De la început menționăm că acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, fiind vorba de calcule pe baza randamentelor trecute, astfel că nu reprezintă o garanție pentru viitor.
Investitorii recomandă întotdeauna diversificarea, adică nu investiția într-un singur instrument/produs, ci în mai multe, pe diferite clase de risc. Fiecare persoană este diferită, așa că unele sunt mai dispuse spre risc, altele mai puțin.
Să spunem că ai 20 de ani și intri acum în câmpul muncii. Știi că, în teorie, te pensionezi la 65 sau 67 de ani, dacă ești fată sau băiat. Asta dacă nu se va mări vârsta de pensionare. Te gândești, poate, că îți dorești o pensie de 1000 euro/lună pentru încă 15 ani după ce ai devenit pensionar.
În primul rând, trebuie să nu îți consumi tot salariul. Dacă economisești 22 euro/lună pe care îi plasezi în acțiuni americane (circa 25 de dolari), atunci vei putea avea 1000 euro/lună la bătrânețe. A fost calculat luând în considerare că, în ultimii 33 de ani, randamentul anual al acestor acțiuni (S&P 500) fost de circa 9%.
Dacă mergi pe acțiuni internaționale (MSCI EAFE Index), acestea au avut randamente anuale de 6,8%. Astfel, trebuie să economisești 46 euro/lună (circa 52 dolari).
Aurul a avut un randament de 4,7%, astfel că vei avea nevoie de 88 euro/lună investiți.
Dacă decizia este de a investi pe bursa românească (BVB), randamentul anualizat pe ultimii 10 ani ar fi de circa 11,7%, pe indicele principal (în euro). Astfel, circa 8-9 euro lunar ar fi de ajuns. Nu am inclus dividendele. Bineînțeles, dacă te pensionezi în an de criză, vei scoate mai puțin decât ai anticipat, la fel și în ceea ce privește bursele externe.
Un depozit la bancă te va chinui mult dacă ai o dobândă, să spunem, de 2% anual. Ei bine, 194 de euro pe lună ar fi nevoie să pui deoparte.
Avem administratori de fonduri de investiții în România care oferă acces pe piețele de obligațiuni în euro. Astfel, la unii dintre aceștia randamentul anual pe ultimii 10 ani a fost de 6-7%. Astfel, ar fi nevoie de circa 46 euro/lună.
Dacă alegi să pun banii „la ciorap”, atunci 319 euro pe lună ar fi de ajuns.
Un mix pe mai multe dintre aceste opțiuni este recomandat de mulți investitori și specialiști.
- 53-54 euro/lună pentru acțiuni americane
- 93 euro/lună pentru acțiuni internaționale
- 159 euro/lună pentru aur
- 27,3 euro/lună pentru bursa românească în indicele principal
- 278 euro/lună la depozite bancare
- 88 euro/lună pentru obligațiuni în euro
- 405 euro/lună dacă vrei să ții banii la ciorap
Dacă ai 40 de ani
- 137 euro/lună pentru acțiuni americane
- 194 euro/lună pentru acțiuni internaționale
- 283 euro/lună pentru aur
- 84 euro/lună pentru bursa românească în indicele principal
- 425 euro/lună la depozite bancare
- 194 euro/lună pentru obligațiuni în euro
- 555 euro/lună dacă vrei să ții banii la ciorap
Am testat 3 calculatoare de investiții de pe internet, toate având rezultate asemănătoare, fiind mici diferențe între ele (în ceea ce privește suma finală), iar randamentele anualizate luate în calcul sunt pe ultimii 33 de ani sunt calculate ca medie, în ceea ce privește acțiunile internaționale și aurul. Pentru bursa românească randamentul a fost calculat pe indicele principal, în euro, pe ultimii 10 ani. Tot pe ultimii 10 ani și la obligațiunile europene. Bineînțeles, sunt clicluri economice dar, per total, acestea sunt randamentele. În funcție de calculatorul folosit, poate fi vorba de câțiva euro în plus sau în minus.
Alt model de calcul, pentru cei interesați să-și calculeze singuri randamentele în alegerea economisii și investirii, ar mai fi regula lui 72, prin care se poate aproxima de cât timp este nevoie pentru a dubla investiția. Astfel, se împarte 72 la randamentul anual. 1 euro investit la o un randament de 10% anual ar dura 7,2 ani pentru a se transforma în 2 euro. Așadar 10.000 euro investiți la 10%, s-ar transforma în circa 7 ani în 20.000 euro.
Repetăm ce am spus și la începutul articolului: toate exemplele de mai sus nu reprezintă o recomandare de investiții, iar evoluția trecută nu reprezintă o garanție pentru viitor.
2) Este exclusa din calcul varianta favorita de investitii a romanilor : Achizitionarea de apartamente pentru inchiriere (stiu sigur pentru ca 80% din colegi asta au ales cu cel putin 1 apartament extra). -> aici calculul poate fi mai complicat dar randamente de 6-7%/an sunt oarecum realizabile. Deci o alternativa ok pentru cei care nu suporta volatilitatea din piata de actiuni.
3) Avand in vedere ultimele evolutii in AI ( chiar acum 12h OpenAi a realizat o mare victorie impotriva unei echipe de oameni) nu prea ne putem astepta la cariere de 30 ani (poate 20) si atunci mai realist ar fi sa ne uitam la investitiile de la 40 ani.
In rest e un apel clar pentru tineri sa investeasca cat mai rapid pentru ca 10 ani pot face diferenta intre 1000 Euro pensie si 500 Euro pensie (sau intre 2000 euro pensie si 1000 Euro pensie).
Eu personal regret ca nu am inceput mai devreme pentru ca datele se confirma (dobanda compusa chiar functioneaza) dar cel mai bun moment e acum..
La fel se platesc asigurari si trebuie manageuiti chiriasii.
Dar exista si trebuia mentionata ca investitie alternativa
Zeci!!! De la militari, polițiști, sri, parlamentari, magistrați, procurori, revoluționari, veterani, actori, ziariști, academicieni, sportivi, etc.
Știe cineva EXACT câți pensionari cu pensii speciale există? Nimeni!!! Datele vehiculate sunt vechi și toatal eronate.
Oare de ce?
Toate problemele cu fondul national de pensii s-ar rezolva automat daca s-ar interzice prin lege deficitul la fondul de pensii. Adica sa se plateasca fix cat se incaseaza. Ar fi toti pensionarii mult mai interesati de ce se intampla cu economia..
pensiile speciale trebuie desființate de urgență!!!!
Pentru magistrati nici macar nu e posibil sa te pensionezi anticipat la 45 de ani, oricat ai dori, pentru ca trebuie sa termini liceu + facultate + INM, deci o sa ai minim 25 de ani pana termini scoala.
Desigur, Dorel cu 10 clase, care s-a dus pe santier sau la ferma la 16 ani, semi-analfabet, ar putea avea impresia ca inca 8-10 ani de scoala sunt irelevanti in discutie. Intr-o tara condusa de mafioti si analfabeti, conceptul "ai carte, ai parte" a fost uitat.
Pe site-ul https://www.cnpp.ro se publcia in fiecare luna un XLS cu numarul de pensionari unde sunt mentionati si pensionarii speciali din justitie, diplomatie, curtea de conturi.
Cei de la SRI cred ca sunt in bugetul SRI.
In bugetul MapN vedem ca sunt cam 3,5 mld RON pentru "asistenta sociala" - https://www.mapn.ro/buget/
Personal consider ca investitiile imobiliare sunt mai bune
In contextul depopularii Romaniei s.ar putea ca investitiile in imobiliare sa sufere...dar daca un cutremur se va abate asupra Romaniei...cu siguranta ca investitiile imobiliare isi vor pastra valoarea
Eu cred ca in perioada de ascensiune economica e ideal sa investesti in actiuni (daca studiezi foarte bine problema) iar pe timp de criza e bine sa ai lichiditati si sa vanezi o oportunitate de investitie foarte buna, poate fi chiar locuinta.
Cel mai bine este sa invartiti cumva banii si la pensie opriti invartirea lor. Nicidecum nu va luati bani de la gura (afacere) sa primiti hartii in loc.
Sa ne uitam la asigurari: daca se intampla ceva (anul trecut au fost inundatii) firmele de asigurari n-au platit banii celor care au fost inundati si erau asigurati.
Deci daca se va intampla ceva nasol in Romania toti se vor p**a pe tine cand te vei duce sa iei banii inapoi.
Si intotdeauna se intampla ceva nasol, pentru ca "afacerile" astea sunt ciclice. Adica prostii baga banii si desteptii ii fura cand trebuie o data la 7-10 ani. Credeti-ma voi care visati la pensii nu sunteti "desteptii".
Asa ca singura sursa decenta este banul la ciorap. Sau stoc in afacerea ta, sau pamant , sau un produs vandabil, in nici un caz aur pentru ca am inteles ca nu iti cumpara nimeni aurul legal in Romania. Iar sistemul cu tu dai bani si banca iti da o hartie cum ca ai aur este tot o pacaleala. Deci nici asta nu e bun. Poate fi cupru de exemplu. Dar nu aur. Sau argint.
BTW, in RO salariul minim e de 7 Euro / zi ?
-sau nu traiti in RO
Si acum normal, suntem in colaps si depopulati pentru cat de mult ati furat. Si cine sare de c*r in sus ca e mic salariul fata de UE? Culmea jegoseniei morale tot tu! Mars si canta la alta masa, la Latrina 1 ca aia sunt prosti si te asculta!
2.ataca si tu ideile, nu persoanele
parca sunteti bunica. in ziua de azi se gandeste pe termen scurt. acum. cum fac bani ACUM. toti din piata fac asta si daca dumneata, un oarecare, iti faci strategia pe termen lung vei fi calcat in picioare. financiar, zic. moral - vei fi un invingator. ramane sa alegi, e o lume libera. auzi, tu, 30 de ani...NU EXISTA "peste 30 de ani".
- pensie standard pentru "toata lumea" la nivelul salariului minim pe economie indiferent de ocupatie(poate militarii sa fie exclusi) deoarece in principiu nu mai contribui cu nimic la stat iar cat ai cotizat s-a mers pe principiul solidaritatii.
- pilonul 2 de pensie(ar trebui pastrat) - functie de salar si cotizatia este mai mare
- pilonul 3 de pensii(functie de salar si planul de cotizatie rezulta si o suma care se adauga pensiei standard si pilonului 2)
- 10% din pensia standard pentru un copii (in principiu este cineva din familia ta care contribuie la sistemul de pensii si meriti ceva in plus - trebuie sa ai grija si de nepoti); ai 5 copii in viata si locuiesc in tara se adauga 50% din pensia standard); de analizat pentru cei care au copii plecati in afara tarii sa scada procentul la 5% per fiu/fiica care contribuie mai putin; se incurajeaza si natalitatea prin aceasta masura care va fi o mare problema in viitor.
Ar trebui sa se aplice dupa 15 ani de la intocmirea si aprobarea legii(poate si 10 ani).
Parlamentarii si presedintele ar trebui sa fie singura categorie ''speciala'' care sa aiba pensia dubla fata de cea standard respectiv tripla. Aceasta sa fie singura exceptie pentru a putea trece o astfel de lege!