​EXCLUSIV Vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul pentru afaceri economice îi scriu ministrului Teodorovici: Taxa pe bănci din România e substanțial mai mare decât în alte țări UE/ Fondurile de pensii ar putea pleca din țară/ Faceți investiții și reforme structurale

de Dan Popa     HotNews.ro
Sâmbătă, 2 martie 2019, 15:48 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Teodorovici, ministrul finantelor
Foto: Guvern
​Valdis Dombrovskis , vicepreședinte al Comisiei Europene și Pierre Moscovici, comisarul însărcinat cu Afaceri economice și financiare, impozitare și vamă l-au avertizat pe ministrul Teodorovici printr-o scrisoare transmisă acum două zile despre necesitatea modificării OUG 114/2018, Ordonanță care pune România într-o foarte proastă lumină printre țările Uniunii Europene, mai ales că deținem în prezent președinția rotativă a Consiliului.

Scrisoarea vine în contextul în care și alte autorități europene au transmis îngrijorările lor cu privire la această Ordonanță dată fără consultarea celor pe care îi reglementează drastic.

Redăm mai jos textul scrisorii:
”Vă scriem referitor la Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 114/2018 introducerea măsurilor bugetar-bugetare și adoptată de Guvernul României la 21 Decembrie, precum și la pachetul de trei legi privind sectorul bancar, adoptat de Parlament la 18 decembrie 2018. Considerăm util să subliniem încă din această fază îngrijorările noastre, trecute dealtfel și în Raportul de țară publicat pe 27 februarie. Aceste îngrijorări privesc impactul potențial al măsurilor în cauză privind stabilitatea financiară, asupra capacității României de a finanța investiții pe termen lung, asupra dezvoltării pieței de capital dar și asupra eficienței politicii monetare

Am dori să subliniem că sustenabilitatea economiei României, creșterea și convergența ei către cele mai dezvoltate state membre ale UE necesită o atenție concentrată pe investiții și pe reformele structurale. Acest lucru necesită o stabilitate și predictibilitate legislativă și de business, instituții puternice, dar și o cooperare constructivă între Guvern, Banca Centrală și autoritățile de supraveghere. O evaluare aprofundată a propunerilor și politicilor implicarea tuturor părților interesate relevante constituie, în opinia noastră, o condiție importantă pentru creșterea și prosperitatea pe termen lung a României.

Aceasta este, de asemenea, o preocupare comună a Consiliului Uniunii Europene, care a sfătuit România-ca parte a Recomandărilor specifice fiecărei țări - să "... sporească transparența procesului de luare a deciziilor prin aplicarea sistematică și utilizarea eficientă a evaluării impactului și a consultării și implicării părților interesate în elaborarea și implementarea reformelor. ..“.

Cu privire la măsurile specifice, impozitul pe bănci, activele pot afecta negativ prudenţialitatea băncilor, în special capitalizarea acestora, punând o presiune suplimentară pe cele mai slab capitalizate instituții de credit. Consecințele acestui impozit asupra sectorului bancar din România pare să fie să fie substanțial mai mare decât în alte țări ale UE care au introdus taxele bancare în trecut. Acest lucru poate avea efecte nu numai pentru sectorul bancar însuși, dar poate, de asemenea împiedică activitatea de creditare și intermedierea financiară, dăunând investițiilor și creșterii economice pe termen lung.

Indexarea taxei la ROBOR ne îngrijorează foarte mult, întrucât limitează capacitatea Băncii Centrale de a-și îndeplini obiectivele- stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară.

În al doilea rând, măsurile incluse în OUG nr. 14/2018 cu privire la cel de-al doilea pilon de pensii ar putea afecta viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii, ar limita diversificarea surselor de venit la pensie dar și dezvoltarea pieței de capital.

Deși admitem că este important ca fondurile de pensii să dețină un tampon de capital sufficient pentru a proteja creditorii, OUG 114 introduce o creștere semnificativă a cerințelor minime de capital care nu se bazează pe o creștere a riscurilor. Aceasta și alte caracteristici ale OUG 114 măresc probabilitatea ca acești investitori pe termen lung în economie să plece. Acest lucru ar încetini dezvoltarea pieței de capital, investițiile pe termen lung, dar și diversitatea și predictibilitatea pensionarilor.

În al treilea rând, Parlamentul României a adoptat, recent legi care plafonează ratele dobânzilor la credite, limitează vânzarea creanțelor cesionate și elimină caracterului de titlu executoriu pentru contractele de credit. Împărtășim dorința legiuitorului român de a proteja consumatorii și pentru a-i ajuta pe debitorii vulnerabili. În același timp, obiectivul unor astfel de legi trebuie echilibrat cu necesitatea de a nu încuraja disciplina la plată a debitorilor solvenți care ar pune în pericol stabilitatea sectorului bancar.

Având în vedere aceste considerații, vă încurajăm să vă angajați într-un proces cuprinzător dialogul cu toate părțile interesate relevante. Dorim să cooperăm cu dvs. pentru ca economia și standardul de viață din România să atingă convergența cu UE, pe baza creșterii atenției acordate investițiilor și reformelor structurale, un mediu legislative și de business stabil. Suntem gata să vă sprijinim și să vă acordăm ajutorul în această direcție”

Cu toate acestea, sâmbătă, un consilier al ditamai Primului Ministru- dl. Darius Vâlcov, a spus că Ordonanța nu va fi modificată și că nu vede ”deocamdată” niciun efect al ei. Potrivit unei știri Mediafax, Vâlcov a susținut, sâmbătă, că OUG nr. 114/2018 nu va fi modificată în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie, creditarea și condițiile de licitație pentru licențele 5G.

„Nu este vorba despre ce am fi noi dispuși să renunțăm. Este vorba că, din momentul în care această ordonanță s-a spus am ținut și ținem clar la unele puncte: plafonarea pentru consumatorii casnici a prețurilor la gaze și la energie electrică care au crescut cu peste 60%, în doar trei ani”, a declarat Darius Vâlcov, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

OUG nr. 114/2018 prevede plafonarea acestor prețuri din 68 lei/Mwh, de la începutul lunii aprilie 2019.

„Doi la mână, implicarea băncilor în creditarea românilor, fie că vorbim de firme românești, fie că vorbim de persoane fizice, la un nivel apropiat de media Uniunii Europene, în special de media din zona est-europeană este un punct extrem de important. Acest lucru noi ni-l dorim și acolo va trebui să ajungem. (...) Aici este suficient să ne înțelegem. Nu ne trebuie semnături”, a mai afirmat Vâlcov.

Ordonanța de la finele anului trecut a introdus taxa pe activele băncilor, care este de 0,1-0,5%, la un ROBOR mediu trimestrial de peste 2%, crescând cu câte un pas de 0,5 puncte procentuale. Atât consilierul premierului, cât și ministrul Finanțelor Publice au susținut că această taxă a fost introdusă pentru a descuraja băncile să aplice un nivel al ROBOR prea ridicat la creditele populației.

„Trei la mână, nu putem să renunțăm la condițiile de licitație pentru 3G, 5G și așa mai departe, în condițiile în care în altă țară, Italia, care este de trei ori mai mare decât România, licențele 5G au fost valorificate contra a 5,6 miliarde de euro. Noi am spus măcar un miliarde de euro să fie obținut pe licențele 5G din România. Adică de șase ori mai puțin, de-acolo plecăm, dar nu sub 500 de milioane, așa cum s-au gândit, la un moment dat, acești operatori de pe piață. Aici trebuie să vedem interesul țărilor și al românilor. Acea suprataxare (a firmelor din energie) a fost deja reglementată de ANRE și n-am văzut reacții extraordinar de puternice. Ea nu afectează offshore-ul, nu se aplică decât onshore-ului și nu se aplică cifrei de afaceri în totalitate, ci doar celei care este dedicată acelei activități. A fost un pic cam mare reacția - mai mult din presă decât din interiorul companiilor. Am participat la foarte multe discuții și n-am văzut niciodată o astfel de reacție, pentru a scoate total această taxă (pentru firmele din energie - n.red.)”, a completat Vâlcov.

Consilierul premierului pe probleme economice a menționat că în prezent există consultări cu mediul de afaceri în ceea ce privește modificare OUG nr. 114/2018.

„Există consultări, dar bineînțeles că, la final, în urma consultărilor... De la început am știut că aceste patru domenii cheie și domenii în care prețurile au crescut fără precedent în alte țări, în momentul în care se vor închide aceste robinete, se va da drumul la banii de lobby și vom avea avocați zeloși care vor țipa la televiziuni pentru a apăra interesele acestor companii. Companiile majoritare din România n-au de suferit sub nicio formă în urma Ordonanței 114. Noi am spus: «Haideți să oprim lăcomia la un nivel acceptabil», pentru că se sărise calul”, a detaliat Vâlcov.

Consilierul premierului a mai susținut că, deocamdată, nu se vede niciun fel de efect al OUG nr. 114/2018.

„Ordonanța (OUG nr. 114/2018 – n.red.) nu știu dacă a fost dată prea târziu. Prea devreme, poate. Unii consideră că a fost dată prea târziu. Noi în 2017 și 2018, în ceea ce privește nivelul ratelor la creditele românilor a crescut exponențial, deși economia indica că nu aceasta ar fi direcția în care să meargă aceste rate. Vom vedea în viitor, dacă a fost un moment corect sau Guvernul s-a grăbit”, a menționat Darius Vâlcov.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15716 vizualizari

 • -14 (26 voturi)    
  cel putin, de data asta nu au mai pus placa... (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:13)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cu riscurile reprezentate de cresterea salariilor si veniturilor romanilor.(sic).

  asta suna ca dreak, by any standards.

  desigur, cresterea si scurgerea peste granita a profiturilor nu este niciodata un risk.
  • -6 (8 voturi)    
   cand o sa (Sâmbătă, 2 martie 2019, 22:11)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   inteleaga si plelel astea comuniste ca vream o tara ca afara ?
  • +4 (10 voturi)    
   Daca e impozitat care e buba cu profitul? (Sâmbătă, 2 martie 2019, 22:21)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Daca nu fac ca Lucoil, evaziune fiscala si sa trimita banii la MosCow care e problema???
 • +17 (19 voturi)    
  Romanii au votat sa-si distruga tara. (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:14)

  emil bobu [utilizator]

  Ce nu inteleg europenii?

  Romanii au votat saracia, coruptia si criminalitatea, au ales PSD-ul sa distruga tara.

  Asta e vointa poporului!
 • +13 (15 voturi)    
  Porpunere (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:24)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Eu propun sa sesizati Curtea Comunista a Romaniei prin care sa cerceteze cum raii astia de la UE isi baga nasul in suveranitatea noastra.

  Cu putin noroc poate il revocam pe Timmermans si Soros. Ce treaba au ei cu asta? Cum adica? Pai ei vor sa ne fure tara si aurul si sunt in spatele protocoalelor si completului de 5. Jur. Mi-a zis Mustaciosul...

  Dovezi? Eh... ce treaba are una cu alta?! De cand are nevoie Dinti de Grebla de dovezi? Vorba aia: "indrazneste sa crezi" !
 • -8 (20 voturi)    
  O fi, dar și profitul este mult mai mare. Uriaș. (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:33)

  prec [utilizator]

  Au și profit din două cifre, În Vest nu au așa profit. Da, suntem de acord să impozităm ca nemții, franțujii sau olandezii, dar să avem și aceleași dobânzi cu ei.
  • +3 (3 voturi)    
   ia verifica mai bine... (Duminică, 3 martie 2019, 4:28)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui prec

   sa vezi profiturile bancilor vest europene. te pomenesti ca stau in profiturile facute intr-o tara bogata ca romania
   • -2 (2 voturi)    
    Acolo profitul este pe bază de rulaj! (Duminică, 3 martie 2019, 12:36)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Foxcrawl.com

    Nu pe bază de taxe și comisioane mari, ca la noi!
 • +13 (15 voturi)    
  ca ii scrie lui Teodorovici sau lui Florin Salam (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:38)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  rezultatul e acelasi.
  Sa moara dusmanii.
 • +14 (16 voturi)    
  Wow! (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:47)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Să scrii unui vântură vânt incomptent si mafiot e pierdere de vreme. Teodorovici e doar sluga lui Vâlkov-Cavou, adica a unui ticâlos penal pus pe distrugerea României.
 • -13 (19 voturi)    
  Ii ingrijoreaza stabilitatea preturilor? (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:58)

  Fides [utilizator]

  Dar si stabilitatea financiara - pe naiba. Ii doarr taxa la banci. Volumul ei. Calicii vor mai putin. Va fi interesant, dupa atatea presiuni economice (a se citi interese bancare la nivel UE) - cred ca nu-i intereseaza ce se alege cu justitia. Ca doar interesul poarta fesu.
 • +11 (13 voturi)    
  ăștia (Sâmbătă, 2 martie 2019, 17:05)

  nahir [utilizator]

  alde pesedacii care ne conduc, nici dacă i-ar duce mintea nu ar putea să priceapă scrisoara. Ar zice, ”ptiu, fi-ar să fie, Soros ăsta și pe ăștia de la UE i-a mituit, numai să dea în crăișorul bălților noastre. Dacă mâine-poimâine îl mituiește și pe dragul nostru lider de clică hoțească, ce ne facem?”
 • +7 (11 voturi)    
  Dacă (Sâmbătă, 2 martie 2019, 19:21)

  dan63 [utilizator]

  Pilonul II dispare din România, am tot dreptul să dau în judecată statul român și să cer și despăgubiri pentru stresul produs - doar vreo 10 milioane de euro! Și să merg până la capăt, indiferent de timpul necesar și de instanțele la cre trebuie să mă adresez!
  • +8 (10 voturi)    
   Daca dispare pilonul II trebuie (Sâmbătă, 2 martie 2019, 21:32)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui dan63

   sa facem o asociatie a tuturor pabubitilor si sa dam in judecata guvernul mafiot.Sunt banii nostri si psdeul n-are dreptul sa-i fure!
 • -8 (16 voturi)    
  Mdeah... (Sâmbătă, 2 martie 2019, 21:32)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Pana acu niscai vreme taxa pe banci iera rea. Acu nu mai ie rea ci doar “substantial mai mare”?!? Tre sa ma tin de ceva, ca ma ia cu ameteala... Uniunea Europeana a Cocalarilor...
 • +4 (10 voturi)    
  sa fie mai pe inteles (Sâmbătă, 2 martie 2019, 21:47)

  Dedalus [utilizator]

  Cred ca orice decident din UE este ingrozit de perspectiva de a trimite ajutoare umanitare in ROmania.

  Saracirea populatiei se poate produce intr-un an, cu rezultate ingrozitoare,

  Socialismul conduce inevitabil sa saracie lucie. Combinat cu capturarea statului de catre o clica de penali, ajutati de niste sfertodocti penibili este de natura sa infioare pe oricine,

  Totusi, as spune ca UE ar trebui sa incerce sa se explime mai pe intelesul acestor babuini si, mai ales, pe intelesul populatiei.

  Romanii chiar nu inteleg care este riscul real al strangularii pietei. Sunt convins ca daca vom ajunge la dezastru, mirarea va fi maxima.

  ///

  Scrisoarea Comisiei este greu de priceput de populatie. Aceasta este o mare problema. Cred ca opozitia ar trebui sa explice mai mult, sa "traduca".
 • +4 (8 voturi)    
  Se profileaza Dictatura (Sâmbătă, 2 martie 2019, 22:12)

  John_english [utilizator]

  dacă lumea nu se trezește la timp.
 • 0 (4 voturi)    
  ce zice aci? (Sâmbătă, 2 martie 2019, 23:53)

  laurentiucat [utilizator]

  article 125 TFEU
 • -9 (9 voturi)    
  Simpatica treaba cu punerea in lumina (Duminică, 3 martie 2019, 0:36)

  xrogo [utilizator]

  proasta mai ales acum, cu presedintia UE!
 • +5 (5 voturi)    
  Manifest (Duminică, 3 martie 2019, 7:21)

  hamangiul [utilizator]

  Noi PSD-ei vrem bunastarea noastra...acum si aici ,vorba fratilor nostri U.D.M.-risti..asa ca ..dai drucului de nepoti emigranti...
 • -4 (6 voturi)    
  avertizari ? (Duminică, 3 martie 2019, 8:52)

  codrean [utilizator]

  De ce nu mediere ? Cam asta ar fi rolul comisarilor. ..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by