Oficial BNR: Legat de insinuările făcute, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice

de DP     HotNews.ro
Luni, 11 martie 2019, 16:24 Economie | Finanţe & Bănci


Darius Valcov si Mugur Isarescu
Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres
Dl. consilier de stat Darius Vâlcov a făcut duminică mai multe declarații eronate, demonstrând grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale și cu eventuala pierdere rezultată din această administrare, transmite purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Reamintim că Vâlcov a spus că în condițiile în care România ar împrumuta cele 33 de miliarde de euro (echivalentul rezervei) ar trebui să plătească 1 miliard de euro, dar BNR, din administrarea rezervei, a obținut în 2017 minus 80 de milioane de euro. Reacția BNR nu a întârziat.

Ce spun oficialii instituției de emisiune monetară:

 • 1. În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale.
Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută – care includ și rezerva internațională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei). Din suma rămasă,
22.406 mii lei au fost repartizați pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii. Profitul menționat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcționare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare și altele.
 • 2. BNR a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii zece ani
Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obținut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În acești zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro).
BNR reamintește că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, și nu obținerea de profit. Menirea rezervei internaționale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării.
 • 3. Din păcate, dl. Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaționale și a poziției financiare a BNR...
... considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greșită, dacă nu chiar manipulativă, și ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit și nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale”). Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plățile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadențe de plată ale statului și denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziție atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale. Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reușit fructificarea altor părți din rezerva internațională care au acoperit pierderile și au dus la obținerea de profit, aducând și contribuții substanțiale la bugetul de stat. Pentru mai multe detalii, vezi aici.

În legătură cu insinuările legate de existența, inclusiv în Banca Națională a României, și a unui „alt tip de corespondență care se face cu persoane și agenții de rating” care „nu fac bine României și în altă țară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de țară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.

Context:
Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a atacat duminică seara, în cadrul unei emisiuni TV, conducerea BNR, învocând rezultatele slabe obținute din administrarea celor 36 de miliarde de euro ce constiue rezervele statului.

„Unii se cred deștepți și pe viață într-un anumit loc. Îmi doresc o echipă nouă de patrioți la BNR”, a spus Vâlcov.

Consilierul premierului a spus că în condițiile în care România ar împrumuta cele 33 de miliarde de euro (echivalentul rezervei) ar trebui să plătească 1 miliard de euro, dar BNR, din administrarea rezervei, a obținut în 2017 minus 80 de milioane de euro.

Întrebat despre aducerea ezervei de aur în țară, conform unui proiect de lege semnat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, Vâlcov a spus: "Dacă spun să vină în țară înțeleg că suntem ruși".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49630 vizualizari

 • -65 (69 voturi)    
  Nu inteleg ceva, poate ma ajutati (Luni, 11 martie 2019, 16:37)

  Fides [utilizator]

  In 2018, BNR spune ca a realizat un profit bun, de circa 187.000 lei, aproape modo grosso 50.000 de euro. In ultimii 10 ani, a fost de 1 miliard de euro. Pai cand au fost facuti grosul banilor? In anii de criza?
  • +27 (31 voturi)    
   Fides (Luni, 11 martie 2019, 16:56)

   Rosebud [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Cifrele sunt in mii lei. Deci trebuie sa mai adaugi vreo 3 zerouri.
   • +10 (12 voturi)    
    Nu-i cere aluia fara cap (Luni, 11 martie 2019, 19:28)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Rosebud

    sa gandeasca.
   • -2 (10 voturi)    
    Suciu: replici de televiziune "dedezbateri" (Luni, 11 martie 2019, 20:17)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Rosebud

    Deh, de acolo provine.
    Valcov e un penal, dar nu e acceptabil ca si BNR sa se coboare la nivelul asta de replici..
    • +23 (25 voturi)    
     Am alta parere (Luni, 11 martie 2019, 23:57)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     BNR trebuie sa se coboare oricat de jos e nevoie (si din acest pdv Suciu, fost jurnalist, e un om mult mai bine pregatit decat obrazele subtiri de prin BNR).
     Asta nu e o dezbatere academica. Valcov nici macar nu pricepe despre ce vorbeste - nu zic ca n-ar putea pricepe, pentru ca nu e deloc prost, dar nu-l intereseaza, el are cu totul alte obiective decat sa se arate mai stiutor de carte decat toti beneristii la un loc.
     Ce face el (si altii din gasca lor) este sa puna in scena un spectacol pre-electoral. PSD a intrat deja in campanie si, in absenta vreunui eveniment major, disruptiv, tot asa o s-o tina pana la sfarsitul lui 2020, dupa alegerile generale. Povestea asta cu auru, e una inventata "pe picior", ca sa joace o carte nationalist-moderata, sa atinga o coarda sensibila a electoratului lor, convins de exceptionalismul romanesc - desi, daca-i iei la scuturat, dau din colt in colt incurcati si nu stiu exact ce anume este exceptional cu/despre romani/Romania.
     Aceeasi poveste cu noua gaselnita a aprozarelor, cu multinationalele cele rele, cu CNAIR care nu-i in stare sa faca o lciitatie ca lumea, dar o sa construiasca 'jde mii de kilometri de autostrada in regie proprie si cate alte trasnai. Facem noi, pentru ca putem.
     N-o sa dureze mult si-o sa vina si cu alte prostii - fac pariu ca nu trece Pastele si-o sa lanseze si-un mare program de construit blocuri... cu trimitere directa la cei care-si amintesc si regreta vremurile cand Ceausescu construia nu-sh cate sute de mii de apartamente pe an (desi nici macar unul, daca-i intrebi, n-ar mai vrea sa traiasca in conditiile din acele apartamente). S.a.m.d.
     Tot circul asta se adreseaza unor anumite categorii de votanti. Tot pentru nivelul lor trebuie sa explice si BNR situatia.
     BNR si oricine altcineva are de-a face cu lipsa de scrupule pesedista. Altfel tu ramai cu satisfactia platonica "Mama, ce i-am zis-o", iar ei culeg voturile si la urma nu intelegi de ce, ca doar evident tu aveai dreptate.

     A bon entendeur...
     • 0 (0 voturi)    
      Valcov si Dragnea (Marţi, 12 martie 2019, 9:00)

      DanBruma [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Problema cu astia doi e ca amandoi sint condamnati! Ar fi culmea ca BNR-ul sa le vina de hac! Cum fiscul i-a venit de hac lui Al Capone! Replica e excelenta "pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice"
     • 0 (0 voturi)    
      In municipiul "meu" se asfalteaza la greu (Marţi, 12 martie 2019, 9:52)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      ani de zile n-au facut nimic.
      Porunca a venit de la domnia populara sa se faca si sa se dreaga.
      Slujbe pentru bosorogime, mici pentru cei in putere, pentru cei mici ce ramane.
      Bastanii au deja restul, 90%.
    • 0 (0 voturi)    
     Politicienii sunt media poporului (Marţi, 12 martie 2019, 8:36)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     Într-o țară normala, prezenta lui Dragnea, Vâlcov, Docila, Allguta, Cuc sau ăla care fugea de presă la vârful politicii se răsfrângea rapid cu proteste masive sau repercusiuni la proximele alegeri.
     Oamenii aia mint la fel de des cum expiră, iar incompetența e crasă.
     BNR trebuie să arate că deține adevărul, tema aurului, nerecunoașterea că inflația crește ratele cu ROBOR sau nu, Soros, statul paralel - sunt doar teme d stimate a lua atenția electoratului de la problemele reale.
  • +19 (23 voturi)    
   invata sa citesti (Luni, 11 martie 2019, 17:02)

   nxc [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   alea sunt MII lei

   deci e cum zici tu, dar x 1000 ;)
  • +16 (20 voturi)    
   ai citit prost (Luni, 11 martie 2019, 17:03)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   scrie 187.000 mii lei. Adica 187.000.000 lei (40 milioane euro). Si toate numerele din paragraf sunt cu 'mii lei'
  • +12 (16 voturi)    
   Cred ca asta va lamureste... (Luni, 11 martie 2019, 17:03)

   constantinmarian [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   186.715 mii lei = 186.715.000 lei
  • +10 (14 voturi)    
   raspuns , oficial BNR (Luni, 11 martie 2019, 17:09)

   dorcu [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Citiți mai atent, profitul a fost de 187.000 mii lei, adică
   187.000.000 lei.
  • +10 (14 voturi)    
   mii lei (Luni, 11 martie 2019, 17:11)

   mouseman [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Nu 187.000 lei, ci 187.000 mii lei, adica 50 de milioane de euro.
  • +7 (11 voturi)    
   gresit (Luni, 11 martie 2019, 17:12)

   joly [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   187.000 mii lei = 187 milioane
  • +2 (6 voturi)    
   .. de unde.. (Luni, 11 martie 2019, 17:12)

   gdcos [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   .. ai scos cifra aia, de un miliard?! De euro.. Ca sunt curios.
  • +3 (9 voturi)    
   Citeste mai atent (Luni, 11 martie 2019, 17:15)

   Arlington [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Sunt 187 milioane de lei!!!

   Sau n-ai citit niciodata un set de situatii financiare in care sumele sunt prezentate in mii lei si vii aici sa te dai cunoscator...
  • +5 (9 voturi)    
   Ai încurcat cifrele și indicatorii (Luni, 11 martie 2019, 17:18)

   george1977 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   În 2018 BNR spunea că a făcut (în 2017) un "venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017)".
   Așadar: 186.715 mii lei și nu "de circa 187.000 lei, aproape modo grosso 50.000 de euro", cum spui tu.
   Iar 1 miliard de euro a fost impozit pe profit plătit la bugetul de stat.
   Mulțumit?
  • -8 (12 voturi)    
   totul e in mii lei (Luni, 11 martie 2019, 17:18)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   ca sa nu ametim ... ceea ce nu spune BNR este cat costa administrarea asta de la canary wharf a aurului ...
   • +7 (9 voturi)    
    ba a spus (Luni, 11 martie 2019, 23:11)

    jijibau [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

    Costă 62000 euro pentru a garanta credibilitatea leului pentru 3 miliarde aur. Adică 0,02% anual. E mult pentru a garanta o așa valoare? :)))
  • +10 (14 voturi)    
   Darius, tu est? (Luni, 11 martie 2019, 17:20)

   _cutare [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Bai, voi astia din PSD nici sa cititi nu stiti. Daca ai mai arunca inca o privire in textul de mai sus ai vedea ca ai uitat sa citesti cuvantul "mii"... 187.000 mii de lei, adica de 50.000.000 de euro.
  • +6 (10 voturi)    
   Ai citit gresit (Luni, 11 martie 2019, 17:31)

   Nsm [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   In text scrie 186.715 mii lei nu 187000 ... este de 1000 de ori mai mult adica 40 mil EUR
  • +6 (10 voturi)    
   trei de zero (Luni, 11 martie 2019, 17:38)

   roaiacob [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   186.000 mii. Mii! Altfel spus, 186 milioane. Ori 186.000.000. Încă trei zero-uri. Lămuritor?
  • +7 (11 voturi)    
   gheorghe (Luni, 11 martie 2019, 17:41)

   camasa_neagra_la_gat [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   stai jos. Nota 2 la citire. Ptr. trolat poti lua ceva mai bine.
   E vorba de 187.000 mii lei, adica sa fie mai limpede pentru tine: 187.000.000 lei, adica tot ca sa intelegi, ca probabil ai ramas pe stil vechi: 1.870.000.000.000 lei
  • +4 (8 voturi)    
   Desigur, te ajutam cu placere (Luni, 11 martie 2019, 17:43)

   Astor2000 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   In 2018 BNR a realizat un venit net de ca. 187.000 MII (!!!) lei. Adica se adauga trei zero-uri la cifra si atunci se obtine suma in lei.
   Deci venit net 187.000.000 lei, adica ca. 39 Mill. Euro, la curs de 4,7.
  • +4 (8 voturi)    
   umanitar (Luni, 11 martie 2019, 17:46)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Vilcoave, hai ca te ajut eu ca sa fac fapta buna zilnica. Profitul este de 186.715 de mii lei, adica 186 de mii de mii de lei, care face exact 186 de milioane si ceva.
   Asa se intimpla cind citesti un fapt clar insa intelegi ce vrei tu (dragnea, veo, rusia, doru' de cimitire, etc.).
  • +5 (9 voturi)    
   187.000 mii lei, (Luni, 11 martie 2019, 17:52)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   nu187.000 lei.
   Si Valcov tot ca tine a citit, ma?
   Voi stiti, ma, sa cititi?
   Vai de capu' nostru!
  • +3 (7 voturi)    
   suma e in mii de lei (Luni, 11 martie 2019, 17:52)

   borna [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   187.000 MII lei nu 187 mii lei si nici 187.000 lei. Asta inseamna 187 milioane lei sau 187.000.000 lei.
  • +1 (5 voturi)    
   mii lei (Luni, 11 martie 2019, 18:00)

   Suricata007 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   E vorba de 186.715 mii lei nu de 186.715 lei.
  • +1 (5 voturi)    
   187.000 mii lei (Luni, 11 martie 2019, 18:23)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Unitatea de măsură este ”mii lei”.
   Sunt convins că ai văzut dar cum nu aveai ce altceva să scormonești în dauna adversarilor hoților tăi cu condamnări de ani grei de închisoare, ți-a fost mai ușor să faci pe naivul ca să poți băga o șopârlă :”Pai cand au fost facuti grosul banilor? In anii de criza?”
  • +2 (6 voturi)    
   Te incurci in cifre. (Luni, 11 martie 2019, 18:23)

   terkos [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   186.715 mii lei inseamnă aproximativ 187 milioane lei, adica vreo 39,5 milioane eur.
  • -10 (12 voturi)    
   valcov un penal, dar BNR se coboara la nivelul (Luni, 11 martie 2019, 18:38)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   de "dezbatere televizata" ?
   Ce-i drept, din mediul asta provine Dan Suciu.
   Dar genul asta de discurs aduce un miros de mici si bere pe culaorele BNR.
   • +9 (11 voturi)    
    Mdeah... (Luni, 11 martie 2019, 23:59)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    Nu-i asa ca BNR ar trebui sa se retraga scarbiti in turnul de fildes si sa-l lase pe Valcov si altii de teapa lui sa spuna tot ce vor si sa vorbeasca doar ei?!?
    Dvs. glumiti, sau sunteti pe-aici "cu treaba"? ca vad ca repetati a doua oara aceeasi... hmmm... idee.
  • +2 (6 voturi)    
   Ce tonti sunt unii !!! :) (Luni, 11 martie 2019, 18:54)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Nu intelegi pentru ca ... mai trebuie sa pui trei zerouri. Daca vezi scris 187.000 mii lei inseamna 187.000.000 lei. Care sunt 187 milioane lei, adica 40 milioane euro. Daca vezi scris 4.529.700 mii lei inseamna ca sunt 4.529.700.000 lei, adica 1 miliard de euro.
   Reciteste si vezi poate intelegi acum. Mascariciule.
  • +3 (7 voturi)    
   Nu meriti ... (Luni, 11 martie 2019, 18:57)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   sa fii ajutat , dupa cum pui problema , nivelul prea scazut indica irecuperabilitate ...
  • -7 (9 voturi)    
   Pentru majoritatea celor care au raspuns (Luni, 11 martie 2019, 19:36)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Vad ca va dati mari destepti. Da, omul nu a sesizat acel cuvant "mii" de dupa cifre. Dar cine scrie numerele asa, jumatate cifre jumatate litere? Asa ati invatat la scoala? Ca eu nu cred, asta daca ati invatat... Si sa nu-mi spuneti ca asa e in domeniul financiar! O fi, nu zic nu, desi nu inteleg de ce, care ar fi o explicatie logica pentru asta. Aici citim un articol de ziar, nu un act bancar. Cine l-a scris, putea sa-l scrie corect romaneste, nu numai corect bancar. Era un efort prea mare? Se pare ca da!
   Asa ca nu mai comentati aiurea si invinuiti persoane pe nedrept. Va plangeti ca lumea nu e educata, nu voteaza, etc. Dar ce faceti pentru asta, incercati macar sa-i educati? Nici vorba! Ganditi-va ca poate citeste asta si un badea X de la tara. Cand vede 187000, el, care poate inca mai si foloseste leii vechi, ce gandeste? Da, ca e clar ca BNR-ul fura, ca 187.000 e un profit cat o gaina (sa zicem). Nu ar fi bine sa vada cifra corecta, 187.000.000?
  • +1 (5 voturi)    
   Din pacate (Luni, 11 martie 2019, 19:44)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   politicienii si-au luat nasu la putere ! S-au invatat sa vorbeasca fara sa plateasca ! Metehne grele de la lovitura din 89 ! Bolshevism pe paine !
  • +5 (5 voturi)    
   "Profit bun de 50.000 de euro" (Luni, 11 martie 2019, 19:54)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   ați confundat BNR-ul cu vecinu Lică ce joacă poker online.
  • +4 (6 voturi)    
   Fides, te ajut eu: (Luni, 11 martie 2019, 20:36)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   prostii nu inteleg.
   • +1 (1 vot)    
    O adevarata performanta a prostiei (Marţi, 12 martie 2019, 8:37)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Bazil

    Fideluta a primit un numar record de replici.

    Tare!!!

    Un prost arunca o piatra in apa...
    • 0 (0 voturi)    
     Nu am aruncat piatra, e la mine (Marţi, 12 martie 2019, 14:40)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     Piatra nu trebuie aruncata indiferent de circumstante. Citeste mai jos de ce am ales sa trec cu vederea mii :-)
    • 0 (0 voturi)    
     Un prost arunca o piatra in apa... (Marţi, 12 martie 2019, 14:48)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     … de care insa a uitat sa se lege.
     • 0 (0 voturi)    
      Free GiGi (Marţi, 12 martie 2019, 18:46)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

      Remember Free GiGi, cand Becali a fost arestat.
  • 0 (0 voturi)    
   Am ales special sa fac asta (Marţi, 12 martie 2019, 11:08)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Ca sa va lamuresc: in ultima vreme pe Hotnews au fost postate mai multe materiale vizavi de BNR, in care anumiti analisti punctau faptul ca BNR a pierdut 1 miliard de euro (dupa altii chiar 1,5-2 miliarde de euro) la inceputul anului (dupa aparitia OUG 114) pentru a stabiliza cursul leu-euro. La momentul respectiv am indicat faptul ca stirea era un fake news - si am facut trimitere la site-ul BNR (Rezerve internationale etc) tocmai pt. a arata ca acel miliard de euro a fost folositi pt. plati scadente in contul datoriei publice, nicidecum pt. a stabiliza cursul leu-euro.
   Nu m-ati crezut la momentul respectiv - ieri mi-ati indicat cu nonsalanta aici (ieri) ca este vorba de mii de lei (asa este normal sa fie - si va asigur ca stiu asta, urmaresc cu atentie raportul anual BNR). Prin urmare sper ca ati inteles ca daca BNR a realizat anul trecut un profti de circa 50 de milioane de euro, iar in 10 ani - BNR a platit la bugetul de stat impozit pe profit in suma de aproximativ 1 miliard de euro - nu este usor sa joci pe cursul leu-euro - 1-1,5 ori 2 miliarde de euro.
   In rest, multa sanatate.
 • +42 (50 voturi)    
  Prea elegant raspunsul (Luni, 11 martie 2019, 16:43)

  natbl73 [utilizator]

  dar pe de alta parte imi place sa cred ca valcov&gio stiau deja astea

  Pe de alta parte, cei pe care vor sa ii cumpere adora minciunile, iar un astfel de raspuns tehnic oricum s-ar lovi de incapacitatea lor de a rationa
  • -11 (17 voturi)    
   PSD-stii (Luni, 11 martie 2019, 16:56)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

   Stiu f bine ce a fost la BNR de la lovilutie pana recent. asa ca Domnul Valcov chiar fiind infractor dovedit poate spune niste adevaruri..pana la urma baietii desrtepti de la BNR pot parea niste domni dar in realitate au multi scheleti in dulap
  • -1 (9 voturi)    
   100% corect! (Luni, 11 martie 2019, 18:35)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

   Propabil o sa aduca aurul in tara, dar oricum algerile sunt deja castigate, pedesereul a dovedit ca este singurul partid ultra- patriotic: treipleza pensiile si salariile, izgineste multinationalel hraparete, vrea sa readuca in tara aurul, si face aprozare ca sa poata toti romanii sa manince sanatos, romaneste, sa nu ne mai otraveasca UE cu E-urile lor!

   Cum sa nu ii votezi?!

   Daddy rulez!

   Dracnea presedinte pe viata!
   • +1 (5 voturi)    
    + puscarii (Luni, 11 martie 2019, 23:20)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    NU, in momentul in care prezentarea la vot va fi mai mare de 38%, din care (cei care sunt) ii voteaza 42%, nu vor mai avea majoritatea de 48%socialisti-dracnea + 5%liberali-motocicleanu

    + ca vom avea nevoie de mult mai multe spatii de cazare, sau supraetajam peturile pe 5 randuri
  • +9 (11 voturi)    
   mda (Luni, 11 martie 2019, 19:14)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

   Pai raspunsul "pe inteles" ar fi cam asa:

   "Valcov, pune mana si citeste si tu macar manuale de liceu de economie!

   Iar cand citesti rapoartele Bancii Nationale, citeste tot, nu doar prima fraza!

   Cand vorbim despre gestiunea aurului, nu vorbim despre cruciulitele de aur, fie ele de la gat, fie din cimitire!"

   ///

   Stau si ma intreb cum a luat Valcov bacalaureatul.
   • 0 (0 voturi)    
    Valcov a citit la fel ca comentatorul Fides (Marţi, 12 martie 2019, 8:40)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    De mai sus.
    Dupa care s-a repezit ca rata la muci...
  • 0 (4 voturi)    
   hop tzop ! (Luni, 11 martie 2019, 20:44)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

   hai baieti puneti mana pe lopeti ! vin alegerile si-o sa va bata stapanu'daca nu dati rezultate ! mai cu spor ca sunteti cozi de topor ,hop s 'asa ! foaie verde de mohori ,vede-te-asi pamant de flori !
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 11 martie 2019, 16:51)

  DiDiRo [anonim]

 • -13 (15 voturi)    
  fudge no. 2 (Luni, 11 martie 2019, 17:12)

  demaGOGU [utilizator]

  ...Valcov intreaba daca BNR pierde 80 mil eur/an din administrarea rezervei internationale, iar gaga raspunde ca da, e adevarat, rezerva ne costa 80 mil pe an! dar ...facem profit din vinul lui Isarescu!
  • +8 (8 voturi)    
   Valcov se crede un mic Ceausescu (Luni, 11 martie 2019, 21:10)

   opinius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Valcov zice: daca luam bani imprumut, trebuie sa platim un milliard de euro. BNR poate face un miliar de euro daca ar da imprumut, dar nu da imprumut, ba mai mult plateste taxa depozitare.

   Dupa comparatia pe care o face, pare ca Valcov are de gand sa se apuce de tranzactii internationale, sa dea el 33 mld. impumut, ca sa ia dobanda 1 mld. Oare nu asta visa si Ceausescu? Sa-si faca el Fondul lui monetary?


   toate ca toate, dar sa nu-I vina idea sa se "imprumute" chiar guvernul (pentru plata pensiilor si salariilor). Asta nu ar mai mai fi imprumut, ci pur si simplu paparea rezervelor.
  • 0 (0 voturi)    
   Cam proști postaci PSD (Marţi, 12 martie 2019, 8:49)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ce treabă ai cu podgoria privată a lui Isărescu - vinul e chiar ok, iar dacă ocolești lanțul de retail e chiar accesibil pe site, aici discutam de BNR!
   BNR asigura stabilitatea, profitul e doar bine venit.
   Ca să aduci incredere, banii trebuie sa fie in depozite, obligațiuni, bonduri - nu ii arunci pe speculații subprime. Daca trebuie sa faci tranzacții dese, o parte din bani ii tii la vedere - iar în unele stat, tranzacțiile costa, la fel și statul degeaba al banilor (euribor e negativ ).
 • +1 (1 vot)    
  @martie (Luni, 11 martie 2019, 17:19)

  aricu [utilizator]

  Citeste atent, nu ca Valcov... scrie clar 186.715 mii lei... mii lei nu lei ... adica 186.715.000 lei.
 • +11 (13 voturi)    
  Stricați orzul pe gâște (Luni, 11 martie 2019, 17:33)

  Lionheart [utilizator]

  Vâlcov este un individ foarte limitat. Tocmai am citit, tot pe HotNews, un studiu despre cum se prostește omenirea în general. Vâlcov confirmă studiul.
 • +8 (10 voturi)    
  Totusi (Luni, 11 martie 2019, 17:40)

  Rici [utilizator]

  Cine esti tu? Consilierul primului ministru pe probleme de bagat mana in buzunarul cetateanului, asta stim. Dar cine esti tu sa-ti permiti sa comanzi conducerea BNR?. Dute la un psihiatru copile.
 • +10 (12 voturi)    
  Pilonul de stabilitate (Luni, 11 martie 2019, 17:46)

  hamangiul [utilizator]

  BNR-ul este pilonul de stabilitate care trebuie daramat..
  d-i Valcov trebuie sa isi refaca rezerva de aur confiscata ....
 • -16 (16 voturi)    
  buget (Luni, 11 martie 2019, 18:07)

  muscha mbanana [utilizator]

  verner si bugetul .... baba si pistolul COLT 45 ! sau baba cu chiloti de tabla ! mai mare rasul , a cazut in ridicol cu caonsilerii lui .De frica pensionarilor a promulgat bugetul dar nu inainte de a spune ca el e bun si guvernul rau .ce vrajeala dar nu mai tine ,s-a dus pas cu pas si primul pas care a fost si ultimul ! abia asteptam sa vina alegerile prezidentiale ... s-o vada pe pielea lui si dosarele sa-si vada mai departe de treaba .
 • +6 (8 voturi)    
  nu prea (Luni, 11 martie 2019, 18:22)

  buteflix [utilizator]

  nu prea mai pot cu acest tâlhar bandit vâlcov.
  băi mască.
 • +8 (8 voturi)    
  unde este social-democratia? (Luni, 11 martie 2019, 19:28)

  Dedalus [utilizator]

  Lasand gluma la o parte, trolarile de doi bani (la asa salariu, asa trolare), cred totusi ca onor PSD ar trebui sa scape urgent de toate panaramele, bolnavii si semianalfabetii care ii conduc acum.

  ///

  Nu am nicio aplecare penstru social-democratie, dimpotriva. Dar social-democratia este necesara si sanatoasa pentru politica unei tari.

  Acutala formatiune bizara cu sigla "PSD" nu are insa absolut nicio legatura cu social-democratia, este pur si simplu o combinatie de socialism primitiv cu o gaska de penali.
  • 0 (0 voturi)    
   Lasand gluma la o parte (Marţi, 12 martie 2019, 8:59)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Cam asta incearca ponta cu partidul lui: sa recupereze ce e bun in psd.
   PLanul ar fi reinventarea unui psd mai curat mai uscat.
   Dar, fiindca este vorba de ponta (mai zis candva si pinochio) ca personaj principal, parca nu se aplica "lasand gluma la o parte".

   Chiar si daca planul lui va reusi si va face un partid SD mai tare decat actualul, in cel mai scurt timp acesta se va umple cu aceiasi din actualul psd care a intinat adevaratele idealuri .
   Este ca o balanta cu apa: echilibrul nu este posibil. Din momentul in care pui din afara suficient de multa apa intr-un din parti, dupa un timp, cealalta ajunge mai usoara, se ridica si tot continutul ei se revarsa in aceeasi parte pe care ai alimentat-o din afara.
   Rezultatul final: partea in care ai turnat, va avea o cantitate mai mare decat avusese cealalta la inceput.
   Un PSD mai viguros si mai greu de ucis, dar mereu atractiv pentru infractori de stat.
   Pentru ca social democratia este adapostul cel mai convenabil pentru spolierea banului public in numele poporului
   • +1 (1 vot)    
    obiectiv (Marţi, 12 martie 2019, 15:43)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    E clar ca Ponta vrea o alternativa la PSD, dar nu e clar daca vrea social-democratie.

    ///

    Am insistat in urma cu ceva vreme pe necesitea aparitei in Romania a jocului stanga-dreapta in politica. Desigur, pot fi si animale bizare, dar democratia liberala asta inseamna: stanga- dreapta.

    Din absenta acestui joc pierde toata lumea: si social -democratia si liberalismul (in sens european) si la urma - toti cetatenii.

    Romania are pseudo-partide, toate cantonate in stanga socialista, toate vor sa muste din resursele statului, ca ditnr-un mar fara E-uri :-)).

    Poate ca e nevoie de un reset, adica de o perioada de incubare pentru miscarile politice pentru a se transforma in partide. Nu stiu in ce masura evolutia naturala duce unde trebuie. Ca sa duca, cineva ar trebui sa ridice steagul steagului liberal (in sens european).
 • +6 (6 voturi)    
  Nu dati aurul pe mana lor! (Marţi, 12 martie 2019, 6:09)

  valll [utilizator]

  Cu siguranta. il fura, ramanem fara nimic!
  Niste banditi au ocupat Romania si isi bat joc de ea.
 • +3 (3 voturi)    
  coincidenta (Marţi, 12 martie 2019, 7:39)

  Dedalus [utilizator]

  De cate ori iese Valcov cu o declaratie, apare si un atac speculativ la leu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by