Pilonul II a fost mutilat, după ce inițial au redus contribuția de la 4,4%, cât ar fi trebuit să fie pe brutul ajustat, la 3,75%, a declarat avocatul și specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, într-o conferință organizată de EY România.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

„Acum au redus baza, că cei din construcții, sunt mulți, nu mai trebuie să contribuie. Au inclus posibilitatea de a ieși (de la Pilonul II n.r.). Nu știu cine va ieși. Trebuie să fii nebun să-ți duci contribuția ta din Pilonul II în Pilonul I care se mănâncă ieri. În Pilonul I e zero, nu e nimic. Cred că înțelegem lucrul acesta cu toții. E o imensă schemă Ponzi. Depinde de banii intrați și de subvențiile primite, că niciodată nu au fost suficienți”, a spus Biriș.

Potrivit acestuia, cea mai periculoasă prevedere e că îi obligă pe administratorii să vină cu niște bani de acasă care nu se justifică să mai stea în business.

„Când vorbești de sute de milioane de euro cu care să vii de acasă în condițiile în care ți s-au redus și comisioanele de administrare îți pui problema: Ce faci, mai stai?”, a explicat specialistul în fiscalitate.

El a mai afirmat că fondurile au fost afectate și de faptul că activul net a scăzut pentru că sunt investitori de bursă și bursa a scăzut ca urmare a declaraților nesăbuite din ultima perioadă.

„Inflația față de care se calculează comisionul este și ea crescută de politicile guvernamentale”, a mai arătat Gabriel Biriș.