Cinci semnale trase de directorul Stabilității Financiare din BNR/Firme-gigant la nivel mondial se pregătesc să intre pe piaţa bancară din România şi vor produce adevărate cutremure

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 15 mai 2019, 14:09 Economie | Finanţe & Bănci


Eugen Radulescu
Foto: Arhiva personala
”Avem problema intermedierii financiare scăzute, a incertitudinii cadrului legislativ care reprezintă un fel de glonț pe care ni-l tragem în picior cel puțin o dată la fiecare semestru. O altă problemă severă e creșterea competiției nebancare, în legătură cu care băncile ar face bine să fie atente. Problema interdependeței ridicate între sectorul bancar și cel guvernamental poate duce la dificultăți pe termen scurt și mediu. Nu în ultimul rând mai avem problema aderării la euro, care reprezintă mult mai mult decât simpla declarație că vrem să aderăm la euro. Nu pot să sar peste faptul că nici personalul bancar nu este pregătit adecvat pentru a identifica companiile care pot fi creditate”, a spus miercuri la Forumul Pieței Financiare Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate Financiare din cadrul BNR.

Rădulescu a mai atras atenția asupra faptului că ”firme-gigant la nivel mondial” se pregătesc să intre pe piaţa serviciilor bancare din România. ”Și, din informaţiile pe care le am, vor intra cu produse care vor constitui cutremure adevărate. Sistemul financiar trebuie să se pregătească pentru asta", a mai spus Rădulescu.

Potrivit acestuia, avem nevoie de continuarea consolidării sistemului bancar. ”Numărul de bănci a scazut dar este loc de mai bine în privința consolidării sistemului. Băncile care au o cotă de piață de 1-1,5% nu au cum să supraviețuiască într-un mediu competitiv”, consideră Rădulescu.


Ce a mai spus miercuri șeful direcției de Stabilitate din Banca Națională:

 • În decembrie 2018 am coborât la un nivel de 4.9% al ratei creditelor neperformante. Stăm mult mai bine acum la capitolul credite neperformante. Stăm acceptabil și la nivelul UE, mai bine decât alte țări.
 • Intermedierea financiară. România s-a confruntat cea mai lungă perioadă din Europa cu o inflație foarte ridicată. Această inflație a reprezentat un fel de cancer care a mâncat din substanța economiei și a întârziat momentul de reluare a unei creșteri sănătoase. Nici acum nu stăm foarte bine. Eu am folosit intermedierea financiară ca indicator la care să mă refer, iar în ultima jumătate a lui 2018 am avut o intermediere de 49% din PIB, Bulgaria la 99%, UE la 243%.
 • În ultimii ani sectorul bancar a redevenit profitabil. În mod paradoxal acest lucru face obiectul unor critici vehemente și de neînțeles pentru mine, dintr-o postură profund populistă și dăunătoare economiei. De fiecare dată se vorbește despre faptul că în ultimii ani indicatorii financiari din România sunt ridicați, dar nu se spune că din 2008 încoace până în 2014 inclusiv, sistemul bancar a fost pe pierdere și că băncile au făcut majorări de capital de miliarde de euro. România a fost printre foarte puținele țări în care Statul nu a salvat nicio bancă. Țările care au instituit taxe pe sistemul bancar au fost cele care au cheltuit bani publici pentru salvarea băncilor. Acolo impozitele speciale au venit ca urmare a acelor salvări. Am auzit critici aspre din zona politicului cu privire la acordurile de împrumut pe care le-a făcut România în 2009.
 • În acest moment indicatorii de profitabilitate bancară sunt superiori mediei UE și acesta a fost și argumentul folosit când a apărut celebra OUG 114.
 • O problemă foarte importantă este nivelul incluziunii financiare care e foarte scăzut. E o rămânere în urmă deosebit de severă pentru depășirea căreia vom avea nevoie de timp mult.
 • Privind înainte, avem o listă lungă a provocărilor. Avem problema intermedierii scăzute. Apoi avem problema majoră a incertitudinii cadrului legislativ care reprezintă un fel de glonț pe care ni-l tragem în picior cel puțin o dată la fiecare semestru. Avem apoi o problemă severă, creșterea competiției nebancare, în legătură cu care partea bancară ar face bine să fie atentă pentru că vine puternic din urmă. Problema interdependeței ridicate între sectorul bancar și cel guvernamental poate duce la dificultăți nu pe termen lung ci pe termen scurt și mediu. Nu în ultimul rând mai avem problema aderării la euro, care reprezintă mult mai mult decât simpla declarație că vrem să aderăm la euro. Nu pot să sar peste un fapt, anume peste acela că nici personalul bancar nu este pregătit adecvat pentru a identifica companiile care pot fi creditate. Rămânem prizonierii creditelor dare pe colateral, indiferent de calitatea planului de business. Sistemul bancar trebuie să lucreze cu mai multă seriozitate în interiorul său.
 • Cadrul legislativ trebuie să ajute la creșterea sănătoasă a economiei. Au fost 6 inițiative legislative promovate din care 5 au fost declarate neconstituționale iar a șasea a fost serios modificată față de varianta inițială. Din păcate autorul acestor inițiative se comportă ca un Don Quijote care se luptă cu sistemul bancar în locul morilor de vânt.
 • "Avem o competiţie nebancară în creştere. Planurile de afaceri ale instituţiilor financiare trebuie să ţină seama de acest lucru. Trebuie să se îmbunătăţească eficienţa costurilor, pentru că există presiuni mari asupra profitabilităţii. Strategiile trebuie să fie revăzute nu numai în privinţa produselor şi a serviciilor, ci şi a interacţiunii cu clienţii, cu un accent deosebit pentru mediul online, unde paşii există, dar parcă ar fi loc de mult mai mult decât atât.", a arătat Rădulescu, în cadrul Forumului Pieţei Financiare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23455 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  viena (Miercuri, 15 mai 2019, 14:23)

  vodatepes [utilizator]

  domnule iti spune ceva orasul Viena? Poate asa un document semnat pe la Viena in timpul crizei? România a fost printre foarte puținele țări în care Statul nu a salvat nicio bancă. Țările care au instituit taxe pe sistemul bancar au fost cele care au cheltuit bani publici pentru salvarea băncilor. Chiar asa? Da 20 miliarde imprumutate de Romania in timpul crizei nu se pune? Unde au mers bani? BNR ce a facut cu acei bani. Da statul roman nu a salvat nici o banca romaneasca dar a salvat alea din Austria. Au trecut 10 ani de atunci dar noi nu am uitat. Populatia a platit prin taieri de salarii, de pensii, indemizatiile pentru cresterea copiilor ca sa fie salvate acele banci. Asa ca nu mizati ca am uitat domnule specialist.
  • -6 (16 voturi)    
   au uita programul prima casa, initiat tot la viena (Miercuri, 15 mai 2019, 15:55)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   ala nu a fost special facut pentru banci?

   adica guvernul le-a garantat profitul bancilor pe urmatorii 30 ani, cu conditia sa nu retraga bani din economia romaneasca

   ia uitati-va la rezervele bnr, cat a redus de la anul de criza? aia nu au fost ajutor mascat?
  • +11 (23 voturi)    
   of, of (Miercuri, 15 mai 2019, 16:42)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Banii aia nu au mers catre salvarea nici unei banci. Au mers catre salvarea Romaniei pentru ca guvernul Tariceanu, dupa o crestere de 8% a reusit sa ne lase si cu un deficit bugetar de vreo 5% in 2008. Ei, si cand a lovit criza noi eram in pom - scadere economica de 9% , etc. Ai inteles gresit acordul de la Viena. A fost invers. Nu statul roman a salvat bancile, bancile au salvat statul roman pentru ca au continuat sa il imprumute si nu si-au redus expunerea titlurile emise de Romania. Dar, de, facerea de bine nu se iarta si faptele nu ne plac. E mai usor sa dam vina pe altii.
   • -3 (3 voturi)    
    chiar asa (Joi, 16 mai 2019, 11:21)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

    chiar asa? Uite stirile de atunci https://stirileprotv.ro/stiri/economie/fmi-romania-imprumuta-20-de-miliarde-de-euro.html si o parte din comentariu Inca 2 miliarde vor veni de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Banii sunt destinati economiei si sistemului bancar. E cum e domnule?
    • +3 (3 voturi)    
     e cum am zis (Joi, 16 mai 2019, 18:15)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Acordul de la Viena a fost pentru pastrarea expunerii bancilor pe Romania: https://www.mediafax.ro/economic/isarescu-este-posibil-ca-acordul-de-la-viena-cu-cele-noua-banci-sa-fie-usor-revizuit-6569516.
     Citatul pe care il dati se refera la alt imprumut (cel de la Banca Mondiala) nu la cel de 20 de miliarde. Dar, nevermind, oricum, nicio banca nu a primit niciun ban ca sustinere. Acei bani au fost pentru "incurajarea creditarii". Acum, de ce sa dorit statul roman sa incurajeze creditarea? Pentru ca piata imobiliara se prabusea, consumul se prabusea si scaderea economica ar fi fost mult mai mare fara sa fie pompati niste bani in economie. Deci, practic, prin incurajarea creditarii se intelege ca banii respectivi au intrat in circuitul economic romanesc. Majoritatea banilor oricum au fost pentru intarirea rezervei valutare a BNR si pentru sustinerea leului. Nu cred ca un euro de 10 RON ar fi multumit populatia Romaniei. Acum e usor sa spui dar in toamna lui 2008 BNR a fost nevoita sa tina cu dintii de curs. Banii aceia au garantat ca nu va mai fi niciun atac. Acum, ca sa fiu sincer, cred ca se puteau lua masuri mult mai bune, e adevarat. Dar, observ, in ultima vreme, chiar si in comentariile de pe hotnews o ura impotriva bancilor care sfideaza ratiunea. Singurul lucru pe care l-as dori este ca opiniilee pe care le citesc sa fie argumentate rational si sa nu distorsioneze adevarul. As dori ca bancile sa fie criticate pentru chestii reale nu pentru lucruri imaginare. As dori ca fortele pietei sa fie intelese de romani dar sa inteleaga si externalitatile care se manifesta din ce in ce mai mult. Mentalitatea de secol XIX nu ne ajuta deloc, lumea a evoluat mult de atunci.
 • 0 (16 voturi)    
  Cat e profitabilitate la noi? Sa moara dusmanii (Miercuri, 15 mai 2019, 14:57)

  Fides [utilizator]

  Si de ce se tot face tam-tam pe faptul ca la noi Statul nu a salvat banci? De cand a devenit ori trebuia asta sa devina un must have?
 • +9 (11 voturi)    
  Are dreptate ! (Miercuri, 15 mai 2019, 16:07)

  FlorinAndrei [utilizator]

  Apropo de "altă problemă severă e creșterea competiției nebancare, în legătură cu care băncile ar face bine să fie atente"
  Punctul meu de vedere, pe acest subiect, este simplu: traiască Revolut ! :)
  Obțin în aplicația respectivă niște cursuri de schimb valutar mai bune ca la BNR !
  • 0 (2 voturi)    
   sigur:) (Joi, 16 mai 2019, 9:24)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui FlorinAndrei

   Si in caz de faliment a Revolut cine iti garanteaza banii ca statul roman cu siguranta nu :).Sigur pt sume mici si folosit rar e ok, dar tb sa fi inconstient sa ai sume mari de bani la Revolut :).Cursul la BNR este cursul la o anumita ora a zilei, dar cursul variaza in decursul intregi zi deci e normal sa ti se pare ca , cursul e mai bun ca la bnr in anumite zile.
   • 0 (4 voturi)    
    pai nu zice nimeni sa-ti pui economiile in revolut (Joi, 16 mai 2019, 11:08)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Dar omul are dreptate. Cursurile de schimb sunt foarte bune. De ex la ING garantat ai 3% peste BNR. E imens

    Al doilea beneficiu, e costul transferurilor bancare. ZERO

    Vrei sa platesti o rata in EUR, bancile romanesti de extorcheaza, adica pt 100 EUR, platesti 10-15 EUR. Nu e mult....e nesimtit de mult

    Deci da, REVOLUT rullz, si speram sa nu dea faliment....ca sincer nici eu nu-mi dau seama din ce castiga banii
  • +1 (1 vot)    
   Revolut - ocolirea speculei pe curs (Joi, 16 mai 2019, 10:16)

   produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui FlorinAndrei

   Revolut este fericitul mod in care se ocoleste toata specula asta generalizata pe cursul dintre monede. Practic, bani facuti din nimic cu "N" mare.

   Oare cum Bulgaria a putut sa inghete leva-euro la 1,92 leva pentru 1 euro?
 • +6 (14 voturi)    
  Pe bune şi fără mişto? (Miercuri, 15 mai 2019, 19:06)

  Spiky [utilizator]

  Cine dintre aşa-zişii guvernanţi este în stare să priceapă acest text? Veorika Dăncilă, „şăfa” la governanţi? Darius VâlCavou? DJ Orlando?
  Nici nu pricep, nici nu-i interesează viitorul României; doar viitorul lui Dragnea, că vine adiere de pârnaie de la Poarta Albă – şi nici Madagascarul, Costa Rica sau Brazilia nu mai arată sigure...
 • +2 (6 voturi)    
  Cine decide şi ce (Joi, 16 mai 2019, 6:57)

  Spiky [utilizator]

  Din păcate guvernanţii, care nu ştiu (la ce agramaţi avem ca guvernanţi, nici nu e de mirare), dar nici nu vor să priceapă. Singura lor preocupare este puterea. Absurd, puterea are întotdeauna o componentă financiară; dar pentru ei, singura opţiune în această privinţă este mita, şpaga ca modalitate de conversie a puterii politice în putere financiară.
  Ce vorbim noi aici în calitate de cetăţeni, persoane particulare, este pura noastră părere personală.
  Ce fac ei în calitate de guvernanţi contează, de aceea trebuie să votăm.
  Nu uitaţi niciodată de bancul: Ce au în comun bebeluşii şi oamenii politici? Trebuie schimbaţi des şi din aceeaşi cauză!
 • +6 (8 voturi)    
  despre gigantii fintech (Joi, 16 mai 2019, 7:10)

  arpyserge [utilizator]

  Iata care sunt gigantii fintech din SUA care ne vor cutremura lumeaȘ
  https://www.forbes.com/sites/jeffkauflin/2019/02/04/the-10-biggest-fintech-companies-in-america-2019/?ss=fintech&fbclid=IwAR0m8V3B3IvzYhdjJMMLAD3tgE64429gB0M6kq6khqQuqYD8L3X0uebw_PA#2ea0c5c432b9

  Si iata care sunt „piticii” omologi din Romania
  https://adevarul.ro/economie/afaceri/fintech-romania-top-20-companii-romanesticare-fac-viata-mai-usoara-tehnologie-ajuta-zi-zi-1_5bf2c16edf52022f759bd7f7/index.html?fbclid=IwAR3FIx3erQMFjjU2usN66TiQ3agZ4HCcqj4woOWtufd70Oiz1Si-G9C2HXI

  Toate acestea pot oferi servicii financiare, trading, asigurari la fel ca si bancile, dar la costuri mult mai reduse, iar acest lucru chiar va cutremura unele banci din Romania (poate chiar pe cele din top 5...). In cazul Uber, taximetristii afiliati guvernului au iesit in strada de mai multe ori si au reusit sa impuna un act normativ. Oare ivor iesi in strada si bancherii „traditionali”, ca reactie la asaltul fintech?
 • -1 (3 voturi)    
  banci (Joi, 16 mai 2019, 11:51)

  sor1 [utilizator]

  Imi vine sa plang!!!!Avem putine banci ,Daniel spune ca avem prea putine biserici.Cand era deflatie nu era bine ,acum cand este inflatie iar nu este bine ca este prea mare ,pana in 2014 bancile au fost in pierdere:chiar crede domnul Radulescu ca Romania este o tara de tampiti???Adica bancile au facut munca patriotica pana in 2014 atunci cand se dadea credit cu buletinul.Nu se spune nimic de faptul ca bancile au incurajat evaziunea fiscala si spalarea de bani in Romania,Sa-ti fie rusine Radulescule!!!!
 • -1 (3 voturi)    
  articolul d-lui Radulescu (Joi, 16 mai 2019, 12:00)

  gelu.egry1260174206019 [utilizator]

  Care sunt bancile in pierdere din moment ce creditele au cea ma mare rata la dobanda dintre tarile vestice iar la depozite cea mai mica.Fiti mai explicit si nominalizati ca sa puteti fi credibil.
 • 0 (2 voturi)    
  CUTREMUR (Joi, 16 mai 2019, 14:39)

  jidanul [utilizator]

  Cel mai dur cutremur in Romania este provocat de BNR petru ca este indreptat zi de zi impotriva clientilor bancari din Romania, adica a romanilor. Si este un cutremur perpetuu de mai bine de 10 ani incoace. Pana acum a provocat distrugerea sanatatii si a vietii a peste 2 milioane de romani, 10% din populatia Romaniei sunt victimele acestui cutremur financiar-economic si din nefericire, numarul victimelor e in crestere. Unda de soc este data de DAE enorme, de undele seismice nenumarate ale comisioanelor si clauzelor abuzive, practicate de banci cu acceptul tacit al BNR-ului.. BNR poate oprii acest cutremur apocaliptic dar, nu vrea, deoarece ii place sa se zgaltaie pentru ca de aici le curg "comisioanele personale", in special d-lui Isarescu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by