Procurorii germani au amendat producătorul de componente auto cu 90 de milioane dolari pentru rolul pe care l-a avut în scandalul emisiilor diesel care a erupt la Volkswagen în 2015. Compania Robert Bosch GmbH a fost amendată pentru încălcare din neglijență a obligațiilor de verificare și a renunțat la apel, au spus procurorii.

BoschFoto: Bosch

Bosch a livrat milioane de sisteme de control pentru motoare care au fost instalate pe automobile produse de diverși fabricanți și al căror software, conform procurorilor, „conținea parțial proceduri interzise” care au făcut ca mașinile să emită mai mult oxid de azot decât permiteau normele.

Cu toate acestea, procurorii au spus că ei cred că „inițiativa de a integra și configura procedurile interzise a provenit de la angajați ai producătorilor auto”. Ei au mai spus că amenda nu afectează continuarea investigațiilor privind angajați ai lui Bosch. Din amendă, 88 de milioane provin din profituri din vânzarea componentelor, restul de 2 milioane acoperind infracțiunea în sine.

Procurorii au spus că au luat în considerare cooperarea deplină și constructivă a managerilor de la Bosch în investigația demarată în 2015. Bosch a consimțit să plătească 327,5 milioane de dolari într-o înțelegere civilă în Statele Unite, pentru a fi livrat software pentru vehicule Volkswagen, Porsche și Audi, care le-a ajutat să trucheze testele de emisii diesel. Scandalul a costat-o pe Volkswagen miliarde de dolari. (Associated Press)