Inflația pe parcursul anului 2019 este prognozată la 4%, de Raiffeisen Bank, creșterea economică la 3%, dar este posibil să fie ajutată la 3,5%, susține Ionuț Dumitru, economist-șef al băncii.

Ionut DumitruFoto: Hotnews

„Inflația s-a reinflamat. Avem o inflație peste așteptări, în parte din cauza factori exogeni, dar și factorii legați de excesul de cerere sunt din ce în ce mai importanți”, a spus Dumitru, într-o conferință organizată de FinMedia.

  • Pe cine lovește inflația? Pe cei cu venituri mici. Ajută, totuși, veniturile bugetare. Intră în contradicție cu obiectivul declarat de reducerea inegalității veniturilor. Practic, o inflație mai mare lovește pe cei cu venituri mai mici.

În ceea ce privește politica fiscal-bugetară, el susține că dezechilibrele se adâncesc.

„Avem o adâncire a deficitului bugetar. Bugetul pe 2019, după câteva luni de execuție, e clar pentru toată lumea că este cu riscuri mari. Veniturile, cel mai probabil, nu se vor face. Este evident. Era evident de la momentul construcției bugetare. La TVA, accize sunt probleme în a atinge țintele asumate. Cheltuielile bugetare pare evident că sunt subbugetate semnificativ pe anumite capitole, în special la asistența socială, cheltuieli de personal, dobânzi”, a afirmat economistul băncii comerciale.

El este de părere că deficitul bugetar se va duce peste 3% din PIB, dacă nu se iau măsuri de corecție.

Este posibil să revizuiască în sus estimarea de creștere economică, cu 0,5 puncte procentuale, pentru finalul anului.

„Datele publicate cu frecvență lunară nu indicau o performanță bună a economiei, în primul trimestru. Construcțiile și-au revenit în T1. Așteptăm 3% creștere economică anul acesta. Probabil o să o revizuim la 3,5%, dar după ce vedem factorii (care au dus la creșterea economică n.r.) din T1, adică a înțelege ce s-a întâmplat în trimestrul I”, a explicat economistul Raiffeisen Bank.

La finalul lunii aprilie inflația anuală era de 4,11%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.