Cele 3 forme de populism fiscal. Politica wageledgrowth este un antidot care tratează simptomele, nu cauzele (macroeconomist din Londra)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 24 aprilie 2019, 16:00 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Bucsa, Lead CEE Economist_UniCredit Bank AG
Foto: Hotnews
​”Există trei forme de populism”, a explicat miercuri Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit Londra, responsabil pentru Europa de Est, la o întâlnire cu ziariștii. Primul e populismul de tip românesc: creșteri de salarii și pensii promise pentru ani de zile de acum înainte și care crează așteptări care se văd în inflație. ”Există apoi populismul de tip maghiar. Cresc pensiile și salariile cu 3 luni înainte de alegeri, după care mă opresc. Dacă vă uitați la creșterea salariilor în Ungaria o să vedeți niște ”dâmburi” care reprezintă anii electorali. Și mai există apoi populismul polonez, unde măsurile sunt luate ca să nu afecteze inflația”, a mai explicat Bucșa.

Polonezii au mărit semnificativ alocațiile pentru copii la 500 de zloți (circa 120 de euro)/copil. În momentul în care au fost mărite, s-a văzut clar cum polonezii au folosit banii pentru a-și plăti din datorii. Dar nu s-a văzut în inflație. A doua cheltuială pe care o fac acum polonezii sunt niște transferuti către pensionari. Se dau o singură dată și atât. Și au mai tăiat din taxele pentru tineri, cele pe venit și taxele pentru companiile deținute de tineri. Aceste ultime măsuri se vor aplica din toamnă. Oricum, ele nu se vor vedea în inflație, mai spune Bucșa, adăugând că anul acesta bugetarii din Polonia vor primi cam 6% în plus la salarii (în termeni reali).

Munca este remunerată mai puțin în România din cauza structurii economiei. ”Ne bazăm mai mult decât alte țări pe firme mici cu valoare adăugată mică , având oameni cu o calificare redusă și care pot fi ușor înlocuiți. Una e să ai două fabrici auto, cum are Ungaria și unde oamenii trebuie să fie calificați ca să poată opera mașinile și alta e să te bazezi pe industrii cu valoare adăugată mică- gen textile sau lohn- cum facem noi”, mai arată Dan Bucșa.

Macroeconomistul UniCredit a mai dat exemplul Ungaria, care a luat la rând industriile și a făcut un clasament pe tipuri de industrii - cu valoare adăugată mică, medie și mare. ”Ei se duc țintit către industriile cu valoare adăugată mare. Pentru Ungaria, industria auto nu mai e una cu valoare adăugată mare, ci medie. Deși au multe fabrici auto și mai construiesc unele, ținta lor numărul una este industria tehnologiilor înalte. O altă țintă pentru ei e să crească valoarea produsă în Ungaria a unei mașini exportate. Acum au 30%, iar alte țări au 70%. Probabil că știți cum se produce un automobil în Europa- Foarte multe dintre componente trec de 3 ori granița -le trimiți într-o țară, se face motorul, îti vine înapoi, mai adaugi niste componente, iar îl trimiți înafară, iar într-un final pui caroseria și exporți mașina”, consideră Bucșa.

Ce a mai spus miercuri economistul șef pe regiunea noastră al UniCredit Londra:

 • Avem fluctuații destul de mari în recuperarea decalajelor față de țările europene.
 • Despre salarii. ”Am împărțit creșterile salariale pe decile. Prima decilă-cele mai mari 10% creșteri salariale samd.Nu doar în România, ci în țările din regiune. Cine sunt angajații din România cărora le cresc salariile mai repede decât în regiune. De la a treia decilă suntem relativ aliniați cu țările din regiune. Doar la primele două decile ne deosebim net. În prima decilă sunt toți angajații la Stat, inclusiv la firmele de stat, -cei din minerit, care au făcut pierderi de-a lungul istoriei. Dacă luăm activități ca învățământul sau ănătatea înțeleg de ce au crescut salariile. Peste tot în regiune pleacă medicii, e normal să le crești salariile. Dar cum crește productivitatea în România crescând salariile în administrația publică? Se mărește programul or de lucru, cumva? Nu. Nu se întâmplă nimic”
 • Cu creșterile salariale asumate oficial, la sfârșitul lui 2020, salariații de la Stat vor avea salarii mai mari decât bancherii. Media, firește.
 • Avem deficit de forță de muncă, dar e mult mai mic decât în țări ca Ungaria sau Cehia. La maghiari, 90% din companiile din industrie se plâng că nu găsesc forță de muncă. La cehi, în construcții, 85% din firme se plâng că nu găsesc oameni. La noi, cel mai mare deficit de forță de muncă e pe zona calificată din construcții- instalatori de pildă.
 • Cele 3 consecințe ale creșterilor salariale vor fi: inflație, deficit extern și deficit bugetar.
 • Anul trecut, cea mai mare parte din inflație a fost de natură fiscală. Inflația va rămâne undeva în jurul a 3.5 , pentru că anul trecut am avut o scădere puternică a prețului petrolului care a ajutat BNR să intre în țintă. Dacă anul acesta nu vom avea un șoc similar, nu știu cum va reuși Banca Centrală să intre în țintă. Suntem țara cu cel mai înalt nivel din regiune, după Turcia și Rusia, care vine după o creștere a TVA cu două puncte procentuale.
 • Despre deficitul extern. ”Suntem singura țară din regiune care nu reușește să finanțeze acest deficit din fonduri europene și investiții străine. Suntem singurii care avem nevoie să atragem investiții de portofoliu care sunt volatile și scumpe. Cine atrage aceste investiții de portofoliu în acest moment? Guvernul! Din cauză că Guvernul are nevoie de acești bani, dobânzile plătite de Guvern sunt mai mari. Înafara României și a Turciei, toate celelalte țări se retrag de pe piețele externe din cauza riscului valutar. Dacă leul se depreciază, datoria României va crește în termeni nominali. De ce avem acest deficit extern? Pentru că importăm masiv și nu avem capacitatea de a exporta mai mult.
 • România exportă de circa 10.000 de euro/angajat. Slovenia de 4 ori mai mult. Cehia și Slovacia exportă de 32-34.000 de euro/angajat. Nu că suntem noi mai puțin harnici, ci ține de faptul că nu avem destule firme exportatoare.
 • Ministerul Finanțelor din Gemania ne cheama în fiecare trimestru să ne întrebe care sunt riscurile pentru exportatorii lor. Noi le spunem, ei își fac o listă de probleme pe care apoi le rezolvă. Asta este optica ce ar trebui să opereze și aici. Ministerul de Finanțe din România trebuie să existe pentru firmele românești, nu firmele românești există pentru Ministeru Finanțelor. O firmă nu există ca să plătească taxe, ci ca să aducă avuție în România.
 • În 2019, la fel ca în anii precedenți, consumul va fi principalul factor determinant al creșterii PIB. Credem că investițiile nu vor contribui, nici anul acesta, la PIB-ul României, pentru că nu există potențial de investiții”, a declarat acesta.
 • Incertitudinea fiscală va continua să împiedice investițiile masive, la nivelul sectorului privat, în timp ce rectificările bugetare din sectorul public vor determina atât reducerea investițiilor, cât și a finanțărilor prin fonduri europene. Cel mai mare risc pentru stabilitatea economică a României, consideră Dan Bucșa, este politica fiscală actuală.
 • Relațiile României cu Uniunea Europeană se află, de asemenea, supuse unor riscuri ce ar putea determina alocări mai reduse de fonduri europene, marginalizarea statului și lipsa „oricărei influențe în deciziile viitoare”.
 • Rămâne, totuși, prezent riscul unei recesiuni tehnice în România, în cea de a doua parte a anului curent sau la începutul anului viitor, afirmă economistul, „recesiune tehnică însemnând două trimestre consecutive de reducere a PIB”. „Prognozele noastre arată o încetinire a economiei în 2020, undeva foarte aproape de 2%. Suntem probabil țara în cadrul căreia, dacă s-ar îmbunătăți infrastructura, impactul pozitiv asupra PIB ar fi cel mai mare. O infrastructură minimă, care să lege principalele coridoare economice, ar putea adăuga cam 0,5% la creșterea economică, probabil timp de aproape un deceniu”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6991 vizualizari

 • -7 (19 voturi)    
  Ca sa nu mai fie (Miercuri, 24 aprilie 2019, 16:37)

  mihaipricop [utilizator]

  ingrijorati tot felul de analistii lu' peste, lasa ca vin pnl si usr la guvernare si vor creste tva-ul cu 26% de la 19 la 24% ,vor crea somaj galopant, vor reduce salariile cu 25% si vor impozita pensiile pt ca nu-i va lasa ccr sa le scada cu 15%.
  • +5 (9 voturi)    
   Ai uitat ceva (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:10)

   amicugri [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Ai uitat sa zici de "frigidere si aragaze". Si nici pensiile n-or sa vi le mai dea. ;)
  • -2 (4 voturi)    
   Viermuș, la asistați trebuir reduse cu minim50%. (Miercuri, 24 aprilie 2019, 19:26)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Pensiile „speciale” desființate iar ce-i ce s-au pensionat la 45 de ani să fie reîncadrați în muncă iar pensiile nemeritate trebuie restituite.
  • +2 (4 voturi)    
   Vine usr si nu-ti mai Da nimic!!! (Joi, 25 aprilie 2019, 7:37)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Nici macar o galeata goala, asa ca savureaza laturile si promisiunile desarte pe care ti le da psdul, si poti sa te si baricadezi in bujla ta, ca tocmai s-a mai dat liber la o sharja de parnai!!!
 • 0 (12 voturi)    
  S-au ingrijorat marii capitalisti (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:02)

  Je__ [utilizator]

  Ca le scade averea?

  Vai...vai...cred ca nici nu mai pot dormi noaptea ca nu reusesc sa fure si cei 2 lei ramasi in buzunarele sarantocilor

  Si care e alternativa? Foame pentru 90% din populatie, si toti banii, proprietatile in mana celor 10%?

  In Romania capitalul ia 70+% din placinta, in vest lucrurile sunt mai balansate la 50%, dar sa nu-mi spuneti ca sarantocii nu au dreptul la salariu decent, ca vai doamne vine marele capitalist cu banii...ca planeta, natura si resursele nu-s numai ale lor. Banii sunt doar o inventie artificiala, toti avem dreptul la trai decent
  • -1 (9 voturi)    
   Pe niciunul (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:21)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   dintre marii analisti nu-i intereseaza ca masa salariala in Romania e cea mai mica din ue de doar 36-37% din PIB fata de media ue care e undeva la 45-50% din PIB sau ca productivitatea muncii in Romania e undeva la 60-65% din media UE pe cand salariile sunt undeva la 25-30% din media UE.
 • 0 (12 voturi)    
  Analiza PRAGMATICA (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:26)

  Kornell [utilizator]

  si, din pacate, reala a situatiei din Europa de est, venind de la un analist care are leafa cu 5 cifre in euro/luna si face totul ca s-o merite. DIn pacate romanii au creierele spalate sau goale si nu vor sa admita faptele - vezi comentariile de mai sus cu PNL si USR care vor "lua frigiderele".
 • +5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:35)

  [anonim]

  • +2 (10 voturi)    
   Minus! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:12)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu ne place adevarul!
   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:49)

    [anonim] i-a raspuns lui Irina25

 • +6 (10 voturi)    
  Cam cât va dura epurarea? (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:41)

  Spiky [utilizator]

  Dacă vine la guvernare alianța USR-PLUS, și când va veni, cât va dura epurarea - datul afară al tuturor șmekerilor angajați pe pile și cumetrii PSD-ALDE, tipi la fel de pregătiți ca Veorika și care iau salarii și pensii speciale ca să facă ceea ce știu mai bine: NIMIC!
  Pensiile nesimțite trebuie reduse și date celor care au nevoie. Un veteran grav rănit în al II-lea Război Mondial are 450 lei pensie. Tudorel Toader, luptător pe baricadele corupției, are 57000 lei lunar. Că doar câtă cerneală a vărsat pe filele iertărilor acordate hoților....
 • 0 (12 voturi)    
  numai 3 tari sunt populiste?? (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:41)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Romania, ungaria si Polonia? Restul sunt perfecte...
  • -1 (11 voturi)    
   bacsa asta (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:32)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   a facut mai degraba o analiza politica decat economica, nescotand nici un cuvintel despre tarile care nu respecta criteriul ue de 60% din PIB datorie cum sunt franta, germania, spania, italia, portugalia....toate cu datorii in jurul a 100% din PIB sau peste.
 • -2 (14 voturi)    
  Slab de tot papagalul asta (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:13)

  amicugri [utilizator]

  "Una e să ai două fabrici auto, cum are Ungaria și unde oamenii trebuie să fie calificați ca să poată opera mașinile și alta e să te bazezi pe industrii cu valoare adăugată mică- gen textile sau lohn- cum facem noi”.
  Sa-i spuna cineva nagitului ca si noi avem doua fabrici auto.
  Si aici m-a pierdut.
  • +2 (8 voturi)    
   Nu doar ca avem (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:39)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   doua fabrici auto, anul trecut Romania a depasit ungaria la numarul de autoturisme produse urcand pe locul 8 in ue la productia auto in conditiile in care la nivel salarial suntem pe locul 27 din cele 28 tari membre ue doar bulgarii sunt sub noi.
  • -2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:50)

   [anonim] i-a raspuns lui amicugri

   • 0 (8 voturi)    
    Stai linistit (Miercuri, 24 aprilie 2019, 21:34)

    mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui

    ca nu pleaca cainii de la macelarie.
 • -1 (5 voturi)    
  ! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 18:32)

  Doaroparere [utilizator]

  Unii stau si asculta, baga la cap si actioneaza! Altii bat campii cu prostii vrand sa sara din dacia papuc in SLK. :)
  • -4 (6 voturi)    
   Doaruneuron. Ia analizează ce-a zis măscăriciul. (Miercuri, 24 aprilie 2019, 19:30)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Doaroparere

   Nu mai fi pesedist și puneți neuronul la lucru.
 • +3 (9 voturi)    
  pai (Miercuri, 24 aprilie 2019, 19:47)

  codrean [utilizator]

  de la Londara lucrurile se vad altfel!? Dan Bucsa, vezi ca si Romania are doua fabrici de masini !, Renault si Ford. Comparatiile cu alte state nu functioneaza intotdeauna : la o populatie de vre-o cinci molioane, cazul Slovacia, o fabrica de masini cum e Skoda modifica toate datele, alta e ponderea in economia tarii ! Polonia si Ungaria au pornit mai devreme "stilul" asta, de pe alte pozitii; sa avem rabdare cativa ani, in timp cererea marita va putea fi satisfacuta de catre dezvoltarea productiei interne. Eu cred ca Prof.Socol gandeste bine; problema e ca politicienii PSD, grabiti si hapsani sa nu "strice jucaria" !
 • +3 (11 voturi)    
  pomana ingrasa si tampeste (Miercuri, 24 aprilie 2019, 21:57)

  Dedalus [utilizator]

  O tara de semianalfabeti si puturosi care vor o pomana si mai mare - asta-i Romania.

  Si mai stam si cu coada sus, de parca toata lumea ar trebui sa ne plateasca doar pentru ca existam.

  Pana si trolii de pe HN sunt vai de mama lor, incapabili sa scrie ceva decent, o gaska de inculti tembeli care isi inchipuie ca tampeniile lor sunt "manipulare".
  • +1 (3 voturi)    
   Trolli mancurti (Joi, 25 aprilie 2019, 7:44)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Posteaza pe firimituri cu biciul deasupra capului. Vsi de capul lor!!!
 • -1 (3 voturi)    
  Intrebare pt cunoscatori (Joi, 25 aprilie 2019, 1:31)

  John_english [utilizator]

  Ma întreabă un prieten cu posibilități financiare.
  Dorește sa importe un produs "Made in România". Creație romanească 100%.

  Ce recomandați?
  • +1 (3 voturi)    
   Nimic. Ca politica pesedelei. Urmașii F.S.N. (Joi, 25 aprilie 2019, 8:51)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   Ăia de-au distrus economia țării începând cu anii '90.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by