Cele 6 îngrijorări ale conducerii Băncii Naționale

de DP     HotNews.ro
Joi, 14 februarie 2019, 15:20 Economie | Finanţe & Bănci


C.A. al Bancii Nationale
Foto: Hotnews
Cel puțin 6 avertismente privind riscurile care ar putea afecta economia rezultă din minuta discuțiilor membrilor Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României din 7 februarie. De la riscul scăderii investițiilor, la presiunile salariale, OUG 114/2018, la perspectivele creșterii economice, discuțiile celor 9 membri ai CA al BNR au abordat principalele îngrijorări din economie.

 • 1.Numeroși membri ai Consiliului și-au exprimat îngrijorările crescute legate de evoluția nefavorabilă a investițiilor și mai ales de accelerarea creșterii deficitului de cont curent, a cărui pondere în PIB s-a mărit probabil semnificativ în 2018 față de nivelul de 3,2% atins în 2017, concomitent cu scăderea gradului de acoperire a acestuia prin investiții străine directe și transferuri de capital.
 • 2. Tensiunile pieței muncii, implicit presiunile salariale, se vor menține deosebit de ridicate în perspectivă apropiată. S-a observat că pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului IV 2018 creșterea câștigului salarial mediu brut nominal s-a reaccelerat, ca de altfel și cea a câștigului salarial mediu net real, care a atins un maxim al ultimelor patru trimestre.
 • 3. Potențialul de risc al contextului intern rămâne ridicat, mai ales în fața unei eventuale schimbări bruște a sentimentului pieței financiare internaționale sau a percepției asupra riscului asociat economiei/pieței financiare locale.
 • 4. Perspectiva creșterii economice suferă o schimbare, ritmul anual fiind așteptat să continue să decelereze progresiv. O sursă majoră a schimbării o reprezintă impactul prezumat a decurge din măsurile fiscale și bugetare implementate în 2019. Aici au fost notate și influența încetinirii activității economice în Europa și tensiunile comerciale.
 • 5. Dinamica investițiilor – prioritar afectată – este așteptată să cunoască o modestă redresare, existând chiar riscul prelungirii scăderii acesteia, mai ales în ipoteza restrângerii investițiilor în sectorul public și în cel al companiilor de stat. O revigorare durabilă a activității investiționale este condiționată inclusiv de predictibilitatea cadrului fiscal și legislativ, cu impact și asupra încrederii investitorilor rezidenți și nerezidenți.
 • 6. În contextul discutării implicațiilor taxei asupra activelor financiare ale instituțiilor de credit, membrii Consiliului și-au exprimat din nou îngrijorările legate de maniera de stabilire a acesteia, reiterând că legarea acestei taxe de cotații reprezentative ale pieței monetare interbancare – precum ROBOR la 3 și 6 luni – înseamnă, de fapt, legarea ei de conduita politicii monetare, fiind prin urmare esențial ca OUG 114 să renunțe la această abordare. S-a subliniat că independența instrumentelor de politică monetară, ca parte a independenței statutare a BNR, este crucială pentru îndeplinirea mandatului privind stabilitatea prețurilor. Totodată, s-a arătat din nou că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei.

Membrii Consiliului au conchis că efectele cumulate ale acestor măsuri sunt dificil de evaluat în stadiul actual, având în vedere o serie de neclarități și multitudinea canalelor de propagare în economie, ele fiind de natură să sporească gradul de incertitudine.

S-a arătat că incertitudini crescute sunt asociate și conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, dată fiind nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019. Prognoza asumă și o încetinire mai evidentă a creșterii economice în zona euro/UE și pe plan global. În opinia unor membri ai Consiliului, încetinirea pe plan extern ar putea fi însă chiar mai pronunțată, date fiind riscurile crescute induse de conflictul comercial și de modul de ieșire a Marii Britanii din UE, precum și de tensiuni geopolitice și volatilitatea pieței financiare internaționale.

​Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României prezenți la ședință: Mugur Isărescu, preşedinte al Consiliului de administraţie și guvernator al Băncii Naţionale a României; Florin Georgescu, vicepreşedinte al Consiliului de administraţie și prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României; Eugen Nicolăescu, membru al Consiliului de administraţie și viceguvernator al Băncii Naţionale a României; Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie și viceguvernator al Băncii Naţionale a României; Marin Dinu, membru al Consiliului de administraţie; Daniel Dăianu, membru al Consiliului de administraţie; Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administraţie; Ágnes Nagy, membru al Consiliului de administraţie; Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de administraţie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4885 vizualizari

 • -11 (13 voturi)    
  OUG 114, zi si noapte ingrijorari Robor (Joi, 14 februarie 2019, 15:46)

  Fides [utilizator]

  Ce e baieti, nu aveti rabdare pana pe 18 februarie? Poate scapan de Robor.
  Inteleg ca va doare Robor-ul. Nu mai pot bancile sa-l creasca, cum era in planul BNR? Ca va arde la buzunare prevederile OUG114? Luati cu apa. Ca presiunile nu prind.
  • +4 (4 voturi)    
   tu stii ce e ROBORul? (Joi, 14 februarie 2019, 16:14)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   cum sa scapi de ROBOR?
   apoi tu crezi ca singurul mecanism prin care banca poate sa te arda e ROBOR? ma refer direct, ca indirect oricum te arde (suporti toate costurile crescute ca urmare a creditelor luate cu dobanda mai mare de furnizorii de utilitati, stat, producatori mici si mari etc)
   • -3 (3 voturi)    
    Nu am auzit (Joi, 14 februarie 2019, 16:27)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    Dar cica astia la UE vor sa elimine Euribor. Ca se poate manipula. La fel si Libor. Sa puna o noua struto-camila - cam cum va fi la noi, sa fie bine, nu rau:-)
 • -8 (8 voturi)    
  e ok (Joi, 14 februarie 2019, 16:25)

  vodatepes [utilizator]

  E fff bine ca baieti sunt nominalizati . Urmeaza sa primeasca si citatiile la DIICOT pentru saboatarea economiei nationale. Baieti pot sa primeasca ca prima o excursie dus la statiunea TARGOVISTE unde in 89 nea Nicu a primit tratament cu plumb in unica doza. Ar trebui incercat si pe baieti astia tratamentul sa vedem daca are succes. Nu o sa ii planga nimeni.SIGUR.
  • 0 (0 voturi)    
   calm (Joi, 14 februarie 2019, 19:44)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   "Tragi aer in piept, numeri pana la 5 si respiri adanc". Asa-i zicea Draga Olteanu- Matei lui Octavian Cotescu in "Buletin de Bucuresti"
 • -1 (1 vot)    
  2 ani de Guvernare PSD (Joi, 14 februarie 2019, 17:16)

  florinos [utilizator]

  Suntem la 2 ani de Guvernare PSD dar BNR a avut doar niște ieșiri relaxate când PSD-ul arunca cu măriri de pensii in stânga si dreapta. Atunci BNR-ul nu era prea deranjata, Isarescu avea doar niște discursuri temperate, acum ca i-a atins la bani parca au renăscut si au voce. Este bine si asa dar cam târziu.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 februarie 2019, 17:31)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Inflatia e un indicator mincinos.... (Vineri, 15 februarie 2019, 6:30)

  tontu [utilizator]

  ... ca si ROBOR-ul, ca si cursul valutar, ca si PIB-ul. Ce conteaza e "PIB-ul" personal, puterea de cumparare si dobanda cu care te imprumuta banca. E imposibil de castigat un "razboi" cu bancile, fara violenta. PSD-ul vrea sa schimbe regulile dupa care functioneaza capitalismul si asta ii va aduce sfarsitul. La sarantoci le mai arunci cate un os, dar pe cei bogati e greu sa-i mituiesti...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by