​DOCUMENT Finanțele apelează la bănci pentru a putea vinde titluri de stat populației

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 19 februarie 2019, 14:19 Economie | Finanţe & Bănci


Emisiune Tezaur - pagina de Facebook a MFP
Foto: MFP
Ministerul Finanțelor va​ încheia contracte cu băncile pentru a derula emisiuni de titluri de stat pentru populație, iar comisionul va fi de 0,1% pentru efectuarea operaţiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populaţie, aplicat la valoarea de închidere a fiecărei emisiuni, se arată într-un proiect publicat pe site-ul instituției. De asemenea, va mai plăti 0,1% pentru plățile serviciului datoriei aferent acestor titluri, inclusiv pentru operațiunile de răscumpărare anticipată, aplicat la valoarea operaţiunilor efectuate către deţinătorii de titluri de stat.


Astfel, emisiunile din cadrul programului Tezaur ar urma să aibă trei canale de distribuție, respectiv unităţile operative ale Trezoreriei Statului, subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română - S.A. şi instituţiile de credit.

Ce spune proiectul:
 • Formatul standard al contractului de derulare a emisiunilor va fi aprobat prin ordin al ministrului finanțelor publice şi va include prevederi ce vor detalia raporturile contractuale dintre Ministerul Finanţelor Publice și instituțiile de credit;
 • Pentru serviciile prestate de către instituțiile de credit, Ministerul Finanţelor Publice va plăti un comision, la același nivel cu cel plătit pentru serviciile prestate de Compania Națională “Poșta Română”, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (5^4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, Ministerul Finanțelor Publice va plăti un comision în procent de 0,1% pentru efectuarea operaţiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populaţie, aplicat la valoarea de închidere a fiecărei emisiuni, şi de 0,1% pentru plățile serviciului datoriei aferent acestor titluri, inclusiv pentru operațiunile de răscumpărare anticipată, aplicat la valoarea operaţiunilor efectuate către deţinătorii de titluri de stat. Pentru operațiunile de transfer a titlurilor de stat între persoane fizice, Ministerul Finanțelor Publice nu va plăti comisioane instituțiilor de credit.
 • Instituțiile de credit au obligația ca pe perioada subscrierii unei emisiuni să vireze sumele rezultate din vânzarea titlurilor de stat în contul Ministerului Finanţelor Publice în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data încasării sumelor aferente subscrierii, urmând ca eventualele sume virate eronat, peste nivelul sumelor datorate, se restituie la solicitarea fiecărei instituții de credit adresată Ministerului Finanţelor Publice.
 • Obligaţiile statului reprezentând datorie publică guvernamentală aferentă emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie se consideră rambursate la momentul transferului sumelor aferente plăţilor de dobândă, a valorii nominale și a bonusului de dobândă, după caz, în contul institutiilor de credit.
 • În vederea rambursării sumelor subscrise de către investitori cu încălcarea prevederilor stabilite prin prospectul de emisiune, spre exemplu, subscrierea peste plafonul maxim stabilit prin prospectul de emisiune şi înregistrate ca titluri de stat destinate finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice, Ministerul Finanțelor Publice asigură sumele necesare prin contractarea de împrumuturi din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Rambursarea sumelor subscrise peste plafonul de emisiune se efectuează utilizând mecanismul de răscumpărare anticipată
Potrivit notei de fundamentare, în cursul anului 2018, au fost lansate trei emisiuni de titluri de stat pentru populație, cu maturități de 2, 3 și 5 ani, cu o valoare cumulată de 2,07 mld. lei. În anul 2019, Ministerul Finanţelor Publice va continua emisiunile de titluri pentru populație cu o frecvență regulată, cel puțin de două ori pe trimestru. În perioada 04 – 22 februarie 2019 Ministerul Finanţelor Publice derulează trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie cu maturităţi de 2, 3 şi 5 ani şi cu dobânzi anuale de 4%, 4,5% şi 5%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3161 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Ia-le cine-i fraier (Marţi, 19 februarie 2019, 14:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Titlurile unui stat falimentar, nu, mersi!
  • -2 (2 voturi)    
   E o tara libera (Marţi, 19 februarie 2019, 18:44)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Fiecare investeste in ceea ce doreste.
   Cu cat mai multe optiuni, cu atat mai bine
 • +5 (7 voturi)    
  am facut un calcul (Marţi, 19 februarie 2019, 14:29)

  mos ion roata [utilizator]

  si am ajuns la concluzia ca e mai rentabil sa cumpar valuta . Daca avem in vedere inflatia,investitia in titlurile de stat este nerentabila. Ministerul Finanteler nu are decat sa se imprumute la psd-ei si bugetari.
  • -2 (2 voturi)    
   Foarte bine (Marţi, 19 februarie 2019, 18:45)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Fiecare investeste in ceea ce doreste
 • +6 (6 voturi)    
  Dar (Marţi, 19 februarie 2019, 14:45)

  spysoby [utilizator]

  De ce nu se impromuta pe euro de la populatie.
  • +3 (5 voturi)    
   Dar cine-i tâmpit? (Marţi, 19 februarie 2019, 15:22)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui spysoby

   Cine-i tâmpit să dea EUR la un stat guvernat de unii care îl duc de râpă? Decât să le dai lor bani, mai bine îi cheltuiești și te distrezi. Asta pentru că ei nu îi investesc în ceva care să aibă un viitor ci dau salarii mai mari la bugetari și dau pensii speciale și, evident, mai fură și ei, mai ales că au ajuns să facă cam ce vor ei cu DNA-ul, cu procurorii și cu judecătorii...
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 februarie 2019, 15:45)

   [anonim] i-a raspuns lui spysoby

  • +2 (4 voturi)    
   Pt ca... (Marţi, 19 februarie 2019, 16:05)

   TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui spysoby

   ... ce-i acela EURIBOR...? E tot un fel de ROBOR un pic mai mic...? Sau cum...? Tot statie de metrou...? BUCU ROBOR...? :)
 • +2 (2 voturi)    
  Sa le dea de pomana sau ca prescuri prin beserici (Marţi, 19 februarie 2019, 19:37)

  Plagarus [utilizator]

  Catedrala Neamului & BORul ar putea sa intermedieze toata emisiunea, contra unui comision de spovedanie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by