Comisia Prognoză se pregătește să împrumute primele 300 milioane lei, la o dobândă de 1% pe an

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 24 aprilie 2019, 8:18 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Fondul de Dezvoltare și Investiții, care în teorie este de 10 miliarde euro, dar nu va avea niciodată suma aceasta în cont, urmează să primească primii bani, conform unui proiect al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), instituția care se va ocupa de acest instrument. Este vorba despre 300 milioane lei, pe 5 ani, la o dobândă de 1% pe an de la Ministerul Finanțelor.

Suma corespunzătoare împrumutului se virează de către Ministerul Finanţelor Publice, într-un cont deschis la Trezoreria statului Sector 1, pe numele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Conform notei de fundamentare, rambursarea împrumutului se efectuează integral de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

"Dobânda de 1% pe an se calculează pe fiecare an calendaristic, la soldul împrumutului, începând cu data tragerii şi este plătită de Comisia Naţional[ de Strategie şi Prognoză, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia de catre Ministerul Finanţelor Publice. Pentru neplata la termen a împrumutului se calculează odobândăde 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, până la data stingerii obligaţie", se arată în document.

Beneficiarii precum unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară prin unităţile administrativ-teritoriale componente au obligaţia de a restitui anual, pe o perioadă fixă de 20 de ani, o sumă reprezentând contribuţia proprie la proiect, calculată ca diferenţă între nivelul maxim al datoriei publice locale şi serviciul datoriei publice locale anuale, dar nu mai mult decât valoarea finanţată.

Sumele rambursate de beneficiari aferente fiecărui an se virează la bugetul de stat până la finele primului trimestru al anului următor.

Calculul sumei datorate se efectuează de către beneficiar şi se verifică de către structuri din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Ministerului Finanţelor Publice, desemnate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Universităţile au obligaţia de a restitui anual 2,5% din valoarea finanţării, pe o perioadă fixă de 20 de ani, reprezentând contribuţia proprie la proiect. Sumele rambursate de beneficiari aferente fiecărui an se virează la bugetul de stat până la finele primului trimestru al anului următor. Calculul sumei datorate se efectuează de către beneficiar şi se verifică de către structuri din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Ministerului Finanţelor Publice, desemnate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Diferenţa rezultată dintre valoarea grantului şi sumele achitate, la finalul perioadei de 20 de ani, reprezintă cheltuiala definitivă a bugetului de stat şi nu se mai datorează de către beneficiar.

Conform proiectului de înființare, fondul se utilizează pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare, care cuprind investiţii sau lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, ale unităţiilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, precum şi ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, în domenii prioritare, după cum urmează:

1.Domeniul prioritar principal:
 • sănătate, respectiv dispensar medical rural, centru medical de permanenţă, spitale judeţene, municipale şi orăşeneşti
 • educaţie, respectiv şcoli, grădiniţe, creşe, campusuri şcolare;
 • apă şi canalizare, inclusiv tratarea şi epurarea apelor uzate;
 • reţea de energie electrică şi reţea de gaze, inclusiv extinderea acestora;
 • infrastructura de transport, respectiv drumuri comunale şi locale, judeţene, străzi, zone pietonale, poduri, pasaje
 • salubrizare;
 • reţea de iluminat public.
2. Domeniul prioritar secundar:
 • cultură, respectiv cămin cultural
 • culte, respectiv reabilitare lăcaş de cult;
 • sport, respectiv construcţie/modernizare baze sportive pentru sport de masă şi performanţă;
 • locuinţe, respectiv locuinţe sociale, locuinţe pentru tineri, locuinţe de serviciu pentru specialişti, reabilitarea clădirilor cu risc seismic
 • sedii administrative ale instituţiilor publice din mediul rural.
Fondul se utilizează şi pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale universităţilor, în domenii prioritare: construcţia/modernizarea infrastructurii didactice, respectiv amfiteatre, laboratoare, săli de cursuri şi săli de sport; construcţia/modernizarea infrastructurii de cercetare; construcţia/modernizarea infrastructurii unor spaţii de cazare şi masă pentru studenţi; construcţia/modernizarea infrastructurii unor centre de conferinţă, pentru diseminarea informaţiilor ştiinţifice.

Finanţarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2068 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Voodoo economics (Miercuri, 24 aprilie 2019, 8:35)

  Prostu' satului [utilizator]

  Le sugerez distinsilor economisti pesedisti ca Ministerul Finantelor sa ofere acest imprumut cu dobanda de -10%, cu plata dobanzii inainte.
  In acest mod simplu, atat Ministerul Finantelor, cat si Comisia, cat si beneficiarii se vor umple de bani, fara ca nimeni sa mai restituie vreodata ceva...

  Bai, nu reusesc sa ma hotarasc daca astia sunt doar cretini, sau mai importanta e componenta de hotie. Inclin totusi spre a doua varianta. Comisia da bani (publici) clientelei de partid - a carei "contributie proprie" e formata tot din bani publici.
  Comisia (care cica e de Strategie si Prognoza, calitate in care e de neinteles ce are de-a face cu toata schema asta si cu manipularea unor mari sume de bani in general - altceva decat faptul ca sunt niste alte slugi ale lui Dragnea) n-are bani, dar ii imprumuta de la MinFin cu 1% pe an.
  Asta in conditia in care nici MinFin nu are bani, dar ii imprumuta din piata - de la bancile alea sorosiste - la dobanzi semnificativ mai mari.
  Per total, boarfele pesediste din teritoriu isi insusesc azi niste bani pe care altcineva ii va plati pe termen lung, intr-un viitor neprecizat. Cam asta pare a fi schema.
 • +1 (1 vot)    
  Nu inteleg (Miercuri, 24 aprilie 2019, 8:50)

  spysoby [utilizator]

  Finantele se imprumuta de la populatie cu 5% pe an pe cinci ani iar finantele imprumuta pe alti cu dobanda de 1% pe an pe cinci ani?
 • +1 (1 vot)    
  Finanțele se împrumută la peste 4% iar ei dau cu 1 (Miercuri, 24 aprilie 2019, 9:35)

  prec [utilizator]

  E „bine” așa.
  Și ce caută cultele la priorități????
  • 0 (0 voturi)    
   Ghici ce cauta?!? (Miercuri, 24 aprilie 2019, 23:04)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Bani, fireste.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by