune ale ANAF, în perioada următoare, sunt:

  • combaterea fenomenului externalizării profitului
  • verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între companii din grupul din care fac parte și destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin identificarea şi instrumentarea fenomenelor de fraudă fiscală cu implicaţii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.

În vederea realizării obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru formată din specialiști din cadrul Agenției, care va iniția verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică.

Acestea vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozițiile Codului de procedură fiscală precum și a legislației din domeniu.