​”ROBOR-ul a fost demonizat, iar orice indicator funcționează atât timp cât este credibil. ROBORUL la 3 luni va fi poate cu ceva mai mare decât IRCC (noul indice pe baza căruia se stabilesc dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă-n.red). Nu cu mult, evoluțiile celor doi indici vor fi destul de strânse. Dacă inflția va coborî, e posibil ca ROBOR să fie mai mic”, a spus miercuri Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii NationaleFoto: BNR

Vezi aici briefingul de miercuri al Guvernatorului BNR:

Să nu vă așteptați ca acest IRCC să fie un miracol, a mai atras atenția Isărescu. ”E un indice care se adaugă la marja pe care fiecare bancă și-o stabilește. E libertatea pieței, a băncilor. S-ar putea ca în viitor să avem o predominanță a creditelor cu dobândă fixă, nu a celor cu dobândă variabilă...”, a adăugat Guvernatorul.

El a infirmat zvonurile cu privire la o posibilă influență politică care ar fi putut afecta deciziile de politică monetară ale BNR. ”În Consiliul de Administrație avem oameni cu adevărat profesioniști care ar putea face carieră oriunde în lume. Nu există influențe politice, dar luăm decizii de politică monetară într-un context politic la care trebuie să fim atenți. Ne măsurăm atent cuvintele pentru a nu fi interpretați.”, a mai spus miercuri Isărescu, la briefingul de presă de după ședința în care Banca Centrală a păstrat nivelul dobânzii cheie.

Citește aici comunicatul integral privind decizia de politică monetară.