Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să promulge legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2019. Acest act a fost publicat în Monitorul Oficial de marți și oficializează salariul mediu brut și ajutoare de deces.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel:

  • Salariul mediul brut pentru anul 2019 este în sumă de 5.163 lei. Valoarea este în creștere cu 1.001 lei față de anul 2018, când salariul mediu brut prognozat a fost de 4.162 lei.
  • Cuantumul ajutorului de deces în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este suma de 5.163 lei.
  • Cuantumul ajutorului de deces în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este suma de 2.582 lei.

Conform legii, Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii are prevăzute venituri de peste 71,6 miliarde lei, cheltuieli de 63,7 miliarde lei, cu un excedent de 2,9 miliarde lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale s-a stabilit la venituri de 181,4 milioane lei și cheltuieli de 130,9 milioane lei, cu un excedent de 50,5 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru șomaj are stabilite venituri de 1,53 miliarde lei, iar cheltuielile la 2,6 miliarde lei, fiind incluse și creditele de angajament, cu un excedent de 320,3 milioane lei.

În ceea ce privește bugetul de stat, acesta a fost trimis de Președinte, săptămâna trecută, înapoi în Parlament, iar miercuri (13 martie) a fost dezbătut în Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, unde a primit aviz favorabil pe forma inițială.

E mult spus „dezbătut”, pentru că nu s-au discutat amendamentele opoziției. Cu excepția a vreo două. Totul a durat în jur de o oră. De asemenea, a trecut și de plen, fiind trimis înapoi la Klaus Iohannis.

Ce a spus Președintele luni cu privire la bugetul pe 2019:

"Declaraţiile mincinoase şi fuga de responsabilitate nu pot ascunde evidenţa: PSD este unicul vinovat de situaţia în care ne găsim şi că la jumătatea lunii martie nu avem buget", a afirmat Iohannis.

  • Bugetul a fost trimis Parlamentului abia în februarie, cu o întârziere de 3 luni, așa că să nu mai țipe PSD la televizor că cineva le întârzie bugetul
  • PSD e unicul vinovat de situația în care ne găsim
  • După ce a întârziat inadmisibil de mult, guvernul nu a fost capabil nici măcar să vină cu un buget realist
  • E drept că e un buget foarte bun pentru creșterea prosperității PSD, dar nu a României
  • Veniturile sunt supraevaluate și incerte, în timp ce cheltuielile arată o aplecare deosebită pentru finanțarea PSD și a clientelei sale
  • Mă adresez tuturor parlamentarilor, tratați cu toată seriozitatea reexaminarea bugetului, faceți un buget realist pentru dezvoltarea țării, nu pentru dezvoltarea PSD

Vezi mai multe aici:

Klaus Iohannis: Am decis să promulg legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat / PSD, unicul vinovat pentru că nu avem buget