Câți bani trebuie să pui deoparte lunar pentru a avea o pensie de 1.000 de euro pe lună

de F.B.     HotNews.ro
Duminică, 14 aprilie 2019, 8:37 Economie | Finanţe & Bănci


Investitii pentru pensie de 1000 euro/luna
Foto: Pixabay
Bineînțeles, primul pas, în cazul în care îți dorești o pensie mai mare, este să economisești, dacă nu ai fost parlamentar, de exemplu. Așadar, dacă nu ai parte de o pensie specială, trebuie să îți faci un plan de economisire cât mai devreme. În funcție de vârsta pe care o ai, trebuie să economisești mai mult sau mai puțin în fiecare lună. Când vorbim de economisire, nu ne referim la strângerea banilor într-un cont curent, ci în diverse alte instrumente, precum acțiuni, aur, obligațiuni etc. Economisirea nu înseamnă doar cont curent și depozite bancare, așa cum învață unele manuale de economie, mare parte dintre acestea fiind realizate chiar de sectorul bancar. Universul investițional este mare.

De la început menționăm că acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, fiind vorba de calcule pe baza randamentelor trecute, astfel că nu reprezintă o garanție pentru viitor.


Investitorii recomandă întotdeauna diversificarea, adică nu investiția într-un singur instrument/produs, ci în mai multe, pe diferite clase de risc. Fiecare persoană este diferită, așa că unele sunt mai dispuse spre risc, altele mai puțin.

Să spunem că ai 20 de ani și intri acum în câmpul muncii. Știi că, în teorie, te pensionezi la 65 sau 67 de ani, dacă ești fată sau băiat. Asta dacă nu se va mări vârsta de pensionare. Te gândești, poate, că îți dorești o pensie de 1000 euro/lună pentru încă 15 ani după ce ai devenit pensionar.

În primul rând, trebuie să nu îți consumi tot salariul. Dacă economisești 22 euro/lună pe care îi plasezi în acțiuni americane (circa 25 de dolari), atunci vei putea avea 1000 euro/lună la bătrânețe. A fost calculat luând în considerare că, în ultimii 33 de ani, randamentul anual al acestor acțiuni (S&P 500) fost de circa 9%.

Dacă mergi pe acțiuni internaționale (MSCI EAFE Index), acestea au avut randamente anuale de 6,8%. Astfel, trebuie să economisești 46 euro/lună (circa 52 dolari).

Aurul a avut un randament de 4,7%, astfel că vei avea nevoie de 88 euro/lună investiți.

Dacă decizia este de a investi pe bursa românească (BVB), randamentul anualizat pe ultimii 10 ani ar fi de circa 11,7%, pe indicele principal (în euro). Astfel, circa 8-9 euro lunar ar fi de ajuns. Nu am inclus dividendele. Bineînțeles, dacă te pensionezi în an de criză, vei scoate mai puțin decât ai anticipat, la fel și în ceea ce privește bursele externe.

Un depozit la bancă te va chinui mult dacă ai o dobândă, să spunem, de 2% anual. Ei bine, 194 de euro pe lună ar fi nevoie să pui deoparte.

Avem administratori de fonduri de investiții în România care oferă acces pe piețele de obligațiuni în euro. Astfel, la unii dintre aceștia randamentul anual pe ultimii 10 ani a fost de 6-7%. Astfel, ar fi nevoie de circa 46 euro/lună.

Dacă alegi să pun banii „la ciorap”, atunci 319 euro pe lună ar fi de ajuns.

Un mix pe mai multe dintre aceste opțiuni este recomandat de mulți investitori și specialiști.

Dacă ai 30 de ani

- 53-54 euro/lună pentru acțiuni americane
- 93 euro/lună pentru acțiuni internaționale
- 159 euro/lună pentru aur
- 27,3 euro/lună pentru bursa românească în indicele principal
- 278 euro/lună la depozite bancare
- 88 euro/lună pentru obligațiuni în euro
- 405 euro/lună dacă vrei să ții banii la ciorap

Dacă ai 40 de ani

- 137 euro/lună pentru acțiuni americane
- 194 euro/lună pentru acțiuni internaționale
- 283 euro/lună pentru aur
- 84 euro/lună pentru bursa românească în indicele principal
- 425 euro/lună la depozite bancare
- 194 euro/lună pentru obligațiuni în euro
- 555 euro/lună dacă vrei să ții banii la ciorap

Am testat 3 calculatoare de investiții de pe internet, toate având rezultate asemănătoare, fiind mici diferențe între ele (în ceea ce privește suma finală), iar randamentele anualizate luate în calcul sunt pe ultimii 33 de ani sunt calculate ca medie, în ceea ce privește acțiunile internaționale și aurul. Pentru bursa românească randamentul a fost calculat pe indicele principal, în euro, pe ultimii 10 ani. Tot pe ultimii 10 ani și la obligațiunile europene. Bineînțeles, sunt clicluri economice dar, per total, acestea sunt randamentele. În funcție de calculatorul folosit, poate fi vorba de câțiva euro în plus sau în minus.

Alt model de calcul, pentru cei interesați să-și calculeze singuri randamentele în alegerea economisii și investirii, ar mai fi regula lui 72, prin care se poate aproxima de cât timp este nevoie pentru a dubla investiția. Astfel, se împarte 72 la randamentul anual. 1 euro investit la o un randament de 10% anual ar dura 7,2 ani pentru a se transforma în 2 euro. Așadar 10.000 euro investiți la 10%, s-ar transforma în circa 7 ani în 20.000 euro.

Repetăm ce am spus și la începutul articolului: toate exemplele de mai sus nu reprezintă o recomandare de investiții, iar evoluția trecută nu reprezintă o garanție pentru viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

98930 vizualizari

 • +11 (25 voturi)    
  Valar morghulis (Duminică, 14 aprilie 2019, 8:59)

  Fides [utilizator]

  Pana sa visezi la pensie mai bine sa nu uiti sa traiesti. Frumos textul asta de duminica, e bine structurat, cu randamente certe, ce sa zici, eficient ca apa sfintita. Valar dohaeris.
 • +15 (17 voturi)    
  Un articol bun si totusi cateva remarci (Duminică, 14 aprilie 2019, 9:17)

  datornicu [utilizator]

  1) Inflatia este mult mai puternica in Romania decat in Europa si US. Luand in calcul si asta e posibil sa nu se obtina randamentele duble mentionate.

  2) Este exclusa din calcul varianta favorita de investitii a romanilor : Achizitionarea de apartamente pentru inchiriere (stiu sigur pentru ca 80% din colegi asta au ales cu cel putin 1 apartament extra). -> aici calculul poate fi mai complicat dar randamente de 6-7%/an sunt oarecum realizabile. Deci o alternativa ok pentru cei care nu suporta volatilitatea din piata de actiuni.

  3) Avand in vedere ultimele evolutii in AI ( chiar acum 12h OpenAi a realizat o mare victorie impotriva unei echipe de oameni) nu prea ne putem astepta la cariere de 30 ani (poate 20) si atunci mai realist ar fi sa ne uitam la investitiile de la 40 ani.

  In rest e un apel clar pentru tineri sa investeasca cat mai rapid pentru ca 10 ani pot face diferenta intre 1000 Euro pensie si 500 Euro pensie (sau intre 2000 euro pensie si 1000 Euro pensie).
  Eu personal regret ca nu am inceput mai devreme pentru ca datele se confirma (dobanda compusa chiar functioneaza) dar cel mai bun moment e acum..
  • +13 (19 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 aprilie 2019, 10:12)

   [anonim] i-a raspuns lui datornicu

   • +6 (10 voturi)    
    corect (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:16)

    datornicu [utilizator] i-a raspuns lui

    E o strategie riscanta si prin prisma diversificarii si bineinteles se presupune ca in viitor centrele economice se vor schimba (nu va mai fi nevoie de la fel de multi oameni angajati).
    La fel se platesc asigurari si trebuie manageuiti chiriasii.
    Dar exista si trebuia mentionata ca investitie alternativa
 • +15 (17 voturi)    
  Incorect...ca sa nu spun altfel (Duminică, 14 aprilie 2019, 9:44)

  freethinker1 [utilizator]

  Calculul comparativ pe care se bazeaza articolul este vadit incorect. Se compara media randamentului actiunilor americane pe ultimii 33 de ani, randamentul anualizat pe ultimii 10 ani de la BVB, randamentele anuale pentru perioade neprecizate la aur si "actiuni internationale", cu o dobanda a depozitelor bancare de 2%, scoasa din joben, pe o perioada neprecizata. Evident ca media dobanzilor bancare la depozite nu a fost 2% in ultimii 10 ani. Sa nu mai vorbim de titlurile de stat, care pt maturitati de 5 ani oferta randament de 5% neimpozabil...
 • -14 (28 voturi)    
  dacă nu ai fost parlamentar... (Duminică, 14 aprilie 2019, 10:15)

  Mazeta [utilizator]

  sau dacă nu ai fost procuror, de exemplu.
  • +15 (19 voturi)    
   Știe cineva câte tipuri de pensii (Duminică, 14 aprilie 2019, 11:24)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   speciale exită?
   Zeci!!! De la militari, polițiști, sri, parlamentari, magistrați, procurori, revoluționari, veterani, actori, ziariști, academicieni, sportivi, etc.
   Știe cineva EXACT câți pensionari cu pensii speciale există? Nimeni!!! Datele vehiculate sunt vechi și toatal eronate.
   Oare de ce?
   • +5 (19 voturi)    
    pensii "speciale" au doar parlamentarii (Duminică, 14 aprilie 2019, 12:00)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Doar parlamentarii au aceste pensii speciale, pentru ca poti sa freci menta 4 ani si primesti pensie pe viata. Restul sunt pensii de serviciu si trebuie sa muncesti 25 de ani ca sa le capeti. Cine crede ca e atat de simplu sa incasezi pensie de serviciu ar trebui sa se intrebe de ce nu mai este inghesuiala la admitere la INM si de ce nu sunt cozi la centrele de recrutare ale armatei.

    Toate problemele cu fondul national de pensii s-ar rezolva automat daca s-ar interzice prin lege deficitul la fondul de pensii. Adica sa se plateasca fix cat se incaseaza. Ar fi toti pensionarii mult mai interesati de ce se intampla cu economia..
    • +5 (9 voturi)    
     ce zici tu acolo??? (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:25)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     cum vine aia să te pensionezi la 45 de ani??? aia este pensie „specială”!!!!
     pensiile speciale trebuie desființate de urgență!!!!
     • -4 (6 voturi)    
      daca faceai un liceu militar de la 14-15 ani (Duminică, 14 aprilie 2019, 21:05)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui prec

      Inainte de '89 poate ai fi inteles care e diferenta intre pensia "speciala" si cea de serviciu.
     • +1 (1 vot)    
      Cine se pensioneaza la 45 de ani?.. (Luni, 15 aprilie 2019, 13:18)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui prec

      Conditiile de pensionare in armata se cumuleaza, trebuie sa ai 25 de ani de vechime, dar si varsta limita de pensioare, altfel te pensionezi anticipat (daca ti se accepta) si incasezi doar o fractie din pensia normala. Similar la magistrati.

      Pentru magistrati nici macar nu e posibil sa te pensionezi anticipat la 45 de ani, oricat ai dori, pentru ca trebuie sa termini liceu + facultate + INM, deci o sa ai minim 25 de ani pana termini scoala.
      Desigur, Dorel cu 10 clase, care s-a dus pe santier sau la ferma la 16 ani, semi-analfabet, ar putea avea impresia ca inca 8-10 ani de scoala sunt irelevanti in discutie. Intr-o tara condusa de mafioti si analfabeti, conceptul "ai carte, ai parte" a fost uitat.
   • +6 (8 voturi)    
    Se mai stie cate ceva (Duminică, 14 aprilie 2019, 12:31)

    cititor9 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    De exemplu, in bugetul MAI vedem ca in 2019 sunt prevazuti cam 4 MLD RON pentru pensiile din MAI - http://www.mai.gov.ro/index05_5.html - vezi cheltuielile cu "Asistenta Sociala".
    Pe site-ul https://www.cnpp.ro se publcia in fiecare luna un XLS cu numarul de pensionari unde sunt mentionati si pensionarii speciali din justitie, diplomatie, curtea de conturi.
    Cei de la SRI cred ca sunt in bugetul SRI.

    In bugetul MapN vedem ca sunt cam 3,5 mld RON pentru "asistenta sociala" - https://www.mapn.ro/buget/
    • +4 (6 voturi)    
     Deci ? Câți sunt în total? (Duminică, 14 aprilie 2019, 15:10)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui cititor9

     Qed!
 • +10 (12 voturi)    
  Cel mai simplu (Duminică, 14 aprilie 2019, 10:50)

  PowerIon [utilizator]

  este sa mergi sa lucrezi in strainatate, ca alti 5 milioane, te vei bucura de viata si la pensie te poti intoarce in Romania sa te bucuri din nou.
  • +12 (20 voturi)    
   Deloc simplu (Duminică, 14 aprilie 2019, 12:06)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Daca esti zilier pe la fermele din Germania, s-ar putea sa te bucuri de o pensie in Romania, dar daca esti medic sau inginer intr-o tara occidentala nu cred ca vei mai putea, dupa cateva zeci de ani de civilizatie, sa te acomodezi la mizeriile romanesti. Iti strangi banii si-ti faci o casa frumoasa la tara.. apoi descoperi ca vecinii sunt in stare sa-ti fure si tigla de pe acoperis cand pleci la plimbare, cabinetul medical are buda in fundul curtii si cel mai apropiat spital adevarat este la Viena..
 • +4 (8 voturi)    
  investitii (Duminică, 14 aprilie 2019, 11:23)

  cartarescu1 [utilizator]

  Mi se par mai interesante comentariile cititorilor
  Personal consider ca investitiile imobiliare sunt mai bune
  In contextul depopularii Romaniei s.ar putea ca investitiile in imobiliare sa sufere...dar daca un cutremur se va abate asupra Romaniei...cu siguranta ca investitiile imobiliare isi vor pastra valoarea
  • 0 (8 voturi)    
   Nu e chiar asa (Duminică, 14 aprilie 2019, 12:42)

   Trebonius [utilizator] i-a raspuns lui cartarescu1

   Preturile la imobiliare nu sunt atat de volatile precum actiunile iar riscul este minim. Totusi, noi romanii ne-am invatat prost: credem ca preturile la locuinte numai in sus pot sa mearga, nicidecum nu pot sa scada. Gresit! In perioada de criza piata imobiliara se poate si ea prabusi si proprietarii se trezesc cu buzele umflate, trebuie sa astepte 5-10 ani sa revina la preturile initiale. Sa nu uitam ca locuintele mai si "imbatranesc", valoarea lor reala scade in timp.
   Eu cred ca in perioada de ascensiune economica e ideal sa investesti in actiuni (daca studiezi foarte bine problema) iar pe timp de criza e bine sa ai lichiditati si sa vanezi o oportunitate de investitie foarte buna, poate fi chiar locuinta.
 • +9 (11 voturi)    
  Pai sta asa, (Duminică, 14 aprilie 2019, 11:38)

  Laic [utilizator]

  daca ne referim la tancul de 100 000 de euro cumparat de mama lui Oprisan, baronul PSD de VN, ar trebui sa ne gandim la o pensie de cel putin 10 000 de euro. Sa vezi acolo calcule !
 • +6 (6 voturi)    
  Ceva nu este in regula la calcul (Duminică, 14 aprilie 2019, 13:46)

  John_english [utilizator]

  10% randament in Euro este cam mare.
 • +12 (12 voturi)    
  OH . (Duminică, 14 aprilie 2019, 17:19)

  letsoc [utilizator]

  Calculele acestea le-a facut si bunicul meu innainte de anul 1946 . Dupa , a venit comunismul cu nationalizarea ,stabilizarea , etc , pentru unii puscaria sau moartea . Nu aduce anul ce aduce ceasul . Cu stima , NC .
 • +3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:01)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  1000 (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:06)

  Irina25 [utilizator]

  La un moment dat, cand a crescut salariul minim la 200 si ceva de euro, multi au sarit ca-i prea mare. Pai daca un venit de 200 si ceva de euro e mare, ce sa faca un batranel cu 1000?!
  • +2 (2 voturi)    
   Maruntis (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:56)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   Udrea si Mazare isi permit deja vacanta in Costa Rica sau Madagascar si n-au implinit 60 de ani.

   BTW, in RO salariul minim e de 7 Euro / zi ?
 • -2 (8 voturi)    
  bună glumă (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:52)

  Toni_Romania [utilizator]

  intr-o țară unde 80% din oameni au venit sub 1500 lei, la prețuri de UE
  • -4 (6 voturi)    
   voi aia care ati dat minus (Luni, 15 aprilie 2019, 8:57)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   -sau aveti noroc de venit de peste 3000 lei net
   -sau nu traiti in RO
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 aprilie 2019, 16:10)

    [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

    • 0 (0 voturi)    
     ma confunzi badie (Miercuri, 17 aprilie 2019, 11:45)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

     1.UNDE am zis eu ceva bun de pesede aici???
     2.ataca si tu ideile, nu persoanele
 • +4 (4 voturi)    
  puneti de-un caritas ceva (Duminică, 14 aprilie 2019, 18:56)

  ubbu [utilizator]

  lumea a uitat iar de maine unii isi vand casele numai sa castige
 • +4 (4 voturi)    
  Papa de la Roma (Duminică, 14 aprilie 2019, 19:41)

  Viorel Ali Viorel [anonim]

  Papa de la Roma pune bani deoparte in ziua de azi. Dintr-un salariu de 1000-2000 de lei, ce bani deoparte sa mai punem, stimate domn?
 • +2 (4 voturi)    
  Un articol prost, cap - coada (Duminică, 14 aprilie 2019, 20:27)

  salvatore [utilizator]

  De ce nu-mi postati comentariul facut mai devreme, acum 4-5 ore? Va deranjeaza ca va critic si ca spun clar ca manipulati grosolan?
 • +3 (3 voturi)    
  E "grele" cu bursa (Duminică, 14 aprilie 2019, 23:30)

  Ellis [utilizator]

  Am 1000 euro/luna la 40 de ani din chirii imobile, am jucat si la bursa, inca mai am 20 mii euro dar ma pregatesc s mai iau un imobil pt. inchiriere.Nu se poate trai din bursa decat daca ai foarte multi bani.
 • +1 (1 vot)    
  Oricat ai pune deoparte nu are nici o valoare (Luni, 15 aprilie 2019, 5:41)

  Fu Leng [utilizator]

  mai tarziu daca ai un Guvern care isi bate joc de economia tarii, pensia ta poate sa aiba si va avea valoare apropiata de zero, adica doar cateva kile de barabule, daca guvernantii is idioti si hoti aka PSD, cu litere mari in cazul asta.
 • +1 (1 vot)    
  sunteti anacronici (Luni, 15 aprilie 2019, 11:10)

  young_e [utilizator]

  cu toate socotelile astea.
  parca sunteti bunica. in ziua de azi se gandeste pe termen scurt. acum. cum fac bani ACUM. toti din piata fac asta si daca dumneata, un oarecare, iti faci strategia pe termen lung vei fi calcat in picioare. financiar, zic. moral - vei fi un invingator. ramane sa alegi, e o lume libera. auzi, tu, 30 de ani...NU EXISTA "peste 30 de ani".
 • -1 (1 vot)    
  Schimabare sistem de pensii pe termen lung (Luni, 15 aprilie 2019, 13:44)

  Dromikete [utilizator]

  As propune un alt sistem de pensii care sa tina cont partial de scenariile din articol si pentru eliminarea oricaror pensii speciale si anume:
  - pensie standard pentru "toata lumea" la nivelul salariului minim pe economie indiferent de ocupatie(poate militarii sa fie exclusi) deoarece in principiu nu mai contribui cu nimic la stat iar cat ai cotizat s-a mers pe principiul solidaritatii.
  - pilonul 2 de pensie(ar trebui pastrat) - functie de salar si cotizatia este mai mare
  - pilonul 3 de pensii(functie de salar si planul de cotizatie rezulta si o suma care se adauga pensiei standard si pilonului 2)
  - 10% din pensia standard pentru un copii (in principiu este cineva din familia ta care contribuie la sistemul de pensii si meriti ceva in plus - trebuie sa ai grija si de nepoti); ai 5 copii in viata si locuiesc in tara se adauga 50% din pensia standard); de analizat pentru cei care au copii plecati in afara tarii sa scada procentul la 5% per fiu/fiica care contribuie mai putin; se incurajeaza si natalitatea prin aceasta masura care va fi o mare problema in viitor.
  Ar trebui sa se aplice dupa 15 ani de la intocmirea si aprobarea legii(poate si 10 ani).
  Parlamentarii si presedintele ar trebui sa fie singura categorie ''speciala'' care sa aiba pensia dubla fata de cea standard respectiv tripla. Aceasta sa fie singura exceptie pentru a putea trece o astfel de lege!
 • 0 (0 voturi)    
  Pensie (Luni, 15 aprilie 2019, 20:39)

  Stefan Gheorghe [anonim]

  Calcule bune, insa o criza economica te scoate din schema instant. Cel mai probabil daca acu ai 30 sau 40 de ani exicta un procent de 100 % sa mai prinzi o criza economica. Cel mai bine troleaza lumea pe internet cat mai poti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by